Aikuisena ei ole samalla tavalla aikaa kuin lapsena. Aikoinaan pelasin aina kaikki aloittamani pelit loppuun asti. Osa syynä oli se että pelejä ei saanut kovin paljoa mutta isompana syynä oli se, että aikaa oli käytettävänä todella paljon, joten peleihin pystyi upottamaan sitä aikaa mitä ne vaativat. Nykyään ei ole enää samalla tavalla aikaa tuhlattavana.

 

 

 

En pidä itseäni sellaisena joka tekee kaiken mitä peleissä on tehtävänä. Jotkut pelit tosin ovat sellaisia että niissä tekee kaiken mitä vain voi mutta aika monien pelien kanssa päätavoitteena on käydä tarina loppuun asti ja läpäistä peli. Vaikka itselläni on aika paljon platinapystejä PlayStation profiilissa, niin varmaan jokaista platinapeliä kohden löytyy pelejä joissa on pelattu läpi vain tarina. Sitten on niitä pelejä, jotka ovat jääneet täysin kesken.

 

Syitä siihen että peliä ei pelaa loppuun asti todella paljon joten siitä vain valitsemaan. Esim:

- Peli ei yksinkertaisesti kiinnosta yhtään.

  • Miksi käyttää aikaa johonkin jonka maailma/hahmot/pelattavuus tms ei kiinnosta yhtään.

- Parempia pelejä tulee vastaan.

  • Jotkut pelit tuntuvat olevan sitä täytepelattavaa kunnes jotakin parempaa löytyy.

- Peli on liian vaikea

  • Vaikeuttakin on monenlaista. Joskus ei tiedä mitä pitäisi tehdä ja joskus tietää mutta ei jaksa yrittää.

- Peliä on epämiellyttävä pelata

  • Pelattavuus on surkea, graafinen ulkoasu on surkea tai jotakin muuta vastaavaa

- Peliin jää "jumiin"

  • Nykyään on aika helppoa konsultoida internettiä kun ei tiedä mitä pelissä pitäisi tehdä.

 

Jotta jokin roti pysyy niin listalle kelpuutetaan vain niitä pelejä joita minulla on ollut mahdollisuus pelata pidemmän aikaa JA joita voisin vieläkin teoriassa pelata jos vain haluaisin. Monia NES ja SNES pelejä on tullut kokeiltua mutta en ole niitä ihan siis todella pelannut.

Erityisesti korostan pelejä jotka olen aloittanut todella innolla mutta jotka sitten ovat jostakin syystä jääneet keskeneräisiksi. Jotkut ovat sellaisia että ne ehkä pelaa vielä joskus loppuun, mutta jotkut taas ovat sellaisia että ne saattavat jäädäkin keskeneräisiksi vielä pitkäksi ajaksi.

 

Otsikko kertoo että onko peli jäänyt millä tavalla kesken:

Tumman sininen: Haluaisin pelata, mutta usein ei vain viitsi aloittaa

Tumman punainen: Pelaisin, jos pelaaminen ei olisi niin rasittavaa

Musta: Jää (ainakin toistaiseksi) kesken (syystä tai toisesta)

 

Pelit joita pelaan säännöllisesti eteenpäin, eivät tule olemaan osa tätä listaa, sillä silloin tätä pitäisi päivittää todella usein.

 

EPÄKUNNIALLISIA MAININTOJA

 

Resident Evil - Code: Veronica X

- Voi jos ohjattavuus vain olisi parempi, niin tämä olisi varmaan aktiivisesti pelattavana.

 

Iconoclast

- En enää edes muista missä kohtaa olen ja mitä tekemässä, minkä takia ei vain tule jatkettua.

 

Pillars of Eternity

- Moni tämän kaltainen peli on jäänyt lopulta kesken.

 

Gravity Rush 2

- Ensimmäinen pelattu ja kakkonenkin houkuttaisi mutta kesken on jäänyt.

 

Dead Space 3

- Aloitettu, mutta jäänyt parempien pelien jalkoihin useampaan otteeseen.

 
24. Hitman

Tämä on niitä pelejä joiden tapauksessa se opeteltavien asioiden määrä aiheuttaa sen että pelin pariin palaaminen on nini tavattoman vaikeaa. Hitmanin tapauksessa on paljon sellaisia seikkoja mitkä pitäisi kerrata ennenkuin peliä alkaa oikeasti pelaamaan ja itselläni ei vain ole halua jälleen kerrata kaikkea mitä tässä pelissä pitäisi tiettää. Tämä on sellainen asia minkä takia joitakin pelejä ei pitäisi jättää kesken, koska niiden pariin palaaminen uudelleen on aivan liian vaikeaa.


23. Amnesia Collection

Tämä on sellainen paketti jota kohtaan minulla ei ole oikeastaan mitään kiinnostustakaan. Ensimmäistä peliä olen pelannut jonkin matkaa eteenpäin, kunnes kärsivällisyys pelin kanssa loppui aivan lopullisesti. Tätä kun on todella rasittavaa pelata, siitä puutuu kaikki hauskuus.


22. Rage

Yhteen väliin tuli pelattua varsin paljon ja ihan hyvin on edettykin, mutta sitten se on vain jäänyt ja parempien räiskintöjen jälkeen tämän pariin on vähän nihkeää palata, puhumattakaan muista paremmista ja kiinnostavammista tapauksista joita tulee vastaan.


21. Styx: Shards of Darkness

Hiiviskelypelit eivät ole minun juttuni, mikä on osittain syy siihen että Styx 2 on jäänyt kovasti sivuun. Tämä ei ole rasittavan vaikea peli, mutta se ei myöskään ole sellainen peli joka todella nappaa mukaansa ja jota haluaa pelata todella innolla. Toteutus on kuitenkin hyvä ja tämän pariin jaksaa aina joskus palata, mutta samaten tämän jättää helposti sivuun. Yhdessä Aragamin kanssa tämä peli jäänyt pitkäksi aikaa sivuun ja niin taitaa jatkuakin.


20. Plague Road

Vaikka potentiaalia onkin, niin tästä pelistä puuttuu se jokin joka tekisi siitä houkuttavan. Monella tavalla se vain alkaa tuntua aika tavalliselta ja aivan liian hitaalta peliltä jotta sitä jaksaisi alkaa tahkoamaan niin paljon kuin todella haluaisi.


19. Yakuza Kiwami

Tässä pelissä korostuu todella hyvin monta asiaa miksi en vain tykkää siitä. Itse tykkään että ymmärtäisin puhetta ettei tarvitsisi lukea tekstiä, no itse en japania puhu, joten en ymmärrä. Sitten on se että peli ei alusta asti nappaa joten sitä ei kovin pitkälle viitsi viedä. Tappelussa on kyllä puolensa kun siihen vähän enemmän uppoutuu, mutta hahmoissa ei ole ketään kiinnostavaa ja liikkuminen tuntuu todella rajatulta mikä vain ärsyttää. Yakuzassa on paljon sellaisia asioita jotka todellakin tekevät pelaamisesta niin epämiellyttävää että tämä taitaa olla itsellä kesken vielä hyvin kauan.


18. Ico

Erittäin epämiellyttävä ja rasittava pelattava. Saattotehtävä huonolla päähahmolla, vähän sinne päin ohjattavuudella ja sitä rataa. Ehkä tulee joskus vietyä loppuun asti, mutta juuri mikään ei kannusta pelaamaan loppuun asti.


17. Kingdom of Amalur: Reckoning

Alunperin tämän osti alelaarista kun pelattavaa kaipasi ennen seuraavaa isoa "must have" peliä. Tämä on aika pitkä peli ja hyvin nopeasti muuttuu sellaiseksi perusmätöksi ilman sen suurempaa sisältöä, mikä itsessään iso syy siihen että tätä ei kovin paljoa tullut sitten pelattua. Sen jälkeen isoksi syyksi on noussut se että ei taas viitsi vain opetella peliä alusta asti uudestaan. Sen verran tätä nimittäin ehti pelata että opeteltavaa taitaa olla.


16. Silent Hill 2

Halloweenina aloitettu ja kesken jäänyt. Ohjattavuus on se mikä hyvin helposti työntää poispäin eikä se harhailukaan mitenkään erityisen paljoa nappaa.


15. Deadly Premonition

Tämä on niitä pelejä joita aloin pelaamaan koska sen verran on juttua tästä pelistä kuullut. Kyseessä on "outo" peli monellakin tapaa, mutta ei mitenkään pelaamiskelvoton. Mutta paljon parempiakin pelejä löytyy, mikä omalla tavallaan pudottaa tätä alemmas pelattavien pelien joukossa.


14. Fallen Legion: Flames of Rebellion

Jälleen eräs tapaus jossa peli on toiminut aika hyvin alusta asti, mutta paremmat pelit ja ajan puute vain ovat saaneet jättämään tämän pelin. Kyseessä ei ole pelattavuudessaan monimutkainen peli mutta kyseessä ei ole myöskään niin erityinen peli että sen takia sivuuttaisi monet selvästi paremmat pelit.


13. Risen 3: Titan Lords

Merirosvoilupelille olisi kyllä kysyntää. Mutta syy miksi tämä on jäänyt varmaan lopullisesti kesken on siinä, että tämä on ohjattavuudessaan todella huono peli. Taistelu on erittäin kökköä ja peli muutenkin tuntuu sellaiselta että sisältöä on tehty todella paljon, mutta se itse tekeminen ja pelaaminen ei ole missään kohtaa oikeastaan nautinnollista. Tätäkin on kuitenkin jonkinaikaa ehtinyt pelaamaan. Aika paljon kerrattavaahan tässä oli, mutta siihen ei vain viitsi ryhtyä koska peli ei ole hauskaa pelattavaa oikeastaan edes sillä puuduttavalla, itseääntoistavalla tavalla.


12. Thief: Dark Shadows

Tämä jäi alunperin kesken kun se ei ollut sellainen peli josta nuorena tykkäsin ja iso syy oli myös siinä että se oli todella pimeä ja paikka jossa sitä pystyi pelaamaan, oli ikkunan ääressä, mitäänhän siinä ei nähnyt. Sitten tämä tuli joskus aloitettua uudestaan kun pelin hankki alesta. Uudella pelikerralla se ohjattavuus teki pelistä lähes sietämättömän minkä takia sitä ei juuri pidemmälle jaksanut viedä kuin ensimmäisellä kerralla.


11. X-Blades

Vaikea sanoa että mikä on isoin syy siihen että tämä jäi kesken. Syy voi olla siinä että tämä on suhteellisen keskiverto peli ja parempia tulee vastaan todella helposti. Tämä oli kuitenkin niitä tapauksia kun pelin aloittaeessaan tiesi tavallaan pitävänsä siitä, mutta se ei ole kuitenkaan niin hyvä että pääsisi monien muiden ohi. Tämä on lisäksi erittäin hyvä esimerkki pelistä jossa on muutamia opeteltavia asioita ja vaikka niiden kertaaminen ei kauaa veisikään, niin siihen ei silti vain jaksa ryhtyä.


10. Legacy of Kain: Soul Reaver 2

Tämä oli yhteen aikaan todella kärjessä peleistä, jotka oli tarkoitus pelata läpi asti. Ykkönen tuli pelattua ja kakkonen oli tarkoitus aloittaa heti sen perään. No tätä kakkostapa ei pystynyt pelaamaan ohjaimella ja näppäinasettelu oli ihan hanurista. Aluksi kesti kauan että viitsi edes viritellä ohjattavuuden siten että siitä sai siedettävän. Sitten sen pariin ei ole tullut palattua ja osa syynä on se että kaikkea ei viitsi taas opetella alusta asti uudestaan.


9. Zone of the Enders

PlayStation plus peleillä on pahana tapana jäädä reserviin pitkiksikin ajoiksi ja Zone of Enders on todellakin tälläinen peli. Vaikka pelissä on todella monta todella kiinnostavaa juttua niin siinä on myös paljon todella ärsyttäviä juttuja joiden takia sitä ei kovin mielellään viitsi alkaa pelaamaan. Mutta tämä on kuitenkin yksi niitä pelejä jotka olisi tarkoitus jossakin vaiheessa pelata läpi asti.


8.  Castlevania: Lords of Shadow sarja

Tämä on erilainen valinta koska en tiedä että minkä näistä kolmesta pelistä valitsisin, sillä jokainen on jäänyt kesken. Tavallaan haluaisin pelata ensin ykkösen, ennenkuin siirryn kakkoseen mutta ykkönen on pelattavuudessaan jotenkin niin tahmea, hidas ja kökkö että siitä ei vain pysty kunnolla nauttimaan, vaikka pelin haluaisikin pelata läpi asti ja Warrior vaikeusasteella.


7. Red Faction: Guerilla

Tällä hetkellä yksi niitä pelatuimpia, mutta samalla yksi niitä jotka jäävät erittäin helposti syrjään. Pelissä ei varsinaisesti ole mitään huonoa, mutta siinä ei myöskään ole mitään sellaista joka todella kannustaisi uppoutumaan peliin enemmän, koska aika iso osa on toistoa. Tämä on kyllä niitä pelejä jotka tulee pelattua loppuun asti jossakin vaiheessa, mutta omalla tavallaan se tekemisen määrä on jotenkin luotaantyöntävää. On kuitenkin erään listan ykkösenä pelattavissa peleissä.


6. Damnation

Jälleen tyylillisesti todella hienon näköinen peli joka on myös idealtaan sitä tyyppiä mistä itse kyllä tykkäisin. Toimintaseikkailupelien joukossa tämän ikä kuitenkin näkyy. Ohjattavuus jättää aivan liikaa toivomisenvaraan sillä tämä peli ei ole millään tavalla viimeistelty. Ampumisesta puutuu se mielekkyys ja hyvä tuntuma. Vaikka ulkoasu onkin kivan näköinen niin ei tällä pelattavuudella viitsi kovin pitkään kituuttaa, etenkin kun vaikeusasteen nousu alkaa viimeistään jossain kohtaa tuntua oikein kunnolla kun kömpelö pelattavuus itsessään tekee jo omanlaistaan vaikeutta pakettiin.


5. Hunted: Demon's Forge

Tämä on tyyliltään varsin hienon näköistä fantasiamättöä. Vaikka päähankilö onkin vähän tylsemmänpuolinen niin hyvä pelattavuus kyllä korjaa sellaiset pikkuseikat. Ongelmallista vain on se, että tämän pelin kohdalla se ohjattavuus on ikäisensä. Siinä puuttuu se tarkkuus mitä monissa nykyajan peleissä on. Tämän lisäksi tässä pelissä on melee ja ranged taistelu mikä itsessään monimutkaistaa pelattavuutta josta ikä on jo vienyt veronsa. Hunted on idealtaan ja ulkoisesta olemukseltaan todella nappaava peli, mutta harmillista on se, että ohjattavuus jättää toivomisenvaraa aivan liikaa mikä syö ihan liikaa sitä mielekkyyttä.


4. Desparados: Wanted Dead or Alive

Tämä on monimutkainen tapaus. Osa syynä tämän keskenjäämiseen on se, että tämä oli eräs Steam sale ostos. Siinä samalla mukaan tarttui muitakin pelejä jotka sitten olivat vähän parempia. Sitten tämä on jäänyt lopullisesti sivuun ja syynä on se, että tämä on todella vaikea peli. Kun ei ole muistissa miten on päässyt siihen pisteeseen jossa on, niin aika vaikea on peliin päästä uudestaan sisään. Eräs lisäsyy miksi tämä jäi sivuun on siinä, että tämä on hyvin epävakaa peli, se kaatuu hyvin helposti tai alkaa bugaamaan helposti.


3. Star Wars: Bounty Hunter

Tämä on tavallaan surullinen juttu, mutta tämä on sellainen peli joka saattaa jäädä lopullisesti kesken ja syyt siihen ovat hyvin yksinkertaiset. Isoin syy on se, että tämä peli ei ole ikääntynyt hyvin. Ohjattavuus on todella liukas ja käänteinen, mikä johtaa siihen että valmiiksi kulmikas PS2 aikakauden kontrolli on entistä heikompi. Tämän lisäksi pelissä on sellaisia hyvin tarkkoja paikkoja joita ei ole kovin kiva yrittää ohjattavuudella joka ei ole tätä päivää. Toiminnallisesti pelissä olisi kuitenkin jerkkua, koska automaattitähtäys. Ja tämä on niitä tapauksia kun PS2:n "huijauskoodit" ovat mukana.


2. Deus Ex

Tämä on siitä monimutkainen tilanne että yhteen aikaan tämä peli oli listallani seuraavana. Tarkoitus oli uppoutua täysin tähän cyberpunk maailmaan ja antaa tarinan viedä siinä samalla. Syy miksi tämä peli lopulta sai jäädä oli osittain siksi, että kiinnostavampia pelejä osui kohdalle ja toisena syynä oli se että tämän pelin tutoriaali on todella luotaan työntävä. Tässä pelissä oli niin paljon opeteltavaa että kiinnostui loppui hyvin nopeasti. Muistan tätä joskus pelanneena enemmänkin, mutta nyt oli tarkoitus aloittaa alusta asti ja pelata loppuun asti. Kyllä sitten jossakin vaiheessa kun vain saa aloitettua.


1. Star Wars: Dark Forces -> Jedi Knight

Tämän peli(sarja)n tapauksessa syy on vähän surullinen. Tämä on sellainen peli jolla oli tarkoitus aloittaa usemman pelin läpi käyminen, Jedi Knightit perässä. Mutta tämäpä on sellainen peli joka Steamista ostettuna, ei toimikaan kovin hyvin. Peli ei ole käännetty PC:lle hyvin, sillä se lagaa paljon, bugaa usein ja kaatuu helposti. Pelaaminen on siis lähemmäs mahdotonta ja itse yritin sarjan peleistä useaa, mutta mikään paketista ei oikeastaan toiminut tarpeeksi hyvin että sen olisi pelannut läpi asti. Ehkä joskus.