Nykyään on muotia että pelit saavat jonkinlaista lisäsisältöä täydentämään pääpeliä. Toisinaan DLC:lle on olemassa ihan hyviäkin syitä mutta todella usein se on lähempänä häikäilemätöntä rahastusta. Mutta monissa peleissä on erittäin hyvää lisäsisältöä.
Yksi per pelisarja sääntö ei päde tällä kertaa sillä monissa tapauksissa muutamalla pelillä on todella hyvää lisäsisältöä kun taas monilla muilla se on sieltä huonoimmasta päästä. Lisäsisällöksi kelpuutetaan kaikki sellainen mikä ilmestyy pääpelin julkaisun jälkeen ja joka tavalla tai toisella muuttaa tai laajentaa pääpeliä jollakin tavalla. Lisäsisältö voi olla maksullista tai ilmaista mutta laatu on se mikä oikeasti merkitsee.


KUNNIAMAININTOJA


Lair of Shadow Broker - Mass Effect 2

- Pieni mutta toimiva lisä pääpeliin. Mukana on hyviä viittauksia pääpeliin ja sama tyyli jatkuu. Kokonaisuus ei ole junnaavan pitkä vaan hyvin rakentunut kokonaisuus.


Harley Quinn's Revenge - Batman: Arkham City

- Pääpelin tarinaa jatkava osa jossa pelattava hahmo vaihtuu ja siinä tulee omat jipponsa. Ikävän lyhyt, mutta tunnelmallisesti erityisen onnistunut.


Frozen Wilds - Horizon Zero Dawn

- Pitkälti samaa tavaraa mutta haastavammassa paketissa ja täysin jäätyneessä ympäristössä. Mutta se idea nyt vain toimii.


Painted World of Ariandel - Dark Souls 3

- Lumisiin maisemiin sijoittuva lisäsisältö tarjoaa huikean kovia vihollisia ja paljon tutkittavaa. Mukana myös muutamia pomovihollisia.


Fractured Worlds - Victor Vran

- Lisää pelaamista joka ehkä toistaa samaa kaavaa, mutta järkevällä tavalla. Niin ja mukana on vähän tarinavivahteitakin.

24. Blade of Galadriel - Middle-Earth: Shadow of War

Tämä olisi vähintään top 15 sisällä, jos lopetus olisi hyvä. Pelattavuudessa laatu on samaa kuin pääpelissä ja saatavilla olevat örkit ovat jäätävän hyviä. Eltarielilla pelaamisessa on omat juttunsa ja muutenkin peli tuntuu hyvältä ja toimivalta lisältä pääpeliin. Se mikä kuitenkin iskee todella ison palan pois laadusta on se, miten huonosti tämä DLC liittyy pääpelin tarinaan. Tässä nimittäin mennään tekemään asioita jotka eivät käy järkeen pääpelin kanssa. Sanonpaha vain SPOILER: Eltarielin olisi pitänyt hävitä se viimeinen taistelu. Silloin se olisi käynyt tarinallisesti järkeen.


23. Shovel Knight - Specter of Torment

Esiosa pääpelille ja pelattavana hahmona on viikatemies Spectral Knight. Tämä lisäsisältö on niin hyvä että se tuntuu ajoittain paremmalta kuin pääpeli. Spectral Knight liikkuu nopeammin, ketterämmin ja on paljon tehokkaampi tappaja kuin Lapioritari. Pelin kentissä on todellista vauhdin tunnetta ja taistelussa aivan omanlaistaan voimaa. Tarina on myös erityisen hyvä.


22. Ending - Mass Effect 3

Kolmannen Mass Effect pelin lopetus oli kaukana siitä mitä fanit ansaitsivat. Ennenkaikkea lopetus oli erittäin suppea eikä kertonut oikeasti yhtään mitään. Sen lisäksi kolmella mahdollisella variaatiolla ei ollut mitään oikeaa eroa toisiinsa. Tämä kaikki antoi sellaisen vaikutelman että lopetus  ei merkitse mitään. Myöhemmin sitten tuli paranneltu versio (ilmainen sellainen) joka hieman lisäsi elementtejä lopetukseen. Se ei vieläkään ole tarpeeksi, mutta askel oikeaan suuntaan.


21. Matter of Family - Batman: Arkham Knight

Ensimmäistä kertaa Arkham sarjassa nähdään Batgirl, ja päästään oitis pelaamaan hänellä. Vaikkakin DLC sijoittuu ikävän pienelle alueelle niin sisältö on erittäin hyvää. Harley Quinnilla on uusi ulkoasu ja Lepakkotytöllä on omat konstinsa jotka erovat Lepakkomiehen omista. Huonoin osa tässä DLC:ssä on pääasiassa se miten lyhyt se on, mutta sisältö ja ulkoasu ovat erittäin hyviä.


20. Knife of Dunwall - Dishonored

Dunwallin veitsi tuo lisää sisältöä pääpeliin, Daudin muodossa. Pääpelissä roistoroolissa oleva salamurhaajien johtaja jonka apuna Billie Lurk. Dishonored 2:n jälkeen tämä lisäsisältöä saa vähän lisää painoarvoa mutta heti ykköspelin jälkeen se oli oikein hyvä lisänsä ja tarjosi juurikin sitä mitä siltä kaivattiin. Pelattavuus muuttuu hieman sillä Daud on erilainen hahmo kuin Corvo. Corvolla pelaaminen on kyllä hauskempaa mutta kokonaisuutena Knife of Dunwall on hyvä paketti.


19. Old Hunters - Bloodborne

Vanhat metsästäjät DLC tarjoaa uusia aseita, uusia alueita ja uusia vihollisia ja hyvin vaikeita pomovihollisia. Tämä on sellainen DLC joka etenee nopeasti, mutta joka on sen verran haastava että ei ole mikään läpihuutojuttu. Pomovihollisten joukossa on todella hienoja ilmestyksiä jotka ovat osa parempia kuin pääpelin parhaat. Maailmoissa on vain vähän vaihtelua mutta kyllä tämä on hieno lisä pääpeliin.


18. Artorias of the Abyss - Dark Souls

Ensimmäinen Dark Souls lisäsisältöpaketti ja yksi parhaista. Pääosassa on tietenkin legendaarinen ritari Artorias. Tämä DLC pitää sisällään koko pelin parhaat pomotaistelut ja monet hyvin merkittävät vaiheet. Se täytyy sanoa että ympäristöt jättävät kyllä paljon toivomisen varaa, mutta sisällöllisesti tämä on juurikin sitä mitä pääpelin ystävät tarvitsevat. Kokonaisuus on todella haastava ja pituudeltaan oikein hyvä.


17. Ringed City - Dark Souls 3

Viimeinen Dark Souls DLC. Hyvin pitkälti samaa huttua kuin kaikki aiemmatkin, mutta mukana on myös muutamia upeimpia ympäristöjä koskaan. Matka on suhteellisen pitkä ja täynnä haasteita, salaisuuksia ja ehkä koko pelisarjan paras pomotaistelu, joka sekin on salainen, mutta kaiken vaivan arvoinen. Voisi sanoa että tämä DLC ottaa mallia kaikista aiemmista ja parantaa. Nimi on vähän huono, mutta sisältö on parasta Dark Souls lisäsisältöä.


16. Brigmore Witches - Dishonored

Siinä missä Knife of Dunwall oli oikein hyvä paketti, on Brigmoren Noidat myös todella hyvä paketti. Se on paljon haastavampi ja tarinallisesti merkittävästi parempi, vielä enemmän Dishonored 2:n ilmestymisen jälkeen. Tämä on kuin esiosa molemmille peleille, aikaan jolloin Dishonored 2:sta ei ollut vielä tietoakaan. Tarinallinen puoli on se mikä oikeasti nostaa tämän pelin astetta paremmaksi.


15. New Game Plus - Witcher 3: Wild Hunt

Ajatelkoot muut mitä hyvänsä, mutta lisäideana tämä on todella hyvä. Witcher 3 on todella laaja peli (ehkä laajin peli mitä olen pelannut) ja se vaatii paljon aikaa. On todennäköistä että en pitkään aikaa edes ehdi pelaamaan tätä peliä uudestaan sillä pääpelin läpäiseminen tarina vei itseltäni sen verran aikaa, puhumattakaan kaikesta lisäsisällöstä ja tekemisestä. NG+ on kuitenkin yksi sellainen pelillinen elementti joka on enemmän kuin fantastinen ajatus. Parasta on se että tämä on ilmainen lisäpaketti.


14. Jaws of Hakkon - Dragon Age: Inquisition

Lohikäärme Aika: Inkvisition on todella pitkä peli eikä Hakkonin Leuat ole sekään mitenkään lyhyt pätkä sillä kyseessä on oma alueensa ja omat tehtävänsä jotka huipentuvat erittäin upeaan pomotaisteluun. Jaws of Hakkon on kuin yksi alue lisää pääpeliin ja se on kaikki toteutettu samalla tasokkuudella kuin pääpelikin. Pituudeltaan paketti on juurikin sopivan kokoinen.


13. Motörhead: Through the Ages - Victor Vran

DLC paketti joka ei ota itseään liian vakavasti. Mukana on monia tosielämän hahmoja jotka saapuvat Victor Vranin maailmaan jossa rock musiikin inspiroimat maailmat laajenevat. Vran lähtee taisteluun toinen toistaan upeampiin maailmoihin joissa muutamia uusia vihollisia ja ennenkaikkea uusia aseita joista tuplarevolverit ovat ehdottomasti sitä parasta antia. Tämä on paketti toimii juurikin siksi että se on erilainen kuin pääpeli ja osa syynä on se että se ei ota itseään liian vakavasti.


12. Lord of the Hunt - Middle-Earth: Shadow of Mordor

Mordorin Varjo on mestariteos ja Jahdin Herra, on erittäin hyvä lisä pääpelin kylkeen. Tämä ei ole esimerkkilisen pituinen DLC, mutta se täydentää peliä juurikin oikeilla tavoilla. Mukana on uusia petoja metsästettäväksi ja joukko hyvin tehtyjä tehtäviä. Voisi sanoa että Lord of the Hunt on pitkälti juurikin sitä samaa mitä pääpelin, mutta pienillä lisäyksillä ja juurikin sitä sen pitäisikin olla. Tämä voisi olla vähän pidempi ja sen voisi sulauttaa paremmin pääpeliin, mutta miellyttävää pelattavaa joka tapauksessa.


11. Flames of Vengeance - Divinity II

Mitään varsinaisesti uutta ja ihmeellistä ei ole luvassa, mutta Koston Liekit on kuitenkin se mikä pelastaa Ego Draconisin surkealta lopetukselta. Tämän avulla tarina saa kelvollisen päätöksen ja se on pitkälti juurikin se syy miksi tämä on erittäin tärkeä DLC. Ilman tätä luvassa olisi valtava pettymys.


10. Red Hood story pack - Batman: Arkham Knight

Kaikista lyhyistä DLC paketeista joita pääpeli sai, on tämä ylivoimaisesti paras. Punahuppu on merkittävästi erilainen hahmo pelata kuin muut, hän on todella upeasti tehty ja ennenkaikkea erilainen. LIsäksi tämä DLC oikeasti näyttää jotakin uutta, joka on vaihteeksi hyvää. Vaikka pituus onkin todella lyhyt, niin se mitä tämä peli tarjoaa, on parasta tarinankerrontaa pääpelin jälkeisista tapahtumista mitä on missään vaiheessa tullut pelattavaksi. Vaikka tunnelma, tyyli ja pelattavuus ovatkin samanlaista mestarillista jälkea kuin kaikissa muissakin lisäpätkissä, niin Red Hood on juurikin se syy miksi tämä paketti toimii niin paljon paremmin.


9. Skellige's Most Wanted - Witcher 3: Wild Hunt

Voisi sanoa että kaikkien muiden DLC valintojen joukossa tämä on outo valinta sillä kyseessä on yksi yksittäinen tehtävä. Mutta syy miksi tämä toimii niin hyvin on siinä mitä kaikkea tämä pitää sisällään. Spoilaamatta mitään, voidaan sanoa että tämä tehtävä on monella tavalla riippuvainen monista valinnoista joita pelissä on tähän asti tehty, riippuen siitä, kuinka monta sivutehtävää on aiemmin tehty. Näkykulma on kuitenkin uusi ja erilainen, mikä on juurikin oikea valinta tämän pelin tapauksessa.


8. Witch Hunt - Dragon Age: Origins

Tämä on kuin lopetus, joka pelistä puuttui. Pääpeli jäi hieman kesken ja Noitajahti oli päätösosa jollaisen peli oikeasti tarvitsi. Tämä on vahvasti riippuvainen siitä mitä pelaaja on pääpelissä ehtinyt tehdä, sillä nyt jahdataan Morrigania. Witch Hunt ei ole sieltä pisimmästä, mutta se on kuitenkin todella hyvä lisäpaketti pääpeliin sillä laadullisesti se tarjoaa sitä samaa, mitä pääpelikin tarjosi.


7. Red Dead Redemption - Undead Nightmare

Undead Nightmare on juurikin sellainen DLC jota olisi pitänyt osata odottaa. Kyseessä on pääpelin idea ja pelattavuus mutta sellaisessa maailmassa jossa zombiet alkavat nousemaan haudoistaan. DLC:n tarina ei ole samassa jatkumossa kuin pääpeli. Villi Länsi on edelleen hyvin edustettuna ja laadullisesti peli on samaa tavaraa kuni ennenkin. Zombien tappamisessa on kuitenkin omanlaistaan vetovoimaa, puhumattakaan monista pienistä asioista, kuten siitä että saatavilla on Ilmestyskirjan neljän ratsumiehen hevoset.


6. Season of Infamy - Batman: Arkham Knight

Hyvän DLC:n merkki on omasta mielestäni siinä, että se kun sen ladannut, niin se sulautuu niin hyvin pääpeliin että jos pelin aloittaa alusti, niin DLC:tä selkeästi pysty erottamaan pääpelistä ja Season of Infamy on juurikin sellainen. Se on kokoelma tuttuja Batman hahmoja jotka liitetään pääpelissä olevaan hahmokaartiin ja jokainen saa omia tehtäviään jotka ovat suoritettavissa Gothamissa. Pahamaineisuuden kausi on todella hyvä lisä pääpeliin, mutta Bane jäi edelleen puuttumaan, sen sijaan Hullu Hatuntekijä ja Killer Croc piti taas tuoda mukaan.


5. Scavenger Hunt: Wolf School Gear - Witcher 3: Wild Hunt

Monille tämän valinnan näin korkealle pääseminen on varmasti melkoinen kysymysmerkki, mutta tämä on juurikin niitä sisältöjä jotka tekevät kaiken oikein. Tämä on hinta-laatu suhteessa naurettavan hyvä (ilmainen kiitoksenosoitus CD Projekt REDiltä) ja sulautuu esimerkillisesti pääpeliin. Pelillisessä mielessä jahti todella merkittävä, etenkin tunnelmallisesti ja tyylillisesti. Kyse on siitä että nyt etsitään Susikoulun varusteita, saman koulun jota Geralt kävi. Varusteet ovat ehkä ne pelin hienoimmat ja se on omiaan lisäämään tämän paketin laatua. Itse koin että tämä oli osa pelistä puuttui.


4. Awakening - Dragon Age: Origins

Herääminen lisäsisältä on Originsin laajin. Useita uusia ryhmäläisiä, kuten enemmän kuin mahtava Justice. Luvassa on runsaasti pelattavaa ja sen kaiken saa kokea hahmolla jolla pääpeli on jo läpäisty. Awakening ei ole merkittävän vaikea mutta se on todella miellyttävä paketti. Sen lisäksi se pitää sisällään todella monta hyvin raastavaa päätöstä ja kaikkia niitä osia jotka tekivät pääpelistä juurikin niin hyvän kuin se on. Tämä on todella esimerkkillinen DLC sillä se ei ole liian lyhyt tai liian hätäisesti kyhätyn tuntuinen. Tämä on melkeinpä kuin jatko-osa pääpelille.


3. Catwoman - Batman: Arkham City

Yksi ensimmäisiä DLC paketteja joka on vastaan tullut ja edelleen yksi parhaita. Tämän paketin mukana saa uuden pelattavan hahmon, Kissanaisen, joka on merkittävästi erilainen pelata kuin Lepakkomies. Kissanaisella voi leikkiä vapaasti pelimaailmassa ja tarinassa hänellä on oma merkittävä osansa. Catwoman pätkät sulautuvat erittäin hyvin päätarinaan ja niissä on pelattavaa ihan kivasti, varsinkin aivan lopussa, kun voisi luulla että se kaikki on jo ohi.


2. Hearts of Stone - Witcher 3: Wild Hunt

Kiviset sydämet on ensimmäinen osa Witcher 3:n kausipassia ja melkoienn osa onkin. Pituudeltaan tämä on todella hyvä ja tarinaltaan vielä parempi. Mukana on todella hyviä hahmoja, kuten Shani ja yksiä koko pelin parhaita tehtäviä, kuten Häät. Luvassa on myös vaikeita valintoja ja paljon tekemistä. Fantastisen DLC:n tavoin tämä DLC tekee joitakin asioita paremmin kuin pääpeli ja sulautuu erinomaisesti osaksi pääpeliä. Tämä on juurikin sellainen DLC joka on pääpelin veroinen niin monella tavalla toiminnasta ja tunnelmasta alkaen, että vaikea on paremmaksi laittaa.


1. Blood & Wine - Witcher 3: Wild Hunt

Tämä on loppuviimeksi aika hankala valinta, sillä Hearts of Stone teki muutamia asioita paremmin, kuin pääpeli, tai tämä lisäosa, mutta Verta ja Viiniä tekee myös asioita paremmin kuin pääpeli, sulautuu erinomaisesti osaksi pääpeli, on toiminnassa ja tunnelmassa erinomainen ja pitää sisällään enemmän kuin fantastisia osuuksia, kuten satumaa. Mukana on myös loistavia hahmoja ja aivan uusi epilogimainen pätkä. Blood & Wine lisäksi tuo pelaajalle aivan uuden alueen joka erottuu omalla tavallaan muista alueista ja pitää sisällään runsaasti tekemistä, kuin asiaan kuuluu. Itse olisin toivonut että Toussant olisi erottunut vielä selvemmin, mutta tämä DLC on parempi, kuin monet kokonaiset pelit.