Pelisarja voi yli vuosikymmenen aikana kehittyä todella paljon. Siitä syystä voi olla todella vaikeaa rajata vuosikymmenen parhaat pelit järjestykseen koska monet voivat olla niin lähellä toisinaan ja erityisen hankalaa siitä tulee kun tämä pitäisi tehdä useamman pelisarjan kesken.

 

 

 

Viimeisin vuosikymmenen tuntuu todella monella tavalla todella massiiviselta siltä huippupelejä on tullut pitkällä aikavälillä todella paljon ja monen tapauksessa erittäin vaikeaa pystyä laittamaan edes jonkinlaiseen järjestykseen, etenkin jos kyseessä on pelisarja joka on jatkunut pitkän aikaa ja kehittynyt todella paljon. Monien pelisarjojen pelit voivat olla todella lähellä toisiaan ja kyljessä on pari muutakin todella hyvää pakettia, niin kyllä niiden järjesteleminen on todella mututuntumaista. Pelkät remasteroinnit ja HD kokoelmat eivät kelpaa, koska ne ovat pelkkiä grafiikkapäivityksiä, mutta isommin päivitetyt pelit kelpaavat. Kingdom Hearts 1.5 ja 2.5 ovat kokoelmia ilman isompia päivityksiä.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Soul Calibur VI

- Esimerkkilinen tappelupeli ja oikealla tavalla kehittynyt Soul Calibur III:sta.

 

Dark Souls 3

- Erinomainen fantasiatunnelma ja kaikkein viimeistellyin sarjan peleistä.

 

Assassin's Creed IV: Black Flag

- Ehkä se paras merirosvopeli ja niukasti parempi kuin AC: Syndicate.

 

Batman

- Telltalen Batman tarjoaa todella ennennäkemättömän version Viittaritarista.

 

Witcher 2: Assassins of Kings

- Erittäin hyvä tarinallinen ja toiminnallinen kokonaisuus.

 
24. Batman: Enemy Within

Oikealla tavalla kehittynyt Telltale peli täynnä erilaisia vaihtoehtoja. Tämä on hyvin niukasti mukana listalla ja valittu ihan mututuntumalla. Itse kun tykkään todella paljon Batmanista ja tarinallisista peleistä ja tämä yhdistää molemmat, puhumattakaan että se jatkaa sitä mikä alkoi Batman Telltale seriesissä. Siksi onkin sääli että trilogia ei valmistunut, sillä monta todella hyvää juonikuvioita jäi käyttämättä.


23. Bloodborne

Tuntuu että tämä peli osaa vetää enemmän tai vähemmän kaikista oikeista naruista sillä vaikka se päätös vaikea olikin, niin kyllä tämä on hieman Dark Souls 3:a parempi peli, vaikka hyvin samoissa mennään. Ratkaisevaa lienee se että tämä peli on helpompi ja tyylikkäämpi.


22. Kingdom Hearts III

Saattaisin nostaa tämän sijoitusta, jos olisin jo DLC:n pelannut, koska vaikuttaa korjaavan sen mikä tarinallisesti jäi rikki. Tämähän ei siis ole se Kingdom Hearts mitä moni varmasti odotti, mutta tälläisenäänkin se on todella mielekäs peli pelata koska toiminta on todella hienoa ja se tietty sama tunnelma ja tyylikäs toteutus ovat edelleen läsnä.


21. Dishonored

Sellainen peli josta en itse uskoisi edes pitäväni, mutta tämä peli osaa tehdä hiiviskelyn oikealla tavalla, koska vaihtoehtoja on. Tarina rakentuu erinomaisesti, vaikkakin ennalta-arvattavasti. Se vapaus ja vaihtoehtojen määrä kentissä on erittäin upeaa ja erikoisvoimat tekevät liikkumisesta todella mielekästä.


20. Star Wars Jedi: Fallen Order

Yksi suuria yllättäjiä joka todistaa että Star Wars pelit voivat olla vieläkin hyviä. Toiminta on todella mielekästä, pelissä riittää sisältöä ja tarina on todella hyvä, puhumattakaan lopetusta. Heikkoutensa pelillä on, mutta se on enemmän kuin lupaava tapaus valoisalle jatkolle.


19. Dragon Age: Inquisition

Selvästi oikeaan suuntaan kehittynyt sitten Dragon Age: Originsin. Toiminta on jo paljon mielekkäämpää, ääninäyttely kuullostaa hyvältä ja tarina on erinomaisesti tehty ja monet hahmot ovat nekin erittäin hyvin tehtyjä. Fantasiatunnelma on erinomainen ja peli on monella tavalla todella rikas, vaikkakin myös paikka paikoin vähän liian täynnä kaikkea.


18. Mass Effect 2

Hyvin vaikea valinta sillä kolmonen todella hyvä, elävämäpi ja lopullisempi paketti, puhumattakaan toiminnasta. Mutta toinen Mass Effect oli saatava mukaan ja mututuntumalla päädyin sitten tähän kakkoseen, ehkä ainoastaan siitä syystä että ME3:n tarinan lopetus vain on niin huono.


17. Red Dead Redemption

Länkkäritunnelma on erittäin hyvä, toiminta on todella mielekästä ja päähenkilö on erittäin hyvä. Tämä on juurikin oikealla tavalla tehty länkkäripeli sillä toiminta ja kaikki pikku tekeminen pitää kiinnostusta yllä niinkin hyvin, että se tarina saa luvan odottaa. Tarina sen lähinnä pilaa, mutta kokonaisuus kestää.


16. Victor Vran

Yksi niitä pelejä joka jopa yllätti itseni silloin joskus. Todella mielekästä toimintaa, paljon variaatio ja todella paljon aseita ja todella paljon tapettavaa. Lisäksi yksi niitä pelejä joka toimii erityisen hyvin sekä yksin- että moninpelinä. Tältä en paljoa odottanut aikanaan, mutta tässä se nyt on.


15. Spyro: Reignited trilogy

Itse lasken nämä yhdeksi kokonaiseksi paketiksiksi, mutta jos jos yksi pitäisi poimia niin onhan se Year of the Dragon. Tämä on tietenkin uusiksi tehty versio siitä legendaarisesta PS1:n pelisarjasta mutta graafinen ilme on päivitetty ja siinä ohessa myös pelattavuus on päivitetty, minkä takia kokonaisuus on huomattavasti paremman oloinen. Tämän ylemmäs en sitä kuitenkaan laittanut, koska onhan kokonaisuus jo kertaalleen koettu, mutta tämä on oikea tapa tuoda se kokonaisuus uudelle yleisölle tai tarjoilla nostalgiaa faneille.


14. Gwent (beta)

Harvassa pelissä beta jää lopullista peliä paremmaksi. Kyllähän valmiissa pelissä on paljon hienompi ulkoasu ja paljon enemmän tavaraa, mutta kyllä tämä betan pelattavuus on kaikessa monipuolisuudessaan ja monimutkaisuudessaan on juurikin oikealla tavalla kehittynyt versio Witcher 3:n minipelistä ja jos se olisi vielä mahdollista, niin itse pelaisin tätä versiota valmiin sijaan.


13. Resident Evil 6

Monet eivät tykkää, itse tykkään erityisen paljon. Helposti yksi parhaita toimintapelejä sillä toiminta on parempaa kuin monissa muissa peleissä ja se on juurikin oikealla tavalla kehittynyttä aiempiin nähden. Vaikka RE4 onkin pelisarjan paras, niin kyllä tämä on selvästi toiseksi paras. Niin ja Mercenaries moodia on tullut pelattua varmaan enemmän kuin pääpeliä.


12. Uncharted 3: Drake's Deception

Monella tavalla se viimeistellyin Uncharted, olematta samalla mitenkään erilainen kahteen aiempaan nähden. Erinomaisesti jaksotettu ja muutenkin tarinallisesti todella mukaansatempaava. Todella viihdyttävä, vauhdikas ja tyylikäs kokonaisuus erittäin hyvällä huumorilla ja loistavalla päähenkilöllä.


11. Devil May Cry V

Dante osuuksia olisi saanut olla enemmänkin, mutta pelkästään se että Dante on palannut nosti tämän pelin oitis esille. Mutta se mikä tekee tästä pelistä yhden vuosikymmenen parhaista toimintapeleistä johtuu siitä, että tässä pelissä on timanttinen pelattavuus ja paljon esimerkillisesti tehtyä toimintaa joka on oikealla tavalla haastavaa ja todella monipuolista.


10. Red Dead Redemption 2

Western tunnelmaisia pelejä ei ole tarpeeksi ja vaikka RDR2 on monella tavalla todella hidas, metodinen ja realistinen peli, niin siinä on juurikin sellaisia oikeita asioita jotka tekevät siitä niin mielekkään ja voimakkaan kokonaisuuden. Vaikka tupakointi meneekin ohi liian nopeasti, niin ne monet pienet asiat tuovat peliin oikeanlaista tyylikkyyttä. Niin ja tarina on Rockstar pelille yllättävän hyvä ja samoin päähenkilö, mutta ne "roistot" eivät ole, vieläkään.


9. Heavy Rain

Helposti yksi vuosikymmenen parhaita pelejä, puhumattakaan siitä miten paljon tämä peli vaikuttikaan siihen mitä tarinalliset pelit alkoivat etenemään. Draamallisesti erittäin vahva ja tarinallisesti todella hyvin kirjoitettu kokonaisuus jota parhaiten kuvaa se jatkuvasti toistettu termi: Aikuinen peli.


8. Batman: Arkham Knight

Tyylikäs kaikin puolin ja ehkä paras tapa jolla Batmanin tarina päättyy. Toiminnan ja hiiviskelyn erinomainen yhdistelmä. Pelisarjansa paras osa, jos lepakkoauton kanssa ei olisi näin järeää ylikäyttöä. Tekemistä on välillä liiankin paljon, mutta kun mietitään Batman tunnelmaa ja niitä lukuisia hahmoja, niin tämä on sitä parasta tasoa, kilpailee yhden pelin kanssa sarjan parhaasta pelin paikasta.


7. Middle-Earth: Shadow of Mordor

Toiminnallisessa mielessä jopa parempi kuin Batmanit joista mekaniikka on peräisin ja sitä toimintaa tässä pelissä riittää vaikka kuinka. Nemesis systeemi on todella hyvä ja örkkien määrä ja variaatio on valtava, mutta kyllä se toiminta on syy siihen miksi tämä on helposti yksi parhaita tapauksia.


6. The Last of Us

Maailmanlopun jälkeinen zombiemaailma on vaikea tehdä siten että se todella toimii että Last of Us saattaa olla yksi kaikkien aikojen parhaiten jaksotetuimpia pelejä. Välillä on hiljaista, välillä intensiivistä, välillä ollaan kauhutunnelmissa ja toisinaan kyse on paljon lämminhenkisemmästä tarinankerronnasta ja tarinankerronta on yksi pelin suurimpia vahvuuksia.


5. Middle-Earth: Shadow of War

Laittaisin korkeammalle jos pelissä oli hienompia miekkoja ja muutenkin varusteiden kanssa laatu korvaisi sen määrän paremmin. Toiminnallisessa mielessä edeltäjä on tavallaan parempi, osittain koska se ei ole niin monipuolinen, mutta isossa kokonaisuudessa, tarinallisesti jne tämä vain on jäänyt paremmin mieleen ja on monin paikoin paljon vaikuttavampi, maassivisempi ja haastavampi kokonaisuus.


4. Uncharted 4: Thief's End

Uncharted sarjan huippu. Viimeistelee Nathan Draken tarinan ja on ehkä parhaiten jaksotettu Uncharted koskaan, mikä ei ole helppo suoritus. Toiminta ja kiipeily ovat erityisen hyvin tehtyjä ja peli on täynnä monia pieniä juttuja jotka tekevät kokonaisuudesta rikkaamman ja muutenkin paremmin.


3. The Wolf Among Us

Telltalen mestariteos joka edelleen jaksaa kiinnostaa ja toimii erinomaisena kokonaisuutena. Tarina loistava, erinomaisesti jaksotettu ja kestää useamman pelikerran, edelleen ja itse olen pelannut sen aika monta kertaa läpi. Niin ja päähahmo on erinomainen.


2. Batman: Arkham City

Pelkästään taistelumekaniikka tuo tämän huipulle, mutta Arkham sarjassa on hyvin hankala lopulta arpoa että mikä on se paras, siis se on selvää että mitkä ovat kaksi parasta mutta muta tuntumalla ja hyvin hillityllä, jaksotetulla ja mielekkäällä kokonaisuudella tämä voittaa. Aika hiukasti tavallaan mutta voittaa silti.


1. Witcher 3: Wild Hunt

Esimerkillisesti tehty kokonaisuus jossa tarina ja toiminta ovat erinomaisessa synergiassa. Paljon tekemistä ja ikimuistoisia kohtia ja kun otetaan huomioon miten paljon parempi tämä on verrattuna edeltäjään, niin kyllähän se on selvää että tämä on ykkönen. Vaikka tällä vuosikymmenellä tulikin paljon sellaisia pelejä jotka todellakin olivat parhaita omina vuosinaan, niin todella kovassa kilpailussa tämä peli vain onnistuu erottumaan edukseen, koska se yrittää niin paljon ja onnistuu niin monelal tavalla.