Kokonaisuuden voi pilata monella tavalla, mutta mikään ei ole niin rasittavaa ja surullista, kuin onnistua siinä, aivan viimeisillä hetkillä, ettei jopa viimeisillä sekunneilla. Lopetus on tärkeä osa ja ikävä kyllä yksi helpoimpia hetkiä pilata kokonaisuus.

 

 

 

Aika usein pelien suurimmat heikkoudet tulevat esille hyvissä ajoin ennen loppua. Mutta loppuratkaisu on se asia, mikä hyvin helposti jää pelaajan mieleen, kun pelaamisen sitten lopettaa, etenkin jos kyseinen loppuhuipennus tulee vastaan pitkän pelin jälkeen. Lopetuksen idea olisi tarjota pelaajalle joko tyydyttävä päätös pelille, tai sitten mahdollisesti vihjailla tulevaa jatko-osaa. Mutta koskaan idean ei pitäisi olla täysin pilata kokonaisvaikutelmaa.

Ikävä fakta on kuitenkin se, että lopetus on yksi helpoimpia tapoja pilata koko peliä ja se on tullut huomattua aivan liian monta kertaa.

Salaisia lopetuksia ei lasketa, koska niiden ideana on usein vetää matto pelaajan jalkojen alta, vihjata tulevasta tai tehdä ties mitä muuta enemmän tai vähemmän nokkelaa. Mainitsen niistäkin jotakin jos lopetus itsessään päätyy tähän vuodatukseen.

Mikäli lopetus muuten on todella huono, mutta viimeinen hetki on hyvä, niin lopetus ei pääse osaksi tätä listausta. Esimerkiksi Red Dead Redemption.

Vain yksi per pelisarja

 

EPÄKUNNIALLISIA MAININTOJA

 

Beyond Good and Evil

- Oliko tuo viimeinen ylläri ihan pakollinen. Ei siitä muuta saatu kuin cliffhanger.

 

Fallout 3

- Ai tämäkö on "kohtaloni"?

 

Half Life 2

- Ja sitten he kuolivat?

 
24. Kaikki ovat yhtä - Dragon's Dogma

Tässä pelissä ei oikeastaan ole yhtäkään oikeasti hyvää lopetusta koska kaikissa on jotakin mistä nipottaa. Tämä on kuitenkin ehkä se huonoin. Siinä herää niin paljon kysymyksiä siitä että mitä oikeastaan tapahtui, samalla kun siitä herää paljon teorisointia ja ajatuksia. Sen lisäksi kun kaikki lopetukset yhdistää, niin siitä seuraa entistä isompi sotku, sillä tavallaan, kaikki lopetukset ovat yhtä, vaikka eivät olekaan. Kaikessa monimutkaisuudessaan siinä on järkeä, mutta samalla, se on kaukana tyydyttävästä päätöksestä.


23. Sota alkaa - God of War II

Typerä tapa päättää tarina, toistaiseksi. Vaikka jatkoa tuleekin, niin miksi kaikki pitää jättää tälläiseen paikkaan. Aniharvat pelit/elokuvat onnistuvat jossakin tälläisessä ja tämä ei ole yksi niistä. Suuri taistelu on alkamassa mutta entäs sitten. Itse nyt en tätä pelisarjaa järin suuressa arvossa pitänyt, mutta tämä on vain jotenkin niin tökerö tapa lopettaa peli, kun kaikki jää kesken ja viimeisestä taistelustakin pudotetaan pohja.


22. Pelkurit karkaavat - Vanquish

Kaikki mitä pelaaja yritti, meni läskiksi tai siltä se ainakin tuntuu. Loppuhuipennus jätti kylmäksi ja vaikka sankarien lyhyt sananvaihto ihan hyvä olikin niin kun sen jälkeen tulee sitten muistutus siitä että ei sitä oikeastaan mitään sitten saavutettukaan niin jää vähän sellainen vaikutelma että tarinan kanssa tekijät eivät oikeastaan tienneet mitä tekivät.


21. Uutiset - Deus Ex: Mankind Divided

Joten niin mitäänsanomaton lopetus, mutta toisaalta, aika mitäänsanomaton oli myös loppuhuipennus. Tämän viimeisen hetken jälkeen tulee niin sellainen olo, että en saavuttanut yhtään mitään.


20. Yksin - Walking Dead: Season 1 (Telltale)

Kaiken olisi voinut päättää siihen laukaukseen ja sillä hyvä. Tämä pieni jatko kun ei oikeastaan tuo mukanaan mitään rakentavaa. Tietysti siitä voi vetää spekulointia (joka sitten osoittautuu oikeaksi) mutta ilmankin olisi pärjätty ihan hyvin.


19. I'm both - Bioshock: Infinity

Itse en niin paljoa välittänyt tästä kaksikosta tai kiinnostunut tarinasta että olisin kovin paljoa alkanut pohtia ja miettiä ajatusta ja filosofiaa mikä tämän kaiken takana on. Mutta se miten kaikki lopulta päättyy, tuntuu vain niin tympeältä. Voi olla että jos sitä miettii tarpeeksi kauan niin siitä herää lisää ajatuksia, mutta tälläisenään siitä vähän sellainen ristiriitainen vaikutelma että kaikki mitä tehtiin, ei oli oikeastaan yhtä tyhjän kanssa.


18. Logan! - Call of Duty: Ghosts

Aivan tarpeeton lisä. Lopetus oli ihan hyvä, kunnes sitten vielä Rourke vedettiin kuolleista takaisin. Tapa jolla hänet "tapettiin" oli hieno ja tyydyttävä päätös. Miksi sitten piti vielä vetää matto pelaajan alta ja tunkea tämä pakotetti lisä peliin. Ainoa mitä tällä aiheutettiin on pahaa mieltä ja maine halpana tarinankertojana.


17. Legacy of Kain: Soul Reaver

Viimeinen taistelu ja voitto. Silti pääpahis pakenee ja joku kumma heppu alkaa herjaamaan. Tämä ei ole vain cliffhanger, vaan suoranainen merkki siitä että kaikki vain jää kesken. Kun kakkonen jatkuu suoraan tästä, niin aika halpa fiilis tästä jää. Tarina ei oikeastaan johtanut mihinkään, se vasta alkoi.


16. Hyvä metsästäjä - Bloodborne

Useasta eri lopetuksesta tämä oudoin on se mihin pitää tehdä kaikista eniten ja se on se mikä herättää eniten kysymyksiä. Miksi muutun "kalmariksi" kun tapan kuuhirviön? Tämä on sellainen lopetus joka ei oikeastaan tyydytä millään tavalla, vaan herättää pirusti lisää arvuuttelua ja kysymyksiä siitä että miksi kävin koko matkan kun "palkinto" on tämä.


15. Sota on jo alkanut - X-Men Origins: Wolverine

Pätkä "Tulevaisuuden päivistä" tai jotain muuta. Onhan se tavallaan ihan näppärää arvailua mutta kun kyseessä on Wolverinen alkuperätarina, niin miksi siitä vedetään viiva suoraan jonnekin tulevaisuuteen. Miksei kaikki voi päättyä X-Men asetelmaan, jolloin oltaisiin tavallaan nykyhetkessä eikä siihen olisi sekoitettuna mitään tarpeetonta leikkimistä sillä, mitä joskus tapahtuu, etenkin kun tämä on jälleen yksi tarpeeton jatko-osa vihjailupelleilytilanne.


14. Tulevaisuus - Beyond: Two Souls

Yleensä David Cage on onnistunut aika hyvin erilaisten lopetusten kanssa. Miten siis onkaan että ehkä hänen heikoin pelaamani peli pitää sisällään myös heikoimman lopetuksen. Sitä en tiedä että mitä tällä lopetuksella yritetään saavuttaa. Tulevaisuuden näkymiä mutta minkä takia. Onko tälle tulossa jatkoa vai onko tämä pelkkää kikkailua ilman mitään pätevää syytä.


13. Ja he ovat poissa - Tales from the Borderlands

Tyypillistä Telltalen jatkokalastelua. Tämän voi tosin tehdä kahdella tavalla ja tämä on se väärä tapa. Mitään ei oikeastaan kerrota vaan kaikki jätetään arvailujen varaan. Jotakin ilmeisesti tapahtui, mutta tarina ei sitten oikeastaan johtanutkaan mihinkään ja kaikki jää vain olemaan.


12. Jak & Daxter: Precursor Legacy

Pelkkää pelaajan kiusaamista. Ainoa mitä tämä viimeinen pätkä näyttää on pelihahmot tuijottamassa jotakin ja kuvailemassa sitä. Se mitä se on, on vain ja ainoastaan jokin koukku saada pelaajat kiinnostumaan jatko-osasta, puhumattakaan siitä, että jatko-osa tulee olemaan jossain kohtaa ajankohtainen.


11. Mitä aiot tehdä sille asialle? - Bulletstorm

Laiskaa jatko-osahoukuttelua. Ensin pääroisto tapetaan ja sitten ei tapetakaan, kaikki on loppu vaan ei olekaan. Paljon vihjailua ilman mitään päämäärää. Kaiken olisi voinut lopettaa siihen paikkaan mutta mitä ilmeisimmin ahneus voitti. Tämä ei vain tunnu siltä että pelissä ei osata päättää että mitä tehtäisiin, lopetettaisiinko, vai jatkettaisiinko tarina.


10. Big Boss - Metal Gear Solid V: Phantom Pain

Itse kuulun niihin joille tämä lopetus ei tullut minkäänlaisena yllätyksenä, koska sitä vihjailtiin niin selvästi, että kaikki yksityiskohdat huusivat mikä tilanne oikeasti on. Iso ongelma tämän lopetuksen kanssa on se, että vaikka se tyylikäs tavallaan onkin, Big Boss ja kaikki, niin se vain tuntuu täysin keskeneräiseltä. Käänne itsessään on täyttä roskaa vaikka käykin järkeen omalla Kojimamaisella typerällä tavallaan.


9. Te kuulutte tänne - Darkness 2

Jatko-osa syötti ilman saalista. Tässä vaiheessa pitäisi varmaan jo havaita jokin kaava. Tälläiset lopetukset ovat aivan liian isoa uhkapeliä sillä jos jatkoa ei tule, on pelintekijöillä käsissään katastrofin ainekset koska tyytymättömät pelaajat eivät kovin innolla vastaanota muita tekeleitä, koska mitä jos nekin tulevat vain jättämään mahdolliset tarinat roikkumaan ilman minkäänlaista päätöstä. Tällä tavalla ainakin itse ajattelen monie näiden pelien kanssa.


8. Dreadwolf - Dragon Age: Inquisition

Pääpelin lopetuksessa tarpeettomasti tuodaan esiin se että yksi liittolaisista onkin todellinen vihollinen, ainakin jossakin kohtaa. Se että kyseessä on vielä ei niin hyvä hahmo, vain pahentaa kaikkea. Tämä on jotenkin niin tarpeeton lisä jolla tarinaa pyritään jatkamaan, vaikka mitään takeita jatkosta ei edes ole. Tälläiset lopetukset ovat pelkkää jatko-osan vihjailua ilman mitään varmuutta ja se tekee niistä niin tarpeettoman rasittavia. Tresspasserin lopetus ei sekään ole kovin hyvä, mutta lievästi parempi.


7. Kunnes heräätte - Legend of Spyro: Eternal Night

Tyypillinen "keskimmäinen osa trilogiasta lopetus". Tälläinen lopetus on vain ja ainoastaan pelaajan kiusaamista koska kaikki tavallaan laitetaan limboon kunnnes tarinaa voidaan jatkaa. Sankarit ovat staatissa X määrän aikaa ja tarina sitten jatkuu jollakin tapaa. Tälläinen tapa ei lopeta eikä aloita mitään vaan jättää kesken. Itse en yhtään tykkää tälläisistä tilanteista jossa kaikki jää kesken, vaikka itsekin silti tekisin jotakin vastaavaa jos kyseessä olisi trilogian keskimmäinen osa.


6. Missä on Sly? - Sly Cooper: Thieves in Time

Cliffhanger tehtynä aivan väärin. Onha siinä se tietty yhtenäisyyden tunne kun loput jengistä sekä Carmelita ovat päättäväisiä siitä että he löytävät Slyn, joka aikakoneen tuhoutumisen seurauksena on kadonnut. Tämä on kuitenkin todella tyly lopetus joka ei ole mitään muuta kuin pelkkä ruma oikeutus jatko-osalle, jota tuskin edes tulee. Lisälopetus sekin vain kiusoittelee lisää, tarjoten näyttömän sillä "jatkolle." Tämä on lisäksi syy siihen, miksi Sanzaru Games on minulla boikotissa.


5. Lepakko - Batman: Arkham Knight

Täysin vaara tapa päättää mestarillisesti tehty trilogia. Tässä leikitään täysin sillä mysteerillä että mitä Bruce Waynelle tapahtui kun kartano räjähti ilmaan. Kuoliko hän, selvisikö hän tai jotain? Se itsessään on jo vähän hatara tapa lopettaa kaikki eikä tarjoa tyydyttävää lopetusta. Mutta tämä viimeinen pätkä tekee lopetuksesta entistä huonomman. Tämä lähemmäs yliluonnollinen tapahtuma painajaismaisen paholaislepakon kanssa herättää paljon enemmän kysymyksiä kuin tarjoaa vastauksia. Jos tämän olisi tarkoitus olla päätös trilogialle, niin miksi se ei sitten pakotetusti herättää lisää kysymyksiä ja spekulaatiota tarjoamatta varsinaista lopetusta.


4. To be continue - XIII

Vaan ei jatku. Tämä on siinä mielessä todella törkeä lopetus että siihen on ollut pokkaa laittaa vielä lupaus jatkosta. Tässä kaikki jätetään täysin kesken. Lopussa mukaan heitetään vielä yksi isoimpia juonenkäänteitä koko pelissä ja sitten pelaaja jätetään siihen tilanteeseen, voimattomana tekemään mitään muuta kuin odottamaan. Suuri riski jatko-osan kanssa ja siinä pelintekijä hävisi kaiken.


3. Aeris - Final Fantasy VII

Kaikki vain jää kesken. Meteori on osumassa kun sitten Lifestream puuttuu peliin ja sankarit ovat tämän kaiken keskellä. Sitten näkyy pätkä Aerisista, aivan pelin alusta. Mitä se tarkoittaa? Onko kaikki tämä jotakin mitä Aeris näki ennalta vai jotain muuta? Miten kaikki sitten päättyy, kuolivatko he kaikki tai jotain. Tämä on jotenkin niin tympeä lopetus muuten niin fantastiselle pelille.

Nyt ei oteta lukuun mitään mikä tuli myöhemmin (Dirge of Cerberus, Advent Children...)


2. Koston liekki - Divinity II: Ego Draconis

Tämä on eräs asia joka minun piti aikanaan tarkistaa. Itse kun pelasin kokonaista pakettia jossa oli Flame of Vengeance mukana niin jatkoin peliä suoraan lisäosaan. Täytyy kyllä sanoa että tässä pelissä jossa missä on tökerö loppu. Olit kuinka vahva tahansa, päätit mitä tahansa jne, niin olet kusessa. Tämä on niin pakotettu tilanne joka ei saa mitään muuta kuin vihaiseksi. Tämä on törkein tapa myydy DLC mitä olen nähnyt pitkiin aikoihin. Tämä tarina jää täysin kesken. Siis monissa peleissä DLC jatkaa tarinaa vastaten muutamiin kysymyksiin mutta tässä pelaaja jätetään ansaan, kunnes hän jatkaa tarinaa. Sentään DLC hieman paransi kaikkea.


1. Sora?Kingdom Hearts III

Tämä on viimeisen tapaus jossa olen tämän kokenut ja erityisen ikävää tästä kaikesta tekee se, että tämän pelin viimeiset sekunnin, ovat ne jotka sen kokonaisuuden erittäin vahvasti pilaavat. Siis Kingdom Hearts III kaikkine heikkouksineen ja FF hahmojen poissaoloineen olisi arvosanallisesti helposti yli 8,5 jos lopetus olisi sellainen että kaikki olisi tavallaan ohi ja tämä olisi lähemmäs onnellinen loppu tai ainakin selkeä loppu. Mutta se viimeinen temppu herättää aivan liikaa kysymyksiä ja sotii niin kaikkea sitä edeltävää vastaan. Lopetus on pitkän aikaa erittäin hyvä, siis fantastinen, mutta sitten viimeisellä mahdollisella hetkellä, se kaikki tuhotaan.

Salainen lopetus olisi ollut se oikea tapa entisestään sekoittaa juonikuvioita (mitä se tekeekin) mutta pääpelin lopetus olisi pitänyt jättää rauhaan ja tämän olisi helposti ennakkosuosikki vuoden parhaaksi peliksi 2019.