Monet tekijät vaikuttavat siihen kuinka hyvä mistäkin hahmosta tulee. Itse olen huomannut että erittäin hyvä pääroisto on ehkä se toiseksi tärkein hahmo, päähahmon ohella. Mutta monesti, sivuhahmot ovat niitä jotka todella yllättävät.

 

 

 

Tässä tapauksessa sivuhahmoksi kelpaavat niin pelattavat hahmot, kuin npc hahmot. Ei vihollisiksi luokiteltavia hahmoja. Isompana sääntönä on se, että hahmo joka jossakin aiemmassa pelissä on ollut päähahmo tai pääroisto, ei voi päästä vertailuun, koska hahmolla on silloin sen verran paljon taustatarinaa että se ei olisi reilua ja joihinkin hahmoihin voi olla taas niin kiintynyt että heitä on erittäin vaikea syrjäyttää. Esimerkiksi Dante on Devil May Cry 4:ssa sivuhahmona ja Squall Leonhart on sivuhahmona Kingdom Hearts pelissä.

Syitä voi olla monia. Jotkut sivuhahmot ovat vain niin kiinnostavia tapauksia että varastavat shown ja joissakin tapauksissa päähahmo ei ole järin hyvä. Muutamissa peleissä taas on todella monta sivuhahmoa jotka voivat olla päähahmoa parempia ja jotta vältytään siltä että muutamat pelit suorastaan valloittavat listan, käyttöön nousee legendaarinen sääntö:

Yksi hahmo per peli

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Dog - Half Life 2

- Siihen nyt ei paljoa vaadita että on Freemanin Gordoa kiinnostavampi hahmo mutta Dog on yllättävän hyvä hahmo huomioiden kaikki Half Lifen hahmot.

 

Clara Lille - Watch_Dogs

- Aiden Pierce ei ole sieltä ihmeellisimmästä päästä ja Clara on kokonaisuutena varsin kiinnostava hahmo, ehkä jopa pelin paras.

 

Mike Toreno - GTA: San Andreas

- CJ on itseasiassa GTA tasolla yllättävän hyvä hahmo, mutta Mike Toreno on vielä parempi ja suuri syy siihen on James Woodsin loistava äänityö.

 
24. Shadow - Dead to Rights: Retribution

Jack Slade ei ole huono hahmo, mutta monella tavalla aika tavallinen. Shadow ei ole juuri sen erikoisempi kuin tavallinen koira, mutta muutamilla todella onnistuneilla tavoilla tästä koirasta on tehty shown varasta peto joka todellakin on sellainen johon tykästyy päähahmoa enemmän.


23. Jack Swift - Red Dead Revolver

Red on sieltä normaaleimmasta päästä päähenkilöiden joukossa. Tässä hahmossa on hyvin vähän mitään omalaatuista. Jack Swift taas on oikealla tavalla joukosta erottuva hahmo jossa on jopa hieman sisältöäkin. Monien erikoisten cowboy hahmojen joukossa Swift erottuu erittäin hyvin joukosta ja on helposti niitä parhaita, yhdessä Kelleyn kanssa. Mutta kokonaisuutena vähän kaikki hahmot jäävät hieman ohkaisiksi.


22. Elizabeth - Bioshock: Infinite

Booker DeWitt ei ole mitenkään huono hahmo, mutta kun mietitään sitä isoa kokonaisuutta niin tästä kaksikosta Elizabeth on helposti se kiinnostavampi hahmo, puhumattakaan siitä kehityksestä ja muutoksesta jota ehtii pelin aikana tapahtua. Elizabeth on juurikin sellainen hahmo joka hyvin helposti vetää itseensä sen suurimman huomioin monella tavalla. Erittäin hyvä ja kiinnostava hahmo jossa on paljon sisältöä ja loistava ääninäyttelijä. Ilman Troy Bakerin iskevää roolityötä tämä ero olisi ilmiselvä.


21. Ophelia - Brutal Legend

Eddie Riggs on hahmona todellakin vain niin ja näin. Ophelia on varsinkin aluksi, vähän niin ja näin, mutta kun tarina vähän etenee, niin tähän hahmoon tulee yllättäviä puolia ja kiinnostus lisääntyy huomattavasti. Osa syy siihen miksi hahmo toimii niin hyvin ei ole vain hahmon yleisessä suunnittelussa, vaan siinä miten hyvin Jennifer Hale hahmoa esittää.


20. Boomer - Far Cry 5

Tämä on sellainen peli jossa ei hienon näköistä hahmoa juuri saa eikä sivuhahmoissakaan ole juuri ketään oikeasti kiinnostavaa. Mutta Boomer on kiltti poika ja ehdottomasti huomioimisen arvoinen. Deputy taas ei saa juuri mitään sisältöä joten lähemmäs kaikki sivuhahmot ovat häntä parempia. Boomer nyt vain sattuu olemaan oma suosikki.


19. Clementine - Walking Dead: Telltale series

Lee Everett ei ole huono pelihahmo, vaan kokonaisuutena varsin hyvä. Mutta Clementine on hyvin pienien asioiden takia parempi. Suuri syy on siinä että hahmossa on sitä tiettyä viattomuutta ja tapa jolla Clem matkan aikana varttuu, kehittyy ja oppii on omiaan vahvistamaan sidettä häneen. Se on merkki siitä että sivuhahmo on hyvä, kun hänen kohtalostaan alkaa lopulta välittää enemmän kuin hahmon jolla pelaa. Lopulta, sillä on väliä, että Clementine pärjää jatkossa.


18. Nathan Dawkins - Beyond: Two Souls

Jodie Holmes on paperilla todella kiinnostava hahmo ja kyllähän David Cage on tarinan suhteenkin todella onnistunut. Side Jodieen kasvaa kun hänen elämäänsä seuraa pitkällä aikavälillä. Ellen Page ei tosin ole sieltä parhaasta päästä tässä roolissa ja jättää monin paikoin todella kylmäksi, varsinkin aivan loppupuolella. Sen sijaan Willem Dafoe onnistuu tekemään erittäin vahvan, monipuolisen ja kokoajan paremman roolisuorituksen Jodien suojelijana ja suurimpana vaikuttajana.


17. Lady Ashbury - Vampyr

Dr. Jonathan Reid on sellainen hahmo joka tuntuu hyvin hallitulta vaikka yrittäisi olla kuinka hyvä tai paha tahansa. Jonathaniin on vähän hankala todella samaistua kun hän tuntuu niin valmiiksi kirjoitetulta. Lady Ashbury taas on ensinäkemältä hyvin vangitseva hahmo ja mitä pidemmälle peli etenee sitä kiinnostavampi tästä vampyyristä tulee. Osa syy on siinä miten tehokkaaksi hahmon katse ja puhetapa on tehty. Pitkin peliä tuntuu että tässä hahmossa on kokoajan jotakin, mitä ei vielä tiedä ja se kestää aivan loppuun asti.


16. Rocket - Guardians of the Galaxy: Telltale series

Pääpaino on Peter Quillilla pelaamisessa ja toisin kuin MCU:ssa, tässä pelissä jokainen GoG hahmo on naurettavan hyvin tehty. Gamorra ja Nebula ovat erittäin hyvin tehtyjä ja nappaavia hahmoja, toisin kuin valkokankaalla. Mutta Rocket räjäyttää potin sillä pitkässä juoksussa tähän hahmoon mahtuu niin paljon. Lisäksi hänen taustatarinansa tekee hahmosta syvällisemmän ja kiinnostavamman. Nolan North tekee jäätävän hyvä ja erityisen hauskan roolisuorituksen minkä takia tähän hahmoon kiintyy entistä enemmän. Mutta Gamora ei ole vertailussa kaukana, sillä hänkin on niin hyvin tehty ja tämähän tekee pelin valinnoista entistä vaikeampia. Pirun hyvin tehty hahmo se Nebulakin on.


15. Hoji - Shadow Warrior

Lo Wang on pelihahmona parhaimmillaankin vain niin ja näin. Siis toiminnallisessa mielessä peli tarjoaa todella paljon mielekästä tekemistä, mutta hahmona Wang ei juuri nappaa. Mutta Hoji onkin sitten sellainen hahmo joka jaksaa naurattaa ja joka pystyy todellisena kysymerkkinä erittäin pitkään. Sanoisin jopa että Lo Wangia sietää paljon paremmin, kun Hoji on mukana yhtälössä.


14. Sis - Alpha Protocol

Thornton on yksi erityisen tylsän harmaa hahmo, vaikka keskusteluissa voikin hahmoa hieman värittää. Sivuhahmoissa sen sijaan on monta hyvin tehty ja kiinnostavaa hahmoa. Scarlett Lake, Steven Heck, SIE ja Albatross kaikki kuitenkin häviävät sillä kaikkein kiinnostavin ja jopa yllättävin hahmo on Sis. Tämä nuori tyttö ei sano pelin aikana mitään, mikä vain lisää enigmaattisuutta. Tämä on todellakin sellainen hahmo joka toimii yllättävän hyvin ja kuuluu sarjaan: "Hahmot joista haluaisi tietää enemmän."


13. Paathurax - Elder Scrolls V: Skyrim

Dragonborn on sieltä parhaasta päästä kun aletaan miettiä Bethesdan kehittämiä pelihahmoja mutta kun vastaan tulee Paathurax niin kyllä siinä vertailussa jää kakkoseksi. Iso syy on siinä että Skyrim on kuin monet saman tekijän pelit, siinä ei vain saa mieleistään hahmoa aikaiseksi. Paathurax taas on tapaus joka todella yllättää ja vakuuttaa. Lohikäärme joka on harmaapartojen johtaja ja joka esitellään niinkin upeissa maisemissa ja niin eeppisellä tavalla, että kyllä sen muistaa.


12. Mathras - Bound By Flame

Koko pelin yllättävin hahmo. Sanotaan että Randhvall puhetyylinsä ansioista varsin hyvä hahmo ja jonka muistaa jälkeenpäinkin. Mutta Mathras on se luurankomies joka todellakin varastaa shown. Tapa jolla hän puhuu ja suhtautuu asioihin on erittäin hyvä ja muutenkin hahmo on taustoiltaan ja rikkaalta menneisyydeltään erittäin kiinnostava hahmo. Eihän hän näytä juuri miltään mutta ne monet maneerit joita hänellä on, edesauttavat sitä, miten paljon hänestä haluaa oppia ja miten paljon häntä haluaa kuunnella.


11. Hancock - Fallout 4

Bethesdalle tuttuun tapaan, päähahmo on aika mitäänsanomaton mutta aika hankala on valita se paras sivuhahmokin. Curie, Dogmeat ja Nick Valentine ovat kaikki erittäin hyviä eivätkä Piper ja Strong oli paljoa huonompia hekään. Mutta Hancock on se joka oli lopulta se kaikkein paras. Tämä erittäin hankala päätös sillä kaikissa hahmoissa on puolensa, mutta Hancock on se joka lopulta yllätti kaikkein eniten siinä, miten hyvä hahmo on kokonaisuudessa sitten olikaan.


10. Auron - Final Fantasy X

FF päähahmot voi jakaa useampaan kastiin ja Tidus kuuluu kehnoihin. Auron on todellinen soturihahmo ja todella badass. Auron on kuin se elokuvan kova jätkä joka on päähenkilöä selvästi parempi ja joka saattaa hyvinkin kovuudestaan huolimatta kuolla. Mentor hahmona ja legendaarisena ritarina Auron on todella hyvä hahmo. Osa syy on myös siinä että Auron on pitkälti todella salaperäinen, hänestä oppii kokoajan enemmän mutta lähemmäs loppuun asti hän pysyy sinä hahmoja joka on erittäin kova jätkä.


9. Ignis - Final Fantasy XV

Noct on näitä FF hahmoja jotka ovat aika tylsiä, isossa kokonaisuudessa. Tämän lisäksi Noct on aika mitäänsanotamon ja ikävän tylsä hahmo. Ignis taas on se cool kaverihahmo joka on porukasta se joka saa asioita aikaiseksi. Hänen asiallinen asenteensa, viimeistylty tyylinsä ja sokea uhrautuvaisuutensa ja rohkeutensa tekevät hänestä erittäin hyvän hahmon. Ignisin oma episodi varsinkin nostaa tämän hahmon selvälle jalustalle muihin hahmoihin nähden. Prompto on varsinkin aluksi hyvä, mutta muuttuu aika nyyhkyksi pelin edetessä ja Gladio taas nyt on vähän sellainen muskeliääliö. Ignis, on oikeasti iskevä hahmo.


8. Shadow - Final Fantasy VI

Ninja jolla partnerina koira, siinä on aika vahva kombo. Shadow ei välttämätät vaikuta kovinkaan erikoiselta hahmolta, mutta monilla pienillä asioilla tämä on helposti yksi niitä sivuhahmoja joka aivan täysin varastaa shown päähahmolta ja Interceptor on juurikin oikeanlainen tukielementti hahmolle. Monesti se voi olla pienisti asioista kiinni, mutta Shadown tapauksessa, niitä pieniä asioita on todella paljon.


7. Leonardo Da Vinci - Assassin's Creed II

AC sarja on sellainen joka hyvin helposti pilaa monet historialliset hahmot. En ole nähnyt mitä ovat tehneet Viiltäjä Jackille tai Julius Caesarille mutta kovin kaksisia odotuksia ei ole, puhumattakaan siitä, milloin AC menee Vlad Tepesin seuduille. Leonardo Da Vinci on kuitenkin se poikkeus joka vahvistaa säännön, sillä tämä hahmo on erittäin onnistunut. Kiinostus hahmoa kohtaan lisääntyy koska Ezio ei ole pelihahmona sieltä parhaasta päästä sitten millään.


6. Daxter - Jak 2: Renegade

Jak saa vasta toisessa pelissä vähän sisältöä, mutta aika tavanomaiseksi pelihahmoksi hän jää. Mutta Daxter on täysi vastakohta. Hän on heti muuttumisestaan alkaen pelin todellinen sydän ja sielu. Daxter on yksi hauskimpia pelihahmoja ikinä, yksi parhaita side kick hahmoja ikinä ja pitkässä juoksussa tämä on se hahmo, jonka juttuihin ei vain kyllästy ja lisää jää kaipaamaan. Daxter on niitä hahmoja jotka eivät oikeastaan varasta showta. Mitään showta ei ole, jos tätä hahmoa ei ole mukana. Iso syy pelata pelisarjaa, on Daxterissa. Harvasta sivuhahmosta voi sanoa, että he ovat jopa oleellisempia kuin päähahmo. Tätä pelisarjaa voi tehdä ilman Jakia, mutta ei ilman Daxteria.


5. DD - Metal Gear Solid V: Phantom Pain

Sanotaan vaikka näin, Snake ei ollut yhtään niin hyvä kuin toivoin. Kiefer Sutherland ei saanut yhtään niin paljon tilaa äänityölleen kuin toivoin. Troy Bakerin Ocelot oli hyvä ja Quiet oli omalla erityisellä tyylillään erittäin hyvä hahmo, mutta se joka todella varasti shown, on Diamond Dog. Tämä koiran voi adoptoida hyvin aikaisin ja pelin edetessä pentu kasvaa aikuiseksi ja Ocelotin opissa hänestä tulee todellinen ammattitappaja joka alkaa myös muistuttavaa omistajaansa Big Bossia. DD on sellainen hahmo joka jokaisella mahdollisella tavalla toimii. Koirahahmoksi tässä on yllättävän paljon sisältöä ja tämä on sellainen ryhmäläinen, jonka haluaa pitää kokoajan mukanaan.


4. Balthier - Final Fantasy XII

Vaan on helposti se heikoin FF päähenkilö koskaan. Balthier taas, on tämän porukan selvästi paras hahmo. Fran on myös erittäin hyvä hahmo, mutta Balthier on ulkoiselta olemukseltaan yhtä aikaa varsin normaali, mutta myös oikealla tavalla cool. Gideon Emeryn erityisen hyvä ääninäyttely tuo Balthieriin omanlaisensa vivahteen joka tekee hahmosta entistä paremman. Iso syy miksi lopulta valitsin Balthierin on se miten cool hän on myös silloin, kun pitää asetta kädessään, erityisesti keihästä.


3. Garrus Vakarian - Mass Effect 2

Siitä hetkestä kun Garrus liittyi joukkoon, hän pystyi oikeana kätenäni, sarjan ensimmäisestä pelistä sarjan viimeiseen peliin ja viimeiseen tehtävään asti. Mass Effect on täynnä erittäin hyviä hahmoja. Kelly Chambers on edelleen oman Shepardini todellinen rakkaus, Legionin kohtalo on edelleen sarjan kipeimpiä ja Grunt on kiville niin kova miten kovia kivet ovat ihmisille. Mutta Garrus on aivan omaa luokkaansa. Se miten kiinnostava tämä hahmo, se miten cool tämä hahmo ja se miten hyvin tämä hahmo on ääninäytelty, on vain aivan omaa tasoaan. Jos se olisi mahdollista, pelaisin Garrusilla aina kuin mahdollista. Tämä turian erikoisagentti ei ole vain esimerkillinen tarkka-ampuja vaan luotettava oikea käsi ja ikuinen ystävä.


2. Red XIII - Final Fantasy VII

Cloud on päähahmona aika tylsä. Sanotaan että tästä päähahmosta puuttuu se jokin, sillä pääroisto on legendaarisella tavalla parempi ja valtaosa ryhmäläisitä on parempia ja kiinnostavampia kuin Cloud. Siitä päästäänkin sitten siihen että kuka on näistä ryhmäläisistä se paras. No se on Red, mutta se taso jolla nyt kisataan monumentaalinen. FF seiskan hahmovalikoima on yksi pelisarjan parhaita ja oikeastaan vain FF nelonen pystyy kisaamaan. Vincent Valentine on yksi parhaita vapaaehtoisia hahmoja ikinä, Tifa on yksi kovimpia naishahmoja videopeleissä ja Aerith on isossa kokonaisuudessa poikkeuksellisen hyvä. Cid taas on hauska kuin mikä ja samoin Yuffie, mutta eri tavalla. Red XIII on kuitenkin se joka hyvin tiukassa kisassa, niukasti voittaa, sillä tässä hahmossa, on sitä jotakin.


1. Urgost - Lord of the Rings: War in the North

Itse miellän ylivoimaisesti liittolaiseksi ja yhdeksi koko pelin kiinnostavimmaksi hahmoksi. Isolta osalta todella iso mysteeri, mutta taustatarinaa on vaikka kuinka paljon, mikä tekee tästä lohikäärmeestä entistä paremman, jos siitä tarinasta tietää edes jotakin. Entistä enemmän tätä kokonaisuutta parantaa se, että miten hyvin hahmo esitellään pelaajalle ja miten hyvin hahmoa vihjaillaan kauan ennen. Lohikäärmeet kun ovat tässäkin maailmassa sen verran harvinaisia, että kyllä sellaisen kohtaaminen on sitten aivan omanlaisensa tilanne.