Harmaalla alueella liikkumisessa on monia etuja ja haittoja, mutta erityisen hyvin antisankarit toimivat siksi, että heidän kanssaan ei ole niin selviä sääntöjä kuin ilmiselvien sankareiden kanssa. Antisankareissa voi olla hyvin roistomaisia piirteitä mikä voi monessa tilanteessa tehdä hahmosta itsestään erittäin kiinnostavan.

 

 

 

Antisankarin määritelmä on vähän liukuva mutta pääasiassa kyseessä on antisankari, kun hahmon moraalinen kompassi ei ole samalla tavalla valoisalla puolella kuin monien selvien sankarihahmojen. Itse koen antisankarit monesti astetta kiinnostavammiksi, koska heillä pelatessa päätösten kanssa kokonaisuus toimii paljon paremmin. Hahmon ei aina tarvitse olla kiltti kaikille, vaan hän voi olla pahakin jos siltä tuntuu. Harmaalla alueella pelaaminen on siksi niin hauskaa koska siinä voi mielensä mukaan poiketa mustalla tai valkoisella puolella.

Yksi per peli ja vain sellaisia hahmoja joilla pääsee itse pelaamaan. Antisankariliittolaiset ovat kokonaan oma listansa.

Korostetaan vielä että antisankareita on hyvin monen tasoisia sillä joidenkin kohdalla ne vähemmän sankarilliset piirteet ovat hyvin pieniä kun taas joidenkin kanssa ne ovat hyvin lähellä täysin roistomaisia piirteitä.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Shepard - Mass Effect 2

- Kyllä tällä hahmolla tulee aika kyseenalaisia juttuja tehty, vaikka olisikin enemmän Paragon.

 

Louie DeRichet - The Council

- Hyvin selvästi pelataan omaan pussiin ja käytetään ihmisiä pelinappuloina.

 

Agent 47 - Hitman: Absolution

- Palkkatappaja, ihan perusmotivaattoreilla.

 

Max Payne - Max Payne

- Kun lain koura ei riitä, niin sitten mennään varjojen tietä.

 

Corvo Attano - Dishonored

- Kyllä se oma terä aika nopeasti tahriintui, mutta puhtaalle murhalinjalle ei menty.

 




24. Inquisitor - Dragon Age: Inquisition

Itse pelaan yleensä kaikkia tälläisiä hahmoja enemmän tai vähemmän antisankarimaisesti, mutta inkvisiittorin tapauksessa sanoisin että nyt se raja sankarin ja antisankarin välillä on aika häilyvä. Kyllä kokonaisuuden tapauksessa määrittelisin tämän hyvin niukasti antisankariksi sillä vaikka pääsääntöisesti onkin hyvät asiat mielessä, niin metodit ovat monesti kyseenalaisia eivätkä aina ne päätöksetkään ole sieltä hyveellisimmästä päästä ja kyllä tämänkin hahmon kanssa mennään harmaalla alueella.


23. Ada Wong - Resident Evil 4

Red Rogue on helposti yksi niitä hahmoja tässä sarjassa jolla ei ole puhtaat jauhot pussissa ja jonka motiivit eivät ole sieltä parhaasta päästä, mutta suoranainen roisto hän ei todellakaan. Adan tapauksessa tämä kaikki näkyy ehkä parhaiten RE4:ssa, vaikka RE6:ssakin hän hoitaa homman oikein hyvin.


22. Big Boss - Metal Gear Solid V: Phantom Pain

Tämä on hyvä esimerkki siitä että hahmo aloittaa aika selvänä sankarina, mutta sitten taantuu antisankariksi, tai kehittyy antisankariksi, miltä puolelta sitä nyt haluaa katsoa. Boss on juurikin sen tyylinen hahmo joka menettää uskonsa siihen mitä pitkään palvelee ja alkaa sitten kirjoittaa omia sääntöjään, jotka ovat paljon joustavampia.


21. Nathan Drake - Uncharted: Drake's Fortune

Naten tapauksessa tilanne on pitkälti sama kuin Indiana Jonesin tapauksessa eli monella tavalla hahmo on selvä toimintasankari vähän hämärällä otteella. Nate muuttuu sarjan edessä kokoajan enemmän sankariksi ja vähemmän antisankariksi, mutta se tietty antisankarimainen puoli ei missään vaiheessa kokonaan katoa. Juuri siitä syystä Nate on niin hyvä hahmo, koska hän osaa toimia harmaalla alueella menemättä koskaan mustalle puolelle, mistä syystä hän on antisankari sieltä lievemmästä päästä.


20. Edward Kenway - Assassin's Creed IV: Black Flag

Kaikista AC:n hahmoissa Kenway on ehdottomasti sieltä parhaasta päästä, vaikka Fry kaksoset lähelle pääsevätkin. Kenwayn tapauksessa se kokonaisuus toimii niin hyvin koska hän on selvästi hyvä tyyppi, joka kuitenkin tekee jutut sillä huomattavasti hämärämmällä tavalla.


19. Rayne - BloodRayne

Raynen tapauksessa ne metodit ovat aika synkkiä, mutta toisaalta, pahoja vastaan pitää olla kova ja kova Rayne todellakin on. Tapa jolla Rayne operoi on todella verinen ja pitkälti syyt miksi hän tekee mitä hän tekee, eivät ole sieltä itsekkäimmästä päästä. Selvä roisto hän ei ole, koska hänen kaltaisensa vampyyriverinen hahmo, voisi olla paljon pahempikin. Rayne käyttää voimiaan hyvään, edes hieman.


18. Jake Muller - Resident Evil 6

Palkkasoturi jonka ainoa oikea motiivi on raha. Pelin edetessä hahmo alkaa löytämään enemmän ja enemmän sen sankarillisen puolensa, mutta antisankari Jake on enemmän kuin yksikään toinen hahmo pelissä, vaikka se lopussa muuttuukin. Tapa jolla Jake toimii on helposti sieltä kiinnostavimmasta päästä ja antisankarina hahmo toimii juurikin siksi, koska hän määrittelee itse omat sääntönsä eikä vastaa kenellekään. Lisäksi hahmo toimii todella hyvin kun vastapainoksi laitetaan erittäin selvä sankari, Sherry Birkin.


17. Catwoman - Batman: Arkham City

Erinomainen esimerkki antisankarista sillä Catwoman on monella tavalla kuin iso osa Batmanin vihollisista, rikollinen joka ajattelee omaa etuaan. Kissanaisen tapauksessa moraalinen kompassi on kuitenkin olemassa ja vaikka se onkin kallistunut sinne pimeälle puolelle, niin puhdas roisto tämä hahmo ei ole, koska sen verran hyviä asioita hän tekee ja osaa myös toimia epäitsekkäästi aina silloin tällöin.


16. Ryu Hayabusa - Ninja Gaiden Sigma

Ninja parhaasta päästä omilla säännöillään, kunnialla ja tiellään. Ryun tapauksessa hahmo on selvästi enemmän sankari kuin roisto, mutta ei kuitenkaan sellainen hahmo joka ei tekisi vähän pahempiakin asioita. Tämä on juurikin se mikä tekee hänestä niin hyvän antisankarin. Ryu tekee hyviä asioita omista syistään ja pahoja asioita koska hänen täytyy.


15. Revan - Star Wars: Knights of the Old Republic

Revanin tapauksessa ollaan hyvin siinä rajoilla sillä vaikka itse pidänkin todella siitä "pahasta lopetuksesta" niin itse en oikeastaan missään kohtaa todella kokenut Revania roistona ilman mitään hyvää, mutta en myöskään täytenä jedinä ilman mitään pahaa. Revan on juurikin sen tyylinen hahmo joka olisi antisankari voimankäyttäjä, jotakin jedin ja sithin väliltä jolle voima on kokonaisuus kaikkine sävyineen. Vaikka pelihahmo olisikin musta lordi, niin ei se tee hänestä suoraan täyttä roistoa, mutta ei sankariakaan.


14. Wolverine - X-Men Origins: Wolverine

Logan on hyvin selvä antisankari sillä sen verran väkivaltainen tie hänellä on takanaan ja tässä pelissä se korostuu todella hyvin. Puhtaan itsekkäät hänen motiivinsa eivät ole, mutta mikään puhtoinen sankari Wolverine ei todellakaan ole ja hyvä niin, sillä tälläisenä hahmona hän toimii niin hyvin. Moraalinen kompassi on olemassa, mutta kovilla otteilla saa enemmän tuloksia aikaiseksi ja kun niihin nyrkkeihin kuuluu kynnet, niin jälki on sen mukaista.


13. Tony Montana - Scarface: The World is Yours

Hyvin selvä roisto, mutta mahtuu niukasti antisankarin puolelle, koska sentään jotakin hyvääkin hahmosta löytyy. Siis tapa jolla Tony operoi on monesti rikollinen pahimmasta päästä, mutta tuntuu että monella tavalla väkivalta on vain se välttämätön paha. Mutta helppoa on ymmärtää että monet luokittelevat Arpinaaman selväksi roistoksi ilman mitään antisankarimaisia vivahteita. Tavallaan se vain korostaa sitä, miten hyvä antisankari onkaan kyseessä, vaikkakin sieltä spektrin synkemmästä päästä.


12. Jack Sparrow - Pirates of the Caribbean: Legend of Jack Sparrow

Ei varmaan löydy toista merirosvoa joka olisi yhtä antisankari kuin kapteeni Jack. Jack Sparrown tapauksessa elämä on sitä todellista piraattielämää jossa säännöistä ei piitata sitten yhtään. Jack ei kuitenkaan ole sellainen joka tekee pahoja juttuja ilkeyttään ja on monella tavalla hyvin sankarillinenkin hahmo. Juurikin sellainen seikkailuelokuvasankari joka elää roiston elämää, mutta ei ole roisto.


11. Jackie Estacado - Darkness II

Pimeys itse on sieltä pahimmasta päästä mitä roistoja voi olla kun taas Jackie itse on huomattavasti hyveellisempi hahmo hyvin synkässä maailmassa. Jackien tapauksessa tuntuu että hän olisi sankari, paremmissa olosuhteissa, mutta juurikin olosuhteiden pakosta mafiamaailman synkimmissä vesissä on pakko tehdä huomattavasti synkempiä asioita mitä sankarit tekisivät. Se tosin johtuu pitkälti siitä että rikollisessa maailmassa rikolliset tekevät asioita jotka on usein roistojen hommia ja antisankareiden silloin kun jonkinlainen moraali on olemassa.


10. Joel - The Last of Us

Tämä on niitä tapauksia että hahmosta saa oikealla näkövinkkelillä hyvin selvän roiston ja kyllähän niitäkin tulkintoja on, joiden mukaan Joel on pelin pääroisto. Itse kuitenkin koen että Joel on selvä antisankari sillä vaikka hän tekeekin todella pahoja asioita, niin niihin on monesti selvä syy ja maailmassa jossa säännöt ovat muuttuneet ja normaalia ei enää ole, niin sankarit ja roistot ovat hyvin erilaisia kuin vanhassa maailmassa. Miltein kaikki ovat antisankareita tai roistoja.


9. Tony Stark - Iron Man

Siinä missä kapteeni Amerikka ja monet muut ovat selviä sankarihahmoja, on Tony Stark huomattavasti harmaamman alueen kulkija joka tekee todella sankarimaisia tekoja on lähemmäs poikkeuksetta oikealla puolella, niin monesti hänen tarkoitusperänsä ja moraalinen kompassinsa ovat kaikkea muuta. Tony ei ole täydellinen mies mikä näkyy selvästi myös siinä, miten hän toimii ja elää. Vaikka hän käyttääkin kykyjään hyviin tarkoituksiin, niin kyseenalaisiakin ratkaisuja tulee tehtyä hyvin usein.


8. Frank Castle - Punisher

Ehkä kaikista Marvel hahmoista se selvin antisankari joka tekee hyvin pahoja asioita ja on hyvin lähellä rikollista, mutta joka kuitenkin tietää oikean ja väärän eron, ymmärtää mitä tekee ja tekeekin pahoja asioita vain pahoille. Tuomari on sen tyylinen hahmo joka saa tehtyä asioita ja vaikka hänen metodinsa ovatkin väkivaltaisia väkivaltaisimmasta päästä, niin syyt miksi hän tekee mitä tekee eivät ole vain itsekkäitä ja pahoja, vaan kokonaisuutena Tuomarin tapauksessa tarkoitus pyhittää keinot.


7. Warden - Dragon Age: Origins

Kyllähän tällä hahmolla tehdään todella paljon hyvää pelin edetessä, sitä ei käy kiistäminen ja monella tavalla hänestä voisi maalata todella sankarillisen. Mutta oma tapani pelata Grey Wardenille on sanalla sanoen harmaata, sillä sen verran kovaotteinen ja sanainen oma pelityylini on ja monesti valinnat ovat sitä tasoa, että kyllä niissä toimitaan oman mielen mukaan, johon kuuluu paljon sellaisiakin ratkaisuja joita sankarit eivät tekisi. Mutta samalla aikaa, monia sellaisia valintoja, jotka ovat sankarillisia parhaasta päästä.


6. Spawn - Spawn: Armageddon

Spawn ei missään vaiheessa ole ollut sankari, sillä ennen nykyistä tilaansa, hän oli selvä roisto. Muutoksen jälkeen hän on pitkälti löytänyt sen keskitien hyvän ja pahan välillä sillä Spawn ei ole taivaan tai helvetin puolella, vaan omalla puolellaan ja on monesti hornan joukkoja vastaan, mutta myös taivaan joukkoja vastaan. Spawn ei suoraan tee pahoja asioita pahuuttaan, vaan koska on pakko.


5. Geralt - Witcher 3: Wild Hunt

Pelaajasta riippuen Geralt voi olla hyvinkin häijy tyyppi. Noituri elää tiettyjen sääntöjen mukaan, mutta luo pitkälti omat sääntönsä ja Geralt on tästä hyvä esimerkki. Hän tekee monia hyvin sankarillisia tekoja, mutta on pääasiassa aina omalla puolellaan. Geralt ei ole missään nimessä roisto, mutta tapa jolla hän hoitaa monet tilanteet ja miksi hän tekee mitä tahansa ei ole se sankarillinen tapa. Geraltin tapauksessa raha monesti ratkaisee ja väkivalta on helposti se toimivin ratkaisu tilanteiden ratkaisemiseen.


4. Arthur Morgan - Red Dead Redemption 2

Riippuu pelaajasta miten Arthurin matka päättyy ja vaikka itse pelasinkin kunniallisella tavalla, niin pelin tarinan vuoksi Arthur on parhaimmillaankin vielä antisankari. Tapa jolla Arthur hoitaa asiat on kaukana hyvästä ja oikeudenmukaisesta, mutta syy miksi Arthur tekee monia pahoja asioita ei ole aina suoraan paha. Tämän hahmon kanssa monet pahat asiat johtuvat siitä, missä hän on mukana eikä paluuta enää ole. Arthur on lainsuojaton ja monien asesankarien tavoin, villissä lännessä, kyseenalaiset ratkaisuvat ovat ainoita mahdollisuuksia.


3. Bigby Wolf - The Wolf Among Us

Pelaaja voi halutessaan tehdä isosta pahasta sudesta todella roistomisen tai todella sankarillisen, mutta kumpikaan vaihtoehto ei oikeastaan missään kohtaa ole se lopullinen vaihtoehto. Bigbyn tapauksessa hänelle ei yleensä jätetä vaihtoehtoja tehdä asioita täysin valitsemallaan tavalla. Tosin juuri siksi pidän tästä hahmosta niin paljon, koska hänellä voi olla juuri niin häijy kuin haluaa tai niin ymmärtäväinen kuin haluaa. Antisankarin tie on se selvin koska silloin voi vaihdella suhtautumistaan tilanteisiin aivan miten haluaa ja kaikki vaihtoehdot ovat niin erinomaisesti tehtyjä.


2. Batman - Batman: Arkham Knight

Lepakkomies saattaa hyvikin olla se antisankarien tyyppiesimerkki. Sankari jolle tarkoitus pyhittää keinot ja jolla on koodi joka pitää huolen siitä että hän ei koskaan ylitä rajaa. Batman on ilmiselvä sankari monella tavalla, mutta monien välttämättömien asioiden vuoksi, Batmanin metodit pakottavat hänet tekemään asioita astetta varjomaisemmalla tavalla. Batman on pimeällä puolella hyvin selvästi ja tekee monet asiat synkillä tavoilla, mutta hänen tarkoitusperänsä ovat aina oikeat. Juurikin tästä syystä hän on yksi parhaita sarjakuvahahmoja.


1. Dante - Devil May Cry

Yksi parhaita esimerkkejä antisankarista mitä voi olla. Dante on juurikin sellainen hahmo joka tekee mitä lystää koska kukaan ei voi pakottaa mihinkään. Hän tekee asiat omalla tavallaan ja omista syistään. Hänen moraalinen kompassinsa on kyseenalainen, mutta pitkälti kaikissa tilanteissa Dante tekee oikein, koska päättää tehdä niin. Sankari hän ei missään nimessä ole, mutta ei hänestä roistoakaan saa. Dante on pitkälti kaikilla tavoilla juurikin sillä harmaalla alueella ja liikkuu siellä aivan miten itse haluaa. Hän tekee mitä haluaa ja onneksi, hän tekee asioita jotka eivät ole sieltä pahimmasta päästä. Luonteeltaan hän sopii muottiin myös erinomaisesti eikä ulkoisessa olemuksessakaan ole mitään valittamista, asevalintoja unohtamatta.