Tämän asian pariin piti palata jo jonkin aikaa sitten, mutta ehkä nyt on viimeinkin oikea hetki. Hyviä pelejä on paljon ja kovassa vertailussa moni todella hyvä paketti jää pakostakin parempien varjoon. Vaikka itse otan vain yhden pelin per pelisarja ja genre kyseisessä sarjassa, niin siitäkin huolimatta kaikki eivät mahdu mukaan.

 

 

 

Spyro Reignited trilogia muistutti vahvasti siitä kuinka hyviä pelejä ensimmäisen pleikkarin aikana ilmestyi. Red Dead Redemption 2 taas on tapaus joka jälleen kerran herätti pohdintaa omalla kohdallani siitä että mikä peli sarjassa oikeasti onkaan se paras. Muutenkin alkuperäinen lista joutuu kovaan syyniin kun alkuvuodesta ilmesyy Kingdom Hearts III joka on jälleen yksi kovimpia kisaajia kaikien aikojen parhaan pelin tittelistä, vaikka se ei ole vielä edes ilmestynyt, odotukset vain on niin suuret ja jos se yltää edes edeltäjänsä tasolle, se on ylivoimainen ennakkosuosikki 2019 GOTY voittajaksi.

Tälläisiä asioita tapahtuu, varsinkin silloin kun legendaariset pelit saavat jatkoa tai jotakin vastaavaa. Koska itse pidän mukana vain yhtä peliä samasta sarjasta, silloin kun pelit ovat samaa sarjaa. Ensimmäisessä listassa oli kaksi Spyro ja kaksi Crashia, mutta ne olivat selvästi eri genreä ja oikeastaan eri pelisarjaakin (Spyro the Dragon ja Legend of Spyro). CTR nyt on selvästi rallipeli kun taas Warped on tasohyppely. Year of the Dragon on tasohyppely ja Dawn of the Dragon on toiminta. 

Final Fantasy on se vaikein sarja arvioida tässä suhteessa koska se on varsinkin viimeisimpien osien kanssa muuttunut todella paljon. Oma mutu valintani on FF8 vaikka FF7 on lähemmäs täysin yhtä hyvä eikä FF4 nyt aivan jätkyttävästi jää jälkeen. Mutta 7 ja 8 nyt ovat todella samanlaisia pelejä, vaikka ne ovatkin mekaniikoiltaan merkittävästi erilaisia eivätkä ole jatkoa tarinallisesti, niin ne ovat peruspelattavuudessa niin samanlaisia, että vain toinen mahtuu mukaan.

Huomasin myös listaa kootessani että mitä kauemmas kärkipaikoista mennään, sitä epäselvemmäksi listan todellinen järjestys muuttuu. Siinä missä vaikka top 10 on suht selkeä koota, on top 50 jo todella vaikea, sillä järjestys muuttuu todella kyseenalaiseksi. Suurin syy on se, että järjestys muuttuu paljon helpommin. Varsinkin kun monet pelit tuppaavat erittäin helposti unohtumaan ja sitten kun joku onnistuu mainitsemaan niistä muutaman, menee koko lista helposti uusiksi. Mutta juuri se tekee tälläisten listojen kasaamisesta yhtä aikaa niin hauskaa, sekä haastavaa.

 

Lyhyt sääntökertaus:

 

Vain yksi peli sarjasta ja yhdestä genrestä kyseisessä sarjassa

Vain pelejä joita olen itse pelannut   

Ei kokoelmia, vain yksittäiset pelit

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Vieläkään ei ole se top 70 kasassa, mutta ehkä sitten seuraavalla kertaa...

 

InJustice 2

Star Wars: Knights of the Old Republic

Gun

Van Helsing

Spawn: Armageddon

Code Vein

Joe Dever's Lone Wolf

 
49. Legend of Spyro: Dawn of the Dragon

Itse olen todella iso Spyro fani ja se saattaa olla suurin syy siihen miksi todella pidän tästä pelistä. Trilogian loppuhuipennuksessa on kyllä paljon heikkouksia mutta jostakin syystä pystyn katsomaan näiden ohitse sillä todella pidän tarinasta, hahmoista ja tunnelmasta yleensäkin. Olen vähän sellainen pelaaja joka arvostaa hyvää tarinaa ja tämän pelin tarina on hyvä ja loppuhuipennus vielä parempi.


48. 24 the Game

Jack Bauer on yksi parhaita TV-sarja päähenkilöitä koskaan ja itse olen aivan valtava 24 fani. Myönnä että tässä pelissä on paljon sellaisia asioita jotka tekevät siitä vähän heikosti kilpailussa pärjäävän, mutta se miten hyvin tarina toimii ja tunnelma rakentuu on aivan omaa luokkaansa. Peliä pelatessa tuntuu kuinka hyvin se nivoutuu yhteen sarjan kanssa. Peli ei ole pelkkää räiskintää vaan mukana on paljon muitakin puolia ja vaikka mukaan mahtuu muutamia aika typeriäkin ratkaisuja epäjohdonmukaisuuksineen, on paketti kokonaisuudessaan erittäin hyvä tuotus jos alkuperäinen sarja kiinnostaa.


47. Greedfall

Tämä on monella tavalla yllättävän onnistunut kokonaisuus. Vähän Dragon Age ja muutamaa muuta hyvää peliä ideoineen. Se missä Greedfall todella nappaa pisteet on se tyyli, sillä tämä peli näyttää erittäin hienolta ja ratkaisevilla tavoilla tehty erittäin näyttäväksi ja pelillisesti toimivaksi paketiksi. Lisäksi taistelu vetää pisteet kotiin.


46. Ghost of Tsushima

Samuraityyliä parhaasta päästä, mukana myös ninjatoimintaa. GoT on monella tavalla todella esimerkillinen peli, se tarjoaa toiminnallisessa mielessä todella paljon erinomaista sisältä ja niin tyylikkäät puitteet, että paremmaksi on haastavaa pistää jatkossa. Se mikä vetää vielä aivan omat pisteensä on se tyylikkyys mikä pelissä on läsnä niin värimaailmassa kuin ympäristöissäkin. Juurikin sellainen peli jossa Photo mode ottaa monesti vallan.


45. Thronebreaker: Witcher Tales

Peli joka on toisella tavalla erityisen tiivistä valintapohjaista tarinankerrontaa ja toisella kädellä erinomaista kortinpeluuta joka näyttää miten paljon Gwentistä voikaan saada irti. Kokonaisuutena erinomaista kasattu kokonaisuus jossa kerrotaan yksi tarina monista, mitä Geraltin seikkailujen ulkopuolella tapahtuu.


44. Dragon's Dogma

Tämä on yksi sellainen tapaus jota on aika hankala pitkässä juoksussa arvioida lyhyesti ja ytimekkäästi. Ne heikkoudet ovat erittäin selkeät, mutta siinä samalla myös ne vahvuudet tulevat hyvin esille. DD on sellainen paketti joka olisi muutamilla parannuksilla selvästi parempi peli. Mutta se tekee monet asiat paremmin kuin monet kilpailijat. Se minkä peli menettää tarinankuljetuksessa ja rakentamisessa, se ottaa takaisin toiminnassa. Pelihahmolla ei ole ääntä mikä on oitis heikkous, mutta fantasiatunnelmassa ja toiminnassa peli tarjoaa erittäin paljon tekemistä. New Game + taas tekee pelistä vieläkin hauskemman, kun voi uppoutua kaikeen uudestaan, mutta siten että tuntee olevansa todellinen legenda.


43. Dragonball Z Budokai 3

Tämä on yksi niitä pelejä jonka helposti sekoitan Budokai Tenchaichi 3 peliin. Tämä tappelupeli pitää sisällään valtavan määrän pelattavia hahmoja ja valtavan määrän erilaisia taitovariaatioita. Goku ja Vegeta esimerkiksi voivat omata joko useita temppuja, tai sitten lähinnä muuttumisen aina vain korkeammille tasoille. Tämän pelin ehdoton vahvuus on suuri määrä taistelijoita ja valtava määrä erilaisia taitovaihtoehtoja. Ehdottomasti parhaita DBZ pelejä ikinä ja yksi parhaita tappelupelejä ikinä, rautaisen pelattavuuden ansiosta.


42. Bersker and the Band of Hawk

Tämä peli toimii omalla kohdalla juuri siksi että se yhdistää todella mielekkään pelaamisen todella hyvään sarjaan. Vihollisia kerralla kimpussa useita kymmeniä ja yhdessä tehtävässä sadan vihollisen armeija niitetään sileäksi tuosta vain. Pelattavia hahmojakin on paljon ja hahmoissa on paljon mikä tekee heistä erityisiä. Tyylikäs ja verinen kokonaisuus ja erittäin mielekäs sellainen.


41. F.E.A.R

Toimintakauhua parhaimmillaan. Pelissä osataan erittäin hyvin yhdistää ensimmäisestä persoonasta kuvattu räiskintä todella karmivaan kauhutunnelmaan, ilman että sorrutaan halpaan säikyttelyyn. Räiskinnässä erityisesti iskee ajanhidastaminen ja verinen, mutta hillitty tunnelma joka erinomaisesti korostaa sitä, miten hyvä peli onkaan kyseessä.


40. Jak 3

Naughty Dog on melkeinpä laadun tae. Uncharted sarja on omasta mielestäni heidän suurin mestariteoksensa, vaikka monille Last of Us on se magnum opus. Jotkut taas vannovat Crash Bandicootin nimee. Jak & Daxter sarja on käynyt melkoisen kaaren sillä kun viimeisen ja ensimmäisen trilogian pelin laittaa vierekkäin, on ero selkeä. Tämä on lähinnä kisa kakkosen ja kolmosen välillä ja itse pidän kolmosesta enemmän sen laajemman asevalikoiman ja monipuolisemman pelattavuuden takia. Viimeisen niitin lyö se tosiseikka että Jak 3 on peli, jota on paljon hauskempi pelata, koska se ei ole vaikeustasoltaan niin armoton.


39. Ratchet & Clank 3

Siinä missä Jak & Daxter sarja on suht simppeli laittaa järjestykseen, on tämä sarja hankalampi. Itselläni se on hyvin tiukka kisa Ratchet & Clank 3:n sekä Crack in Timen välillä. Molemmissa on tietyt vahvuutensa vaikka päällisin puolin ja aika monelta sisäiseltäkin osalta pelit ovat todella samanlaiset. Se mikä tässä sarjassa todella vetää mukaansa on se, miten hyvin toiminta ja tasohyppely yhdistetään. Aseita on valtavasti ja niiden valtava mielikuvituksellisuus tarjoaa suuret määrät variaatiota.


38. Doom Eternal

FPS peli joka on nippanappa sarjansa paras. Paljon hirviöitä ja paljon aseita, eli paljon ammuttavaa. Tekee lähemmäs kaiken paremmin kuin yksikään toinen peli sarjassa, puhumattakaan että tekee sen vielä isommin ja näyttävämmin. Mutta pelisarjana Doom ei ole jäämässä kovinkaan monen jalkoihin. Sillä Doom II: Hell on Earth ja Doom 2016 on myös vahvoja todisteita siitä.


37. BUZZ: Monstermania

BUZZ sarjassa nämä minipelikokoelmat ovat parilla tapaa hankalia laittaa parhausjärjestykseen. Kaikissa kun tuntuu olevan muutama sellainen pelimuoto joka muista puuttuu ja joka asettaa kyseisen pelin etulyöntiasemaan (paitsi Robot). Minulle se suurin kisa käydään lopulta Monsterimania ja Dinojengin välillä. Molemmissa on omat vahvuutensa mutta lopulta Monsterimania voittaa koska se on ensimmäinen jota pelasin ja johon sisältyy eniten suuria tunteita.


36. Darksiders Genesis

Merkittävästi erilaisen tuntuinen kuin aiemmat sarjan pelit ja ehkä siksi se erottuu merkittävästi joukosta. Pelattavuus on enemmän kuin mielekästä ja huumori on huipputasoa. Muutamat tekniset ratkaisut ovat vähän "sieltä mistä aita on matalin" mutta monella tavalla Darksiders Genesis nousee hyvin mielekkääksi kokonaisuudeksi pelata. Darksiders on siitä monimutkainen sarja, että sen eri pelit tuntuvat monesti olevan hieman eri genreä, mutta loppujen lopuksi erot ovat niin pieniä että kyllä kaikki saa mahdutettua samaan genreen. Silloin kisa on loppuviimeksi Darksidersin ja Darksiders Genesisin välillä.


35. Fahrenheit

Peli jolla Quantic Dream onnistui saavuttamaan jalansijan pelimaailmassa. Yksi suurimpia yllättäjiä ja myös yksi niitä pelejä jotka eivät pelänneet välttää sensuuria, toisin kuin Heavy Rain. Fahrenheitin suurin heikkous on sen aika kömpelö ohjattavuus, mutta sen suurin vahvuus on erittäin hyvä tarina joka alkaa yksinkertaisena murhamysteerinä, paisuen aivan toisen kokoluokan eepokseksi. 


34. Control

Remedyn mestariteos jossa yhdistetään ammuskelu ja psykokineettisten voimien käyttö todella erinomaisessa ympäristössä jossa on omalaatuinen tyyli ja maailma, joka toimii erityisen hyvin ja tekee kokonaisuudesta tunnelmallisen, toiminnallisen ja todella hauskan. Tämän lisäksi kokonaisuus on kysymyksiä herättävä ja tulkinnan varainen sekä yllättävän syvällinen ja taiteellinen kokonaisuus jossa runsaasti vielä lisää potentiaalia vaikka mihin.


33. Soul Calibur III

Tappelupelien keisari. Vaikka Soul Calibur II onkin hyvä peli niin kolmonen on aina vienyt enemmän mukanaan. Chronicles of the Sword on heikkouksistaan huolimatta hauskaa pelattavaa ja suuri valikoima hahmoja takaa sen että pelattavaa riittää. Valtava määrä toinen toistaan parempia ja erilaisempia pelihahmoja takaa sen että tässä pelissä riittää pelattavaa ja hahmojen joukosta löytyy taatusti jotakin hyvää.

Mitä tulee tämäntyylisiin tappelupeleihin niin Soul Calibur III on todellakin se paras kaikista. Pelissä on paljon haastetta jos haluaa masteroida kaikki ja se oman hahmon luominen on myös aika iso juttu. Soul Calibur VI voisi olla haastaja, mutta sen tarinallinen toteutus on niin halvalla tavalla tehty, etenkin kilpailijoihin verrattuna, että ei onnistu.


32. Star Wars Jedi: Fallen Order

Yksi isoimpia yllättäjiä sillä vaikka pelissä onkin monia heikkouksia ja osia joiden kanssa on oltu todella varovaisia ja siksi jääty vähän vajaaksi niin se pelattavuus toimii erittäin hyvin. Valosapelin käyttö on todella mielekästä ja toiminnassa on sitä todellista Star Wars tunnelmaa. Peli on oikealla tavalla haastava ja kokonaisuutena se tuntuu paremmalta kuin hyvältä.


31. Lord of the Rings: Third Age

Tämä on yksi sellainen peli joka onnistuu tarjoamaan juurikin sellaista tietynlaista mielekästä menoa yhdistämällä kaksi erinomaista asiaa toisiinsa. Taru Sormusten Herrasta tunnelman Final Fantasy toimintaan. Vuoropohjainen taistelusysteemi on toteutettu erinomaisesti ja laitettu suoraan päätrilogian tapahtumien lomaan sijoittuvaan tarinaan, joka tarjoaa erinomaisen kokonaisuuden.


30. Godfather

PS2 kauden peli joka näyttää harvinaisen hyvältä, toimii pelattavuudessaan todella mainiosti ja tarjoaa loistavan kokonaisuuden tarinallisessa mielessä. Pelaajasta tulee yksi Corleonen mafiaperheen luottomies joka nousee arvoasteikolla ja todistaa monta klassista kohtausta suoraan elokuvasta. Koukuttavan pääjuonen lisäksi mukana on todella paljon pelattavaa, kun tehtävänä on ottaa hallintaansa koko New York, se pelattava ei ihan äkkiä lopu.


29. Scarface: World is Yours

Tony Montana on isoin syy miksi tämä peli koukutti niin paljon. Siinä missä Kummisetä onnistui olemaan todella omanlaisensa, ei ole kovin vaikeaa arvata että mistä valtaosa Arpinaaman ottaa suurimmat vaikutteensa. Tosin siinä missä Godfatherissa ollaan elokuvan tapahtumien armoilla, alkaa Scarface siitä mihin elokuva päättyy, poikkeuksena se, että nyt Tony Montana selviää. Tämä on yksi niitä syitä miksi todella uppouduin tähän peliin. Pelaajalla on mahdollisuus nostaa Tony takaisin huipulle ja saavuttaa kosto elokuvan tapahtumista. Siinä ohessa sitten ajellaan ja ammuskellaan mielin määrin.


28. Lord of the Rings: War in the North

Taru Sormusten Herrasta kirjojen maailmaan sijoittuu monta peliä ja vaikka Middle-Earth: Shadow sarja on niistä ylivoimaisesti paras, niin monet muutkin onnistuvat todella nostamaan päätään. Tämä kisa käytiin lopulta tämän ja Return of the Kingin välillä. Se miksi päädyin tähän on siinä tarinan määrässä, sillä mukaan on mahtunut valtavasti hahmoja, joita ei ole muualla juuri nähty, kuten legendaarinen Urgost. Tarina on yksi syy miksi pidän tästä todella paljon mutta sen lisäksi toiminta onnistuu kaikessa yksinkertaisuudessaan todella iskemään. Vaikka kokonaisuus muuttuu herkästi aika puuduttavaksi, se onnistuu silti tarjoamaan todella paljon todella mielekästä toimintaa jonka pariin viitsii palata uudestaan ja uudestaan, vaikka siinä olisikin ollut vielä paljon korjattavaa.


27. War of the Monsters

Yksi suuri yllättäjä ja se kaikki alkoi demosta. Yksi kenttä ja kaksi hirviötä. Se oli niin hauskaa että demoa pelattiin monta kertaa ja lopulta se pelikin löytyi ja se oli kaikkea sitä, mutta useammalla hirviöllä ja maailmalla. Tässä on peli joka todellakin tarjoaa kaaosta koko rahalla ja vaikuttavalla määrällä pelattavia hahmoja ja kenttiä, unohtamatta kaikkea sitä avattavaa.


26. Mass Effect 2

ME sarja nyt oli pakostakin läsnä jossakin kohtaa koska tähän sarjaan kuuluu niin monta todella hyvää hahmoa ja kolmen pelin ajan jatkuva tarina kaikkine valintoineen. Tarinan lisäksi pelattavuus iskee todella kovaa onnistuen tarjoamaan erittäin hyvin nappaavan toimintakokonaisuuden usean eri hahmoluokan kautta. Pelin maailma on rikas ja täynnä tehtävää, mutta katsoi tätä peliä miten tahansa, niin kyllä ne miehistön jäsenet lopulta ovat se suurin syy miksi tämä peli toimii niin hyvin. Garrus on muuten se paras hahmo koko sarjassa.


25. Batman: Enemy Within

Telltalen Batman sarjan ensimmäinenkin kausi on todella hyvä, varsinkin mitä tulee Kaksinaama tarinakokonaisuuteen ja myös Kissanainen ja suhde häneen on tehty esimerkillisesti. Mutta toinen kausi korottaa panoksia kun mukaan tulevat Bane kuin Jokerikin. Isoin syy miksi lopulta päädyin valitsemaan tämän on se päätös. Ensimmäinen kausi ei vakuuttanut lady Arkham asetelmaan, ei yhtään, se teki lähinnä vihaiseksi. Tämä kausi onnistuu alusta asti koukuttamaan aivan uudella tavalla. Vaikka tällä kertaa mukana ei olekaan Harvey Dentin / Kaksinaaman eeppistä loppuhuipennusta, niin kyllä se paikkaantuu useammalla pienemmällä hahmolla, jotka lopussa saavuttavat todella hienot puitteet. Vaikka Kissanaisen tapauksessa parhaat palat olivatkin ensimmäisellä kaudella, niin kyllä kakkoskausikin lupaavia puitteita rakensi, sääli että tämä taisi myös olla se viimeinen kausi.