The%20Council.jpg?1586166128

Poliitikko, okkultisti vai etsivä?Neuvosto on peli joka hyvin monella tavalla iskee juuri oikeaan kohtaan pelihermoa. Se on tarinallinen kokonaisuus jossa pelaajan valinnat ohjaavat tarinaa eteenpäin ja muokkaavat tapahtumia, samalla kun mysteerit enigmaattisen neuvoston jäsenten ympärillä hiljalleen avautuvat. Ensimmäinen osa laittaa kaiken alulle mutta osoittaa hienosti millainen peli on kyseessä.
Hullut

Pelin ensimmäinen viidestä episodista on juurikin sellainen aloitus joka lähinnä herättää kysymyksiä, mutta samalla aikaa mahdollistaa sen, että pelaaja pääsee hyvin kärryille siitä, miten paljon mysteereitä tapahtumapaikkana oleva kartano ja saari pitävätkään sisällään. Historiallisia henkilöitä tulee vastaan todella paljon aina George Washingtonista alkaen ja kaikki ovat osa salaperäistä neuvostoa, jonka johtaja, lordi Mortimer itse on todellinen mysteeri. Mutta pelaajalla, Louis De Richetillä, on myös omat tarkoitusperänsä olla saarella. Aloitus on juuri oikealla tavalla koukuttava, sillä sen jälkeen on varsin suuri houkutus hankkia koko peli.


Valintoja jotka jäävät kummittelemaan

Tarina alkaa yksinkertaisella tilanteella joka hyvin tehokkaasti osoittaa miten paljon yksi valinta voi merkata jatkon kannalta. Vaikka pelin tapauksessa monet tilanteet ovat valintoja kahden vaihtoehdon välillä, niin kyllä niillä eväillä on osattu koota hyvin kiinnostava kokonaisuus joka tuo mieleen Telltale Gamesin tyyliin dialogipuiden ja valintojen pohjalta muovautuvan tarinan muodossa. Keskusteluissa on monia erilaisia vaihtoehtoja, mutta yhdellä pelikerralla vain muutamat pystyy käymään läpi, mikä lisää uudelleenpeluuarvoa. Ja onhan yksi aikaisimpia ja ehkä merkittävimpiä valintoja se, että millainen pelihahmo perusominaisuuksiltaan on.

Pelissä on valtava taitopuu, joka jakautuu karkeasti kolmeen haaraan joista jokaisessa omanlaisensa ominaisuudet jotka mahdollistavat tietynlaiset toimitavat. Poliitikko on sivistynyt mies joka ymmärtää etiketin päälle, on perillä maailman menosta ja pystyy charmillaan ja tiedoillaan poimimaan yksityiskohtia poliittisista tilanteista ja kääntämään tilanteen edukseen sulavuudellaan. Okkultisti puolestaan on huomattavasti synkempi juonittelija joka ymmärtää salatieteiden päälle ja pystyy huijaamaan muita tekemään hänen likaisen työnsä, puhumattakaan väärentämisestä ja varastamisesta. Sitten on etsivä joka pystyy huomaamaan valppaudellaan monia pieniä yksityiskohtia ihmisissä ja joka psykologian tuntemuksellaan ja logiikallaan tulkitsee eleitä ja ilmeitä. Hahmoluokan mukana tulee kokoelma ykköstason ominaisuuksia ja jokaisessa ominaisuudessa on muutama taso. Ilman tasoa yksi, tiettyä toimintoa ei voi suorittaa ollenkaan ja tietyissä tilanteissa tietyt toiminnot vaativat enemmän suoritusta, mitä ei loppuviimeksi kovin paljoa ole käytettävissä.

Koska todella monet asiat vaativat erilaisia taitoja, niin pelin uudelleenpeluuarvo kasvaa entisestään sillä ensimmäisellä kerralla kaikkia asioita ei vain voi tehdä. Kaikki ominaisuudet ovat saatavilla jokaiselle hahmoryhmälle, mutta ne vaativat kokemuspisteitä avautuakseen ja koska pelin edetessä vastaan tulee haastavampia tilanteita niin on suotavaa että pelihahmo olisi oikeasti hyvä muutamassa asiassa, jotta tilanteet pystyy ratkaisemaan. Vaihtoehtoja on aina ja tietty hahmoluokka ratkaisee tilanteet pääasiassa tietyllä tavalla, varsinkin aluksi.


Heikkouksien hyödyntämistä ja vahvuuksien välttämistä

Koska vastaan tulee monta historiallista henkilöä, niin peli pyrkii asettumaan todellisuuteen, mutta on samalla mahdollisesti fiktiivinen enemmän tai vähemmän. Pelissä on yliluonnollisuuteen viittavia puolia mutta myös täysin todellisuuteen sidottujakin asioita. Louis näkee näkyvä jotka voivat ohjata häntä tiettyyn suuntaan, mutta peli ei tässä vaiheessa kerro että ovatko näyt oikeasti yliluonnollisen aistin tuottamia, vai onko kyseessä mielisairaus. Näitä puolia ei tupute pelaajalle, vaan annetaan tehdä vapaasti omat tulkinnat. Council ei suoranaisesti esittele itseään täysin todellisuuteen sidottuna pelinä, mutta ei myöskään vaikuta erityisen yliluonnolliselta, vaan enemmänkin tarjoaa mahdollisuuden olla kumpaa vain, tai molempia.

Jokaisella hahmolla on erilainen luonne, mitä kuvaavat hahmokohtaiset heikkoudet ja vahvuudet. Siinä missä eräs viehättävä naishenkilö on immuniini logiikalle, on hän heikko psykologialle. Hahmoilla on yleensä muutama heikkous ja vahvuus mutta astetta vaikutusvaltaisemmat ja vahvemmat henkilöt voivat olla todella vahvoja luonteita jolloin heikkouden löytäminen voi olla varsin hankalaa. Kun päätyy yhteenotto tilanteeseen, niin vahvuudet ja heikkoudet ovat erittäin tärkeitä. Yhteenotto tilanteessa voi tehdä yleensä muutaman virheen ennenkuin häviää yhteenoton. Näitä asioita ei tarvitse painaa mieleensä sillä pelaajalla on käytössään varsin kattava määrä tietoa, jota käyttää hyväkseen tilaiteiden ratkaisussa ja kaikki tieto merkataan ylös. Lisäksi erilaiset rohdot tuovat mukanaan etulyöntiasemia tai parantavat haittavaikutuksia. Stressaava tilanne voi järkyttää minkä seurauksena pelihahmo järkyttyy ja toimenpiteet vaativat enemmän, tähän päätyy myös jos osuu pelihahmon immuniteettiin. Rohdolla tästä pääsee helposti eroon ja toisella rohdolla pystyy huomaamaan keskustelussa että mille hahmo on immuniini ja mille heikko. Sitten on rohto joka tuo lisää suorituspisteitä tai tekee seuraavasta suoritteesta ilmaisen. Rohtoja voi kantaa mukanaan vain kourallisen kutakin, mutta samalla aikaa niitä on rajallisesti minkä takia tuhlaaminen ei alkupuolella ole välttämättä se paras ratkaisu pitkäjänteisessä mielessä.

Paikkojen tutkiminen ja hahmoille puhuminen on avainasemassa resurssien keräämisessä. Kartanon kaikkiin paikkoihin ei pääse kaikkina ajanjaksoina, joten mahdollisuudet on hyvä käyttää hyödykseen kun ne tulevat vastaan. Samalla aikaa pelissä korostuu myös se, että tekemällä tietyn ratkaisun heti, ei välttämätät pysty suorittamaan toista vaihtoehtoa, joka tulisi pian myöhemmin. Tarinallisesti kokonaisuus on monimutkainen ja täynnä tilanteita jotka missaa, jos ei ole heräillä koko aikaa. Monet osuudet pelissä ovat sellaisia että mitään takuita ei ole siitä, että alueelle pääsee enää uudestaan, mutta samalla aikaa on syytä pitää mielessä että suorituspisteet eivät lataudu ellei pelihahmo lepää, eli säästäväisyys on suotavaa, mutta täysi pihtaaminen ei välttämättä ole se toimivin ratkaisu sekään.


Houkutteleva omalla haastavalla tavallaan

Council ei ole vaikea peli, tavallaan. Mutta se on erittäin haastava, omalla tavallaan. Tämän tyylisten pelien suhteen haastavuus tulee siinä suhteessa että pelissä on paljon asioita joita ei tarinallisesti vain saa tietoonsa jos ei osaa tiettyä asiaa tai tee tiettyä asiaa tiettyyn aikaan. Valinnat tekevät pelistä oikealla tavalla raastavan, sillä virheitä ei voi korjata. Peli tallentaa todella usein ja silloin tehdyt asiat ovat kiveen kirjoitettuja. Tietysti pelissä voi hypätä kappaleen suoritettuaan taaksepäin tiettyyn pätkään, mutta se ei omasta mielestäni ole se oikea tapa pelata näin tarinallisesti vahvaa ja valintarikasta kokonaisuutta jossa iso osa viehätyksestä riippuu siitä, mitä pelaaja on tehnyt ja että pelaaja on valmis ottamaan vastuun ratkaisuistaan, vaikka ne jäisivät kummittelemaan.

Mad Ones on siinä mielessä todella hyvä aloitus, että se jättää niin paljon tulkinnanvaraa. Muutamat hahmot oppii tuntemaan todella päällisin puolin kun taas joistakin tuntuu saavan vähän enemmän selkoa. Pelihahmo toimii perusidealtaan aina samoin, mutta hänen pätevyytensä avaa erilaisia mahdollisuuksia. Vaikka pelaaaja olisi etsivä ja psykologisesti terävä tulkitsemaan hahmojen tuntemuksia, se ei tarkoita ettikö hän voisi olla myös salatieteiden asiantuntija. Tietyt tilanteet pelissä nimittäin tuovat pisteitä tiettyyn ominaisuuteen joten erilaiset kyvyt aukeavat perusteellisten tutkintojen kautta, puhumattakaan että pelimaailma on täynnä erilaisia kirjoja joita lukemalla voi tehostaa tietyn ominaisuuden tehoa. Suotavaa olisi kuitenkin että muutama ominaisuus olisi astetta parempi, sillä iso valikoima ominaisuuksia mahdollistaa kyllä ison valikoiman vaihtoehtoja, mutta muutama perusteellisesti kehitetty ominaisuus taas tuo mukanaan muutaman oljenkorren tilanteiden ratkaisuun, ilman suurta vaatimustasoa suorituspisteiden kanssa.

Tarinallisesti kaikki päättyy tilanteeseen jossa kaikki on kesken, mutta kun kyseessä on episodillinen peli, niin se on täysin odotettavissa. Mutta se tapa jolla kaikki päättyy, riippuu todella vahvasti siitä, mitä ratkaisuja pelaaja on päätynyt tekemään. Spoilaamatta mitään, lopputilanne voi olla täysin erilainen yhden päätöksen kautta. Mutta samalla aikaa, monet huomattavasti pienemmät asiat voivat vaikuttaa merkittävästi siihen, mitä tulevaisuudessa tulee vastaan. Tieto on helposti arvokkain asia mitä pelissä on, sillä tilanteessa jossa pelaaja on vastakkain toisen hahmon kanssa,tieto on erittäin tärkeää.

Pelillisesti mukana on kuitenkin myös erilaisia saavutuksia, jotka tuovat erilaisia bonuksia. Selvittämällä tietyn hahmon kaikki vahvuudet ja heikkoudet saa bonukset, mutta bonuksen saa myös kun kehittää tiettyjä ominaisuuksia tiettyyn pisteeseen. Hahmon kehitys on yllättävän laaja ja monitahoinen mikä entuudestaan tuo mukanaan haastetta. Siitäkin nimittäin saa bonuksen jos yhden tehtävän aikana ei käytä yhtäkään rohtoa, tai jos käyttää loppuun kaikki suorituspisteensä. Laskelmoiva suhtautuminen peliin korostuu varsinkin ensimmäisellä kerralla kun ei ole mitään tietoa että mitä tulevan pitää, koska silloin pitää ottaa riskejä. Seuraavat pelikerrat ovat huomattavasti helpompia kun pelaaja tietää mitä tietyissä tilanteissa tapahtuu ja mihin pisteitään kannattaa säästää ja miten ottaa suurin hyöty irti erilaisista tilanteista.


Yhteenveto

Council on erinomaisesti kirjoitettu kokonaisuus jossa todella hyvin kirjoittu dialogi yhdistyy salaperäiseen tarinaan jossa paljon erilaisia puolia. Pelaajan valinnat ohjaavat tarinaa ja vaikuttavat siihen mitä pelaaja voi ja mitä hän ei voi tehdä. Vaikka valinnat ovatkin lähinnä kahden eri suunann välillä, niin kun peli jatkaa etenemistään, ne alkavat vaikuttaa enemmän ja enemmän. Tämä on tietysti vain ensimmäisen episodin pohjalta tehty päätelmä, mutta Mad Ones onnistuu todella hyvin koukuttamaan pelaajan katsomaan pelin loppuun asti.

Niin ja tämä ensimmäinen jakso on ilmainen joten jos epäilyttää, niin kannattaa kokeilla. Ehkä se kannustaa hankkimaan koko pelin.


+ Erinomaisesti kirjoitettu valintojen ohjaama tarina

+ Hahmonkehityksen monipuolisuus ja vaikutus kokonaisuuteen


- Tuntuu monesti todella rajatulta

- Monesti valinnat ovat kahden asian välillä


Arvosana: 8,2


Mahtava