Taru Sormusten Herrasta aiheisia pelejä ei ole niin paljoa kuin voisi ajatella ja pomotaisteluiden suhteen tilanne on paikoin hyvin kyseenalainen. Mutta ehkä juuri siitä syystä ne huonot pomotaistelut erottuvat joukosta niin hyvin.

 

 

 

Kaikki Tolkienin mytologiaan sijoittuvat pelit kelpaavat vertailuun.

Huonoimpien pomotaisteluiden tapauksessa helposti jokin aina unohtuu koska hyvät muistaa paljon helpommin kuin ne huonot.

 

EPÄKUNNIALLISIA MAININTOJA

 

Spider Sisters - Hobbit

Kelvollinen pomotaistelu jossa vähän liikaa hidasteita ja johon olisi selvästi saatu enemmänkin sisältöä mukaan. Huono lähinnä siksi, että tämä olisi voinut olla niin paljon parempikin ja vähemmän aikaa vievä kun rytmi on aika hidas.

 

Troll duo - Aragorn's Quest

Yhden peikon sijaan vastaan tulee kaksi peikkoa. Tämä on sitä laiskimmanpuoleista toistoa ilman mitään hyvää syytä. Sanotaan että se vielä menettelee. Mutta luo ikävän tavan pelille.

 

Overlord - Middle-Earth: Shadow of War

Tämä on hyvä nostaa esiin, koska ylipäälliköt ovat satunnaisesti luotuja hahmoja ja sitä kautta ne ovat mahdollisesti erittäin halpamaisia, jos sattuma niin määrittää.

 




24. Great Goblin - LEGO Hobbit

Tässä on hyviä ideoita, mutta loppuviimeksi toteutuksessa tämä on mennyt pieleen siksi, että se menee kikkailun puolelle ja tuntuu jatkuvan aivan liian pitkään, toistaen samoja ideoita jotka ovat melko aikaa vieviä ja tylsiä. Tämä on niitä tapauksia kun pomotaistelu on erittäin hyvä idea, mutta toteutuksessa olisi voinut olla vähän enemmän oikeaa sisältöä tai laatua, sillä tämä tuntuu lopulta melko laiskasti toteutetulta kokonaisuudelta, vaikka se sopiikin peliin hyvin ja tarinallisesti se on juuri oikealla paikalla ja erottuu sentään hieman joukosta.


23. Bolg, Goblin king - Hobbit

Tämä ei ole tämän pelin ideoilla ja tasolla suoraan huono, mutta se on kuitenkin jotenkin latteaksi jäävä kokonaisuus. Pelaajalle tämä on kokoelma taistelua, kiipeily, esterataa ja pitkälti kaikkea mitä pelin aikana on touhuttu. Ei nyt suoraan huono, mutta tuntuu vähän siltä, että eikö kokonaisuuteen saatu mitään näyttävämpää. Ajaa kuitenkin asiansa kelvollisesti.


22. Barrow Wight - War in the North

Näitä vastaan taistellaan monta kertaa ja ne ovat lähinnä minipomoja, mutta silti, kolme tälläistä menee jo aika ärsyttäväksi. Sanotaan että yksi on vielä ihan hyvä, mutta jo toisen kohdalla alkaa tuntua että nyt yhtä ideaa venytetään jo vähän liian pitkälle, varsinkin mitään isompia muuttujia ei saada mukaan juuri ollenkaan, mikä vain tekee kahdesta myöhemmästä melko tylsiä pomotaisteluita.


21. Watcher - Fellowship of the Ring

Hyvin simppeli pomotaistelu jossa jousella ammutaan lonkeroita ja mahdollisesti välillä liikutaan. Tämä tuntuu selvältä täyteeltä. Se on kirjassa, joten se on pelissä, mutta taisteluun ei ole lopulta tuotu mukaan mitään sellaista joka todella tekisi tästä mieleenpainuvan taistelun. Se on siellä, mutta ei se tarjoa oikeastaan mitään. Positiivista on sentään se, että se ei ole ylipitkä tai pidä sisällään mitään erityisen ärsyttävää.


20. Guardian - Hobbit

Pääasiassa ongelma on siinä, että tämä on tylsä taistelu jossa pelaaja lyö, ottaa etäisyyttä ja lyö sitten uudestaan ja toistaa tätä kyllästymiseen asti. Vihollisesta ei ole suurta vaaraa. Se on ulkoisesti ihan ok, mutta taistelussa ei ole oikeastaan mitään sellaista mikä erottaisi tämän monista samanlaisista, simppeleistä ensimmäisistä pomotaisteluista.


19. Catapult / Uruk Hai Captain - Two Towers

Tämä on sellainen merkittävästi vähemmän hyvin tehty "pomotaistelu" jossa tuntuu että nyt ei ole parempaa keksitty, joten käytetään tätä. Kyllähän tässä on se uruk-hai johtaja mukana, mutta silti tulee vähän sellainen fiilis, että tässä olisi pitänyt olla jotkain erityistä, kuten Lurtz tai Sharku, mutta kun elokuvassa ei ollut mitään, niin sitten ei ollut tässäkään, mikä luo sellaisen mielikuvan että tästä jää puuttumaan jotakin.


18. Cave Troll - Two Towers

Tämä tuntuu vähän liian perusrunkoiselta ja rytmiltään vähän ohi menneeltä taistelulta jossa on kaikki palaset mitä pitääkin olla elokuvan tapaan ja fiilis on oikea, mutta samalla aikaa tuntuu että se jokin jää puuttumaan ja taistelu jatkaa vähän liian pitkään sen omaksi parhaaksi. Iso ongelma on siinä, että taistelussa täytyy pysyä etäällä ja käyttää jousta, mikä vain hidastaa tätä. Tuntuu että tässä taistelussa rytmi on mennyt pieleen ja siinä samalla tästä on tullut aika hidas kokonaisuus.


17. Troll - War in the North

Niin perustasoinen alkupuolen pomotaistelu kuin vain olla ja voi. Näitä peikkoja on nähty vaikka kuinka eikä tämä ole mitään sen ihmeellisempää kuin kestävä vihollinen jota vastaan käytävä taistelu jatkuu paljon pidempään kuin olisi siedettävää. Tosin se on samalla tapa osoittaa miten paljon pelaaja kehittyy pelin aikana.


16. Nazgul - Fellowship of the Ring

Tämä on niin harmillinen tapaus, koska tässä on oikeasti hyvät ideat ja hyvä ote, aluksi. Taistelussa on tyyliä, vihollinen on todella hienon näköinen ja kaikki vaikuttaa hyvältä. Mutta sitten toinen vaihe tekee tästä pelin loppuhuipennuksesta todella tylsän. Nazgul alkaa lentää ilmassa ja pelaaja päätyy taas käyttämään jousitaktiikkaa jossa ammutaan vihollista ikuisuudelta tuntuvan ajan, kunnes sitten jossakin kohtaa pelaaja on tehnyt tarpeeksi vahinkoa. Tämä on niin rasittava koska kaikki alkaa hyvin, mutta menee nopeasti todella jyrkkään alamäkeen.


15. Sharku - Two Towers

Pomotaistelu jossa olisi oikeasti potentiaalia, mutta josta on onnistuttu tekemään hyvin rasittava taistelu jossa hukkaratsastaja ison osan ajasta juoskee miten sattuu ja häneen on vaikea osua, varsinkin kun hän juoksee pelaajan yli, kaataa tämän, mikä vain pitkittää taistelua. Tämä on hyvä esimerkki siitä että tälläinen pomotaistelu pitää olla, se on oikeassa paikassa ja siinä on hyviä ideoita, mutta sitten siinä on myös useampi huono idea jotka tekevät siitä aivan liian ärsyttävän, jotta ne hyvät puolet pääsisivät millään tavalla oikeuksiinsa.


14. Siege Tower (Pellenore) - Aragorn's Quest

Tässä kohtaa alkaa jo todella miettiä että eikö tässä pelissä oikeasti ole mitään oikeaa mielikuvitusta kun tälläinen torni määritellään, mahdollisesti hieman löyhästi pomotaisteluksi. Siinä ei ole mitään oikeasti iskevää ja tuntuu että se on läsnä vain kun mitään parempaa ei keksitty. Puhumattakaan että tämäkin on niitä tapauksia kun vastaava on jo ollut, joten tämä on lisäksi uusinta.


13. Goblin Camp - Aragorn's Quest

Monesti todettu että laumataistelut eivät ole suoraan huono idea, mutta tämä on niitä laiskempia metodeja pomotaistelun toteutettamiseen. Tässä tuntuu että tilanteeseen ei ole keksitty yhtä pomovihollista ja sen sijaan on tehty tälläinen ratkaisu. Paljon parempi olisi ollut jos hiisikapteeni tai vastaava olisi tullut vastaan, vaikka siten hukalla ratsastaen, mutta tämä ratkaisu on suoraan laiskaa suunnittelua. Varsinkin kun vastaavanlaisia tilanteita on muitakin, joten tämä ei tunnu edes erityisen uniikilta, mikä on myös iso virhe.


12. Old Man Willow - Fellowship of the Ring

Tämän taistelun suurin ongelma on se, että tämä jatkuu aivan liian pitkään ja toistaa aivan samaa ideaa alusta loppuun asti, mikä tekee tästä hyvin tylsän taistelun. Tässä taistelussa ei ole oikeastaan mitään vaihtelua ja rytmi tuntuu siltä että siinä ei ole mitään muuttujia, vain samojen juttujen tekemistä uudestaan ja uudestaan. Puu lyö, heitä kivi, toista pari kymmentä kertaa, tai ainakin siltä se lopulta tuntuu.


11. Takra - Middle-Earth: Shadow of War - Desolation of Mordor

Tämä ylipäällikkö taitaa olla joka kerta sama ja tästä on onnistuttu tekemään hyvin ärsyttävä. Iso ongelma on tietysti siinä että tämä taistelu käydään hahmolla, joka on sieltä huonommasta päästä, varsinkin taistelussa. Tämän lisäksi tuntuu että tässä taistelussa olisi ehdottomasti pitänyt olla jotakin oikeasti omaa, mutta tämä tuntuu hyvin samanlaiselta kuin useampi jo voitettu örkkipäällikkö.


10. Bargrisar - War in the North

Iso puumainen vihollinen, joka tuntuu käyttäytyvän kuin peikkoviholliset. Tämä on sellainen pomotaistelu jossa on hyvin vähän mitään mielekästä ja joka etenee täysin omalla painollaan. Pelaaja joutuu tietysti vähän väliä ottamaan etäisyyttä vihollisen iskujen takia, mutta nämä vain hidastavat jo valmiiksi hidasta taistelua entisestään, mikä tekee tästä hyvin mitäänsanomattoman ja tylsän.


9. Uruk-hai champions (Pellenore) - Aragorn's Quest

Olisiko ollut liikaa tehdä vaikka kuinka kaukaa haettu uusi vihollinen, sen sijaan että heittää kerralla päälle useamman eliittivihollisen ja laittaa ne pomotaisteluksi. Sanotaan että tämä on vaihtelua peikkoihin, mutta pelattavuudessa tässä ei ole juuri mitään erityistä, varsinkaan kun näitä vastaan on taistelu ennenkin Helmin syvänteessä, joten tämä uusinta vain vähentää aiemman pomotaistelun ainutlaatuisuutta.


8. Queen Spider (Moria) - Aragorn's Quest

Koska hämähäkkejä vastaan on taistelultu aiemminkin, ei tämä toinen kerta enää tunnu mitenkään erityiseltä. Ensimmäinen kerta toimi oikein hyvin ja tämä on niin nopeasti sen jälkeen, että se vain korostaa tämän laiskuutta. Se että tämä on vapaaehtoinen, ei paranna kokonaisuutta, koska aiempi on niin hyvin mielessä. Ainoa yllätys tässä on siinä, että hämähäkkikuningattaria ei ole tässä taistelussa kahta kappaletta, koska sekin on tavallaan melko tuttu juttu tämän pelin ajatusmalleissa.


7. Battle Troll trio (Black Gate) - Aragorn's Quest

Vielä laiskempaa kuin aiemmat, koska vastaavaa on nähty ennenkin. Kyllähän sen nyt arvasti että peikkotaisteluita tulee useita, mutta se että panssaroituja peikkoja vastaan taistellaan kahdesta, vain vähentää niiden painoarvoa. Joko tätä ei olisi pitänyt olla ollenkaan, tai sitten aiempaa ei olisi pitänyt olla, mutta tälläisenään nämä tuntuvat juurikin siltä halvalta täytteeltä ilman minkäänlaista omaa lisää. Mikä on aivan liian tuttua tämän pelin kanssa koko matkalla ja mitä ei PS2:lla nähty ollenkaan.


6. Nazguls - Gollum

Tämä vaikuttaa hyvältä idealta, jossa pelaajan täytyy välttää sormusaaveet, hiipiä ohi tai piiloutua, mutta sitten käykin ilmi että tämä on yksi huijaus ja pelaaja joutuu vain odottamaan, että viholliset saavat hänet kiinni. Ajan tuhlausta, siinä kaikki.


5. Witch-King - Return of the King

Miten on Noitakuningas voitukaan pilata näin pahasti. Iso ongelma on siinä, että sitä kohokohtaa ei missään vaiheessa päästä pelaamaan, vaan itse Noitakuningastaistelu on katsottava pätkä, ei pelattava. Pelaajan tarkoitus on pudottaa hänen ratsunsa alas ja tämä on tehty mitä ärsyttävimmällä tavalla, sillä pelaaja joutuu taistelukentällä jatkuvasti liikkumaan oikeaan paikkaan ja siinä ohessa tappamaan vihollisia oikealla ajoituksella ja kaikki tämä aikarajan puitteissa, mikä vain lisää painetta ja tekee tästä tarpeettoman vaikea, turhauttavan ja todella itseääntoistavan.


4. Troll - Fellowship of the Ring

Aivan perustyylinen, joskus vähän pienempi peikkovihollinen. Ei oikeastaan mitään sen ihmeellisempää, kun tässä olisi selvästi pitänyt olla vastassa sormusaaveita, mikä tekee tästä tylsän taistelun lisäksi melko suuren pettymyksen. Asiaa vain heikentää se, että tämä on hyvä esimerkki siitä, miten tehokas ja turvallinen jousi on miekkaan verrattuna, koska tämä on hivenen epäreilu taistelu, ellei pelaaja käytä jousta, jolloin peikko juoksee ympyrää, sen sijaan että kaataisi pelaajan. Tuntuu täytetaistelulta, vie pois paljon paremman taistelun ja on rasittava.


3. Troll trio - Aragorn's Quest

Panssaroidut peikot ovat sentään yksi juttu, niissä on jotakin lisää, mutta tämä on niistä laiskempi versio ja kierrätysversio kahdesta peikosta aiemmin. Tämä on juurikin sellainen typerä täytepomotaistelu jossa ei ole oikeastaan mitään omaa ja joka on vain täytettä ilman mielikuvitusta. Peikkoja on tässä pelissä aivan liikaa, mutta nämä ovat ehkä sitä kaikista selvintä halpaa täytettä, koska mitään oikeasti uutta ei ole tullut.


2. Candelman - Gollum

Kiipeilyhaaste joka, kuten pelin aikana on huomattu, ei ole sieltä luotettavimmasta päästä ja tässä täytyy lisäksi arvata että mikä on reitti ylöspäin ja mikä voi johtaa siihen, että täytyy aloittaa alusta. Kynttilämies tekee omia juttujaan ja suuren osan ajasta pelaaja saa olla ihan rauhassa ja yrittää kiivetä ylös. Hyvin lattea loppuhuipennus, mutta eipä tältä peliltä olisi voinut muuta odottaakaan eikä peli varmaan olisi pystynyt muuta toteuttamaankaan.


1. Shelob - Gollum

Erityisen turhauttava taistelu joka on pääasiassa yksi iso pakomatka, mutta kun tähän laitetaan mukaan tämän peli epäluotettava pelattavuus, tulee tästä yksi iso yrityksillä ja erehdyksillä etenevä, tarpeettoman pitkä, monimutkainen ja useilla väärillä tavoilla vaikea pomotaistelu jossa lähemmäs kaikki pelin huonot ratkaisuvat vain korostuvat. Tämä on niitä kohtia jota saattaa joutua yrittämään todella monta kertaa ja usein syy ei ole edes pelaajan, vaan täysin rikkinäisen ja epäreilun bugisen pelin, jossa tälläiset nopeasti etenevät tilanteet todellakin koettelevat pelin kestävyyttä ja toimivuutta.