Videopelit ovat päässeet pitkälle tunteiden välittämisessä. Kuten elokuvissa, myös videopeleissä tarinassa voi ilmetä hyvinkin suuria tunteita ja vahvaa draamaa.

 

 

 

Monissa peleissä on monia hetkiä jolloin erilaisia tunteita nousee pintaan joko hahmojen toimien kautta, vai vaikka pelkästään muusikiin ja tapahtumien yhteisvaikutuksessa. Pelit ovat kehittyneet paljon ja nykyään pelit alkavat olla entistä monipuolisempia ja pystyvät paremmin esittämään tunteiden kirjoa.

Nyt haetaan vahvaa draamaa, ei niinkään eeppisiä hetkiä. Se merkitsee että miten hyvin hetki ilmentää tunteita. Hetki voi olla eeppinen, tottakai, mutta vain jos se onnistuu silti todella tuomaan draaman vahvuuden esiin.

Yksi per peli.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Damosin kuolema - Jak 3

- Suuri paljastus muuttaa entistä kovemmaksi palaksi.

 

Puhelu - Beyond: Two Souls

- Yhdessä nopeassa hetkessä Nathanin maailma sortuu.

 

Lucas tapaa Marcusin - Fahrenheit

- Erittäin hienosti tehty, valinnasta riippuva keskustelu kahden veljeksen kesken

 

Edward tapaa tyttärensä - Assassin's Creed IV: Black Flag

- Hetki jossa kaksi ihmistä tapaa toisensa ensimmäistä kertaa.

 
24. Haudalla - Metal Gear Solid 3: Snake Eater

Itse en ole juuri MGS fani ja koko sarjan on täynnä aika helvetin tyhmää settiä. Yksi sarjan parhaita hetkiä on kuitenkin yksi lyhyt hetki kun Big Boss vierailee Bossin haudalla. Taustalla on kaikki se paino mitä pelissä on tähän mennessä tapahtunut. Sankarin osa on raskas, jos olet se joka selvisi. Tämä kohtaus korostaa erittäin hyvin juurikin sitä puolta tässä hahmossa ja tässä pelisarjassa.


23. Jennyn kuolema - Darkness

Todella synkkä peli muuttuu yhdessä lyhyessä hetkessä entistä synkemmäksi ja raskaammaksi. Tämä on yksi kovimpia niittejä joita pelissä tapahtuu. Kaikki tämä on entistä pahempaa kun Pimeys pakottaa Jackien katsomaan koko tilanteen, pitäen tämän voimattomana puuttumaan. Tämä on juurikin sellainen hetki jossa pelaaja alkaa oikeasti haluamaan pahiksen päätä vadille.


22. Clementinen päätös - Walking Dead

Ensimmäinen Telltalen Walking Dead kausi päättyy kovissa merkeissä, jotka tekevät selväksi sen että myös päähenkilöt voivat kuolla ja kuolevatkin. Se mikä kuitenkin todella tuntuu on se, että Clementine menettää suojelinsa ja opettajansa Leen. Tämä hetki on vahva siitä syystä, että pelaajan on annettava vielä viimeiset opit Clementinelle joiden kanssa hänen on sitten jatkettava matkaa. Tätä seuraa myös se hetki kun Clementinen on päätettävä että ampuuko hän Leen, vai antaako hänen muuttua?


21. Poison Ivyn kuolema - Batman: Arkham Knight

Myrkkymuratti on yksi parhaita Batman roistoja ja samalla yksi monimutkaisimpia. Hänellä on suhteellisen jalot tavoitteet ja hän ei ole puhdas roisto. Tämä hetki jossa hän kuolee on tapa jolla sankarit lähtevät. Uhrautuminen jota seuraa kovin raastava lähtö hyvin voimakkaan vihollisen takia. Poison Ivy teki pahoja asioita ja usein vastapuolella, mutta lopussa hän teki sen, mikä oli tehtävä. Hän valitsin hyvien puolen.


20. Leonin epilogi - Resident Evil 6

Resident Evil sarja pitää sisällään monia varsin hyviä kohtausia mutta Leonin epilogi RE6:ssa on se, mikä pienien asioiden takia vie voiton. Tässäkin ollaan hautausmaalla ja samaan aikaan ollaan valmistautumassa maksamaan valinnoista. Tässä kohtauksessa on tietyn melankolinen ilmapiiri, mutta siinä on myös sitän toivon kipinää ja rentoa asennetta joka on omiaan saamaan aikaiseksi erittäin hyvän lopetuksen.


19. Keisarinnan murha - Dishonored

Tämä on peli joka saa hyvin nopeasti kiintymään sen hahmoihin. Erittäin nopeasti kaikki menee pahasti pieleen ja salamurhan seurauksena keisarinna kuolee päähenkilön, Corvon, käsivarsille. Corvo ei pelissä puhu mitään joten se hiljaisuus saa surun tuntumaan entistä vahvempana. Tämä shokeeraava kohtaus todellakin havahduttaa ja herättää oitis tiettyjä tunteita. Tätä seuraavat hetket muuttavat ne tunteet oitis joksikin aivan muuksi.


18. Lepakkoluolakeskustelu - Batman: Arkham Origins

Tämä on helposti ohi menevä hetki. Se jää myös helposti sen varjoon kun Alfred miltein kuolee. Mutta itse olen sitä mieltä että kohtaus jossa Alfred alkaa hillitä Batmania ja sitä seuraa keskustelu jossa kumpikin osa puoli tuo esille sen että mikä heitä todella ajaa eteenpäin. Tämä on erittäin vahva kohtaus juurikin siitä syystä että tässä on paljon taustalla. Kaikki se mikä on johtanut tähän kohtaukseen, tuntuu todella syvällä ja se on omiaan tekemään tästä hetkestä niin hyvän.


17. Hyvästit - Wolf Among Us

Tämä on vaikea valinta sillä Wolf Among Us pitää sisällään todella monta todella voimallista kohtausta joihin mahtuu niin surullisia kuin hätkähdyttäviäkin kohtauksia. Osa pistää todella hiljaiseksi, esimerkiksi ensimmäisen jakson lopetus. Mutta itse menen kuitenkin eräällä kohtauksella joka yhdistää monta asiaa. Bigby on juuri lähettynyt monta fablea Farmille ja sitten hän tapaa vielä Nerissan. Tämä keskustelu kiteyttää monia asioita mutta se tunnelma on se mikä todella ratkaisee. Kaikki asiat eivät ole menneet kuten toivoisi, riippuen pelaajasta. Tässä kohtauksessa on monta puolta ja monia erilaisia tunteita. 


16. Miekan tuhoaminen - Ninja Gaiden Sigma

Koko matka on tehty, jotta lohikäärmemiekka saataisiin takaisin ja seikkailu on kasvanut kokoajan eeppisemmäksi. Se sai aika ison takapakin kun paljastui että kuka on viimeinen vihollinen, suuri pettymys joten niitäkin tunteita on ilmassa. Mutta sitten kun Ryu on voittanut, hän tuhoaa miekan. Tämä pelkästään on hyvin tunteikas hetki koska kaikki mitä hän on tähän asti kokenut, kulminoituu tähän hetkeen. Tässä valinnassa on tietty painoarvo mutta se kaikki kruunataan upeasti, kun Ryu on valmis ja poistuu, hienolla tavalla.


15. Epilogi - Legend of Spyro: Dawn of the Dragon

Lopetus itsessään on ollut tähän mennessä jo todella fantastinen ja saavuttanut varsin eeppiset mittasuhteet. Mutta sitten tulee tämä hetki kun aiemmin sankarillisesti itsensä uhrannut Ignitus, ottaa Chroniclerin paikan uutena kronikoitsijana. Tämä pelkästään on jo todella voimakas hetki. Siitä tulee entistä parempi kun mennään siihen hetkeen, että selvisivätkö Spyro ja Cynder. Tämä on sellainen kohtaus jossa koko trilogia tulee päätökseen monien hahmojen kohdalla, varsinkin erinomaisesti tehdyn Ignitusin, jota ääninäytteli loistavasti Gary Oldman.


14. Sormus - Uncharted 3: Drake's Deception

Aikoinaan, tämän oli tarkoitus olla sarjan päätös, tähän sen piti loppua. Viimeisen seikkailu on ollut todella vaikea ja täynnä suuria, todella tunteikkaita hetkiä. Sullyn kuolema hallusinaatio oli erityisen kova paikka. Mutta se kaikki mikä alkaa siitä hetkestä kun Sully palauttaa sormuksen Natelle isällisten neuvojen kera ja se hetki kun Nate sanoo vaihtaneensa Draken sormuksen johonkin parempaa. Nämä ovat juurikin sellaisia hetkiä jotka luovat varsin hyvän lopetuksen kaikessa tunteikkuudessaan ja toivossaan. Vielä on mahdollisuuksia, vielä on toivoa.


13. Marstonin loppu - Red Dead Redemption

Sanottakoon heti että tämä on suurin todiste siitä että Rockstar on surkea tarinoiden kertoja ja tämä on helposti pelimaailman surkein juonenkäänne. Marston on niin hyvä hahmo, että tämä vääryys tuhoaa koko pelin tarinan. Siinä on se syy miksi tämä hetki nostaa niin paljon tunteita. Kaiken sen raivon ja surun keskellä on pakko todeta että tämä kohtaus on erittäin vahva siitä hetkestä alkaen kun Marston avaa tallin ovat aina siihen hetkeen, kun hänet on haudattu.


12. Hyvästit - Castlevania: Symphony of the Night

Tässä kohtauksessa on vain sitä jotakin. Tarina on varsin hyvä ja siinä on ollut aika paljon tunnetta. Suurin ja miellyttävän seikkailun jälkeen on hieman haikea tunnelma. Sitten Alucard muutamin sanoin saa tilanteesta entistä paremman ja mikäli kyseessä on parempi lopetus, jossa Maria Renard ei anna Alucardin lähteä yksinäisyyteensä, tulee mukaan vielä hieman lisää herkkyyttä ja toivoa. Kaiken kaikkiaan tämän on yksi parhaita videopelilopetuksia koskaan.


11. Loppu - Middle-Earth: Shadow of War

Tunteikkuudessa tämän pelin lopetus voittaa ensimmäisen pelin jossa on kyllä varsin tunteikas lopetus, mutta ei yhtään näin tunteikas. Sanotaan että kaikki alkaa jo siitä, kun Noitakuningas ja muut Nazgulit tulevat ottamaan Talionin vastaan, yhdeksi heistä. Siitä seuraa sitten se hetki kun kerrotaan, miten Sauron lopulta kukistettiin. Talion tuhoutuu tässä samalla ja se hetki on hyvin tunteikas ja samoin on sitä seuraava hetki jossa Talion astelee maailmassa, kuin kuoleman jälkeen, riisuen aseensa ja astellen horisonttiin. Kyllä siinä on sitä tiettyä, hyvin vahvaa tunnelmaa.


10. Totuus Madisonista - Heavy Rain

Tämä on raskas paikka, riippuen siitä, miten paljon hahmoihin on kiintynyt. Kun Ethaninlle selviää että mikä Madison todella on, niin kyllä siinä tuntee itsensä petetyksi. Mutta sitten mennään siihen, että mitä kaikkea nämä kaksi ovat ehtineet kokea ja miten paljon tilanteet ovat ehtineet kehittyä. Kaiken lopuksi pelaaja on se joka joutuu valitsemaan että antaako anteeksi vai ei. Tämä on hyvin vahva kohtaus joka on hyvin tosielämän kaltainen. Asiat eivät aina ole sitä miltä näyttävät ja ihmiset voivat muuttua, vai voivatko. Hyvin emotionaalisessa pelissä, tämä hetki, saattaa hyvinkin olla se tunteikkain.


9. Legionin uhraus - Mass Effect 3

Kuinka paljon robotin menettäminen voi tuntua, kun ottaa huomioon että tässä pelissä voi menettää aika monta muutakin ryhmäläistä, jotka ovat eläviä olentoja. Legion on kuitenkin yksi niitä parhaita pelihahmoja ja tapa jolla hän uhraa itsensä, jotta muut voivat jatkaa, on hyvin tunteikas kohtaus. Tämä juurikin siitä syystä että tässä hetkessä on todella paljon pelissä, todella moni asia voi mennä pieleen. Tätä kohtausta voimistaa entisestään se, mitä tapahtuu uhrauksen jälkeen. Geth tulee kohti ja toiveikkaana Shepard sanoo: "Legion?" Mutta ei. Hänen uhrauksensa ei ollut turha ja se käy selväksi.


8. Rinoan vapautuminen - Final Fantasy VIII

Tämä on sellainen hetki joka on ilman sanoja hyvin tunteikas kohtaus, kansikuva kohtaus. Raskaan taistelun ja vielä pidemmän matkan loppupuolella Squallin ja Rinoan rakkaustarina viimeinkin oikeasti tuntuu etenevän jonnekin. Ultimecia taistelu seuraava synkkänä alkava ja hiljalleen värittyvä hetki on myös erittäin vahva, mutta tässä hetkessä on sitä jotakin mikä syystä tai toisesta tuntuu niin vahvalta niin monella tavalla. Tämä on lyhyt hetki, mutta siinä on sitä oikeaa tunnetta jota hyvä romanssi kaipaa ja tämä peli tekee sen todella hyvin.


7. Jälleennäkeminen - Kingdom Hearts II

Tähän mennessä tarinassa on ollut monta käännettä ja aikaa on ehtinyt kulua. Se hetki kun Sora, Riku ja Kairi todella kohtaavat organisaation päämajassa, aivan pelin loppupuolella, on todella hyvin tehty kohtaus ja edelleen yksi pelisarjan parhaita hetkiä. Siinä on monia tunteita ja ennenkaikkea siinä on se hetki kun toisilleen todella läheiset ystävät kohtaavat pitkän ajan jälkeen. Tiettyä haikeutta, iloa ja toiveikkuutta. Erittäin lämmin kohtaus joka myös vie tarinaa eteenpäin ja vahvistaa sitä, todella paljon.


6. Aerithin loppu - Final Fantasy VII

Yksi kaikkien aikojen iskevimpiä hetkiä missään Final Fantasy pelissä. Aerith on todella hyvä hahmo. Hänen ja Cloudin välillä on todellakin jotakin ja nyt ryhmä löytää hänet hetkellisen eroamisen jälkeen. Mutta sitten Sephiroth puuttuu peliin ja lävistää hänet miekallaan. Se hetki, pysähdyttää ja todellakin hätkähdyttää. Yksi parhaista FF roistoista tekee jotakin, mikä ei millään unohdu. Tässä hetkessä on todella monia tuntemuksia sekaisin ja siksi se on todellakin parempi, kuin eräs erittäin eeppinen hetki: Palava Nibelheim.


5. Witch Huntin päätös - Dragon Age: Origins

Morrigan on ehdottomasti yksi pelisarjan kiinnostavimpia hahmoja. Hän on monipuolinen hahmo ja riippuen siitä, mitä kaikkea pääpelissä on tapahtunut, voi tämä kohtaus olla hyvinkin erilainen. Omalla kohdallani tämä oli kuitenkin juurikin se kaivattu päätös mitä pääpelissä ei ehtinyt tapahtua. Tässä on todellista tunnetta ja kaikki se mitä on yhdessä koettu vain vahvistaa sitä. Tämä voi päättyä monella tavalla, itse koen että oma päätökseni oli todellakin sellainen, millainen halusin sen olevan. Tämä tunteikas keskustelu on todellakin oikea tapa päättää tämän wardenin tarina.


4. Prologin loppu - Last of Us

Tämä on helposti yksi surullisimpia kohtaus koskaan ja samalla yksi Naughty Dogin vahvimpia tarinoita. Tämä hetki todellakin asettaa tietyn sävyn koko tarinaan ja vaikuttaa erittäin vahvasti siihen, millainen Joel on ja miksi. Tämä kohtaus tulee aivan yht äkkiä. Tommy pelastaa veljensä sotilaalta mutta yksi vilkaisu sivummas ja sanat: "Voi ei." Saavat oitis kylmät väreet aikaan. Sitten seuraa Joelin epätoivoinen rukoilu tyttärensä puolesta. Tuskissaan oleva Sara menehtyy ja pelaajalle jää tyhjä olo. Peli vasta alkaa.


3. Nate ja Elena - Uncharted 4: Thief's End

Tämä on vaikea valinta, sillä muutama hetki todellakin onnistuu nousemaan esiin. Lopetus on todella hyvä, mutta niin on myös hissimatka viidakossa, puhumattakaan alkupuolen kohtauksesta johon liittyy eräs toinen Naughty Dog peli. Mutta itse päädyn hyvin tiukassa kilpailussa kohtaukseen ankaran paon jälkimaininkeihin. Nate ja Elena selviävät räjähdyksistä ja kaatuvat mutaan. Tätä seuraa kohtaus jossa on edelleen tiettyä aiemmipien keskustelujen painoa, mutta myös tiettyä eteepäinmenoa, rentoa tunnelmaa ja merkkejä siitä, että jotkut ovat valmiita vaikka mihin avioliittonsa ja puolisonsa vuoksi. Tämä valinta on hyvin vaikea, mutta se on pakostakin näiden kahden vahvasta suhteesta.


2. Kaiken lopussa - Witcher 3: Wild Hunt

Tämä on jälleen yksi kohtaus johon vaikuttaa se, miten peliän on tähän asti pelattu. Tarina on edennyt loppuhuipennuukseensa. Geralt on voittanut Eredinin taistelussa ja päässyt paikalle jossa kaikki ratkeaa, jossa Ciri päättää kaiken ilman mitään takuuta siitä, että hän selviäisi tästä koettelemuksesta. Tämä on juurikin se syy miksi tämä kohtaus on niin voimakas. Ciri on kuin adoptiotytär Geraltille ja pelaajan on nyt valittava että miten hän haluaa tämän tilanteen hoitaa ja samalla painaa se, miten hän on hoitanut useat aiemmat tilanteet. Tämä on sellainen kohtaus jossa on todellista tunnetta koska yhteen hetkeet, monet muut asiat ovat johtaneet ja tulevat lopulta päättymään.


1. Crime Alley - Batman: Arkham City

Tässä kohtauksessa on sitä jotakin. Kyseessä on yksi lyhyt hetki. Siihen sisältyy mahdollinen äänitallennetta mutta ilman sitäkin, tässä kohtauksessa on todellista voimaa. Tunnelma on erityisen vahva kun synkkä ympäristö ja surullinen musiikki tyylittävät kohtausta jossa Batman seisoo sillä paikalla josta kaikki todella alkoi, jossa hänen vahnempansa kuolivat. Alustus on vahva, mutta nostan esille sen hetken, jossa on vain hiljaista musiikkia ja Batman joka polvistuu paikalleen. Tämä on sellainen hetki joka on täysin vapaaehtoinen ja voi pelaajasta riippuen olla nopeasti ohi. Mutta itse otin tästä aika paljon irti, sillä tämä on ehkä jopa se kaikkein emotionaalisin kohtaus mitä videopelissä on tullut vastaan. Tässä yhdessä lyhyessä hetkessä on todellakin, sitä jotakin.