Dungeon%20Punks.jpg?1511208221

Värikäs ja vaihdikas mäiskintäpeli vaikka kolmelle pelaajalle

 

Tyrmäretkut tarjoaa toimintaa kuin suoraan sarjakuvan tai satukirjan sivuilta, beat ’em up pelin muodossa.

 

PlayStation plus, Marraskuu

 

 

Tarina seuraa värikästä ja sekalaista joukkoa joka seilailee pitkin taivaita purjealuksella satumaailmassa. Tämä joukko toinen toistaan erikoisempia taistelijoita on osa miehistöä johon kuuluu niin ihmisiä kuin ihmismäisiä eläimiäkin. Tarina on sivuseikka ja se menee helposti ohi, sillä tämä peli tarjoaa pääasiassa toimintaa kuudella pelattavalla hahmolla ja kolmen pelaajan moninpelillä.


Pelattavien hahmojen ominaisuudet ja aseet saavat jokaisen tuntumaan omanlaiseltaan. Aseita on useammanlaisia ja hahmo voi käyttää kahta asetyyppiä. Se mikä tekee hahmoista oikeasti erilaisia on se, miten nopeasti he liikkuvat, miten paljon vahinkoa kestävät ja miten paljon vahinkoa aiheuttavat ja miten nopeasti. Tämän lisäksi jokainen hahmo omaa muutaman loitsun joita vain kyseinen hahmo osaa tehdä. Mukana on niin tulta, jäätä kuin sähköäkin. Hahmoihin kuuluu niin ritaria, ihmissutta kuin vähän vähemmän käytettyäkin olentoa.

Pelin alussa mukana on vain kolme hahmoa, mutta hyvin nopeasti ryhmäänsä pystyy lisäämään myös ne loput kolme ja pelaaja saa aivan vapaasti päättää mitä hahmoa milloinkin pelaa. Kerrallaan kentällä on kolme hahmoa ja loput kolme ovat reservissä, jaettuna pareittain. Tietokoneen ohjaamat eivät ole mitään täysiä tumpeloita, vaan oikeasti hyödyllisiä. Se on hyvä, sillä tämä peli ei ole läpihuutojuttu, vaan tarjoaa alati nousevaa haastetta.


Toiminta on tämän pelin vahvin puoli. Peli on monella tavalla kuin arcade beat ’em up, suoraan pelihallista. Ohjattavuus on vähän heikko ja taistelussakin pitää olla aika tarkka missä kohtaa kenttää on ja milloin iskee ja miten. Vihollisia on monesta todella paljon ja iskuja tulee jokaisesta suunnasta. Viholliset jyräävät helposti alleen ylivoimalla, varsinkin jos mukana on vähän kovempia vihollisia jotka eivät kaadu yhdestä kombosta.

Erikoisvoimia voi käyttää kiitettävän usein, sillä manaa saa lisää kun vain taistelee vihollisia vastaan ja sitä saa myös kun hahmo on reservissä. Kahden hahmon vaihtelu mahdollistaa tietyn taktiikan, sillä toiset hahmot liikkuvat ja lyövät nopeammin kun taas toiset hahmot lyövät hitaammin mutta lujempaa ja kestävät yleensä vastapainona enemmän vahinkoa.

Hahmojen väliset erot ovat varsin kiitettäviä sillä viimeistään taikavoimat tuovat peliin oikeasti todella paljon taktista lisää ja runsaasti vaihtelua. Dungeon Punks ei ole vaikea peli, mutta se on haastava. Hyvin usein täytyy myöntää että pitää käyttää hätäpoistumistietä jotta ei menetä kaikkia kokemuspisteitään.

Kentistä löytyy hyödyllisiä esineitä kuten taikajuomia, superhyökkäystä lataavia kristalleja ja muita hyödykkeitä, mutta pääpaino pysyy hahmojen ominaisuuksien käyttämisessä ja varovaisuudessa.


Viholliskattaus on varsin rikas sillä yhdessä kentässä olevia vihollisia ei välttämättä muissa olekaan. Tiettyjä vihollisia tulee vastaan useammissakin kentissä ja kenttä päättyy pomoviholliseen. Joskus alueella voi piilotella myös välipomo.

Kentissä on ajoittain myös sivutehtäviä joita suorittamalla saa sitä mitä voisi olettaakin, kultaa ja kokemuspisteitä. Hahmot kehittyvät varsin hyvää tahtia ja ajoittain heidän ominaisuuksiaankin voi parannella. Eniten kannattaa kuitenkin huolehtia heidän varusteistaan. Parempia aseita saa kentistä, mutta myös kaupasta ilma-aluksella, joka toimii pelin päämajana. Sivutehtävät vähän värittävät peliä, mutta pakko sanoa että kyllä tämä peli on ennen kaikkea puhdasta hektistä ja ajoittain hyvin sekavaa toimintaa. Helpointa on valita kaksi päähahmoa joiden välillä vaihdella ja jättää loput neljä tietokoneen ohjaamiksi. Ajoittain voi tarvita tietyn hahmon ominaisuuksia sivutehtävän suorittamiseen.


Tarinallisesti peli on vähän heikompi. Monet juonikuviot ovat varsin hauskoja ja omanlaisiaan, mutta tämä on niitä pelejä joissa on paljon luettavaa ja aika ajoin tarina ei vain jaksa kiinnostaa, koska se ei ole sieltä parhaimmasta päästä. Tietty humoristisuus on kuitenkin hyväksi sillä vaikka eletään fantasiamaailmassa jossa käytetään miekkoja ja kilpiä, niin ilma-alukset ovat olemassa ja samoin RezCorp, joka vakuuttaa henkiä, tarjoten mahdollisuuden nousta kuolleista. Muitakin näppäriä lisiä on mutta mukana on tietenkin myös paljon hirviöitä ja olentoja jotka ovat minkä tahansa satumaisen fantasiamaailman peruspalikoita.

Tämän pelin kohdalla olisi todella toivonut ääninäyttelyä sillä se olisi ollut todella hyvä osa nostamaan peliä juurikin sopivasti seuraavalle tasolle.


Tyrmä Retkut on hyvä ja viihdyttävä peli. Se on vauhdikas, värikäs ja hauska kokonaisuus jossa tarina on vähän heikosti esitetty eikä ääninäyttelyä ole. Pelattavuus on kuitenkin pienen totuttelun jälkeen oikein hyvää, vaikka siinä onkin sitä tiettyä pelihallimaista epätarkkuutta vähän kaikessa. Pääasiassa peli kuitenkin tekee erittäin hyvin ne asiat, joita pelissä tulee vastaan eniten. Kampanjassa on pituutta todella hyvin ja vaihtelua samalla tavalla. Tylsää ei tule ja peliä ei maratoonaa, ei se muutu juuri puuduttavaksikaan.

 

+ Beat ’em tuntu

+ Pelattavat hahmot eroavine ominaisuuksineen

+ Paljon vaihtelua ja pelattavaa

+ Värikäs ja vauhdikas

 

- Tarina on esitetty vähän heikosti

- Ohjattavuuden tietty epätarkkuus

- Ei ääninäyttelyä

 

Arvosana: 7,6

 

Erityinen