Peleille on tyypillistä että vaikeusaste nousee pelin edetessä. Joissakin peleissä sitä ei juuri edes huomaa. Ajoittain, vastaan tulee kuitenkin hetkiä, kun vaikeusaste pomppaa selvästi ylöspäin.
Vaikeuspiikki on vaihe jossa pelin vaikeustaso nousee selvästi ylöspäin, yhden yksittäisen kohdan tai tehtävän aikana. Useimmiten täysin riippumata siitä, että millä vaikeustasolla pelaa. Peli voi siis yhdessä hetkessä muuttua huomattavasti vaikeammaksi, mitä se on siihen asti ollut.

Tämä on oman mielipiteeni mukaan todella huonoa suunnittelua, sillä hyvin usein tälläiset hetket johtavat turhautumiseen. Se nyt on selvää että pelien vaikeusasteen on noustava, jotta peli pysyisi haastava. Oikein tehtynä tätä ei välttämättä edes huomaa, koska pelaajan taito tuppaa lisääntymään pelin edetessä.

Joissakin peleissä tälläisiä tapauksia voi olla useita, siksi vain yksi per peli.

Lisäksi, vain sellaiset hetket lasketaan, jotka ovat laskettavissa pakollisiksi pelin läpäisemisen kannalta.

Kuten aina, listaan vain vaikeuspiikkejä vain sellaisista peleistä joita olen itse pelannut ja vain sellaisia vaikeuspiikkejä jotka itse koin tavalla tai toisella pahoiksi.


KUNNIAMAINTOJA


Laavamaa - Lion King

- Paljon äkkikuolemia


Pako lentävällä matolla - Aladdin

- Paljon äkkikuolemia


Roger Red Ant - Croc 2

- Todella paljon tarkkoja liikkeitä vaativia kohtia ja aikaraja. Kontrollit ovat vähän kulmikkaat.


Jättiläiskalkkuna - South Park

- Tässä kohtaa huomaa miten vaikeaa tässä pelissä on "tähdätä".


Kirjasto - Halo: Combat Evolved

- Kaikki näyttää samalta.

24. Lumilautaralli - Spyro: Year of the Dragon

Itse lasken Super Bonus maan vielä pakolliseksi, vaikka siinä kohtaa ylitetään jo 100%. Mutta jotta näet viimeisen lopetuksen ja oikesti voitat Sorceressin, niin tämä on pakko suorittaa. Ralli jetejä vastaan ei ole loppuviimeksi kovin vaikea jos tiedät miten se tulee suorittaa, mutta tässä rallissa virheitä ei juuri sallita. Tämä pitää vetää lähemmäs virheettömästi ja voin kertoa, se ei ole kovin helppoa jos aikoo päästä ykköseksi.


23. Coruscant - Star Wars: Phatom Menace

Tämä on ainoa kenttä jos pitää pelata kapteeni Panakalla, aivan hyödyttömällä luuserilla joka on ainoa jonka ammukset voivat loppua ja jos joudut turvautumaan nyrkkeihin, niin olet mennyttä kalua.


22. Radec - Killzone 2

Ei niinkään se viimeinen pomovihollinen, vaan se mitä pitää tehdä ennen sitä. Radec itsessään on pääasiassa halpamainen, mutta ei oikeastaan vaikea. Haastetta on se valtava hellghast lauma mikä tulee ennen tätä vihollista. Itselläni oli vähän köyhästi ammuksia ja vihollisia tuntui tulevan ihan siis loputtomasti ja vielä sellaisista paikoista, joihin piti oikeasti tähdätä vähän kauempaa jotta osuu.


21. Pelennorin kenttä - Lord of the Rings: Return of the King

Tämä on sellainen peli jossa pari piikkiä, tämä, Minas Tirithin tikkaiden kaatelu ja Musta Portti. Pakko sanoa että silloin aikanaan tämä ei ollut loppuviimeksi edes paha kohta, paljon vaikeampi oli Musta Portti. Mutta Musta Portti muuttuu helpommaksi jos pelaat moninpelinä, tämä kenttä ei. Tässä on monta asiaa joita pitää tehdä yhtä aikaa että jos taistelu ja kontrollit eivät tule selkärangasta, ei niistä selviä. Kenttä pitää myös tietää aika hyvin.


20. Lawrence "Bull" Barret - Deus Ex: Human Revolution

Itselleni tämä ei ollut mikään mahdottomuus koska olin toiminasankari, mutta tämä on se kohta jossa huomaat miten vähän vahinkoa oikeasti kestät ja miten paljon yksi vihollinen voi kestää. Selvitin tämän suhteellisen helposti mutta huomioiden peli tähän asti, tässä kohtaa vaikeustaso nousi yhdessä hetkessä.


19. Chapter 13 - BloodRayne: Betrayal

Tässä kohtaa peli on jo lopuillaan mutta tässä jaksossa tämä tasohyppely menee aivan yli. Kontrollit pelissä on loppuviimeksi aika hyvät, mutta pikkutarkat kohdat ovat oikeasti haastavia. Tässä kohtaa yksi virhe on liikaa koska se johtaa äkkikuolemaan. Nyt niitä pikkutarkkoja hyppyjä pitää tehdä puolitusinaa putkeen ja risat.


18. Tastes like chicken - Dead Rising 2

Tämä on sellainen tehtävä joka on loppuviimeksi aika helppo jos olet oikein varustautunut. Tämä oli se tehtävä joka opetti minulle että tässä pelissä pomovihollisia vastaan täytyy lähes aina tulla raskaasti aseistautuneena, tuliasein. Kokkimies nimitäin tyrmää sinut lähietäisyydellä ja saa lisää elinvoimaa syömällä.


17. Kraatteri - Farcry

Tässä kohtaa toiminta menee aivan yli. Heti kättelyssä vastaan tulee iso paskiainen joka syö paljon ammuksia eikä muuten ole ainoa kaltaisensa. Muutenkin kraatterin viholliset syövät paljon ammuksia ja niitä on vielä aika paljon. Sitten kun luulee selvinneensä hirviöistä, on vastassa vielä sotilasjoukko joka on raskaasti varustautunut.


16. Vapaapudotus - X-Men Origins: Wolverine

Tämä on vaikea yhdestä todella väärästä syystä. Sanotaan heti että tämä yksi kohta on sellainen, jonka voi munata vaikka kuinka monta kertaa. Tässä kohdassa ei ole mitään aikarajaa ja koska Wolverine paranee, tuskin kuolet. Mutta yksi asia tässä tehtävässä potkaisi munille ja kovaa ensimmäisellä kerralla. Sentinel pitää tuhota repimällä panssari irti rintakehästä. Se tehdään nappia hakkaamalla. Nyt tarkoitan että sitä nappulaa pitää naputtaa oikeasti kovaa ja silloinkin se on tosi hilkulla. Itse muistan että peukalolla ei nopeus riittänyt, piti käyttää etusormea ja silloinkin se meni juuri ja juuri.


15. Cerberus - Devil May Cry 3

Tämä voi monista tuntua vähän oudolta, mutta mitä tulee vaikeuspiikkeihin tässä pelissä, niin pelatessani peliä osana trilogia kokoelmaa PS3:lle, huomasin miten vaikea Cerberus oikeasti olikaan. Tämä on pelin ensimmäinen oikea pomovihollinen ja erityisen vaikea sellainen. Tässä vaiheessa ei ole vielä kovinkaan paljoa aseita saati kestävyyttä, eikä mitään Devil triggeriä. Tämä taistelu on pelissä ensimmäinen kerta kun pitää oikeasti panna parastaan jotta voittaa.


14. Salazar patsas - Resident Evil 4

Tämä saattaa olla ongelma pelissä itsessäänkin. Kun pelasin tätä peliä PS4:llä, remasteroitu versio, niin huomasin vaikeimmalla vaikeusasteella että tässä kohtaa aluksi pitää naputtaa samalla vimmalla kuin Wolverinessa. Aina kun uusi juoksu alkaa, niin pitää olla supernopea. Ero Wolverineen on siinä että yksi virhe ja kuolet.


13. Countdown - Hitman: Absolution

Tämä on sellainen peli jonka kohtauksissa on aikaa ja tyyli on vapaa. Itse olen toiminnan mies ja jätän sen hiippailun syrjään. Hoidan tehtävät kaikenlisäksi puku päällä. Tämä tehtävä on sellaiseen pelaamiseen täyttä myrkkyä. Tässä tehtävässä pitää olla nopea ja hiljainen sillä vaimennetut aseen laukauskin on liikaa. Aikaa on siinä 5 minuuttia ja heti kun sinut huomataan, niin vihollinen räjäyttää koko katon helvettiin.


12. Pako - 24 the Game

Tämä ei ole vaikea kontrollien takia. Syy hankaluuteen tulee siitä, että jos et ole tarpeeksi nopea, pysyvät poliisit perässäsi niin pitkälle, että joudut karistamaan heidät aika pienellä ja suljetulla alueella. Tässä on lisäksi aikaraja. Poliisiautoja ei pysty juuri tuhoamaan tuhoutumatta itse, mikä tekee tästä entistä vaikeamman.


11. Catch a train - 007: Everything or Nothing

Tässä pelissä on parikin vaikeuspiikkiä mutta tämä on niistä pahin. Toiminnassa riittää varovaisuus ja kärsivällisyys. Tässä kohdassa ei ole tilaa kummallekaan, sillä tässä pelissä on tietty aikaikkuna jonka aikana pitäisi päästä junan alle ja oikeaan kohtaan. Pieni virhe ja putoat rotkoon. Juna pitää ottaa kiinni oikeaan aikaan ja oikeassa kohtaa, muutoin törmäät ja kimpoat taemmas. Kun pelasin tätä peliä pitkästä aikaa, huomasin miten vaikea tämä kohta todella onkaan. Tässä on peli joka ei ole ikääntynyt hyvin.


10. Race to Rescue - Uncharted: Drake's Fortune

Tähän hetkeen asti peli on ollut erittäin hyvin tasapainoitettu. Tulitaistelut ovat olleet haastavia oikealla tavalla. Tästä hetkestä kirkkoon asti peli menee sellaiselle ylivaihteelle että ei mitään rajaa. Vihollisia on aivan helvetistä ja heidän joukossaan valtavasti tarkka-ampujia. Tässä kohtaa toimintapuoli karkaa täysin lapasesta.


9. Lentoharjoittelu - Grand Thef Auto: San Andreas

Monille tulee varmaan ensimmäisenä mieleen tehtävä jossa endurolla pitää jahdata junaa ja antaa Ison Savun ampua vihollisia ja hän on ihan käsi siinä hommassa. Toisille Zeron lennokkitehtävät aiheuttavat verenpaineen nousua. Oma ruttoni tässä pelissä on kuitenkin lentoharjoittelu. Lentäminen ei ole vaikeaa, siitä kyllä selviytyy, ongelma on se laskeutuminen. Itse en juuri koneilla laskeudu, vaan hyppään kyyydistä. Tätä tehtävää seuraa pari ärsyttävää tehtävää, mutta tämä tehtävä, jossa pitää onnistuneesti suoriutua pikkutarkoista tehtävistä, on yksi suurimpia syitä miksi tämän pelin uudelleenpeluu arvo on niin matala.


8. Kaupunkiralli - Jak II: Renegage

Tämä on vaikeuspiikkien peli. Varmaan jokainen joka on tätä joskus pelannut muistaa hetken tai pari joiden aikana teki mieli heittää ohjain seinään. Oli sitten kyseessä pako satamasta, tai ankaran aikarajan sisältävä pommiskeittaus. Kaupunkiralli on aika pitkä tehtävä ja virheitä ei oikein saisi tehdä. Ensimmäisellä kerralla tätä ei taatusti pääse sillä tämän kohdalla kyse on opettelusta. Jakin pitää ajaa kaupungin läpi kilpaa Errolin kanssa. Rinkuloista pitää ajaa läpi järjestyksessä ja se on aika paljon helpommin sanottu kuin tehty.


7. Galactus - Ultimate Marvel vs Capcom 3

Viimeinen kenttä ja viimeinen vihollinen, mutta aivan naurettava sellainen. Menemättä siihen miten huono hahmo Galactus on, niin tämä taistelu on ennenkaikkea epäreilu, kolmesta syystä. Galactus on aivan liian ylivoimainen sillä hän pystyy yhdellä iskulla lyömään hahmot kunnolla sivuun ja valtaosa hänen iskuistaan on yhden hahmon tappavia. Toinen puoli ongelmasta on se, että tähän hetkeen asti, ei ole tarvinnut osata mitään tiettyä, mutta tähän yhteen ainoaan kohtaa, pitäisi osata pari liikettä, joita pelissä ei missään vaiheessa opeteta. Kolmanneksi; Ennen Galactusta tulee muutama muukin taistelu, ihan kuin epäreilu viimeinen taistelu ei olisi tarpeeksi.


6. Vuorihyppely - Transformers

Tämä PS2 peli on se paras Transformers peli jota olen pelannut, toiminnan suhteen peli on haastava, varsinkin pomovihollisissa. Toiminnan haaste nousee pelin edetessä, mutta siihen löytyy lääkkeitä uusien varusteiden muodossa. Kontrollit ovat vähän kulmikkaat, etenkin kun pitäisi olla tarkka ja se on syy, miksi vuorelle nouseminen on tuskaa. Kun putoat tarpeeksi korkealta, otat vahinkoa. Vuoren sisällä kiipeämisessä on vasta jäävuoren huippu sillä ulkopuolella odottaa vihollisia, kapea reuna ja pari kohtaa, joissa putoat erittäin helposti ja jos putoat täällä, aloitat aivan varmasti aivan alusta asti.


5. Chernabog - Kingdom Hearts: Final Mix

Tämä kohta vaatii vähän selittämistä. Final Mixissä tätä pomotaistelu on nostettu vaikeammaksi. Huomasin miten vaikea tämä on trophy jahdissa (pelaa nopeasti läpi). Chernabog itse ei liiku mutta sinun on jatkuvasti lennettävä kohti häntä ja se energiammusten ja -salamoiden määrä ei ole överi, mutta se vahinko mitä oikeasti otat on yllättävän suuri. Tämä on niitä kohtia joista selviää kun vähän grindaa leveliä, mutta kun pelaat kokoajan eteenpäin niin huomaat oikeasti että mikä kohta on vaikea ja mikä ei ja tämä on pelin vaikein, myös Elixirien ja Megalixirien kanssa.


4. Metsä - Hugo 2

Tämä peli on monella tavalla yhtä aikaa hyvin helppo ja hyvin vaikea. Kenttien harjoittelu on aivan voittoon. Kun tietää mitä pitää tehdä niin nopeista tehtävistä suoriutuu hyvillä reflekseillä aika vaivattomasti. Metsä on aivan eri juttu ja tässä kohtaa käy ilmi että kontrollit ovat osittain vain sinne päin ja samoin kentät. Tässä kentässä on vain yksi huono osa, se veneeseen ja vielä enemmän veneestä hyppääminen. Se paikka johon pitää laskeutua on todella pikkutarkka ja jos siinä kämmää niin uppoaa veteen. Suuren hypyn tekeminen sekin on vähän hankalaa ja sitten kun se pitää tehdä ahtaasta veneestä, niin se on enemmänkin tuuria kuin taitoa.


3. Tulivuori - Tintin

Tämä peli on tähän asti ollut aika helppo mutta tämä aivan viimeinen osa tästä viimeisestä kentästä on aivan naurettava. Yksi virhe kuolet. Pitää olla nopea ja tarkka yhtä aikaa kontrolleilla jotka eivät ole sieltä tarkimmista päästä. Tämä on sellainen osa jonka muistan erittäin hyvin, mutta ei järin hyvällä tavalla. Siinä missä Hugon metsässä kyse on parista pienestä kohdasta, on tässä kyse yhdestä isommasta osuudesta.


2. Vuori - Asterix

Siinä missä Tintin tulivuoressa se on yksi osa mikä on aika paha, niin Asterixissa se on koko maa. Tämä peli on ohjattavuudessa hyvin kömpelö. Nyrkkitappeluissa se vielä menettelee mutta tasohyppely on erityisen kömpelöä. Vuorella tulee monta kohtaa joissa pitää hypätä kuilujen yli. Valtaosa hypyistä päättyy putoamiseen ja pari virhettä ja kenttä menee uusiksi. Tämä on ainoa osa peliä jossa vaaditaan tälläistä neulansilmäntarkkaa hyppymmistä.


1. Aliens vs Predator: Extinction - Predator: Mission 4

Vaikeuspiikkeistä pahin. Yksikään kohta kaikista kolmesta kampanjasta ei ole yhtä vaikea kuin Saalistajien 4. tehtävä. Tämä on hiiviskelytehtävä ja tätä tehtävää varten saa vain neljä predatoria. Jos kaikki kuolevat niin häviät ja vastassa on tietenkin tukikohdallinen vihollisia. Tämä on jopa vaikeuspiikkien tasolla aivan naurettava tehtävä. Yksikin virhe ja se on about siinä. Vihollisia on enemmän ja jos et tunne tätä kenttää, olet suossa. Kukapa sitä ensimmäisellä kerralla tuntisi. Tukikohta on täynnä vihollisia, täysin tuntematon sinulle ja sitten pitäisi pienen eliittitiimin voimin selvitä koko paskasta ja vielä ilman että sinua huomataan.