Jotkut pelit ovat sellaisia että ne pelaa helposti läpi montakin kertaa. Joissakin tapauksissa se johtuu siitä että ne voi pelata läpi monella tavalla ja joskus siitä, että tarjoavat vain niin hyvän kokonaisuuden että siitä nauttii merkittävästi. Syitä on monia, mutta joidenkin pelien aloittaminen alusta vaatii vähän enemmän.

 

 

 

Kaikilla on varmaan niitä pelejä joita on tullut pelattua uudestaan ja uudestaan. Itse en kovin äkkiä osaa sanoa että kuinka monta kertaa olen läpäissyt Spyro: Year of the Dragonin (Reignited trilogiaa odotellessa), Resident Evil 4:n tai Wolf Among Usin. Joissakin peleissä vain on jotakin sellaista että niiden pariin jaksaa palata uudestaan ja uudestaan vaikka ne eivät toisi mukanaan oikeastaan mitään uutta.

Monet pelit, jotka yleensä ovat suhteellisen suoraviivaisia, eivätkä laajoja avoimen maailman seikkailu miljoonine keräiltävine esineineen, ovat niitä jotka on suhteellisen helppo aloittaa alusta kerran toisensa jälkeen.

Sitten on niitä pelejä joita olisi hauska pelata uudestaan, mutta syystä tai toisesta se ei vain ole kovin houkutteleva ajatus. Suuri syy on siinä että aikuisena aikaa on paljon rajallisemmin ja aniharvoin aikaa on niin paljon että voi uhrata kymmeniä tunteja johonkin peliin (suhteellisen lyhyessä ajassa). Itselläni lomien aikaan sitä kuuluisaa aikaa ja pelasin pari peliä New Game plussalla. Monien pelien tapauksessa se tekemisen määrä mitä olisi luvassa työntää pois, sillä sitä kaikkea ei viitsisi aloittaa alusta. Nyt on tarkoitus nostaa esiin pelejä jotka todellakin voisi aloittaa uudestaan alusta, jos olisi paljon ylimääräistä aikaa.

Sanottakoon vielä että eihän kaikissa peleissä ole pakko tehdä kaikkea sivutekemistä ja muuta sellaista, mutta itse olen sen verran perfektionistinen että monissa tapauksissa ne on "pakko tehdä."

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Kingdom Hearts

- Sarjan ensimmäinen peli on niitä joiden kanssa kynnys ei ole ihan niin iso, mutta tämä on niitä pelejä jossa on jumalattomasti tekemistä, varsinkin jos mielii lopuksi hankkia Ultimate Weaponin.

 

Assassin's Creed: Syndicate 

- Teema ja tyyli vetävät kyllä puoleensa, mutta se määrä mitä tässä pelissä joutuu tekemään lannistaa kyllä nopeasti tunnemaa.

 

Final Fantasy X

- Tämä on hyvä esimerkki siitä, milloin lisätekemisen kanssa on menty aivan liian pitkälle. Viimeistään siinä vaiheessa kun pitäisi hankkia parhaat aseet, tästä pelistä tulee erityisen rasittava.

 

Darksiders II

- Laaja peli ja valtavasti sivutehtäviä. Tämä on todellakin niitä tapauksia jotka pelaa mielellään sen kerran, mutta joka on hankala aloittaa alusta. NG+ vähän kannustaa.

 
24. Darksiders

Sarjan ensimmäinen peli on loisto tapaus mutta se ei varsinaisesti vähennä sitä tosiseikkaa että tämä on niitä pelejä jossa on aika paljon kehitettävää ja avattavaa. Kun sen kaiken on kerran tehnyt niin kovin mielellään ei aloita aivan alusta. Darksiders II sentään pitää sisällään New Game plussan, mutta tämä ei, jolloin ei ole mitään varsinaista koukkua joka kannustaisi aloittamaan uudestaan.


23. Godfather

Tämä on niitä tapauksia jotka pelaisi miellään uudestaankin läpi, sillä kokonaisuutena kyseessä on erittäin hyvä peli. Se missä ne ongelmat tulevat vastaan, on siinä tekemisen määrässä. Noustakseen huipulle, pitää kaikki yritykset vallata ja se on valtava urakka. Tähän päälle vielä kaikki pää- ja sivutehtävät ja hankittavat aseet. Kummisetä vaatii paljon aikaa ja vaikka peli onkin todella nautinnollinen, niin ei sen aloittaminen alusta ole helppoa.


22. Crash Bandicoot: Warped

Crash ei ole mitenkään pitkä peli, kun vertaa moniin muihin tällä listalla ja itse uskoisin pystyväni pelaamaan sen läpi päivässä. Mutta Crash on samalla niin nautinnollinen peli että täytyyhän siinä pyrkiä tekemään sitten kaikki ja se on sitten todella iso homma. Peli ei ole läpäisemisen kannalta ylivoimaisen vaikea, mutta haasteiden kautta, se on todellakin haastava.


21. Batman: Arkham City

Toinen Arkham sarjan peli saattaa hyvinkin olla sarjan paras. Se on todella nautinnollinen pelata ja New Game + vetää oitis toiselle kierrokselle. Tämän jälkeen tosin, yksi asia tässä pelissä työntää oitis pois, nimittäin Arvuuttajan pokaalit. Näiden suorittaminen ei ole hauskaa, vaan helposti kokopelin rasittavin projekti. Sivutehtävissä on myös muutamia jotka eivät varsinaisesti nappaa mutta valtaosa pelistä on todella hyvää tavaraa ja varsinkin toiminta vetää puoleensa merkittävästi.


20. Victor Vran

Tämän voi pelata läpi monella tavalla, sillä asevalikoimia ja hahmoluokkia on useita. Peli pysyy siis tuoreena ja tarjoaa paljon. Mutta tämä ei ole lyhyt peli, vaan kiitettävän pitkä. Tekemistä on paljon ja peli on sillä tavalla haastava että sitä ei niin vain juosta läpi. Victor Vran tarjoaa haastavan kokonaisuuden ja paljon lisätekemistä ja avattavaa. Tämä kaikki kannustaa siihen, että jo läpäistyssä pelissä vain pyrkii hankkimaan parempia varusteita kuin aloittamaan uutta peli tyhjästä.


19. Scarface: World is Yours

Arpinaama elokuvan tarina jatkuu. Kuten monet kaltaisensa pelit, Scarface on jatkuvaa rahan ja vallan keräämistä ja näin laajassa pelissä kaiken tekeminen syö paljon aikaa. Tämä on suurin syy miksi tämä peli on todella vaikea aloittaa alusta. Vaikka tarina tavallaan vetäisikin puoleensa, niin koko imperiumin uudelleenpystytys on erittäin työläs projekti joka vaatii niin paljon aikaa että se ei ole järin houkuttele ajatus.


18. Sly 2: Konnakopla

Toinen Sly peli on erittäin hyvä tapaus ja tässä kohtaa pelisarja saavutti sen oikean suunnan jota kolmonen sitten enää vain paranteli. Vaikka tämä on sellainen peli jossa on paljon erityisen hyviä tehtäviä jotka miellään pelaa uudestaan, pomotaisteluita unohtamatta, niin mukana on myös paljon rasittaviakin pätkiä jotka eivät juuri innosta aloittamaan alusta. Kaikki vihjepullojen ja aarteiden etsiminen ja kaikkien varusteiden avaaminen jne, se on kaikki tavallaan todella hauskaa, mutta kun mieleen muistuu kuinka paljon aikaa se kaikki veikään. Niin kyllä tämän pelin aloittaminen on tavallaan aika vaikeaa, mutta kun kynnyksen saa ylitettyä, niin pelistä ei voi kuin nauttia.


17. Overlord

Paljon tekemistä ja kehittämistä mikä ei innosta aivan äkkiä aloittamaan matkaa nollasta. Overlord on niitä pelejä joissa tiettyihin paikkoihin ei heti pääse ja tekemistä on todella paljon. Sitä on myös Overlord II pelissä eikä sekään ole helppo aloittaa alusta. Itse valitsen kuitenkin tämän koska Raising Hell lisäsisällöllä en ole tätä vielä saanut aloitettua, juurikin siksi että ei ole hirveästi kiinnostusta tehdä aivan kaikkea uudestaan alusta asti. Jossakin vaiheessa, ehkä.


16. Dragon's Dogma

Tämä on monella tavalla kaksijakoinen valinta, sillä tavallaan tämä peli on todella helppo aloittaa alusta, koska New Game plussan voi aloittaa uudestaan ja uudestaan. Sitä kautta peli on yllättävän helppo. Mutta se tekemisen ja ravaamisen määrä mitä joutuu tekemään on valtava. Tässä pelissä on paljon sellaisia asioita joita ei ensimmäisellä pelikerralla välttämättä käsitä ja sitten paljon sellaista jonka todella helposti missaa. Kun pelin sitten on kerran saanut loppuun asti ja hyvillä lopputuloksilla, niin uudelleen alusta aloittaminen on vaikeaa, vaikka sitä kautta hahmonkehitys olisikin suhteellisen helppoa.


15. Kingdom Hearts II

Tämä valinta on siinä mielessä todella hankala, että Kingdom Hearts II on todella nautinnollinen peli. Sen pelaa mielellään läpi ja valtava määrä tekemistä pitää mielen virkeänä pitkään. Mutta sitten päästään siihen loputtomalta tuntumaan farmaamiseen ja kehittämiseen. Jos mielii nujertaa Lingering Willin tai kehittää kaikki Soran muodot loppuun asti, niin pelaaminen ei hetkessä lopu. Niin ja onhan läsnä vielä kaikki sivutekeminen ja Ultimate Weaponin valmistaminen. Kaikki tämä vaatii tuhottomasti aikaa. Vaikka pääpeli onkin todella hyvä ja sen pelaa mielellään uudestaan, niin kaikki sivutekeminen ei siihen juuri kannusta.


14. Assassin's Creed IV: Black Flag

Kaikista AC peleistä Musta Lippu on helposti se joka tuntuu kaikkein laajimmalta ja kun keräiltävää ja rakennettavaa on näin paljon niin sitä kaikkea ei mielellään aloita aivan alusta. Tähän kun lisätään vielä se että valtaosa tarinatehtävistä toistaa samaa rasittavaa kaavaa, niin tämän pelin aloittaminen uudelleen alusta on aika paljon vaadittu.


13. Kingdom Hearts: Birth By Sleep

Kingdom Heartsin tavoin tämä on todella hyvä kokonaisuus ja täynnä tekemistä. Mutta tässä tapauksessa se tekeminen on jaettu kolmeen hahmoon = Kolmeen tarinaan. Tämän pelin läpäiseminen kolmella hahmolla alusta loppuun on todella iso homma ja sen aloittaminen kokonaaan alusta on erittäin työlästä, sillä parhaiden varusteiden ja taitojen hankkiminen vaatii paljon farmaamista. Tämän kaiken voi kertoa kolmella.


12. Dragon Age: Origins

Lohikäärmeaika on loistava peli mutta sen aloittaminen on oma asiansa. Tämä on laaja peli täynnä tekemistä ja vaatii helposti lähemmäs 100 tuntia jos mielii tehdä kaiken ja pärjätä viimeisessä haasteessa. Tarinallisesti peli on ensiluokkainen ja monet hahmot on tehty erittäin hyvin. Mutta se tekemisen määrä tekee alusta aloittamisesta hyvin vaikeaa, varsinkin kun on kerran saanut hahmonsa siihen kuntoon että mikään ei ole enää este.


11. Star Wars: Knights of the Old Republic

Tarinallisesti tämä on huipputasoa. Pelattavuudessa, ei oikeastaan. Tämän pelin tapauksessa ongelmallista ei ole pituus tai nautinnollisuus vaan se, että toiminta ei ole sieltä parhaasta päästä. Tämän pelin tapauksessa päädytään juurikin siihen tilanteeseen että kaikkea sitä puuduttavaa tahkoamista ei vain viitsi aloittaa alusta. Tässä pelissä on nimittäin todella paljon tekemistä ja D&D tyylisellä toiminnalla, se ei ole kovin hauskaa.


10. Divinity II: Ego Draconis

Tämä on laaja peli jossa on valtavasti tekemistä ja avattaa. Tämä on lisäksi varsin vaikea peli mikä pakottaa kehittämään hahmoa ja estää suoran ryntäilyn. Divinity II vaatii aikaa ja kaikkien sivutehtävien tekeminen vielä enemmän aikaa. Tämä on hyvä esimerkki laajoista peleistä joissa kokonaisuus on hyvä, mutta se on myös niin pitkä ja vaativa prosessi että sitä ei todellakaan aloita alusta kovin äkkiä.


9. Red Dead Redemption

Tämä ei ole varsinaisesti pitkä ja laaj peli kuin monet muut, mutta se kaikki sivutekeminen on suuri syy miksi se tuntuu niin pitkältä. Kaikkien aseiden hankkiminen, tehtävien ja sivuaktiviteettien tekeminen ja Legend of the West asun hankkiminen kysyvät omistautumista. Kun jatko-osa on jo lähellä, niin tämän pariin tuskin tulee palattua pitkään aikaan.


8. Middle-Earth: Shadow of War

Sodan varjo on laaja peli, siis todella laaja peli. Tekemistä on valtavasti ja ylipäälliköiden nujertaminen ja oman armeijan voimistaminen vaativat paljon aikaa. Myös kaiken sivutekemisen ja löydettävien esineiden hankkiminen vaatii paljon. Shadow of War on loistava peli, mutta ei sitä kovin äkkiä aloita alusta, kun kaiken tekeminen vaatii helposti sen 70 tuntia. Varsinkin kun kaikki DLC on mukana.


7. Batman: Arkham Knight

Erittäin laaja peli jossa paljon tekemistä. Pommien purkamista, tarkastuspisteiden tuhoamista ja lista sen kun jatkuu. Siinä samalla mukana on satoja Arvuuttajan haasteita. Tarinallisesti peli on muun sarjan tavoin ensiluokkaista mutta se kaikki lisätekeminen tämän pelin tapauksessa, varsin laajassa ja yksityiskohtaisessa kaupungissa vaatii niin paljon aikaa ja pikkutarkkaa omistautumista, että New Game plussan jälkeen tämän pariin ei todellakaan palaa mitenkään helposti.


6. Final Fantasy VII

Ei taida 100 tuntia riittää jos haluaa tehdä aivan kaiken. Erittäin hyvä pelihän tämä on ja monta kertaa on tullut pelattua, mutta se ei poista sitä tosiseikkaa että jos haluaa tehdä aivan kaiken niin tähän saa investoida todella paljon aikaa. Hahmoja on monta, materioita paljon, tekemistä paljon, FF tapaan peli on erittäin laaja ja rikas. Kun sen on kerran suorittanut kaikkine haasteineen, niin kovin äkkiä sitä ei aloita alusta, vaikka se todella mielekäs onkin.


5. Final Fantasy VIII

Yksi iso asia on syy miksi tämä on FF7 peliä vaikeampi aloittaa alusta, nimittäin Draw. Tämä on niitä pelejä joiden tarina on erinomainen ja tekemistä on todella paljon. Mutta mukana on monta todella rasittavaa tehtävää jotka eivät äkkiä kannusta aloittamaan alusta. Sanoisin että tähän pääsee aika nopeasti sisään, mutta aloittaminen on se vaikea osa koska mukana on niin paljon todella kiinnostaa tekemistä ja paljon sellaisia esineitä jotka on helppo missata.


4. Dragon Age: Inquisition

Valtava peli jossa paljon tekemistä. Todella suuri syy miksi tämä on niin vaikea aloittaa alusta, johtuu siitä että kentissä on niitä tiettyjä asioita jotka toistuvat. Hirviörepeämiä joutuu alituiseen sulkemaan ja laajoihin maailmoihin mahtuu niitä paljon. Tähän päälle kaikki sivutehtävät, niin tämän peli aloittaminen alusta on hyvin vaikeaa. Vaikka tarina on loistava ja samoin monet tarinan hahmot, niin kaikki tekeminen, löytäminen ja rakentelu ja parantelu vaatii järkyttäviä määriä aikaa. Siihen päälle kaikki pää- ja sivutehtävät. Taas lähennellään sitä 100 tuntia.


3. Spyro: Year of the Dragon

Reignited trilogian tulo on sytyttämässä uuden kiinnostuksen kipinän tätä klassikkoa kohtaan, mutta kyllähän tässä on tietty kynnys aloittaa alusta. Osa syy on siinä että olen pelannut tämän aika monta kertaa läpi. Tiedän jipot ja jutut ja se on osa syy miksi tämä on niin vaikeaa aloittaa. Spyro 3 on sellainen peli jossa pitää palata ajoittain taaksepäin, eli kaikkea ei voi heti tehdä. Sen lisäksi kentät ovat täynnä salapaikkoja, taitopisteitä ja keräiltäviä esineitä joiden takia tämän pelin täydellinen läpäiseminen vie helposti todella paljon aikaa. Vaikka kyseessä onkin PS aikakauden paras peli, niin aloittaminen vaatii paljon.


2. Castlevania: Symphony of the Night

Sarjansa paras peli ja todellinen mestariteos. Valtava peli jossa paljon löydettävää, nujerrettavaa ja kehitettävää. Tämä on sellainen peli jonka koon ymmärtää vasta siinä vaiheessa kun Dracula on enää jäljellä. Tämä peli pitää sisällään todella paljon ja kun uudelleen alusta aloittaminen palauttaa Alucardin nollaan, niin siitä ylöspäin on pitkä matka ja kun kaikkien familiarien ynnä muiden kehittämiseen ja parhaiden aseiden hankkimiseen on käyttänyt lukuisia tunteja, niin sitä kaikkea ei kovin mielellään aloita alusta, vaikka saisikin palata kaikki erinomaiset pomotaistelut uudelleen.


1. Witcher 3: Wild Hunt

PS4 paras peli ja yksi kaikkien aikojen parhaita pelejä. Itse olen läpäissyt tämän useamman kerran ja voin sanoa että lähivuosina en pelaa läpi uudestaan. Suurena syynä tähän on se, että kun tämän on NG+:lla läpäissyt, niin silloin saanut lähemmäs kaiken parhaan tavaran. Mikäli vielä suorittaa aivan kaiken mitä pelillä on tarjota, niin ei 100 tuntia riitä. Tarina on ensiluokkainen ja kokonaisuus on alusta loppuun asti täynnä tekemistä josta todellakin nauttii. Mutta se ei poista sitä tosiseikkaa että laajuus on se syy miksi tämä peli on niin vaikeaa aloittaa alusta. Tähän joutuu upottamaan paljon aikaa ja kun itse olen pelin pari kertaa läpäissyt, niin alusta asti aloittaminen ei ole mitenkään houkuttele ajatus, kun tietää, miten paljon aikaa kaikkien parhaiden aseiden ja varusteiden hankkiminen todella tulee vaatimaan.