Ensimmäisen pomotaistelun idea on monesti tutustuttaa pelaaja pelikokonaisuuteen ja tarjoa vähän helpompaa haastetta alkupeliin. Näin ei aina tietysti ole ja sitten on joskus tapauksia kun ensimmäinen pomotaistelu on parhamillaan pelkkä hidaste, joka on joko osa jonkinlaista tutoriaalia tai on muuten vain selvästi tarkoitettu voitettavaksi, syystä tai toisesta.

 

 

 

Vain ensimmäiset pomotaistelut lasketaan. Kyseenalaista voi tosin olla se että mikä lasketaan ensimmäiseksi pomotaisteluksi. Itse en monesti laske ensimmäiseksi pomotaisteluksi sellaisia pomotaisteluita jotka selvästi alkavat pelin edetessä muuttua ns. Eliittivihollisiksi, eli niitä tulee monesti vastaan normaalien vihollisten joukosta tai muuta vastaavaa.

  • Hell Vanguard pelissä Devil May Cry 3 on tästä ehkä paras esimerkki sillä vaikka sillä on elinvoimapalkki, on se selvästi eliittivihollinen.

Poikkeuksena on enemmän tai vähemmän selvät eliittivihollistyyliset pomotaistelut, joissa pomovihollinen on kuitenkin jollakin tavalla erityinen, esimerkiksi siten, että sillä on nimi tms.

  • Peter D'Abano pelissä Evil West on tästä hyvä esimerkki, sillä hänen tyylisiään vihollisia tulee vaikka kuinka paljon pelin edetessä.

Yksi per pelisarja samasta genrestä.

  • Yksi peli voi olla useampaa genreä, joten tietyissä tapauksissa tämä on tulkinnanvaraista.

Yhtenä rajoitteena myös se, että vain sellaiset pomotaistelut kelpaavat, joille voi hävitä, vaikka se olisi kuinka epätodennäköistä.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Twilight Thorn - Kingdom Hearts II

Kuten ensimmäisessä sarjan pelissä, tässäkin tapauksessa kyseessä on pääasiassa harjoittelutyökalu osana tutoriaalia. Ei vaikea, vaan enemmänkin vihollinen joka nuijia uusilla pelimekaniikoilla.

 

Mist Dragon - Final Fantasy IV

Usvalohikäärme on yksi näitä taisteluita jossa ei ole oikeastaan mitään isompia muuttujia ja kahdella pelihahmolla ja hyökkäyspainotteisella taktiikalla tästä selviää todella helposti. 

 

Envy - Darksiders 3

Tämä versio Kateudesta on todella simppeli ja melko heikko vihollinen, mikä tekee tästä hyvin simppelin ja nopeahkon pomotaistelun.

 




24. Zombi Dragon - Demon's Crest

Kun koko peli alkaa oitis pomotaistelusta, se on joko hyvin simppeli, tai lähemmäs tarkoitettu hävittäväksi. Tämä on ensimmäistä sorttia, sillä tämä on lähinnä tapa opetella pelaamaan. Zombilohikäärme tekee todella simppeleitä hyökkäyksiä jotka on helppo välttää Firebrandin lennolla ja samalla aikaa on helppoa hyökätä vihollista kohti ja alkaa tehdä vahinkoa. Tämä on tosin niitä tapauksia kun pomotaistelun aikana täytyy oitis alkaa reagoida ja toimia, koska ilmainen voitto tämä ei ole.


23. Derrick the Executioner - NiOh

Erityisen helpon tästä tekee se, että demonimuoto-osuus on ohi melko pian. Tätä vihollista ei tarvitse edes hoitaa loppuun asti, kun Saoirse lopettaa taistelun. Derrick ei muutenkaan ole erityisen paha koska hän sen verran hidas että taistelussa liikkuminen on ja hyökkääminen on simppeliä. Tietysti tämä on myös sellainen vihollinen ja tekee ihan oikeaa vahinkoa jos pelaaja on erityisen huolimaton, mutta soulslike tasolla, tämä on melko helppo ensimmäinen taistelu.


22. Beast of White Orchard - Witcher 3: Wild Hunt

Ensimmäinen isompi hirviötaistelu ja pääasiassa loppukoe pelin tutoriaaliin. Tämä arkkigriffini on hyvin simppeli taistelu, sillä ei ole ylisuurta elinvoimapalkkia, sen hyökkäykset on melko helppoa ennakoida ja väistää eikä pelaaja edes ole täysin yksin taistelussa. Varsijousi pudottaa olennon nopeasti alas ja kaikkine varusteineen, on tämä sellainen taistelu joka on ohi melko nopeasti, juurikin silloin, kun pelaaj hyödyntää kaiken mitä arsenaalista ja taitovalikoimasta löytyy heti pelin alusta asti.


21. Goliath - Nier: Automata

Suhteellisen pitkäksi venytetty ensimmäinen pomotaistelu joka on kuitenkin pääasiassa simppeli taistelu, vaikka siinä useaan otteeseen pelityyli vaihtuukin. Peliin pääsee kuitenkin melko nopeasti sisään, jotta selviää näin hitaasta ja ennalta-arvattavasta pomovihollisesta joka on vaikea oikeastaan vain siitä syystä, että pelaaja saa aikaiseksi niin vähän vahinkoa. Ei vaadi paljoa.


20. Oliver Collins - Code Vein

Koska tähänkin taisteluun saa apuvoimia, on tämä melkoinen myllytys. Oliver lyö kovaa ja käy raivolla päälle kuten souslike pomovihollisen kuuluu, mutta tämä on loppuviimeksi sen verran heikko ja simppeli vihollinen että mitään merkittävää vaaraa siitä ei ole, varsinkin kun hyödyntää partneria taistelussa.


19. Captain Qwark - Ratchet & Clank 3

Riippuen siitä kuinka paljon aseita on käytössä, tämä voi olla todella nopeasti ohi. Qwarkin hyökkäys on simppeli ja hänen kutsumansa apujoukot eivät isompia uhkia ole. Tästä selviää aika suoralla räiskinnällä ilman minkäänlaista erilaista taktiikkaa.


18. Demolisher - Transformers

Tästä tekee helpon ehdottomasti se, että tämä vihollinen on maassa kokoajan ja vieläpä konemuodossa, eli siihen on helppoa osua ja sen hyökkäyksiä on helppo väistää. Arsenaali on tässä kohtaa peliä melko vaatimaton, mutta Demolisher ei tee oikeastaan mitään sellaista joka olisi haastavaa väistää tai vaatisi oikeastaan mitään ihmeellisempiä taktiikoita.


17. Ripper Roo - Crash Team Racing

Taistelurallipelin pomovihollisiin varsinaista haastetta tuovat kentän lisäksi vihollisen käyttämät aseet. Roo's Tubes on hyvin simppeli rata jossa ei ole mitään isompia hasardeja ja Roon aseet ovat TNT/Nitro laatikoita joita on helppo väistää ja koska ne jäävät kentälle, ne eivät liiku, mikä korostaa tämän kisan helppoutta.


16. Ice Giant - Darksiders II

Simppeli ja tylsä möllivihollinen jollaisia löytyy vaikka kuinka monesta pelistä. Helppo kuin mikä koska se lyö hitaasti ja on todella nopeasti pilkottu. Todella perustasoinen pomotaistelu jossa ei ole oikeastaan mitään erikoista, vaan lähemmäs kaikki kliseet, mikä tekee tästä entistä helpomman.


15. Dante - Devil May Cry 4

Tämä tuntuu taistelulta, jota Dante ei ota tosissaan. Kyllähän Dante taistelee vastaan ja käyttää monia tuttuja taktiikoita, mutta aika vaikea tässä taistelussa on oikeasti kuolla, sillä Dante on melko passiivinen ja elinvoimaltaan todella hillitty. Koska tämä on se piste mistä peli alkaa, on Dante lähinnä tutoriaali pomotaistelumuodossa, jossa esitellään myös uuden hahmon, Neron, taistelutyyliä. Kokonaisuutena tämä on taistelu jossa on ainakin sitä tiettyä tyyliä, jota intro todellakin alustaa erinomaisesti.


14. Toasty - Spyro the Dragon

Pomovihollinen itsessään ei ole kovinkaan ihmeellinen, sillä kyllähän se huitaisee kepillä kohti, mutta jota on helppo liekittää vaihe vaiheelta, varsinkin jos tekee sen nopeasti. Suuremmat haasteet tulevat siitä mitä muuta kentältä löytyy, vaikka nekään eivät nyt mitään isompaa vaaraa lopulta aiheutakaan. Kolme osumaa pomoviholliseen riittää ja vaikka vihollisia tuleekin lisää taistelun edetessä, ei niistä ole suurempaa vaaraa, puhumattakaan että Spyro kestää muutaman iskun, eli virheisiinkin on varaa.


13. Yawn - Resident Evil Remake

Pomotaistelu joka voi olla haastavahko jos pyrkii ajamaan käärmeen tiehensä, mutta erittäin simppeli jos vain hakeaa tarvikkeet ja lähtee. Yawnia ei voi ensimmäisellä kerralla tappaa, eikä sitä vastaan tarvitse edes taistella. Riittää että hakeaa naamion huoneesta ja lähtee samantien pois. Käärme voi kyllä purra, mikä voi käydä kalliiksi, mutta kokonaisuutena tämä on erittäin simppeli pomotaistelu joka ei edes vaadi taistelua.


12. Raleigh - Sly Raccoon

Raleigh ei tee mitään erityisen haastavaa, vaan pääasiassa hyppii ympäriinsä. Melko tyypillinen kaavaa noudattava pomovihollinen ja sitä kautta erittäin simppeli. Tietysti Sly ei kestä vahinkoa juuri nimeksikään ja taistelu vaatii myös vähän liikkumista ja hyppimistä, mutta se on joka tapauksessa juuri niin simppeli, että siitä selviytyy hyvin helposti.


11. Death - Dante's Inferno

Viikatemiehestä pääsee erittäin nopeasti eroon ilman mitään erikoisominaisuuksia joita pelin aikana tulee. Kuolema on todella simppeli yhteenotto jossa riittää että osaa hyökätä ja väistää. Kyllähän vihollinen viikatetta heiluttaa, mutta ei tästä mitään erityisempää vaaraa ole.


10. Baldur - God of War

Pomotaistelu jota voisi pitää ilmaisena, sillä tämä on niitä yhteenottoja joka etenee lähemmäs omalla painollaan. Pelaaja oppii tässä vaiheessa vielä pelaamista, mutta ei tätä voi millään tavalla vaikeaksi kutsua koska melko sokealla hakkaamisella pääsee todella pitkälle.


9. Papu Papu - Crash Bandicoot

Pähkinänkuoressa tässä taistelussa riittää että hyppää oikeaan aikaan väistääkseen vihollisen kepinpyörityksen ja hyppää oikeaan suuntaan osuakseen vihollisen päälle. Papu Papun elinvoimapalkki on hyvin matala koska ihan muutama osuma riittää lopettamaan taistelun melko nopeasti. Tietysti pelaaja kuolee yhteen osumaan mikä voi tehdä tästä tavallaan haastavan, mutta koska pomovihollisen liikkeet ovat niin simppelit ja elinvoimapalkki niin onneton että ei tätä voi haastavaksi sanoa.


8. Dragonface - Teenage Mutant Ninja Turtles

Pääasiassa tavallinen vihollinen pomovihollisen elinvoimapalkilla ja muutamalla vähän tehokkaammalla hyökkäyksellä. Ei mitään erityisen pahaa ja lähinnä sellainen esimerkki siitä että millainen on pomovihollinen. Ei vaadi oikeastaan mitään ihmeellisempiä taktiikoita vaan suhteellisen suoraviivasta myllytystä.


7. Pat Garret - Call of Juarez: Gunslinger

Tutoriaali kaksintaisteluun ja juurikin niin hidas että tälle on melko vaikeaa oikeasti hävitä jos yhtään seuraa ohjeita. Tietysti epäonnistuminen johtaa välittömään kuolemaan, mutta koska tämä on osa viimeistä harjoitteluosuutta, on se tehty hyvin helpoksi viedä loppuun.


6. Bela Dimitrescu - Resident Evil: Village

Ensimmäinen Dimitrescun tyttäristä on erittäin simppeli taistelu jossa riittää että pelaaja vain ampuu. Vihollista ei tarvitse heikentää eikä isommin edes vältellä. Jos haluaa hävitä pitää siihen jo vähän yrittää koska kaikki iskut joita voi torjua erittäin helposti ja riippuen pelaajan resursseista on tämä todella nopeasti ohi. Koska pomovihollisesta tulee tässä taistelussa välittömästi altis vahingolla tuntuu se pääasiassa välittömästi aivan tavalliselta perusviholliselta, ehkä vähän linnan perusmöllejä nopeammalta.


5. Black Bat - Castlevania

Ensimmäinen vihollinen on suuri lepakko joka tekee todella simppeliä liikettä, eikä oikein muuta. Pääasiassa jos osaa hypätä ja lyödä, ei tämä tuota merkittäviä ongelmia. Lisäksi jos on lisäaseena kirves, helpottaa se taistelu entisestään. Eihän pelihahmokaan paljoa vahinkoa kestä, mutta siitäkin huolimatta tämä on erittäin helppo ensimmäinen pomotaistelu.


4. Soldier of Godrick - Elden Ring

Tällekin voi hävitä, mutta koska tämä pomotaistelu on vahvasti osa tutoriaalia ja tämän tappaa mahdollisesti ihan muutamalla osumalla, tuntuu tämä lähinnä normaalilta viholliselta, pomoviholliselinvoimamittarilla. Se miksi kuitenkin lasken tämän mukaan tulee siitä, että tämä on nimetty hahmo ja sen kanssa tapahtuvat juurikin ne asiat, joita pomoviholliset voittamalla tapahtuu tässä pelissä.


3. Darkside - Kingdom Hearts

Hyvin simppeli pomotaistelu, joka tulee vastaan useamman kerran. Jo ensimmäisellä kerralla korostuu todella selvästi se, että Darkside on hidas ja todella selkeä taistelu jossa iskupaikat on helppo löytää eikä vihollisen hyökkäksistä ole mitään isompaa vaaraa millään tavalla. Kyllähän taisteluun tulee perus Shadow vihollisia ja Darkside ampuu energia-ammuksia, mutta valtaosan ajasta vihollinen on lähemmäs paikoillaan ja täysin avoimina kaikenlaisialla hyökkäyksille. Erinomainen tutoriaalipomotaistelu.


2. Sinspawn Ammes - Final Fantasy X

Tämä ensimmäinen yhteenotto on sellainen joka on hyvin vaikeaa hävitä. Auron tekee niin massiivista vahinkoa heti alkupelissä että hän riittää tähän vaikka yksin, mutta Tidusin kanssa tässä ei ole oikeastaan mitään ihmeellistä vaaraa. Varsinkin jos vain keskittyy varsinaiseeen pomoviholliseen eikä tämän apuna oleviin tusinavihuihin, ei tästä ole mitään ihmeellistä vaaraa millään tavalla.


1. Bowser - Super Mario Bros

Tämä taistelu kysyy oikeastaan vain erittäin hyvää ajoitusta jotta pelaaja pystyy juoksemaan vihollisen ali tämän hypätessä, tai vähän riskaabelimmalla tavalla hyppäämään tämän yli. Tietysti haastetta tuo se että pieni Mario ei kestä yhtään osumaa. Iso Mario taas voi ottaa vaikka osuman jos haluaa ja juosta suoraan "maaliin".