Itse todella pidän tarinallisista peleistä ja tarinaan voi itse vaikuttaa niin se on plussaa. Mutta yhtäaikaa todella pidän tarinasta jossa kaikki on kiveenkirjoitettua. Se kaikki riippuu niin yllätyksistä ja juonenkäänteistä.

 

 

 

Nyt puhutaan yksittäisistä kohtauksista. Kyseessä voi olla ihan pelin loppu tai ihan pelin alku.

Vain yksi per peli, mutta yhden kokonaisen pelisarjan kaikki osat ovat kelvollisia omaan sijaansa, vaikka tarina olisi kuinka yhtenäinen tahansa. Tämän takia juonikuviot jotka tapahtuvat niin sanotusti "pelin vaihtuessa" kelpaavat myös. Episodipelit lasketaan kaikkine jaksoineen yhdeksi kokonaisuudeksi, joten niiden joukosta on valitta vain yksi.

Tarinallisissa peleissä monet käänteet voivat olla valintariippuvaisia.

Ja vaikka tämä olisi kuinka itsestään selvää, niin spoilereita tulee olemaan luvassa.

 

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Jokeri voi olla ystäväsi - Batman: Enemy Within

- Se on ihan sinusta itsestäsi kiinni.

 

Pääroisto on isäsi - Blood of the Werewolf

- Tästä yllätyksestä kehittää erityisen kutkuttava asetelma, jos tämä peli koskaan saa jatkoa.

 

Arkham = Jester - Devil May Cry 3

- Kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Arkhamille vähän sisältöä ja Jester mukaan isoon kuvioon ilman tarpeetonta häsläämistä.

 
24. Max on pääroisto - 24: The Game

Sarjaa seuranneena tämä käänne oli todella hieno tapa yhdistää peli tiiviimmin sarjaan. Kakkoskaudella Thomas Kretschmannin esittämä Max esiintyy todella vähän. Se että hän esiintyy pelissä oli todella kiva lisä ja kun hän oli osattu käyttää vielä todella hyvin, niin se vain paransi kokonaisuutta.


23. Nelo Angelo on veljeni - Devil May Cry

Kun ensimmäistä DMC peliä alkoi pelaamaan niin Dante oli iso mysteeri. Todella hyvä pelihahmo ulkoisesti, sisällöllisesti ja pelattavuudessa, yksi parhaita toimintahahmoja koskaan. Tarinan edetessä vastaan tulee parikin kertaa musta ritari joka todella osaa taistella. Lopulta käy ilmi että hän on Danten veli. Tämä juonen käänne saa entistä kovemmat mittasuhteet kun miettii tätä DMC3:n jälkeen. Siinä Vergil ei ole vielä muuttunut ja sitä kautta ykkösen pääroisto muuttuu entistä kovemmaksi.


22. Ratsumiehet saapuvat - Darksiders

Darksiders oli yllättävän hyvä peli todella monella tavalla. Destroyerin todellinen henkilöllisyys nyt oli yksi asia ja samoin pari muutakin käännettä mutta tämän pelin lopetuksessa tuleva käänne tekee lopetuksesta yhden parhaista cliffhanger lopetuksista koskaan. Sota on kovan paikan edessä ja asiat eivät hetkessä helpota, mutta jatkossa, hän ei ole yksin. Kun kolme ratsastajaa on lähestymässä, niin siinä on todella kovat puitteet jatkolle. Tämä on tehty todella hyvin siksi, että kolmen pisteen lähestyminen tietää sitä, että ratsastajat saapuvat nyt.


21. Käänteinen linna - Castlevania: Symphony of the Night

Draculan linna on todella iso paikka. Pelattavaa tässä pelissä siis on melkoisesti. Kun linnaa tutkii, siitä saa kokoajan enemmän ja enemmän irti. Peli tarjoaa todella paljon mutta aika monta klassista roistoa ei ole vielä tullut vastaan kun Draculan torni on saavutettu. Sitten käy ilmi että tässä on vasta puolet pelistä ja nyt on aika pelata linna läpi uudestaan, mutta käänteisenä. Tämä hetki todella vaikutti, lisää pelattavaa ja uudella tavalla.


20. Vladimir Lem on vihollinen - Max Payne 2: Fall of Max Payne

Max Payne ykkönen oli hyvä peli mutta mitä tulee tarinaan, niin kakkosessa on paljon vaikuttavamman juonikuviot jotka jatkuvat ykkösestä, mutta laittavat todella monet asiat toiseen potenssiin. Tarinassa on niin paljon sellaisia pieniä asioita joita ei huomaa, jos ei keskity. Tämä on peli joka vaatii huomioimista, muuten kokonaiskuva ei välttämättä täysin hahmotu. Tässä pelissä on monta todella hyvää käännettä. Wodenin tausta ja suhde Vladimiriin. Mutta se käänne mikä todella osui ja upposi, oli se, kun käy ilmi että pääpahis onkin Maxin kaveri ja liittolainen.


19. Ääni on lordi Gabriel - Victor Vran

Pelin aikana pelaajan tekemisiä kommentoi humoristinen ääni joka tarjoaa peliin rentoa lisämaustetta. Tämä ääni on erittäin hyvin näytelty ja muutenkin sopii peliin ja tarinaan todella hyvin. Sitten lopussa käy ilmi, että kyseinen ääni on lordi Gabrielin, joka onkin pelin pääroisto ja yhdessä hetkessä moni asia muuttuu täysin.


18. Garrus on Arkkienkeli - Mass Effect 2

Garrus on koko sarjan paras hahmo ja oma luottomieheni, oman pelihahmoni, Logan Shepardin Normandian aseupseeri ja varajohtajat. Kun silloin aikanaan kakkososa trilogiasta ilmestyi, niin mitään takuita tutuista hahmoista ei ollut. Itse olen jotain kuukausi ennen ME2:n ilmestymistä pelannut ykkösen läpi. Garrusista ei ollut mitään tietoja mutta kun Arkkienkelin kohtaaminen tapahtui ja tuttu Turian otti kypärän pois, niin se oli upea hetki.


17. Jake Muller on Albert Weskerin poika - Resident Evil 6

Albert Weskerin kuolema ei ollut järin hyvin tehty hetki RE5:ssa. Kuutosessa on meneillään todella monta hyvää juonikuviota mutta se mikä onnistui parhaiten oli tieto siitä, että Jake Müller on todellisuudessa Resident Evilin yhden pahimman roiston poika. Tämä tieto lisäsi panoksia ja avasi todella paljon ovia muihin mahdollisuuksiin.


16. Sully elää - Uncharted 3: Drake's Deception

Sullyn kohdalla tämä kuoleman huijaaminen tapahtui jo ykkösessä, mutta kolmosessa se oli tehty niin selvästi. Sully ammutaan ja hän kuolee Naten käsivarsille. Nate menee raivon valtaan ja aloittaa taistelun. Muutamia hetkiä myöhemmin Sully astelee hänen luokseen. Kyllähän siinä on ihmeissään ja miettii että onko tämä huijausta tms. Sitten näppärän huumoripätkän kautta mennään asiaan jossa käy ilmi että kuolinkohtaus joka todella iski, olikin sitä huijausta, hallusinaatiota ja vielä täysin järkeenkäypää.


15. Celebrimbor takoi mestarisormuksen - Middle-Earth: Shadow of Mordor

Aave joka toimii Talionin apuna taistelussa ja estää häntä kuolemasta täysin on yksi pelin suurimpia mysteereitä. Tämä peli ei ole suoraan liitoksissa kirjoihin, ennen suurta paljastusta. Aaveen nimi on Celebrimbor ja hän on se mies, joka takoi valtasormuksen josta Sauron sai voimansa. Tämä yllätys oli yhtä aikaa niin ilmiselvä, mutta silti yllättävä ja todella hyvin ajoitettu.


14. Natella on veli - Uncharted 4: Thief's End

Neljäs Uncharted peli oli vähän sellainen tapaus että sen kohdalla mietti että miksi tätä sarjaa täytyy vielä jatkaa, miten siinä voidana laittaa vielä paremmaksi. No tämä peli pistää paremmaksi kaikessa. Monta yllätystä ja käännettä on luvassa ja viimeisessä taistelussakin käy ilmi asioita jotka ovat johtaneet tähän pisteeseen. Se paras käänne on kuitenkin se, mikä mahdollisti tämän pelin ja onnistuu jatkamaan tarinaa sillä toimivimmalla tavalla. Mikä voisi olla syy siihen, että Nate vielä kerran lähtee seikkailuun kun hän on nyt naimisissa ja kaikki on hyvin. No yksi asia on tärkeämpi kuin mikään muu: Perhe. Naten ainoa jäljellä oleva perhe, veli Sam.


13. Ellie ei selviäisi - The Last of Us

Last on Us on mestariteos. Voisi sanoa että tämä peli on Naughty Dogin Magnum Opus ja PS3:n joutsenlaulu, viimeinen todella hyvä peli kolmospleikkarille. Tarina on monella tavalla erinomainen ja pitää sisällään parikin hyvää käännettä, mutta ei mitään todella yllättävää. Muutama aika vaikuttavakin asia on mukana. Se mikä todella iskee ja vaikuttaa eniten tarinaan, oikeastaan kaikkeen on tieto siitä, että Ellie ei selviä tulevasta leikkauksesta. Tämä tieto johtaa siihen, mihin tarina tämän pelin osalta päättyy ja samalla tämän hetken kautta Joelin ja Ellien todellinen suhde vahvistuu. Tämä hetki tuo Last of Usin tarinaan sen tietyn viimeisen sivalluksen ja johtaa lopetukseen ja tekee tarinasta entistä monipuolisemman.


12. Terra = Xehanorth - Kingdom Hearts: Birth By Sleep

Tämän kaltaisista hetkistä käytän termiä: Darth Vader efekti. Se hetki kun selviää, miten roistosta tuli se, mitä hän nyt on. Tarinallisen hämähäkinverkon lopussa käy ilmi, että Xehanorth, Kingom Hearts sarjan pääroisto on ruumiiltaan yksi kolmesta pelattavasta hahmosta. Tämä hetki on yksi parhaita koko sarjassa ja Kingdom Hearts 3:lla on melkoinen haaste panna paremmaksi.


11. Talionista tulee Sormusaave - Middle-Earth: Shadow of Mordor

Muutama asia oli selvä kun tämä peli alkoi. Tapahtumat johtavat lopulta sinne missä kirjat alkavat. Mutta miten on se iso kysymys. Tapa jolla siihen päästään on erityisen hyvin tehty ja siinä on mukana pari erityisen mahtavaa hetkeä ja erittäin hyvää juonenkäännettä. Se kaikki on osa yhtä isoa juonenkäännettä joka sekin toimii.

Ensin vastaan tulee yksi aave ja yksi nimi kerää oitis kaiken huomion: "Isildur." Tämä on ensimmäinen loistava käänne. Seuraava tulee siinä kun Talion ottaa sormuksen ja samalla Isildurin paikan. On selvää että hänen kohtalonsa on sinetöity. Tämä on kuitenkin järkevä reitti ja hyvin tunteikas. Loppu on siis jo tiedossa, mutta tämä on se, miten siihen päädyttiin.


10. Shanin kohtaaminen - Witcher 3: Wild Hunt

Kaikista Witcher 3:n juonenkäänteistä tämä voi tuntua aika mitättömältä. Täytyy sanoa että lopetuksiin mahtuu monta erinomaista käännettä ja myös moniin sivutehtäviin. Tässä on pelisarja jossa on valtava määrä loistavia juonenkäänteitä. Shanin kohtaaminen kuuluu kuitenkin tähän sarjaan, en olisi uskonut. Shani ei ole sieltä tunnetuimmasta päästä sivuhahmoissa mutta hän on erittäin hyvin tehty hahmo ja tämän hahmon kohdalla on osattu pelatat tarinalliset kuviot todella oikein. Tämä on niitä hetkiä jotka todella yllättävät ja todellakin sillä oikealla tavalla.


9. Ultimecia on se todellinen pahuus - Final Fantasy VIII

Tämä pelin kohdalla oli vaikea päättää että minkä käänteen valitsisi. Rinoa saa Adelin voimat ja hänestä tulee sitä kautta hyvin voimakas velhotar, lopetuksen aikamatkustushetket kaikkine yllätyksineen ja teorioineen vaiko se että Squall asetetaan johtajaksi. Oma valintani on jotakin mikä yhdistää monet käänteet koko pelissä ja johon sisältyy paljon teorioita ja spekulointia. Nainen joka on enigmaattinen ja todella vaikuttava vihollinen. Se hetki kun selviää että Edea (johon liittyy myös pari muutakin käännettä) on pelkkä pääroiston väline ja että pääroisto on paljon voimallisempi ja pahempi, oli jotakin, mikä nosti tarinan panoksia oitis korkeammiksi. 


8. Sephiroth on platinahaaste - Kingdom Hearts

Ensin käy ilmi että kyseessä on yksi vastaan yksi taistelu. On ilta ja nyt on ensin luvassa välianimaatio. Sitten paikalle saapuu näyttävien valojen saattelemana hahmo joka nousee hitaasti ja sitten alkaa musiikki. Yksisiipinen enkeli, Sephiroth, yksi parhaista (ellei paras) videopeli roisto on Kingdom Heartsin vaikein haaste.


7. Snow on kuollut? - The Wolf Among Us: Faith

Sarjakuvia lukeneena ja seuraavan episodin nimen nähneenä tiesin että tämä on temppu, savuverho. Mutta otetaanpa huomioon että sarjakuvat eivät ole sinulle tuttuja, kuinkahan iso shokki tuo oli. Erittäin hyvä tapa päättää ensimmäinen osa ja saada pelaaja täysin koukkuun.


6. Scarecrow on loppuhuipennuksen pääroisto - Batman: Arkham Knight

Arkahm sarjan aikana on tapahtunut paljon ja mukaan on mahtunut paljon käänteitä. Itse nostan tämän parhaaksi koko sarjassa parista syystä. Ykkösessä Variksenpelätti oli sivuosassa, sitten Killer Croc nappasi hänet ja seuraavaksi hän näkee vasta pelin loputtua. Arkahm Cityssä hänestä on vain salainen viesti ja easter egg. Sitten kolmosen traileri tulee ja se katkeaa. Seuraavaksi näkyy kuvaa uudenlaisesta Variksenpelättimestä. Hän on karumman näköinen, uhkaavampi ja puhuu pahaenteisesti. Tässä on koko trilogian paras pääroisto, tarinan eeppisen päätöksen arkkitehti,


5. Sephiroth tappaa Aerithin - Final Fantasy VII

Harva juonenkäänne onnistuu yhtä kovaa iskemään. Hetken sitä ei voi uskoa todeksi, mutta se on. Se on jotenkin niin käsittämätöntä. Aeris on se todellinen Cloudin rakkauden kohde ja muutenkin erittäin hyvä pelihahmo, johon on saattanut upota todella paljon aikaa ja sydäntä. Sitten pääroisto tappaa hänet. Tämä on yksi niitä hetkiä jotka tekevät Final Fantasy 7:n tarinasta niin onnistuneen, sellaisen jossa on oikeasti jotakin pelissä ja jossa tapahtuu jotakin, mikä todella vaikuttaa. 


4. Malefor on ensimmäinen violetti lohikäärme - Legend of Spyro: Dawn of the Dragon

Ennen viimeistä peliä ja sen loppupuolta, trilogian pääroistosta on puhuttu vain Dark Masterina. Häntä ei ole nähty eikä hänestä tiedetä oikein mitään. Sitten tulee tieto siitä että hän ei ole vain lohikäärme, vaan ensimmäinen violetti lohikäärme. Tämä teki Maleforista jotenkin läheisemmän roiston. Hän on samankaltainen kuin Spyro ja Spyrosta olisi voinut tulla kuin hän.


3. Golbez on Cecilin veli - Final Fantasy IV

Vastaavia käänteitä nyt on ollut vaikka kuinka paljon. Pelin tarina ei kuitenkaan mennyt sieltä mistä aita on matalin. On sääli että tämä hahmoa vastaan ei päästy ihan oikeasti taistelemaan. Golbez on upean näköinen vihollinen ja kaikinpuolin hyvin tehty. Mutta sitten häneen lisätään yllätys, hän on päähenkilön veli. Golbez on tämän käänteen jälkeen Final Fantasyn Darth Vader. Tämä olisi ollut paljon onnistuneempi käänne jos tätä olisi edeltänyt taistelu jossa olisi oikeasti jouduttu taistelemaan Golbezia vastaan.


2. Voit liittoutua ihmissusien kanssa - Dragon Age: Origins

Tässä sarjassa on myös jokunen aika hyvä käänne. Tämä käänne on paras parista syystä. Ensiksi, en uskonut että tämä olisi missään nimessä edes mahdollinen. Uskoin kyllä että olisi varmasti keino muuttaa ihmissudet takaisin, rauhanomaisin keinoin, mutta että voit liittyä heihin ja varmistaa että he pysyvät susina ja ottavat metsän itselleen. En miettinyt hetkeäkään, minä liityn ihmissusien puolelle ja otan heidät joukkooni.


1. Minä olen Revan - Star Wars: Knights of the Old Republic

Paras juonenkäänne ja parista todella merkittävästä syystä:

- Tämä tuli täytenä yllätyksenä.

- Tämä todella mahdollistaa sen pohdinnan kahden puolen välillä.

- Tämä teki pelistä niin paljon paremman.

Minä siis olen Revan, voimakkain sith lordi. Se tieto että olet pelannut kokoajan pääroistolla oli todella iso yllätys mutta erittäin hyvä sellainen. Tämä on niitä käänteitä, jotka tekevät pelistä ja tarinasta niin paljon paremmat ja todellakin ikimuistoisen.