Monessa tapauksessa se miten kaikki päättyy, merkitsee todella paljon. Elokuvan tai pelin lopetus jättää sen viimeisen vaikutelman. Nyt mennään todella pieniin asioihin, ihan niihin viimeisiin hetkiin lopetuksissa.

 

 

 

Vaikka lopetus itsessään olisi kuinka hyvä, niin se on mahdollista pilata ihan viimeisillä sekunneilla, tai tehdä siitä vielä parempi. Kaikki on todella paljon kiinni siitä miten se kaikki ihan viimeiseksi päättyy. Tuleeko vielä viime hetkillä mahdollisia yllätyksiä, vihjauksia jatko-osista vai näyttäisikö kaikki siltä, että se nyt loppuisi.

Salaisia lopetuksia ei lasketa mukaan vaan nyt keskitytään siihen miten peli itsessään päättyy. DLC:t ansaitsevan oman paikkansa vain silloin jos ne todella onnistuvat tuomaan jotakin mukaan pääpeliin ja niiden tapahtumat sattuvat aivan lopuksi, eli pääpeli ei saa jatkua DLC:n tapahtumien jälkeen.

Lienee vielä syytä korostaa että nyt mennään todella pikkumaisiin juttuihin mikä tarkoittaa sitä että vaikka lopetus itsessään olisi todella huono, niin se viimeinen hetki voi silti olla todella hyvä. Vastapainona on se, että vaikka lopetus olisi kuinka hyvä, niin se viimeinen hetki ei silti ole se paras pätkä siitä kokonaisuudesta.

Vain yksi lopetus per peli.

 

KUNNIAMAININTOJA


Wake up - Darkness

- Pimeys on voittanut, mutta yhden hetken Jackie voi vielä nähdä rauhallista unta rakkaastaan, kunnes hänen pitää herätä.

 

Kuten aina - Mad Max

- Max ajamassa autollaan poikki aavikkoisen maiseman

 
24. Tällä kertaa, en ole yksin - Darksiders

Alusta asti oli aika selvää että kyllähän niillä muillakin ratsumiehillä päästään sitten jatko-osissa pelaamaan, kun näkee miten kaikki päättyy. Sitten on tosin seurannut pettymyksiä kun sarjan tarina ei ole edennyt minnekään vaan ykkönen on edelleen se, jonka päätös on kronologisesti se viimeisin, kun Sota rikkoo sinetin ja kolme hahmoa tulee hänen luokseen kaukaisuudessa, valonhehkuisina. Tässä on hieno asetelma siihen, kun sisarukset viimeinkin kohtaavat, mutta vielä se ei ole tapahtunut ja tapahtuukohan ennen kuin Darksider 5 ilmestyy, sillä mahdollinen nelonenkin varmaan kertoo Strifen matkan siihen pisteeseen mihin ensimmäinen peli päättyi.


23. Elossa - Max Payne 2: Fall of Max Payne

Max Payne on noir tarina parhaimmillaan ja sarjakuvatoteutus on myös aika näppärä ratkaisu. Lopetuksen suhteen kaikki jätetään aika synkkään tilanteeseen kun kaikki ovat kuolleet, paitsi etsivä Payne, hän on vielä elossa.


22. Se luihu kaveri - Sly 3: Konnien Kunnia

Kaikkien tarina saavat omanlaisensa päätöksen, vähän niinkuin ennenkin. Nyt kun jengin taru on loppu, niin kaikki ovat omilla teillään. Sly ja Carmelita ovat yhdessä, pääasiassa koska Slyn muistinmenetys on puhdistanut pöydän ja kaksikko voi näyttää todelliset tunteensa. Mutta sitten kun Bentley tarkkailee kaksikkoa parvekkeella ja Sly iskee hänelle silmää, niin on selvää, että tämä oli ainoa keino, lopettaa rikollinen tie, joka oli ajatuksena jo Sly 2:n aikaan. Tällä tavalla Sucker Punch hyvästelee sarjan.


21. Jackpot - Devil May Cry V

Taustoittamasta näin tuoreen pelin koko lopetusta sanotaan vaikka että kaksikon taistelu jatkuu ja samoin heidän sanailunsa. Yhteiset viholliset pitävät heidät samalla puolella ja näyttävähän tuo kokonaistilanne on jotenkin niin humoristinen pikku vivahde tulee juuri ennen kuin Dante ampuu molemmilla aseillaan, sanoen sen tutun lausahduksen. Tämä on sellainen lopetus johon pitkän aikaan on selvästi oltu menossa sillä Dante on käynyt helvetissä ja tullut takaisin. Nyt hän on siellä taas, mutta tällä kertaa, hän ei ole yksin.


20. Kaikkien vaikeuksia jälkeen - Heavy Rain

Heavy Rain on peli jonka lopetukset koostuvat monesta eri asiasta. Ethan, Madison, Scott ja Norman ovat kaikki tarinallisesti omissa kokonaisuuksissaan, vaikka heidän tiensä lopussa sitten enemmän tai vähemmän yhdistyvätkin. Omaa lopetustani en kaikkine kohtineen avaa koska se spoilaa aika reippaasti, mutta sanotaan vaikka Ethan ja Madison ovat yhdessä ja Shaun on pelastettu ja origamitappaja on poissa.


19. Nimi - Devil May Cry 3: Dante's Awakening

Kaiken jälkeen, Dante pääsee viimeinkin asiaan ja katsoo valitsemaansa nimeä firmalleen. Uusi ulkoasu ja kaikki on todella toimiva tapa päättää esiosa ja asettaa pelinappulat valmiiksi ensimmäisen pelin tapahtumille. Siinä ei ole mitään kovin erikoista, mutta ehkä juuri siksi se toimii niin hyvin.


18. Until all are one - Transformers

Megatronin voitto oli iso juttu, Unicronin voitto vielä sitäkin isompi ja nyt Optimus Prime on transformerien ja miniconien johtaja. Oikeudenmukaisena hän yhdistää kaikki cybertronin asukakat ja tämä viimeinen hetki tässä pelissä on juurikin sellainen hetki jossa näyttäisi siltä että tähän kaikki päättyy, loppulisesti. Se toimii, autobot logo, planeetta ja Optimus Primen sanat.


17. Dragon Age 4? - Dragon Age: Inquistion - Tresspasser

Todellinen lopetus tällä pelille ja mahdollisesti inkvisiittorille pelattavana hahmona. Vihollinen tietää miten inkvisition toimii, vahvuudet ja heikkoudet, kuten Lelianakin sen sanoi. Mutta inkvisiittorilla on siihen ratkaisu. Täytyy etsiä niitä, joita vihollinen ei tunne. Tämä koko asetelma on todella kutkuttavan hieno. Taistelu ei ole ohi, se jatkuu uuden sankarin voimin, kenen, siitä ei ole vielä tietoa mutta karttaan isketty tikari lähettää selvän viestin.

Tosin Dragon Age 4 ei välttämättä näe päivänvaloa, kun huomio BioWaren viimeisimmät toimet.


16. Okei - Last of Us

Tässä pelissä on pahoja ihmisiä ja sitten on niitä vielä pahempia. Voin vain kuvitella miten paljon parempi peliä tämä olisikaan ollut jos Tess olisi ollutkin se pääroisto (idea joka hylättiin). Siitä voi esittää monta tulkintaa että onko Joel pääroisto vai ei, mutta Ellie on se osa tarinaa jonka ympärille kaikki lopulta rakentuu. Joel alkaa pitää Ellietä ottotyttärenään joka puolestaan on hyvin ristiriitaisessa tilanteessa ja hakee tukea isähahmostaan. Viimeinen kysymys jonka Ellie esittää on riipaisevan hyvä ja Joelin vastaus vain korostaa sitä, puhumattakaan Ellien viimeisestä sanasta. Tietääkö Ellie että Joel valehtelee vai ei?


15. Hetkinen - Wolf Among Us

Tässä on kaksi tapaa joista molemmat ovat todella hyviä omalla tavallaan ja joihin olen itse tavallaan kasvaut kiinni entistä enemmän kun niitä on useita vuosia ehtinyt makustella. Mutta tämä "Seuraa häntä" lopetus on se, mikä jotenkin sopii paremmin tähän noir tyyliin, omasta näkövinkkelistä. Siinä ollaan juurikin tälläisessä, "odotapas hetkinen"  tilanne jossa Bigby ei sivuuta sitä, mitä hänen mieleensä juuri tuli. Toinen variaatio olisi se että hän antaa asian olla. Vaikka siinä onkin todella hyvä viimeinen hetki, niin jostakin syystä tämä on vielä parempi.


14. New Ring - Middle-Earth: Shadow of Mordor

Oli selvää että tämä peli tulisi saamaan jatkoa ja tapa jolla Talionin tarina tulee jatkumaan saa hyvin pahaenteisen vaikutelman. Onko tästä miehestä tulossa uusi sormusten herra vai mikä tilanne onkaan. Ne ajatukset uudesta sormuksesta tuovat paljon ajatuksia mieleen ja kaikki se potentiaali mahdollistaa vaikka mitä, mutta kyllä se viimeinen hetki kun Talionia kuvataan on erinomainen tapa lopettaa, etenkin kun juuri ennen näytetään Tuomiovuori jossa valtasormukset taottiin.


13. Loppu, useammalla tavalla - Lord of the Rings: War in the North

Samalla aikaa kun kolmikko saa matkansa päätökseen, niin myös Sormuksen Ritarit saavat omansa päätökseen. Kaiken kaikkiaan tässä lopetuksessa on kaikki oikeast palaset, myös Urgost huomioiden. Viimeisenä hetkenä ihminen, kääpiö,  haltia ja kotka astelemassa yhdessä pois lohikäärmeen linnoituksesta, kohti Rivendeliä ja rauhallista lepoa, jonka todellakin ovat ansainneet. 


12. My best enemy - Batman: Enemy Within

Lepakkomiehen ja Jokerin tarina on Enemy Within kokonaisuuden tärkeimpiä osia. Siinä ohessa tietenkin Kissanainen, James Gordon, Amanda Waller ja Alfred ovat todella isossa osassa ja kaikki voi johtaa todella monenlaisiin tilanteisiin. Omani johti lopulta siihen että Jokeri oli todella Batmanin kaltainen, mutta sitten kaikki sai todellisen päätöksensä kun heistä tuli lopulta vihollisia. Päätökseni johtivat lopulta siihen kun Joker katsoo ulos Arkhamin mielisairaalan ikkunasta ja näkee kuinka Yön Ritari katsoo häntä kohti. Näin sen pitää loppua, vaikka jatkoa ei koskaan taidakaan tulla.


11. Yhdessä - Dragon Age: Origins - Witch Hunt

Tämäkin on sellainen lopetus joka voi päättyä vaikka kuinka monella tavalla, mutta huomioiden miten oma tarinani eteni pääpelissä, on tämä jotakin sellaista, joka on vasta se todellinen päätös pitkälle tarinalle. Warden ja Morrigan käyvät keskustelua portaalin äärellä joka voi joko erottaa heidät pysyvästi tai yhdistää ja kyllä se hetki kun Morrigan kutsuu rakkaansa tulemaan mukaansa, on mahtava tapa päättää Wardenin tarina, melkovarmasti lopullisesti.


10. Women - Resident Evil 6 - Leonin kampanja

Leon Kennedy on helposti koko RE sarjan paras hahmo ja ainoana todellisena kilpailijana pelkällä fantastisella ulkoasulla on Albert Wesker. Mutta Leonin asenne ja luonne ovat jotakin sellaista mihin itse pystyn jopa samaistumaan. Se miten RE6:n tarina etenee ja ennenkaikkea päättyy Leonin osalta saa todella hyvän päätöksen kun Leon on todellakin oma itsensaä ja sitä kaikkea korostaa se kun Leon tokaisee tuttuun tapaansa, päätään pudistellen: "Women."


9. Olipa kerran - Uncharted 4: Thief's End

Varkaan loppu on monella tavalla sellainen peli jota kohtaa oli täysin epäreilut odotukset, etenkin loppua kohtaan. Viimeinen yhteenotto Rafe Adleria vastaan ole upea mutta se miten Nathan Draken tarina tuodaan päätökseen on aivan omaa luokkaansa. Tuskin kukaan oikeasti edes tiesi mitä halusi, itse en ollut ihan varma. Halusin vain päätöksen kaikelle ja tämä on juurikin oikea päätös. Siihen liittyy vitsailua, näyttöä siitä että elämä jatkuu ja että Natella ja Elenalla on paljon tarina kerrottavana seikkailuistaan.


8. Are they alive? - Legend of Spyro: Dawn of the Dragon

Pelkästään se että Gary Oldmanin äänellä puhuva Ignitus ottaa paikkansa uutena kronikoitsijana on mahtava hetki. Koko hetki on enemmän kuin täydellinen ratkaisu, kun ottaa huomioon että alusta asti Ignitus on se johon pelaajan on todella voinut turvata. Sitten Ignitus kysyy että mitä tapahtuikaan Spyrolle ja Cynderille. Sen sijaan että kaikki jätettäisiin pelkkiin arvailuihin ja sanoihin, niin pelaajalle tarjotaan aivan viimeisillä hetkillä pätkä, jossa Spyro ja Cynder lentävät yhdessä, näyttäen että he selvisivät.


7. Aseistariisuminen - Middle-Earth: Shadow of War

Kun Talion saa rauhan alkaa hän astellessaan poistaa aseitaan. Lopetuskohtaus on itsessään todella upea mutta kuin kirsikkana kakun päällä on se hetki kun kamera kuvaa Talionia joka kävelee jo kaukana, mutta hänen miekkansa on aivan kameran edessä. Todellinen sankari on viimein saanut rauhan, jonka hän todella ansaitsee. Tätä kaikkea tahdittaa musiikki joka on parempi kuin TSH elokuvien lopputekstimusiikit.


6. Lord Revan - Star Wars: Knights of the Old Republic

Pahat ja hyvät lopetukset ovat hyvin tyypillisiä peleissä joissa tehdään valintoja. Itse pidän todella paljon tästä lopetuksesta sillä vaikka aika usein päädynkin niin kutsuttuihin "hyviin" lopetuksiin, niin tämän pelin tapaksessa pimeä puoli on vain niin paljon parempi. Hyvä lopetus on tylsän geneerinen Star Wars lopetus kun taas paha lopetus on eeppinen. Revan ottaa paikkansa mustana lordina, jota kaikki kumartavat. Nyt, sinä olet pahoista pahin ja se on saatu näyttämään todella hyvältä.


5. Kuutamo - Final Fantasy VIII

Tämä on juurikin sellainen "kaikki hyvin" lopetus ja se toimii. Tälläiset lopetukset johon kaikki todellakin voisi päättyä ovat niitä joista itse todellakin pidän. Kaiken kaikkiaan kaikki hahmot saavat tilaa tuoda itseään esiin tässä lopetuksessa ne aivan viimeiset hetket parvekkeella, kun kamera sammuu, ovat vain niin täydellinen lopetus pelissä kehittyneelle romanssille. Kuutamolla seilaava Garden on hyvin rauhallinen ja korostaa tätä päätöstä todella hyvin.


4. Hyvästit - Castlevania: Symphony of the Night

196% linnasta lopetus jossa Alucard voittaa Draculan. Erot eri lopetusten välillä tuntuvat aluksi aika pieniltä, mutta kyllä niissä on aika paljon todellisia eroja. Paras lopetus on monella tavalla samanlainen kun siinä huomioidaan Alucard ja hänen uhrautuvaisuutensa. Mutta tässä parhaassa lopetuksessa sekä Richter että varsinkin Maria saavat laitettua oman osansa kokonaisuuteen ja erittäin hienosti. Jokainen kolmesta hahmosta todellakin onnistuu tuomaan jotakin mukaan. Ja onhan se taustalla olevan linnan paikka todella upea tausta näille keskusteillu, päätöksille ja hyvästeille.


3. Miekkojen hautausmaa - Ninja Gaiden Sigma 2

Tässä on upeaa se ympäristö, tunnelma ja ajatus. Ryu Hayabusa palauttaa lainaamansa miekan takaisin miekkojen hautausmaalle jossa niitä miekkoja on paljon. Sitten hän astelee vain pois. Tämä ympäristö itsessään on enemmän kuin fantastinen. Ympäristö on upea ja tapa jolla Ryu lähtee näyttää juurikin siltä että tähän aivan kaikki voisi päättyä ja voisi sanoa että päättyykin. Tässä on hienoa juurikin se tämä asetelma ei oikeastaan tuo mitään lisää tarinaan, se vain näyttää jotakin, mitä ei olisi oikeastaan edes tarvinnut näyttää, mutta tapa jolla se on toteutettu mestarillinen.


2. Kirje - Kingdom Hearts II

Tämä on oikea tapa lopettaa peli, joka on silti osa sarjaa joka tuntuu vain jatkuvan ja jatkuvan toinen toistaan monimutkaisempien juonenkäänteiden voimalla. Kingdom Hearts II ei lopeta pelin tarinaa, mutta vaikka monet asiat ovatkin kesken, niin silti tässä on sellainen tietty lopullisuuden vaikutelma. Kuninkaalta saatu kirje ei kerro mitään vaan se jätetään pelaajan mielikuvituksen varaan. Taustalla ei kuitenkaan näytä olevan mitään ongelmia koska kaikki ovat palanneet kotiin ja roistot on voitettu. Voisi sanoa että tämä on lopetus jollaisen Kindgom Hearts 3 olisi tarvinnut tai ainakin voinut ottaa oppia.


1. Vierailija - Witcher 3: Wild Hunt - Blood and Wine

Witcher 3:ssa on lopetuksia vaikka kuinka ja aika usein ne ovat todella hyviä, mutta sitten kuvaan astuvat DLC:t ja varsinkin Veri ja Viini, joka tekee kaiken entistä paremmin. Tämä lopetus on paljon elävämpi kuin Dandelionin kertomat lopetukset joissa kaikki kerrotaan muutamilla kuvilla. Vaikka nekin ovat hyviä niin kyllä itse todellakin pidän siitä miten tässä annetaan pelaajalle mahdollisuus jutella henkilön X kanssa. Itse tein tämän yöllä ja se vain korosti tätä tunnelmaa entisestään. Tämän DLC:n lopetus tulee vasta kun pääpelin on läpäisty, mikä taas antaa mahdollisuuden heijastella asioita ja miettiä mahdollista tulevaa, tai sitten ei.