Fortnite.jpg?1590348544

Yksi suosituimpia pelejä mitä verkko sisällään pitää

 

Todellinen pelihistorian titaani joka nousi eräässä vaiheessa niin suosituksi peliksi, että sen vaikutus näkyi kaikkialla ja jolta ei yksinkertaisesti voinut välttyä. Niin ja tämä on ilmaispeli.

 

 

 

Linnakeyön kaksi viikkoa

Minecraftin tavoin, tästä voi olla hankala keksiä mitään syvällisempää sanottavaa, mitä ei ole jo sanottu jossakin yhteydessä. Osa syynä tähän kaikkeen on myös se että oma peliaikaina tämän pelin parissa on ollut suhteellisen vaatimaton koska kokonaisuus ei ole sieltä kiinnostavimmasta päästä. Monella tavalla Fortnite on samantasoista settiä kuin Minecraft, vaikkakin pelillisesti ne ovat hyvin erilaisia. Kun Fortnitesta ylipäätään puhutaan, niin valtaosa, lähemmäs kaikki, puhuvat vain ja ainoastaan Battle Royale muodosta, kuin tässä pelissä ei muuta olisikaan. Lähemmäs kaikki arviot keskittyvät tähän yhteen pelimuotoon, vaikka pelissä itsessään, on muutakin. Mutta kyllä se käy nopeasti selväksi, että siihen on syynsä, miksi BR on se asia josta puhutaan.

 

Nyt noustaan sängystä väärällä jalalla

Aloitetaan alusta. Kun pelin saa päälle ja alkaa katsomaan mitä kaikkea on tarjolla, niin kyllähän se Battle Royale heti sieltä tulee vaihtoehdoksi, no itseä se ei kiinnosta oikeastaan yhtään, koska oppimiskäyrä on hyvin korkea ja ne jotka ovat pelanneet tätä peliä mitkään on valtavassa etulyöntiasemassa. BR on enemmänkin jotakin sellaista, jota voisi harkita sitten kun on tunteja pelissä sen verran paljon, että valtaosa pelistä luonnistuu ajattelematta sen enempää. BR tyyliset asetelmat eivät muutenkaan itseä juuri houkuta koska niissä isossa osassa on tuuri. Riippuu täysin siitä että ketä on vastassa ja miten paljon he ovat pelanneet. Omien kokemusten mukaan tälläiset pelimoodit eivät myöskään ole erityisen reilusti tasapainoitettuja, sen suhteen, kuinka paljon peliä on ehtinyt pelata, vaan kaikki ovat samassa. Ainakin oman kokemuksen mukaan.

Vaihtoehtona on myös maksullista sisältöä jossa ollaan tiimissä muiden pelaajien kanssa. No maksullinen sisältö puolestaan on ilmaispelin kohdalla jotakin, joka ei myöskään ensikädessä houkuta, koska siinä kohtaa putoaa pohja koko ilmaispeliasetelmalta. Jäljelle jää siis Creative jossa pelataan omilla säännöillä.

No kun tähän pelimoodiin sitten pääsee sisään, huomaa heti, että "omat säännöt" eivät näemmä päde yhtään siihen, millaisella pelihahmolla peliä pelataan, koska Fortine kaikessa typeryydessään, arpoo pelaajalle jonkinlaisen skinin ja jos se ei miellytä, niin eipä sille voi juuri mitään tehdä. Tämä pelkästään on tälläisessä pelissä anteeksiantamaton synti joka korostaa oitis sitä, että moodi jossa pitäisi olla omilla säännöillä, ei ole sitä. Kyllähän sen nyt tietää, että aloitushahmoja ei yleensä ole kuin ehkä muutama, mutta kun tässä ei ole mitään vaihtoehtoa ja ainoa tapa saada erilainen hahmo on pelin asennuksen poisto ja uudelleenasennus ja silloinkin hahmo voi olla sama. Tämä voi tuntua vähäpätöiseltä asialta, mutta se ei ole, koska tämä on tapa jolla peli esittelee itsensä pelaajalle ja ainakin omalla kohdalla, se ei ole millään tavalla positiivinen asia.

 

Värikästä toimintaa, täyterakentelua ja valtavasti maksullista roinaa

Sitten kun joko saa itselleen sellaisen hahmo joka jollakin tasolla miellyttää, tai vaihtoehtoisesti pelaaja pystyy sivuuttamaan sen seikan että Fortnite ei tarjoa vaihtelua ilman että siihen heittää rahaa, niin päästään itse pelaamiseen. Pelaamisessa korostuu erittäin hyvin se, että tämä ei ole helppo peli. Vaikeus on kuitenkin pääasiassa siinä, että peliin pitää oikeasti totuttautua. Pelissä on ammuskelua, mikä on varsin simppeliä jos kolmannenpersoonan pelejä on tullut pelattua edes lähelle yhtä paljon kuin omalla kohdalla on. Mutta pelissä on myös rakentelua, joka ei uppoa sitten yhtään, vaan tuntuu sellaiselta pakolliselta lisämekaniikalta. Rakentelun kohdalla sitä totuttelua on merkittävästi enemmän ja tässä korostuu se sujuvuus. Jos haluaa osaksi BR toimintaa, niin tässä pitää tulla hyväksi. Omalla kohdalla kyse on enemmänkin välttämättömästi pakosta.

Räiskintä ei ole kummoisempaa, se ei ole mitenkään huonosti tehtyä, mutta se ei myöskään ole mitenkään sieltä erikoisemmasta päästä. Kyllähän tälläinen toiminta uppoaa, ei epäilystäkään, mutta ongelmana on lähemmäs se kaikki mikä ympäröi sitä toimintaa, ei juuri tarjoa mitään erityisen mielekästä lisää, sillä pelin kanssa tuntuu pitkälti siltä, että jos tästä haluaa todella saada paljon irti, niin pitää avata kukkaron nyörejä, kuten miltein missä hyvänsä ilmaispelissä, se nyt itsestäänselvyys. Itse en ole käyttänyt yhtään rahaa koko peliin, joten tiettyjä asioita en pysty arvioimaan mutta jos peliin haluaa upottaa rahaa ja jos Fortnite on lähemmäs se ainoa peli jota pelaa, niin vaihtoehtoja tässä pelissä on hurjat määrät jo pelkästään skinien muodossa. Itse en tiedä että missä menee se tekijänoikeuden rajat sun muut lakipykälät, sillä monesti tälläisten pelien kanssa tuntuu, että niissä liikutaan rajamailla.

Ehdottomasti yksi parhaita asioita Fortnitessä on sen ulkoasu ja graafinen tyyli. Värikäs ulkoasu luo sellaisen animaatioelokuvan fiiliksen ja monesti tälläinen tyyli uppoaa paremmin, kuin sellaisen karun realistinen tyyli mihin Pubg on tähdännyt. PlayerUnknow's Battlegroundsiakin pelanneena voin todeta että jos näistä kahdesta pelistä pitäisi valita, niin se valinta ei välttämättä ole se kaikista helpoin, koska tämän pelin heikkouksiin kuuluu se rakentelun tuputtaminen, mutta toiminnallisessa mielessä ollaan todella pitkälti samoilla viivoilla. Ulkoasu tosin, on merkittävästi tämän pelin puolella ja Fortnite on ilmainen, mikä on aika iso plussa. 

 

Taistelukuninkaalliset, muusta ei tämän pelin kanssa puhutakaan

Kun mietitään Battle Royale pelejä, niin tälle termille ei oikein ole suomennusta, mutta nykyaikana, todella monia asioita ei enää suomenneta. MCU:ssa on rutosti elokuvia joilla on hyvin selvä suomenkielinen nimi, mutta niitä ei enää käytetä. Viimeisein "supersankarielokuva" joka suomessa sai lisäksi typerän lisänimen, jota sitäkään ei suomennettu, oli Suicide Squad: Suicide Mission. Menemättä tämän enempää sivuraiteelle, voidaan todeta että maailmassa ollaan enemmän ja enemmän menossa tilanteeseen, jossa globaalit termit, nykyään englanninkieliset, alkavat olla yleisessä käytössä, eikä niille edes yritetä keksiä suomennuksia. Battle Royale ei täysin tietämättömälle välttämättä kerro sinällään mitään, mutta pelimaailmassa, se on hyvin selkeä termi, vaikka se onkin peräisin elokuvasta; Battle Royale.

Joka tapauksessa, tämä on pelitila on ylivoimaisesti Fortniten suurin valtti isoissa kuvioissa ja useat pelit ovat alkaneet tuoda tätä pelitilaa omiinkin kokonaisuuksiinsa. Menemättä niihin sen enempää voidaan todeta, että tämä ei ole sellainen pelitila joka itselle uppoaa, joten siitä ei oitis tule mitään ysin tasoista arvosanaa, vaan ollaan enemmänkin sitä kutosen tasoa (kouluarvosana-asteikolla, ei 0-10 asteikolla). Yleensä pelit muita pelaajia vastaan voivat mennä miltein millä tavalla tahansa, koska toinen ihminen voi pelata peliä hyvin erikoisella tavalla. Jotkut ovat sellaisia hyppijöitä jotka hypyn aikana rakentavat kaiken mahdollisen ympärilleen ja ovat pelanneet vain tätä peliä sen ilmestymisestä asti. Toisessa päässä ovat ne jotka eivät rakentele juuri mitään ja keskittyvät vain ammuskeluun, joko suorana toimintana tai vaanimisena. Mukaan mahtuvat myös ne jotka rakentelevat, mutta vaihtelevalla menestyksellä. Asevalikoima pelissä on aika kattava, moniin tilanteisiin, mutta iso osa on tuurista kiinni. Löytyykö juuri tähän tilanteeseen soveltuva ase sattumalta satunnaisesta paikasta vai ei? Todennäköisesti ei.

Battle Royalen ehdottomasti suurimpiin kompastuskiviin kuuluu juurikin se todella korkea oppimiskäyrä jonka vuoksi ne ensimmäiset pelit voivat olla hyvin lyhyitä ja kivuliaita kun kaikki aika menee opettelemiseen, miten peliä oikeasti kuuluisi pelata. Asiaa ei myöskään edesauta se, että pelissä ei juuri tunnu olevan sellaisia tutoriaaleja, joilla voisi treenata tätä taistelua varten, mikä ei juuri edes kannusta kokeilemaan. Taktiikoita BR:ään on aika paljon, joten kukin voi pelata tavalallaan ja suosia omaa tyyliään, mikä melkolailla kuvastaa sitä, miten paljon peliä on pelannut, missä osissa sitä on oikeasti hyvä ja niin edelleen. Tälläisissä peleissä isona ongelmana on se, että ne ovat monesti todella tuurista riippuvaisia. Vaikka taidolla onkin osansa, niin se ei tunnu olevan pääosassa.
Yhteenveto

Kokonaisuutensa Fortnite ei ole kovin ihmeellinen peli. Battle Royalen ulkopuolella se tarjoaa hyvin vähän laadukasta tekemistä ja Battle Royalen sisällä odottaa jyrkällä oppimiskäyrällä alkava tuskien tie muita pelaajia vastaan. Fortnite on peli joka vaatii paljon aikaa, jotta siinä alkaa oikeasti edes pärjäämään kun pelataan muita pelaajia vastaan. Yksinpelinä se on ihan ok ammuskelua värikkäässä maailmassa, mutta parempiakin pelejä on värikkäillä maailmoilla, kolmannen persoonan räiskinnällä ja vastaavalla. Fortnite ei yksinpelissä tarjoa mitään erikoista ja moninpelissä se on niin luotaantyöntävä, että ei se mitenkään positiivista vaikutelmaa jätä.

Huom. Koska peli muuttuu kokoajan, niin voivat monet asiat arviosta, olla jo muuttuneet sen verran, että ne eivät enää pidä täysin paikkaansa.

 

+ Värikäs ulkoasu

+ Peruspätevä ammuskelu

 

- Paywalls

- Pelihahmo on satunnainen

- Battle Royalen epäreiluus ja ylikorostuneisuus

 

Arvosana: 4,0

 

Huono