Hard%20West.jpg?1555823577

Westerniä pienellä fantasiavivahteella

 

 

Rankka Länsi on vuoropohjainen strategiapeli parhaasta päästä. Vaikeutta voi muokata todella vapaasti omanmielen mukaan sillä se ei missään kohtaa vähennä sitä tyylikkyyttä ja erityisen vahvaa tyyliä mikä pelissä on alusta loppuun. Oman tyylikkään lisänsä peliin tuo kertojana toimiva tyylikkään tunteeton Kuolema.

 

 

 

Hyvät, pahat ja pelihahmot

Alusta asti pelissä on hyvin vahva länkkäritunnelma. Aseet ovat revolvereja, kivääreitä ja haulikoita ja niiden käyttäjät erilaisia lännenmiehiä ja -naisia. Ensimmäinen peli jonka Hard West tuo mieleen on selvästi XCOM. Erotuksena on tosin se että Hard West ei ole yhtä isolla rahalla tehty eikä muutenkaan yhtä viimeistelty. Mutta haasteellisesti pelistä saa paljon omaan tyyliin sopivamman ja vaikeustasoa voi muokata todella vapaasti.

Valtaosa tarinasta tulee tekstimuodossa, mutta sen verran hillitysti että siihen ei oitis kyllästy. Omanlaisensa, juuri oikean lisän, pakettiin tuo kertoja jonka sopivan karhea ja tunteeton äänenpaino sopii erittäin hyvin kertojahahmoon, itse Kuolemaan. Vaikka pelissä on paljon muutakin kuin vain toimintaa, niin jaksotus on todella hyvä ja eri skenaariot erottuvat todella hyvin toisistaan ja tuovat mukanaan jopa päätöksiä.

 

Armoton, jos tahdot niin

Tarinallisesti peli lähtee käyntiin vähän hitaasti ja hyvin normaalin westernin tavoin. Tarina on kuitenkin jaettu useaan skenaarioon joilla kaikilla ei ole sama päähenkilö ja tyylikin muuttuu hyvin nopeasti. Eri skenaariot tarjoavat kivasti vaihtelua hahmojen ja varusteiden kautta mikä rikastaa peliä varsin kiitettävästi. Tarinallisessa mielessä neljä skenaariota riittää pelin "läpäisemiseen" mutta kyllä ne kaikki osat peliä pelaa todella mielellään läpi ja jos haluaa tehdä ja kokea kaiken, niin kyllä sitä pelattavaa riittää.

Pelattavuus on tavallaan samanlainen alusta asti. Kun taistellaan niin pelissä siirrytään vuoropohjaiseen taistelutilaan. Kentällä on eriasteisia suojia ja korkeuksia joilla pelihahmot tai viholliset voivat saada edun itselleen. Hahmoilla on tietty määrä kestävyyspisteitä joiden loputtua kyseinen hahmo kuolee. Toisin kuin XCOMissa, tässä pelissä ei kaikkia hahmoja voi menettää sillä tietyt tarinahahmot ovat niitä joiden pitää selvitä loppuun asti. Tehtävän voi siis joutua aloittamaan uudestaan jos tietty hahmo kaatuu. Taktiikka on tärkeä osa peliä koska hahmolla on vuorollaan vain pari siirtoa. Siirtyminen vie yhden tähden, hyökkäys vie kaikki tähdet. Näihin on tietenkin paljon poikkeuksia.

Taistelun ulkopuolella sitten päätetään että missä käydään ja miten tilanteet ratkotaan. Raha on iso osa peliä ja sen hallinta on erittäin tärkeää. Joskus kannattaa satsata parempiin aseisiin kun taas joskus tärkeämpää on tarinapätkien korostaminen. Hahmot saavat erilaisia ominaisuuksia pelikorteista joita saa tekemällä erilaisia hyviä tai pahoja tekoja. Korttien kautta tulevat ominaisuudet lisäävät tiettyjä ominaisuuksia hahmoissa ja saattavat tuoda aivan uusia taitoja mukanaan. Ominaisuuksiin kuuluu niin kestävyyttä, tarkkuutta kuin tuuria, mikä on monesti yllättävän tärkeä osa peliä, koska siitä on tehty toimiva mekaniikka.

 

Villiä vaikeampi länsi

Haaste on se mikä herkästi rajaa pelaajia näissä peleissä. XCOM2 on viimeisin peli mihin vetäisin yhdysviivan. Mutta Hard West on monella tavalla hyvin erilainen kokemus haasteellisesti. Siinä missä XCOM2 mahdollistaa useammat tallennukset joilla voi sitten mennä taaksepäin jos haluaa, niin Hard Westissä on yksi jatkuva tallennus. Skenaariot voi pelata uudestaan vaikka kuinka monta kertaa, mutta skenaariossa ei voi tehdä juttua uusiksi jos kerran kunnolla kämmää. Tämä on niitä pelejä josta saa erittäin armottoman jos vain haluaa.

Vaikeustasoja on se normaali helppo-normaali-vaikea mutta sitten on paljon erilaisia lisätehosteita joilla pelistä saa hyvin nopeasti hyvin paljon vaikeamman. Vihollisille voi lisätä erilaisia ominaisuuksia ja muutenkin tiettyjä kampituksia on todella paljon. Niitä positiivisia lisiä on vain ihan muutama, sillä valtaosa kaikista haastemuokkauksista on pelaajaa vastaan. Kovimmat pelaajat tietysti ottavat pysyvät vauriot ja Iron man moodin, jolloin yksikin virhe on helposti liikaa ja koko roska pitää aloittaa alusta.

Hard West on sellainen peli joka sopii juurikin tämän vaihtelevan haasteensa vuoksi vähän isommalla joukolle pelaajia. Jos haluaa rentoa pelailua niin se on mahdollista ja jos haluaa hampaiden kiristelyä niin se on yhtälailla mahdollista. Vihollisia on aina enemmän ja huolimattomasti asetellut ryhmäläiset ovat hetkessä hengiltä. Aseet ovat kalliita ja sitä rahaa pitäisi upottaa moneen muuhunkin asiaan. Tähänkin kun lisätään se että pelihahmot eivät parane itsestään, niin kyllä niitä rahareikiä on äkkiä todella paljon.

 

Tyylikäs ja tunnelmallinen, vaikkakin viimeistelemätön

Oikealla tavalla haastavat pelit ovat monesti aika harvinaisia tietyissä genreissä. Hard West on oikealla tavalla haastava, juurikin siksi kun pelaaja saa itse päättää kuinka vaikea peli tulee olemaan. Itseäni tässä pelissä eniten viehätti silloin ensimmäiseksi se länkkäritunnelma, mutta oman osansa viehätysvoimaan toi tämä vuoropohjainen taistelutyyli. Tälläisiä pelejä kun ei ole kovin paljoa. Itse tykkään todellakin siitä että erilaisia pelityylejä ja genrejä yhdistetään erilaisiin aikakausiin, jolloin saadaan aikaiseksi sitä oikeanlaista vaihtelua. Tälläiset paketit ovat aika harvinaisia. Vaikka Hard West ei olekaan täydellinen peli niin se yhdistää monet oikeat asiat. Villi länsi on vain niin kova sana kun aletaan miettimään aikakausia.

 

Paljon opittavaa ja muistettavaa

Aika usein pelien kanssa tulee vastaan se tilanne että tietynlaista peliä todella haluaisi, syystä tai toisesta. Itselläni on paljon erilaisia genrejä jotka haluaisin nähdä juurikin villin lännen maisemissa. Siinä on sitä jotakin mikä todella nappaa. Tämä on juurikin sellainen tapaus jollaista olen vähän kaipaillutkin. Pelissä on silti niitä asioita jotka tavallaan latistavat tunnelmaa. Monesti niihin pieniin asioihin jää kiinni enemmän kuin mihinkään muuhun. Tämän pelin tapauksessa se on se toiminta. Mutta tässä pelissä ei luoda ja nimetä itse hahmoja, jolloin niihin hahmoihin ei samalla tavalla kiinny. Muutenkin hahmojen ulkoasussa on paljon mitä parantaa, koska monet hahmot eivät millään näytä kentällä siltä, miltä heidän portrettinsa saa heidät vaikuttamaan. Toisilla on hattu vaikka ei pitäisi jne. Sama pätee myös aseisiin sillä tuntuu että asetyypeistä on olemassa yksi ja variaatio ja kaikki aseet sitten menevät kuhunkin muottiin.

Silloin kun tätä joskus aloittelin niin se tekstin määrä ja kaikki sivutekeminen vähän työnsivät pois luotaan. Silloin aika herkästi siirtyy muiden pelien pariin. Itselläni näin käy erittäin helposti jos peli on PC:llä, koska olen itse enemmän konsolipelaaja. Hard West on juurikin tälläinen peli. Sen kanssa kestää hetki että peliin pääsee kunnolla sisään ja tämän pelin tapauksessa lähemmäs koko ensimmäinen skenaario menee opettelussa. Koska resurssit sun muut eivät siirry skenaariosta toiseen, niin peliin pääsee sisälle oikeastaan vasta toisessa skenaariossa, jossa se tarinakin vasta kunnolla alkaa.

Hard West on myös sellainen peli jossa on aika paljon opeteltavaa joten jos sen jättää pidemmäksi aikaa niin sen pariin voi olla vähän hankalaa palata koska kaikki jipot sun muut ovat ehtineet unohtua. Tuuri systeemi on yksi sellainen minkä palauttaminen mieleen on aika tärkeää jotta pelistä saa kaiken tarvittavan irti. Tuuri vaikuttaa siihen osuuko sinuun ja mitä kaikkea voi vuorollasi tehdä.

Pelistä huomaa myös että siinä on vähän bugin tynkää ja muuta vastaavaa. Peli kaatuu todella helposti ja kun ostat aseita ja olet vaihtamassa niitä hahmoille, niin vaihdetut aseet eivät välttämättä heti näy listalla. Muutenkin kauppaan avatut lisävarustett sun muut eivät aina ole saatavilla.

 

Kuoleman kirjoittamaa

Tarina on monessa tapauksessa yhtä vahva kuin sen hahmot. Tässä tarinassa hahmot jäävät ikävä kyllä vähän haaleiksi tapauksiksi. Siis päähahmot kyllä saavat todella hyvin sisältöä. Warren, Hautausurakoitsija ja muut ovat niitä joiden matkasta tietää sen verran enemmän että heidät muistaa ja heihin jopa kiintyy, muut ovat sitten niitä sivuhahmoja eri skenaarioissa. Tarina jatkuu vaikka he kuolisivat. Tarinan vahvuus kuitenkin tuntuu muutamissa oikeasti hyvissä kohdissa, kuten aivan viimeisessä tehtävässä jossa on tehtävä hyvin vaikea päätös, aivan varoittamatta.

Se hahmo joka kuitenkin kannattelee koko pakettia on Kuolema, jonka äänellä kerronta hoidetaan, yleensä kaikissa ratkaisevissa pätkissä, taistelukohtauksissa ja introissa. Kuolemasta on tehty monella tavalla kokonaisuuden parhaita hahmoja. Hän on todella puolueeton ja tehty selvästi paremmin kuin pelin "pääpahis". Tosin tämä on myös niitä pelejä joissa pääpahiksen rooli on vähän häilyvä, mikä taas tekee tarinasta niin paljon paremman.

Tunnelma on se mikä ratkaisee monesti todella paljon ja tämä peli onnistuu tyylikkäästi tässä osassa. Graafinen ulkoasu on todella upea omalla väkivaltaisella tavallaan ja tietyn minimalistinen tyyli karttakuvassa tukee tätä hienosti, erottaen nämä kaksi osaa. Introt erottuvat myös tästä joukosta omalla tavallaan. Tyyliseikat ovat tämän pelin tapauksessa enemmän kuin kohdallaan mikä kannustaa jatkamaan peliä suurella vauhdilla ja koukuttaa jatkamaan, vaikka pelissä onkin tiettyä toistoa hahmojen ominaisuuksien määrittelyssä sun muussa.

 

Yhteenveto

Kova Länsi on ehdottomasti yksi parhaita westernipelejä mitä olen pelannut. Monesti sitä miettii että länkkäripelejä on todella vähän, mutta kun sitten sellainen oikeasti hyvä osuu kohdalle, niin sitä osaa siitä syystä arvostaa todella paljon enemmän. Kun peliä pelaa kerralla paljon niin siinä alkaa huomata monia asioita jotka toistavat itseään, mutta samalla siinä huomaa niitä asioita jotka selvästi eroavat toisistaan. Skenaarioissa on varsin kiitettävästi eroja ja erilaiset päähenkilöt rikastavat kokonaisuutta. Silti pelissä on paljon sellaisia asioita joita siinä jää kaipaamaan tai joita muuttaisi, tai rikastaisi vieläkin enemmän. Hard West on kokonaisuutena ehdottomasti kokemisen arvoinen paketti, se ei ole ison budjetin peli ja se kyllä näkyy, mutta siitäkin huolimatta se osaa vangita mukaansa todella intensiivisesti.

 

+ Western tunnelma ja tyylikkyys

+ Vuoropohjainen ja taktinen toiminta

+ Paljon variaatiota ja tekemistä

 

- Paljon asioita joita jää kaipaamaan

- Paljon asioita joissa vaihtelua jää kaipaamaan

- Paljon puolia joita ei ole hiottu loppuun asti

 

Arvosana: 8,4

 

Mahtava