Vaikeus tulee monissa muodoissa kuten on monesti sanottu ja koska vaikeus on sellainen tekijä joka riippuu todella paljon omasta perspektiivistä ja kokemuksista on siinä monesti todella paljon eroa miten eri pelaajat kokevat vaikeuden pomotaisteluissa. Vaikeuden voi määrittää siitä että miten monta kertaa pomotaistelua joutuu yrittämään ennenkuin sen läpäisee, mikä on simppeli tapa. Mutta itse olen sitä mieltä, että se ei ole ihan niin simppeliä, vaan muuttujia on paljon enemmän.

 

 

 

Kertausta kokonaisuudesta:

 

Vaikeustaso on hankala asia todella selittää. Tässä arviossa ei merkitse vain se että kuinka monta kertaa piti yrittää jotta voitti. Tässä hieman selvennystä siihen että mitkä asiat vaikuttavat.

a) Kuinka vaikea vihollinen on pelin yleiseen tasoon nähden

b) Kuinka hyvin vaikeus edustaa hahmoa itseään

c) Onko vaikeus tehty oikein? Ilman pelkkiä halpamaisia temppuja jne.

 

Yksi per peli

- Joissakin peleissä valtaosa vihollisista on todella haastavia joten vain kovin voi nousta listalle.

 

Vain ne jotka olen itse voittanut

- Tarkoittaa sitä että minun on itse täytynyt ottaa haaste vastaan ja panostaa taisteluun. Niin paljon, että olen voittanut sen.

 

Yksi voi esiintyä vain kerran

- Tietyt viholliset voivat esiintyä useissa peleissä. he voivat esiintyä listalla vain kerran.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Malenia - Elden Ring

Ehdottomasti yksi haastavimpia taisteluita koko pelissä, mutta samalla aikaa tietyillä tavoilla suhteellisen epäreilu. Tyylikkyydestä hahmo ottaa myös oitis lisäpisteitä.

 

Larxene Data - Kingdom Hearts II: Final Mix

Vaikeampi versio jo valmiiksi haastavasta pomotaisteluista. Vaniljaversio on vaikea, mutta tässä taistelussa tuntuu että kaikki on vedetty merkittävästi ylöspäin.

 

Pontiff Sulyvahn - Dark Souls 3

Erittäin hyvin tehty pomotaistelu josta saa merkittävästi helpomman taitavallan parryamisella. Siitäkin huolimatta melko haastava yhteenotto, pääasiassa toisen vaiheen aavemuodon vuoksi.

 

Gorgara - Star Wars: Jedi - Fallen Order

Hirviöpomovihollisista hienoin, mutta myös ylivoimaisesti vaikein. Kyllähän tähän vahinkoa saa aikaiseksi, mutta sitä vahinkoa myös ottaa aika paljon.

 

Hino- Enma - NiOh

Alkupään vaikeimpia vihollisia, ylivoimaisesti. Tämä on täysin sietämätön haaste jos käytössä ei ole stun suojaa, sillä ilman sitä lähemmäs kaikki hyökkäykset jättävät pelaajan täysin alttiiksi jatkohyökkäyksille.

 

Terra-Xehanorth - Kingdom Hearts III: ReMind

Monella tavalla hyvin tasapainoitettu, mutta samalla aikaa oikeilla tavoilla haastava taistelussa jossa todella isossa osassa on oikea ajoitus. Täytyy tietää milloin hyökätä ja milloin ei.

 

Ur-Dragon - Dragon's Dogma

Suurin haaste tähän taisteluun tulee siitä kiipeilystä ja rajallisesta määrästä aikaa, mutta myös siitä, että ilman tietynlaisia ominaisuuksia, tätä ei voi voittaa.

 




24. Tiamant - Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin

Ehkä ensimmäinen selvästi haastavampi pomotaistelu ja yhtenä isona syynä tämän vihollisen kyky renegeroitua ja iskeä ympärilleen todella tehokkaasti. Tämä on niitä taisteluita jossa pitää oikeaan aikaan olla todella aggreessivinen, että vihollinen ei ehdi palauttaa elinvoimaansa. Ensimmäinen vaihe on helppo, mutta toinen vaihe on kaikkea muuta, etenkin tässä vaiheessa peliä kun tehokkaimpia aselajeja tuskin vielä on ja monet vihollisen hyökkäykset iskevät aika laajalle alueelle ja tulevat melko nopeasti.


23. Radiance - Hollow Knight

Se mikä lopulta tekee tästä niin vaikean on sen tasohyppelyn mukaantuominen, tai paremminkin änkeäminen jo valmiiksi monivaiheiseen pomotaisteluun. Tässä taistelussa se miekkojen ja terien määrä joka paikassa on aivan överi, mikä korostaa sitä, miten paljon väistelemistä ja tasohyppelyä tässä vaiheessa pitää tehdä. Erityisesti se tasohyppely korostuu kun mennään taistelussa eteenpäin ja alla on pohjaton syvyys. Viimeinen vaihe taas voi ajoittain olla täyttä puolihuijausta jossa pelaajan pitää liikkua kokoajan, samalla aikaa kun yläpuolelta tulee tavaraa niskaan.


22. Houndmaster - Darksiders Genesis

Yksi näitä vapaaehtoisia pomovihollisia, tai minibosseja. Koiramestari itsessään ei ole erityisen paha tapaus, mutta koska taistelu käydään kennelissä, saa tässä taistelussa erittäin helposti kimppuunsa todella suuren määrän koiria. Erityisesti haluan korostaa tätä, koska lisähaasteena on trophy, jossa tämä vihollinen pitää tappaa, tappamatta, muistaakseni viittä koiraa. Niin ja koirat ovat tietysti se suurin uhka tässä taistelussa, ei niiden mestari. Erityistä haastetta koirat tuovat siksi, koska ne ovat nopeita ja iskevät kaikki kerralla.


21. Archon Lucien - Darksiders II

Enkelimäisistä pomovihollisista se haastavin ja muutenkin yksi pelin vaikeimpia pomotaisteluita. Mutta juuri oikeilla tavoilla, kuten eräs, niukasti vaikeimpi. Lucien on näitä vihollisia jonka kanssa haaste on erinomisesti tasapainoitettu, mutta taistelu on juuri sen verran haastava, että se kyllä erottuu valtaosasta pelin muita pomotaisteluita, jotka ovat hieman vaikeampia.


20. Destroyer - Darksiders

Helposti muita pomovihollisia vaikeampi taistelu ja ansaitusti se viimeinen. Koostuu kahdesta vaiheesta joista lohikäärmemuoto on se vaikeampi juurikin erilaisten hyökkästen vuoksi. Abaddon vaihe ei ole niin vaikea, mutta se on hyvä jatke taisteluun jossa haaste on hieman erilainen. Tällöin kyse on paljon enemmän 1v1 taistelussa jossa torjuminen on tärkeässä roolissa hyökkäämisen lisäksi.


19. Taskmaster - Marvel's Avengers

Vaikka taistelussa ei tarpeeksi variaatiota olekaan, eikä Taskmaster ole kovin Taskmasterin oloinen, niin vaikea tämä on. Tämä on näitä tapauksia kun isossa osassa on se, millä hahmolla pelaa ja millaisella varustuksella. Vaikka Taskmasteria vastaan taistellaan monta kertaa, niin nämä lisähaasteet ovat niitä, joissa oikeasti huomaa, miten vaikea taistelu voikaan olla silloin, kun Taskmaster ihan oikeasti tekee vahinkoa ja miten paljon väistöliikkeitä pitääkään tehdä, ettei ihan typerillä virheillä ole kuolemaisillaan.


18. Shogun - Huntdown

Kaksivaiheinen taistelu jossa suurena helpotuksena on se, että kun voittaa ensimmäisen, voi aloittaa toisen vaiheen alusta. Kummassakin vaiheessa haastetta tuo mahdollisuus pudota äkkikuolemaa kun taas ensimmäisessä vaiheessa iso haaste on varoa vihollisen iskuja ja toisessa on osua viholliseen, kun tämä liikkuu niin nopeasti. Ensimmäinen vaihe nojaa todella paljon ajoitukseen kun taas toinen vaihe reagointiin. Pelin yleisellä tasolla, selvästi vaikein taistelu.


17. Khronika - Mortal Kombat 11

Suoraan brutaali  taistelu jossa vihollisella on niin paljon etulyöntiasemakeinoja että taistelua ei voi kutsua enää reiluksi yhteenotoksi. Valtaosa vastuksen hyökkäyksistä on täysin ylivoimaisia todella tuttuun tappelupen livikan bossin tyyliin sopien Khronika on vedetty vaikeudessa niin kireälle, että pitää pelata melko täydellisesti, tai todennäköisemmin niin raukkamaisesti, kuin vain pystyy.


16. Gasha-dokuro - NiOh

Jättiläismäinen luuranko joka tiettyjen tekniikkojen avulla ole yhtään niin paha miltä vaikuttaa, mutta kokonsa ansiosta, tämä vihollinen voi aiheuttaa todella helposti äkkikuoleman. Jättiläinen voi yhdellä tallauksella tappaa pelaajan ja jotta vihollisen saa nurin, pitää iskeä jalkoihin. Tämä luo paineita kun vihollista pääsee iskemään päähään, ettei vain joudu tekemään jalkavaihetta kovin montaa kertaa uudestaan. Lisäksi tämä on niitä taisteluita joihin on pakko varautua ennalta, että taistelussa on käytössä kultakehä, että vahinkoa pystyy oikeasti tekemään.


15. Dragon God - Demon's Souls

Remaken pelaamisen jälkeen tuntuu, että tätä taistelua on pakostakin tehty vaikeammaksi, sillä muistin tämän paljon helpompana. Tälle taisin kuolla enemmän kuin yhdellekään muulle ja tuntuu että se johtuu yhdestä simppelistä asiasta, pomovihollisen murhaavasta tarkkaavaisuudesta. Idea olisi ns. Hiipiä kentän molempiin päihin ja ampua pomovihollista. Vaikea tästä tekee se, että matkan varrella on rojua mikä pitäisi tuhota ja Dragon God tappaa pelaajan yhdellä iskulla, eli yksi virhe ja henki pois.


14. Isshin the Sword Saint - Sekiro: Shadows Die Twice

Viimeinen pomotaistelu jossa pitää yhteen pötköön pilkkoa todella monta elinvoimapalkkia, mikä tekee tästä aika turhauttavan pitkältä tuntuvan ja suoraan puuduttavan pomotaistelun. Areena on kyllä laaja, mutta vihollisen hyökkäykset niin ylimitoitettuja että lähitaistelu on kehittyneelläkin hahmolla kaukana hauskasta. Erityisen haastavan tästä tekee se, että taistelussa on niin monta vaihetta ja vihollisen hyökkäsvalikoima kasvaa jokaisen vaiheen kanssa. Välillä voi torjua, välillä pitää väistää ja välillä hypätä. Tämä on hyvä esimerkki sekamelskapomotaistelusta. Se on vaikea, mutta monesti vääristä syistä, jonka takia sitä ei ylemmäs voi laittaa.


13. Xigbar Data - Kingdom Hearts II: Final Mix

Merkittävästi vaikeampi versio pakollisesta yhteen otosta pääpelissä. Tässä versiossa tavaraa saa niskaansa paljon enemmän kuin aiemmin ja sitä kautta vahinkoa ottaa nopeasti todella paljon. Data versio on juurikin niillä ratkaisevilla tavoilla vaikeampi kuin normaaliversio, ilman että muuttuu oikeasti epäreiluksi.


12. Jack Krauser - Resident Evil 4 Remake

Yhteenotto majuri Krauserin kanssa on haastava tapaus, täysin oikeista syistä. Sanotaan että ensimmäinen taistelu on siksi niin vaikea, koska siinä on pakko käyttää veistä ja korkeammilla vaikeusasteilla parryaminen on hyvin vaikeaa, mutta vain korkeilla vaikeusasteilla. Seuraava taistelu on RE4 remaken tasolla ehkä koko pelin vaikein ja oikeilla tavoilla. Krauser on ainoa vihollinen, mutta kyseessä on pitkä monivaiheinen taistelurata jossa resurssit kuluvat ja pelaaja pysyy varpaillaan koko matkan, sillä tämä taistelu muuttuu vaikeammaksi mitä pidemmälle mennään.


11. Dreamer & Nightmare - Remnant: From the Ashes

Helposti pelin parhaita pomotaisteluita jossa haaste tulee pitkälti täysin oikeasta asioista. Dreamer, eli ensimmäinen vaihe on varsin helppo, mutta ei läpihuutojuttu jossa pitää olla tietysti hieman varpaillaan. Nightmare on se todellinen haaste jossa pitää olla hieman ahne tietyssä vaiheessa, jotta pystyy seuraavassa tekemään kunnollista vahinkoa. Nightmare nimittäin tekee itse sitä vahinkoa ja vaikka taistelu onkin tasapainoitettu erittäin hyvin se on vaikea ilman loputtomia laumataisteluita ja haaste tulee paljon enemmän hyökkäysten väistelystä ja oikeaan aikaan hyökkäämisestä.


10. Abyss Watchers - Dark Souls 3

Alkupelin ylivoimaisesti pahin haaste ja samalla pelin ensimmäinen todellinen seinä. Tässä vaiheessa peliä oppii joko pelaamaan, tai sitten palaa takaisin ja farmaa itsensä vastaamaan haastetta. Yhteenotto ei ensin vaikuta kovinkaan pahalta koska vastassa on yksi vihollinen, joskin nopea sellainen. Toinen vaihe sekottaa pakkaa merkittävästi ja on joko lisähaaste tai pieni tauko pelaajalle. Kolmas vaihe on kuitenkin kaikista vaikein, koska se ensimmäinen vaihe, tuliefekteillä ja melkovarmasti hyvin pienellä määrällä resursseja.


9. Iris' Worst Fear - Witcher 3: Wild Hunt

Taistelu jossa on syytä olla hieman taktiikkaa mukana, sillä ilman sitä saa nopeasti turpiinsa. Taistelu koostuu useasta vihollisesta jotka taistelevat samalla tavalla, mutta ovat eri puolella huonetta. 1v1 ne eivät ole erityisen pahoja mutta heti kun vihollisia on hereillä enemmän kerralla, tulee yhteenotosta merkittävästi pahempia ja tähän tilanteeseen päätyy todella helposti, koska tilaa on sen verran rajallisesti. Taistelu on yhtäaikaa taktinen yhteenotto ja kestävyystaistelu ylivoimaa vastaan.


8. Darth Vader - Star Wars: Jedi - Survivor

Siinä missä Fallen Orderissa ensimmäinen yritys Darth Vaderia vastaan on melko varma tappio, ei sama tapahdu tässä jatko-osassa. Yhteenotto Vaderia vastaan on joka tapauksessa helposti yksi pelin vaikeimmista ja merkittävä syy on siinä, että tässä taistelussa ei ohjata Cal Kestistä, jolla voi tässä vaiheessa olla jo aika hyvä varustus ja taitovalikoima. Pelattavana hahmona oleva Cere ei ole yhtä hyvin varustettu, mikä vaikeuttaa tätä yhteenotto ja hieman laskee eeppisyysarvoa, mutta tämä on kuitenkin erittäin hyvin tehty pomotaistelu ja pelin vaikein sellainen.


7. Grigori - Dragon's Dogma

Pomovihollisten joukossa Grigori on yksi niitä, joka on oikeasti haastava, useammasta syystä. Tässä taistelussa saa oikeasti kiipeillä, että pystyy tekemään kunnollista vahinkoa, koska lohikäärmeellä on todella paljon elinvoimaa ja vain tietyissä kohdissa kehoa, tämä vihollinen ottaa kunnollista vahinkoa. Kentällä olevia balistoja joutuu käyttämään ja yhdessä vaiheessa oleva lentotaistelu on kiipeilyä tuskallisimmasta päästä, koska virheisiin ei ole varaa. Taistelua kuitenkin tasapainottaa se, että Grigoria ei ole sieltä aggressiivisimmasta päästä, mutta pitkälti kaikki pelin mekaniikat joutuvat koetukselle tässä yhteenotossa.


6. Ludwig the Accursed/Holy Blade - Bloodborne: Old Hunters

Sekasikiöhirvitys joka on ensimmäisessä vaiheessa varsin aggressiivinen, huitoo ja potkuu miten sattuu ja hyppii ympäriinsä, että yhteenotto on oitis sieltä pahemmasta päästä. Se ei ole kuitenkin yhtään mitään kun verrataan Holy Blade vaiheeseen, jossa vihollisella on sellaisia hyökkäyksiä, jotka voivat tappaa täydeltä elinvoimamittarilta ihan tuosta vain. Helposti yksi DLC:n pahimpia alkupuolen haasteita, osittain väärillä tavoilla, mutta ei läheskään yhtä paljon kuin monet muut From peleissä.


5. Chernobog - Kingdom Hearts: Final Mix

Merkittävä syy, miksi nostan tämän esille, on siinä että tietyillä metodeilla, isommin kehittämättä hahmoa, tässä kohtaa tulee todelline seinä vastaan. Kun menee muuttumattomalla varustuksella (siis alusta asti) ja samalla aikaa speedrun mielessä, niin tämä on ylivoimaisesti pelin vaikein pomotaistelu. Pitkälti kaikki pakolliset pomoviholliset voittaa suhteellisen siedettävästi, mutta tässä kohtaa huomaa, miten paljon vahinkoa pelaaja voikaan ottaa ja miten nopeasti. Kun partnerit putoavat pelistä lähes heti, niin tämä on aika suuri haaste, suurella HP määrällä.


4. Ryu Hayabusa - Yaiba: Ninja Gaiden Z

Ensimmäinen vaihe on pitkälti jahtaamista ja turhauttavan vaativaa nappuloiden hakkaamista. Se on kuitenkin vasta alku, sillä se missä tämä taistelu muuttuu oikeasti vaikeaksi, ovat ne pari seuraavaa vaihetta jossa pitää taistella mestarininjaa vastaan. Ryuta vastaan taistellessa tuntuu että hän pelaa oikeilla Ninja Gaiden kontrolleilla ja pelaaja näillä huonoilla. Ryu on nopea ja tekee niin massiivista vahinkoa, että parryaminen on erittäin tärkeää, tai vaihtoehtoisesti, jatkuva liikkuminen on tärkeää. Taktiikasta riippuen, tämä on selvästi pelin vaikeimpia osia.


3. Saix - Kingdom Hearts III: ReMind

Tämä vihollinen lyö kovaa ja tätä saa lyödä kovaa. Saix on niitä tapauksia jonka kanssa ajoitus on tärkeää, koska kun tämä vihollinen on berserk tilassa, on syytä mennä alta pois, sillä yksi osuma tekee niin järeää vahinkoa että toinen tai viimeistään kolmas nopea jatko-osa on jo liikaa. Puhumattakaan että pelaaja ei voi tehdä tällöin minkäänlaista vahinkoa kohteeseen. Tämä on kuitenkin yllättävän hyvin tasapainoitettu taistelu sillä Saix ei ole sieltä nopeimmasta päästä, vaan enemmänkin sieltä järeämmästä päästä.


2. Dragonlord Placidusax - Elden Ring

Hyvin vaikea yhteenotto, jota kuitenkin helpottaa se että kohteena on kookas vihollinen johon on helppo osua, varsinkin hyvin tehokkailla hyökkäyksillä. Placidusax on sen tyylinen vihollinen, että se kestää vahinkoa ja tuottaa vahinkoa todella paljon. Erityisesti viimeinen vaihe korottaa taistelun tasoa merkittävästi, sillä silloin aika nopeasti voi saada todella merkittävää vahinkoa. Kaikkine haasteineen, tämä pysyy todella reilusti rakennettuna taisteluna joka ei muutu vaikeimmillaankaan mitenkään epäreiluksi.


1. Hellfire Knight - Code Vein: Hellfire Knight DLC

Kaikista dlc pomovihollisista vaikein taistelu ja vieläpä todella ylivoimaisesti. Yksi näitä taisteluita jonka kanssa jouduin itse muuttamaan oikeasti varustusta. Tällä vihollisella on todella paljon elinvoimaa mutta ehdottomasti suurimman haasteen yhteenottoon tuo se nopeus. Helvetintuliritari iskee erittäin nopeasti mikä tekee väistämisestä todella tärkeää. Ajoitus on erittäin tiukka ja koska monet tämän vihollisen kombot vaativat monta väistöä putkeen, tekee se yhteenotosta todella vaikean tämän pelin yleisellä taistelusysteemillä jossa väistäminen ei ole sieltä parhaasta päästä. Liittolaiset putoavat tässä taistelussa myös todella nopeasti pois pelistä, mikä tekee jo valmiiksi haastavasta taistelusta nopeasti entistä vaikeamman kun virhemarginaali kiristyy.