Oxenfree.jpg?1579135734

Olly olly oxen free

 

Mysteeritarina aikamatkustuksesta, radioaalloista, kummituksista, alieneista tai jostakin aivan muusta. Ota selvää.

 

 

 

Oxenfree on niitä pelejä joiden juonesta ei viitsi kovin paljoa yksityiskohtia antaa, jotta jokainen voi kokea sen omalla tavallaan. Kaikessa yksinkertaisuudessaan pelaaja ohjaa Alexia, joka kaveriporukan kanssa lähtee saarelle pitämään hauskaa, mutta saarella alkaakin tapahtua todella kummia.

Pelattavuus on varsin simppeliä ja iso osa kokonaisuutta onkin erinäisten päätösten tekeminen joka enimmäkseen koostuu repliikin valinnasta kun pelaaja kommunikoi muiden hahmojen kanssa. Tästä (ja parista muustakin) syystä peli kestää helposti useamman pelikerran. Pituutta yhdellä tarinalla on saaren tutkimisesta riippuen noin viisi tuntia.


Pelin suurin voimavara on ehdottomasti se miten hyvin se on kirjoitettu. Alex on kapinallisenhenkinen (Erin Yvetten ääninäyttelemänä erittäin hyvä) ja pelaajasta riippuen joko rauhaarakentava tai riitaahaastava tyttö kun taas lapsuudenystävä Ren on sellainen tyypillinen luokanpelle ja uusi tuttavuus Jonas on perusjärkevä väärinymmärretty uusi poika. Mukaan mahtuu myös se hahmo jota pelaajan on helppo vihata heti alusta aivan loppuun asti.
Ääninäyttely on todella onnistunut jokaisen hahmon kohdalla ja huumori onnistuu nousemaan esiin juurikin oikeissa paikoissa. Pelissä on todellakin ne muutamat kohdat jotka ovat hauskoja joka ainut kerta ja kun repliikkivaihtoehtoja on yleensä aina se kolme, niin on kiinnostaa ottaa selvää, että mitä tapahtuu jos tietyssä kohdassa sanookin jotakin muuta.

Pelissä on myös niitä rasittaviakin kohtia. Juonen vuoksi ei mennä yksityiskohtiin, mutta kohtauksen joissa matkaradion taajuuksilla leikkiminen on isossa osassa ovat heti ensimmäisen pelikerran jälkeen suhteellisen rasittavia, etenkin jos ne ovat pakollisia. Muutenkin tietyt osuudet pelissä tuntuvat turhan hitailta, varsinkin kun tietää mitä tapahtuu ja mitä pitää tehdä, mutta et vain voi tehdä sitä niin jouhevasti, vaivattomasti tai nopeasti kuin toivoisit.


Tunnelmallisesti Oxenfree toimii myös erittäin hyvin. Pelin tyyli on kuin yhdistelmä teinidraamaa, salapoliisileikkiä, kauhua ja kummitustarinaa samassa paketissa, samalla kun mukaan heitetään vähän aikamatkustusta ja scifiä. Iso osa tarinakokonaisuudesta on myös kiinni siitä, miten jokainen tulkitsee tietyt tapahtumat ja tilanteet. Jotkut osuudet ovat selvästi kauhusävytteisiä kun taas jotkut ovat kuin heijastuksia menneisyydestä jotka sekoittuvat nykyhetkeen.
Oxenfree on niitä tapauksia jossa on meneillään monta asiaa yhtä aikaa ja lopussa on tarinalliseen seikkailupelityyliin luvassa vähän kaavioita joissa pelaajan päätösten lopulliset seuraukset laitetaan prosenttivertailuun muiden peliä pelanneiden kanssa. 
Vihaako tietty hahmo sinua pelin lopussa?  On näitä helpoimpia tapauksia ja kun hahmoja tarinassa on useita, niin iso kokonaisuus muuttuu sen mukaan. Saavutusten suhteen peli nostaa tiettyjä päämääriä esille, kuten Firestarter joka on tilanne jossa kaikki kaverisi vihaavat sinua pelin lopussa. Saavutuksia on runsas tusina ja kaikkien avaamiseksi peli pitää läpäistä pari kertaa, jos tietää tarkalleen mitä piilotetutkin saavutukset ovat.


Kokonaisuutena Oxenfree on tarinallisesti erittäin onnistunut paketti. Pelattavuus on simppeliä ja pääpaino todellakin on siinä tarinassa ja tarinan hahmoissa. Peliin mahtuu niitä omiakin juttuja ja lopun yllätyskäänne tekee Oxenfreestä sellaisen tapauksen joka onnistuu tekemään jotakin sellaista mitä ei kovin usein näe. Se myös korostaa sitä, miksi peli on tällisenä suhteellisen lyhyenä tapauksena varsin sopivan pituinen.

 

+ Tarina
+ Huumori
+ Uudelleenpeluuarvo

 

- Lahaavat kohtaukset

- Toisto

 

Arvosana: 7,8

 

Erityinen