Minipelejä on laidasta laitaan. Toisissa peleissä on ne ovat hyvin yksinkertaisia ja helposti unohtuvia kivoja lisiä, kun taas toisissa ne ovat todellisia huomion vieviä ja koukuttavia neronleimauksia, joiden pariin palaa uudestaa ja uudestaan.

 

 

 

Mitä tulee minipeleihin niin mikä vain käy. Oli kyseessä kuinka yksinkertainen minipeli tahansa, niin se kelpuutetaan. 

Tietenkään tarpeeksi samanlaisia ei kelpuuteta useita, sillä joissakin pelisarjoissa tietyt minipelit toistuvat. Samaten eri pelisarjoilla voi olla lähes identtisiä minipelejä, pienin muutoksin.

Sanotaan vaikka että kaikki minipelit, myös saman pelin sisällä olevat kelpaavat kaikki, kunhan ne erottuvat tarpeeksi. Jos taas useassa pelissä on tietty minipeli (joita on muutamia tiettyjä) niin se parhaiten toteutettu pääsee listalle.

Tämä on niitä listoja jonka kanssa kesti todella kauan ja ainoa iso syy on se, että vain yksi minipeli per peli. Tietysti joissakin peleissä on samoja minipelejä, mutta vain yksi peli voi olla vain yhdellä sijalla.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Chocobo Breeding - Final Fantasy VII

- Ilman ohjetta mahdoton arvata, mutta omalla tavallaan aika koukuttava, sen kultaisen chocobon toivossa.

 

Tekken Force - Tekken 3

- Tekken tyylistä tappelua mutta beat up tyylisenä arcadena.

 
24. Flash Tracer - Kingdom Hearts III

Kingdom Hearts 3:n minipelissä ei ole yhtään tappohyvää tai -huonoa minipeliä, joten tämä ei ole helppo valinta. Sanfransokyossa pelattava vauhtipeli jossa ideana kerätä vauhtiradalla mahdollisimman paljon rinkuloita on kaikessa yksinkertaisuudessaan ehkä se mikä jää positiivisimmin mieleen. Vauhti ja värikkyys tuovat peliin oikeaa mielekkyyttä.


23. Wingsuit Dive - Just Cause 3

Kaiken tuhoamisen ja räiskinnän ohessa on hauskaa myös välillä kokea vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Tässä kohtaa mennäänkin siis liitelemään ympyröiden läpi hurjaa vauhtia. Kentät ovat haastavia mutta todella mielekkäitä sillä se vauhdin tunne on aivan omanlaisensa.


22. Vakuutuspetos - Saints Row 3

Ylivedettyä pelleilyä mutta yllättävän hauskaa. Ideana osua mahdollisimman moneen autoon samalla kun pelihahmo lentää todella ylimitoitetusti ympäriinsä ja osuessaan johonkin, lento senkun voimistuu.


21. Command Board - Kingdom Hearts: Birth By Sleep

Lautapeli jossa liikutaan pitkin lautapelitaso nopan silmäluvun verran. Laudalla on erilaisia hasardeja ja hyödykkeitä ja tietyt päämäärät. Tämä on sellainen peli joka ei aluksi meinannut napata ollenkaan, mutta johon pääsee lopulta sisään ja siitä alkaa oikein kunnolla tykkäämään.


20. Kalastus - Fable

Tämä tuntuu olevan todella kovaa huutoa sillä niin monessa pelissä on jonkinlainen kalastusminipeli. Viimeisimmät mitkä äkkiä tulee mieleen ovat Final Fantasy XV ja Red Dead Redemption 2. Se oli ihan ok, mutta monella tavalla aika rasittava. Fablen kalastusminipeli on merkittävästi yksinkertaisempi, mutta omalla naurettavan yksinkertaisella tavallaan, ihan hauska.


19. Virtapiirit - Marvel's Spider-Man

Kahdesta tämän pelin yleisimmästä minipelistä tämä on paljon hauskempi. Idea on saada virta kulkemaan ja jännite oikeaksi. Simppeliä ja oikealla tavalla hauskaa. Ei viivojen yhdistely (aineentunnistus) sekään suoranaisesti huono ole, mutta tämä on parempi.


18. PDA minigame - Alien Hominid

Tämä oli jostakin syystä tosi hauska juttu silloin joskus kun tätä peliä pelattiin. Useamman pelaajan voimin yritetään ratkoa haastekenttiä tikku-ukoilla. Vaikeusaste kasvaa kokoajan ja loppupuolella luvassa on todella isoja haasteita. Ei näitä yksin olisi viitsinyt mutta useammalla pelaajalla nämä olivat oikein hauskoja.


17. Ketjukolari - Burnout 3

Idea on erittäin simppeli. Aja auto niin että aiheutat mahdollisimman massiivisen ketjukolarin. Mitä enemmän romumetallia saat aikaiseksi, sitä parempi. Myös tehosteita on mitä kerätä ja kun tietty määrä vahinkoa on saatu aikaiseksi, voit aihteuttaa lisäräjähdyken. Kaksinpelinä erittäin taktinen ja haastava.


16. Mario Bros. - Super Mario All Stars

Klassinen kaksintaistelua. Ylhäältä tulee vihollisia, joita tappamalla ylhäältä alkaa tulla kolikoita. Voiton saa sekä joka kerää ensiksi tarpeeksi kolikoita tai jolla on viimeksi elämiä jäljellä. Tämä todella hauska peli koska tässä on täysin mahdollista kunnolla koijata vastustajaa. Simppeliä mutta niin hauskaa ja haastavaa menoa.


15. Bloody Palace - Devil May Cry V

Veripalatsi on erityisen haastava taisteluhaaste jossa vastaan tulee taso tasolta vaikeampaa haastetta. Alkupuolella ihan normaaleja vihollisia mutta lopulta vastassa on paljon pomovihollisia ja tässä moodissa on erittäin tärkeää osata käyttää hyväkseen pelihahmon monia erilaisia ominaisuuksia. Tämä ei ole mikään läpihuutojuttu, sillä jos pienen tauton jälkeen kun pelattavuus ei tule täysin selkärangasta, tässä saa aika nopeasti turpiinsa. Vastaavaa on ollut pelisarjassa ennenkin, mutta tässä pelattavia hahmoja on kolme.


14. Ballistix - Crash Bash

Jos on koskaan pelannut ilmakiekkoa, niin tämä idea on tuttu. Tässä pelissä on tarkoitus tönäistä kuulia vastustajan "maaliin" ja vastustaja voi omilla liikkeillään tönäistä kuulan takaisin päin. Alue on ei ole liian laaja, mutta se on kuitenkin sen verran laaja että jatkuva liike on hyväksi ja samoin nopeat refleksit. Idea on vähän sama kuin Pongissa ja se toimii erittäin hyvin.


13. Viidakon nopein - BUZZ: Viidakkovillitys

Tämä on yksi niitä pelejä joissa olin yhteen aikaan täysin ylivoimainen. Täydellinen reaktiopeli jossa painetaan nappia kun pitää "vetää". Todellista cowboy meininkiä. Kun gorilla näyttää merkin, niin "ammut". Nopeampi voittaa. Mutta gorilla voi myös vetää valevedon, jolloin ensimmäisenä vetänyt hävitää. Tämä on todella hyvä pelimuoto kaikessa yksinkertaisuudessaan.


12. Liftaa kyytiin - BUZZ: Dinojengi

Tämä valinta oli joko Joustoralli tai tämä. Liftaa kyytiin on monotonisella tasolla tavallinen peli, mutta se on jostakin syystä niin intensiivinen ja jännittävä, että sitä vain haluaa pelata. Idea on kaikessa yksinkertaisuudessa ratsaa T-rexillä ja aina kun tulee oksa, niin nappia painamalla pitää hypätä yli. Ihmispelaajilla tästä tulee erittäin hauskaa, kun katsotaan että kenen keskittyminen herpaantuu ensimmäisenä ja kenen viimeisenä.


11. Törttöilevät törmäilyautot - BUZZ: Monsterimania

Tämä on erittäin vaikea valinta sillä tässä pelissä on useampi todella hyvä minipeli. Oma suosikkini on kuitenkin törmäilyautot jossa ideana on tönäistä vastustaja avantoon, putoamatta itse. Neljällä ihmispelaajalla tästä syntyy niin uskomattoman hieno kaaos että oksat pois. Pelattavuus on erittäin yksinkertainen, mutta omalla tavallaan juuri niin monipuolinen ja haastava että sitä jaksaa tahkota useita kertoja.


10. Raid - Resident Evil: Revelations 2

Mitä tulee RE minipeleihin niin tämä on se hyvä kakkonen. Toiminta on se mistä näissä peleissä todella pidän ja nyt kun siihen voi uppoutua vaikka Leon Kennedynä tai Albert Weskerinä, niin se on kaikki plussaa. Aseita on todella paljon ja niitä voi kehittää varsin pitkälle oman mielenkiinnon ja preferenssien mukaan. Aseiden ja tehosteiden hankkiminen on yksi osa miksi tätä peliä jaksoi pelata niin paljon, toinen osa oli sitten tiettyjen hahmojen kehittäminen loppuun asti. Kentät olivat kopioita aiempien pelienkin kentistä ja ajoittain oli myös vähän erilaisia tehtäviäkin. Tämä on kuitenkin erittäin hyvä tapa kuluttaa aikaa, koska toiminnassa on todellista mielekkyyttä.


9. Areena - Ratchet & Clank 3

Areenataistelut ovat sellainen juttu joka on suhteellisen helppoa lisätä peliin. Ratchet & Clank 3 on kuitenkin sellainen peli mihin se istuu vain niin naurettavan hyvin. Aseita on paljon erilaisia ja sen takia taistelu pysyy mielekkäänä. Puhumattakaan siitä että areenat ovat erittäin hyvä keino hankkia pultteja (valuuttaa) ja kehittää aseita tehokkaammiksi.


8. Black Jack - Red Dead Redemption 2

Ventti on yksi niitä legendaarisia korttipelejä joita pelattiin villissä lännessäkin. Vaikka pokerissa/teksas hold emissa on omat juttunsa niin kyllä Musta Jaska on se peli josta itse jotenkin tykkään enemmän. Siinä on sitä tiettyä tyyliä joka sopii erinomaisesti myös länteen. Pokeri on se hyvä kakkonen, sillä omassa pelissäni Arthur Morgan pelasi paljon enemmän venttiä.


7. Skeittaus - Spyro: Year of the Dragon

Ei ole skeittaaminen koskaan ollut näin hauskaa. Spyro 3:ssa on muutama kerta mahdollista skeitata ja mahdollisesti rikkoa ennätyksiä. Pelattavuus on todella yksinkertainen, mutta se vain toimii niin hyvin että mielenkiinto pysyy yllä joka kerta. Sitä ei käytetä liikaa, vaan juuri sopivasti. Pelissä on muutamia muitakin juttuja jotka voi luokitella minipeleiksi, mutta tämä on se, mistä itse jostakin syystä todella tykkäsin.


6. Liar's Dice - Red Dead Redemption

Se kertoo jo jotakin, että minipeli videopelissä päätyy tosielämään, niin paljon tämä nappasi. Vaikka tämä peli olikin tuttu ennen tätä peliä, niin tämän pelin kautta siitä todella innostui. Vaikka pelissä voi tehdä kaikenlaista muutakin, niin kyllä Valehtelijan noppa on se peli mistä niin paljon tykkäsin tässä pelissä. Se on todella hauskaa ja omalla tavallaan erittäin yksinkertaista.


5. Triple Triad - Final Fantasy VIII

Yksi parhaita korttipelejä videopeleissä. Erittäin yksinkertainen idea, mutta niin koukuttava. Lopussa tämä peli menee vähän läskiksi kun tulee kaikki paskamaisimmat säännöt joista ei sitten pääse millään eroon. Mutta koukuttavan yksinkertainen pelattavuus yhdistettynä toinen toistaan hienompien korttien keräämiseen on kyllä jotenkin niin hienoa ja hauskaa. Triple Triad on niitä minipelejä, jotka valloittavat ison osan pääpelistä, koska ne jatkuvat todella mielekkäinä aivan pelin loppuun asti.


4. Gwent - Witcher 3: Wild Hunt

Niinkin hyvä että se on levinnyt itsenäiseksi, ja hyvin erilaiseksi, peliksi. Gwent on hyvin yksinkertainen mutta myös hyvin addiktoiva peli. Sen parissa jaksaa pidenkin ja se toimii myös monesti pienenä huilauksena ja tai vaihteluna pääpeliin. Itse sanoisin että Gwent oli parhaimmillaan betan lopussa koska varsinainen "valmis" Gwent peli on niin erilainen. Tämä minipeli Gwent on paljon yksinkertaisempi mutta se ei vähennä sen voimaa, mikä on todellakin jotakin aivan omaa luokkaansa. Useampi eri ryhmittymä tuo vaihtelua entisestään.


3. Merirosvous - Sly 3: Konnien Kunnia

Tämä minipeli on jotakin sellaista, mikä on tehty naurettavan hyvin. Aivan pelin loppupuolella tulee vastaan mahdollisuus seilata merillä ja osallistua laivataisteluihin. Tämä on suhteellisen yksinkertaista mutta äärimmäisen mielekästä ja koukuttavaa. Ensin laivaa vahingoitetaan tykeillä, minkä jälkeen laiva joko upotetaan tai valloitetaan. Taistelu laivan kannella on sekin äärimmäisen viihdyttävää koska pelin taistelumekaniikka on niin hyvä. Ja sitten on tämä titteli joka nousee sitä mukaa mitä enemmän laivoja valloittaa ja upottaa. Kaikki sai jäädä syrjään kunnes titteli oli korkein mahdollinen.


2. Kolosseum - Kingdom Hearts

Areenataisteluita on monenlaisia, mikä on tähän mennessä tullut jo selväksi. Kingdom Hearts II:n areena on todella kova kilpailija tälle, mutta tässä on hieman sitä jotakin mikä toimii paremmin ja se on se exp:n saaminen. Variaatiossa KH2 voittaa, mutta hyvin lievästi ykkönen toimii paremmin. Voisi sanoa että tämä pelimuoto voisi olla kummasta pelistä vain, ykkösen Colosseum taistelut nyt vain sattuvat olemaan se oma mututuntumavalintani. Voi olla joku kerta sanoisin että kakkosen on parempi. Ne ovat hyvin lähellä toisinaan koska kummassakin pelissä tämä minipeli on aivan uskomattoman hyvin tehty. Ja jostakin syystä sitä ei kolmosessa sitten enää ollutkaan.


1. Mercenaries - Resident Evil 6

Resident Evil 4 on se peli jossa tämä moodi tuli tutuksi ja se jatkui myös Resident Evil 5:ssa. Mutta tämä kuutonen on se missä Mercenaries on saavuttanut lakipisteensä. Nelosessa ja vitosessa on puolensa mutta kutosen suurin vahvuus on se ohjattavuus sillä tässä pelissä toiminta on oikeaa toimintasankarimeininkiä kun voit heittäytyä alas, kieriä, ampua liikkeessä... Sanoisin että vaikka Albert Wesker ei pelattavana hahmona olekaan, niin valtava valikoima erilaisia hahmoja erilaisine aseineen ja asuineen ovat kuitenkin melkoinen vahvuus. Hahmovalikoimassa nelonen on ehkä paras, vaikkakin hahmoja on vähän. Vitosessa on Albert Wesker, mutta ei Leonia. Mercenaries on kuitenkin pelitilana jotakin sellaista mihin todellakin uppoutuu. Itselläni tämä pelin parissa on mennyt se +200 tuntia ja kyllä siitä puolet on tätä.