Maailma%20on%20Hukassa.jpg

Vitsaus OY: Me tuhoamme ihmiskunnan

 

 

Plague Inc: Evolved tarjoaa mahdollisuuden kokeilla, että pystytkö sinä luomaan viruksen, bakteerin tai ties minkä hirvityksen, joka pystyy kehittyessään ja levitessään aiheuttamaan maailmanlopun.

 

 

 

Hyvinkin haastava peli jossa tarkoituksena on tuhota rutolla koko ihmiskunta. Uusia keinoja ihmisten hävittämiseen aukeaa kun saatavilla olevilla suoriutuu haasteista. Ihan näiden perusluokan bakteerien ja virusten jälkeen avautuu lopulta hyvinkin haastavia ja hyvinkin erikoisia keinoja ihmisten tappamiseen. Perusidea pysyy kokoajan samana, mutta keinot muuttuvat, ajoittain niinkin paljon että koko peli pitää parilla tapaa opetella uudestaan.


Ruttoa voi ohjata monella tavalla. Yksi osa on se, että miten rutto leviää. Leviääkö se veren kautta, ilman vai veden kautta vaiko eläinten välityksellä. Entä missä on nollakohta, josta kaikki alkaa. Sitten on jossain vaiheessa syytä miettä että millaisia ominaisuuksia rutossa on. Kestääkö se millaisia olotiloja ja kuinka hyvin, entä onko se kuinka vaikea parantaa?

Entäs millaisia oireita ilmenee ja kuinka nopeasti, vai ilmeneekö olleenkaan? Esimerkiksi bakteerien kanssa kehittymistä voi ohjailla hyvinkin tarkasti kun taas virukset kehittyvät nopeasti ja niiden kehityksen hidastaminen, käy kalliiksi.


Kehitystä tehdään DNA pisteillä joita saa pikku hiljaa lisää. Kaikkea ei voi saada ja tässä kohtaa taktiikka astuu kuvaan. Panostamalla tiettyyn ominaisuuteen, sivuuttaa jonkun muun. Haluuko rutosta sellaisen että se leviää nopeasti vai huomaamattomasti? Entä kuinka tappava se on ja millä tavalla?


Variaatiota tässä pelissä riittää mutta ikävän usein huomasin että valtaosaan tehoaa tietty tyyli. Voiton voi varmasti saada hyvinkin monella tavalla mutta harvemmin sain omasta rutostani sellaista jollaisen olisin todella halunnut. Se tosin ei olekaan tässä pelissä se idea, sillä maailma kehittyy omaan suuntaansa pelin edetessä ja ruttoa on ajateltava siten, että se olisi mahdollisimman tehokas leviämään eikä ole liian helposti huomattavissa. Tämän on paikoitellen hyvin haastavaa.


Se mikä tässä pelissä alkaa eniten nyppiä, ei ole vaikeus vaan se hitaus. Siis tässä on kelausnappi joka laittaa oikeasti vauhtia peliin mutta jos peliä sattuu pelaamaan useamman putkeen, tietty pyrkimys mielessä niin pian se nopeakin vauhti tuntuu hitaalta. Sitten on se tietty tunne että on vain pari oikeaa tapaa voittaa pelissä. Lähtöpaikkoja on todella monta ja tapoja ruton kehittämiseen on monta, joten ehkä en vain ole vielä löytänyt useampaa vaihtoehtoa. Variaatiota on sen verran paljon että tässä pelissä riittää saavutettavaa.


Plague Inc on vaikea peli ja tuntuu ajoittain epäreilulta, mutta se on omalla tavallaan hyvinkin koukuttava ja kiinnostava peli. Tiettyjä asioita pelissä olisi kiva kyllä vähän säätää, esimerkiksi näitä pop up ikkunoita, mutta ainakaan peli ei hannaa tietoa pelaajalta vaan kertoo kaiken mitä maailmassa tapahtuu.

Tässä on kokonaisuudessaan hyvinkin kiinnostava peli joka tarjoaa eväät ihmiskunnan tuhoamiseen mitä monipuolisimmilla keinoilla ja niitä keinoja aukeaa lisää kun peliä pelaa.

 

 

+ Paljon variaatiota

+ Useita ruttoja

+ Antaa vapaat kädet

 

- Tuntuu joskus hitaalta

- Tuntuu joskus saman toistolta

 

 

Arvosana: 8,4

 

Mahtava