Friday%20the%2013th.jpg?1538688185

Yksi kaikkien aikojen parhaita kauhuelokuvatappajia.Perjantai 13. on yksi pitkäikäisimpiä slasher kauhuelokuvasarjoja ja kun kärjessä on niinkin legendaarinen hahmo kuin Jason Voorhees, niin ihme ettei pelejä aiheesta ole enempää. Jos olet yksi nuorista, niin pakene, jos taas olet Jason... tapa kaikki.


PlayStation plusJason Voorhees on ehdottomasti yksi omia suosikkejani, mitä tulee kauhuelokuvien tappajiin. Lätkämaskia pitävä Jason ja machettea kantava Jason tappaa monin eri tavoin ja tapot ovatkin pääasiassa Perjantai 13 päivä elokuvien parasta antia siinä Jasonin ohella, mutta nämä kaksi asiaa nyt tuppaavat kulkemaan käsi kädessä.

Pelien saralla sarja ei ole saanut parasta mahdollista kohtelua sillä NES aikakaudella ilmestynyt peli ei ole sieltä parhaasta päästä. Syy tähän on siinä että pelihahmona ei ole Jason. Tässä pelissä on mahdollista pelata sekä Jasonilla, että hänen mahdollisilla uhreillaan.


Ideallisesti peli on erittäin yksinkertainen. Jasonin pitää tappaa kaikki, ja muiden on tarkoitus paeta, keinolla millä hyvänsä. Tämä konsepti tuo itselleni todella nopeasti mieleen pelin Dead By Daylight jossa yksi pelaaja ohjaa tappajaa ja muut potentiaalisia uhreja. Tässä tapauksessa etuna on se, että tappajana toimii Jason ja sitä kautta peliin tulee oitis jotakin enemmän, mitä kilpailijassa.

Pelattavuudessa myös Friday the 13th on hieman kömpelö sillä vaikka pelaaminen monella tavalla toimiikin todella hyvin niin silti ohjattavuudessa on monia puolia jotka tekevät siitä todella epämääräistä ja mikä johtaa usein silkkaan hosumiseen. Tämä on sääli sillä potentiaalia kyllä on ja idea toimii.


Jasonilla pelaaminen on sitä parasta antia. Hänellä on paljon erikoisominaisuuksia, kuten uhrien paikallistamista, teleportaamista sekä sitä raakaa voimaa. Uhrit voi tappaa perinteisellä tavalla, lyömällä tarpeeksi monta kertaa, mutta ympäristöä käyttämällä voi tehdä monenlaisia erikoistappoja jotka ovat näyttäviä ja joista nettoaa enemmän pisteitä. Vaikka pakenijat pystyvätkin tappelemaan vastaan, niin lähietäisyydellä Jason on aina se vahvempi osapuoli. Vaikka uhri laittaakin hanttiin, niin nopeilla liikkeillä ja oikealla ajoituksella, uhrin saa todella helposti ja nopeasti hengiltä. Toinen osa Jasonilla pelaamista on sitä, että pyritään tuhoamaan kaikki, mitä pakenijat voivat hyödyntää.

Kun pelataan pakeijoilla, niin tarkoitus on poistua alueelta poliisin suojaan. Paon voi suorittaa vaikka autolla, tai kutsumalla virkavallan tien päähän. Jasonia vastaan voi puolustuatua monin eri tavoin mutta pakeneminen on se turvallisin tapa, sillä Jason voi hyvin helposti tehdä uhristaan selvää jälkeä. Todella hyvänä lisäjuttuna on se, että mikäli pelaajat kutsuvat apuun Tommy Jarvisin, niin kuollut pelaaja voi ottaa tämän roolin.


Friday the 13th on sellainen tapaus, että se vaatisi vielä aika paljon työtä, jotta se olisi parhaassa terässä. Kömpelö ohjattavuus ja tietyt bugit ovat rasittavia ja paikoitellen tuntuu että vastapuolella on aina jokin etu. Olen kuitenkin sitä mieltä että eniten pelistä saa irti kun pelaa Jasonilla. Silloin kun saa oikeasti kokea sen mitä elokuvasarja parhaimmillaan on. Kyse on Jason Voorheesista, joten itse haluankin pelata hänellä.

Kokonaisuus on kuitenkin sellainen, että se vaatisi vielä hieman hienosäätöä, mutta peli on kuitenkin suhteellisen hyvä ja toimiva kokonaisuus, kunhan siltä ei odota mitään erityistä laatua.


+ Jason Voorhees

+ Runsaasti vaihtoehtoja molemmilla puolilla

+ Erinomainen tunnelma


- Kömpelö ohjattavuus (/pelattavuus)

- Tuntuu usein epäreilulta


Arvosana: 5,1


Välimallia