Todella iso osa videopelejä on nykyään ääninäyttely. Hyvällä ääninäyttelyllä voi saavuttaa todella paljon ja tietysti ääni tulee niinkin tuttuja, että ne osaa oitis yhdistää yhteen tai useampaan loistavaan roolihahmoon.

 

 

 

Nyt korostetaan niitä näyttelijöitä jotka ovat videopeleissä todella onnistuneet tekemään vaikutuksen. Monet ovat näytelleet ihan elokuvissa tai TV-sarjoissakin, tai animaatioissa. Mutta nyt nostan enemmänkin esille niitä jotka ovat videopelipuolelta.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Rob Wiethoff

- Tämä on hyvä esimerkki siitä miten yksi roolityö jättää todella vahvan vaikutuksen: John Marston - Red Dead Redemption

 

George Newbern

- Sephiroth Final Fantasyssa ja Kingdom Heartsissa. Sellainen tyynen rauhallinen ääni joka sopii yllättävän hyvin hahmolle.

 

Courtenay Taylor

- Monipuolinen ääni joka sopii useampaan muottiin. Ehkä kaikkein eniten mieleen nousee Mass Effectin Jack mutta myös Resident Evil 6:n Ada Wong.

 

Matthew Mercer

- Päällimmäisenä tulee mieleen Leon Kennedy Resident Evil 6:ssa joka peritty Paul Mercieriltä.

 

Paul St. Peter

- Tämä on juurikin sellainen mahtipontinen auktoriteettiääni. Hyvä esimerkki: Xemnas Kingdom Heartsissa.

 
24. Tom Kenny

Tässä kohtaa kaikki keskittyy yhteen ja ainoaan hahmoon. Hän oli Spyron äänenä kahdessa Spyro pelissä ja se ääni on edelleen yksi sellainen minkä muistan erittäin lämpimästi PS aikakaudelta.


23. James Woods

Todella hyvä ääninäyttelijä ylipäätään. Videopelien puolella se on Hades, ylivoimaisesti. Mutta kyllä tämä helposti tunnistettava ääni löytyy myös GTA: San Andreasista ja Scarface: World is Yours pelistäkin.


22. Tara Strong

Paras Harley Quinn ja ollut mukana niin Arkham sarjassa kuin InJusticessakin. Todella hyvä ääni vähän villimmille hahmoille. Niihin kuuluu myös Rikku (Final Fantasy X & X2)


21. Kevin Conroy

Se on Batman ja siinä kaikki. Mutta se on aika paljon se, sillä ei ole kukaan vielä onnistunut haastamaan videopelienkään puolella, vaikka yritystä on kyllä ollut.


20. Grey Griffin

Arkham Citysta asti ollut se paras Catwoman. Hänen äänensä on sopivan leikkisä ja sopivan astikas juurikin sellaiselle hahmolle. Tämäkin juurikin sellainen ääni jonka oitis yhdistää yhteen tiettyyn hahmoon, mutta joka sopisi moneen muuhunkin.


19. Mark Hamil

Kyllähän se Jokeri on päällimäisenä varmaan kaikkien mielessä, mutta ei se siihen jää sillä myös Watcher (Darksiders) oli erittäin hyvä suoritus eikä mestari Eraqus (Kingdom Hearts: Birth By Sleep) huono ollut sekään. Kyllä hän on parhaimmillaan roistohahmoina.


18. James Arnold Taylor

Monissa sarjoissakin kuultu ääni joka kuuluu kuitenkin kaikkein parhaiten Ratchet & Clank sarjan Ratchetille. Erittäin hyvä ja ennenkaikkea sopivan rento ääni.


17. Clancy Brown

Monia erinomaisia elokuvaroolejakin tehnyt mies ja pirun kova sellainen. Oli sitten kyseessä häijy paroni Praxis (Jak II) tai Hades (God of War III) niin kyllä sen tunnistaa. Mutta myös paljon koomisemmanpuoleinen Neo Cortex (Crash Bandicoot)  luonnistuu tältä mieheltä erinomaisesti. Siinä on hienosti variaatiota. Parhaimmillaan hurjina roistoina.


16. Erin Yvette

Telltalen vakioääni ja erittäin hyvä sellainen. Hyvin monenlaisiin rooleihin sopiva, pääasiassa rauhallinen ääni. Itse liitän sen kaikkein parhaiten Snow Whiteen (Wolf Among Us) mutta myös Sasha (Tales from the Borderlands), Vicky Vale (Batman) ja Molly (Walking Dead s1)


15. Adam Harrington

Itse liitän tämän oitis Wolf Among Usin Bigby Wolfiin. Myöhemmin olen onnistunut liittämän tämän vähän sinne ja tänne, mutta kyllä se on Iso Paha Susi jossa tämä karhean karski ääni pääsee todella oikeuksiinsa. Variaatiotakin löytyy sillä osa rooleista on sellaisia joita ei aivan helposti meinaa tunnistaa.


14. Tasia Valenza

Erittäin aistikas ääni joka sopii erityisen hyvin tälläisille femme fatale tyylisille pahishahmoille. Niihin kuuluu kaikkein parhaiten Poison Ivy valtaosassa viimeisimmistä Batman peleistä joita olen pelannut. Mutta se ei jää siihen sillä myös Sniper Wolf (MGS) ja Ultimecia (Final Fantasy) ovat erinomaisia.


13. Doug Cockle

Todella helposti tunnistettava ääni. Karhea sävy sopii hyvin kovapintaisille hahmoille joista ensimmäisenä tulee oitis mieleen Geralt (Witcher 3). Tätä kuulee aika vähän, mikä on sääli sillä tämä ääni sopisi hyvin myös pahis hahmoille. Parhaiten tämän tyylinen sävy sopii kuitenkin antisankarimaisille hahmoille.


12. Liam O'Brien

Tämä on sellainen ääni jossa on sellainen pieni sävy josta sen tunnistaa aika hyvin. Itse liitän sen eniten Darksidersiin ja päähenkilönähän siinä on War. Tämä on niitä ääniä jonka voi bongata vähän sieltä ja täältä. Kuten Doctor Strange (Marvel vs Capcom: Infinite) tai Kain Highwind (Final Fantasy).


11. Gideon Emery

Tämä on omalla tavallaan helposti tunnistettava ja erittäin hyvin sopiva sankariääneksi. Baltiher (Final Fantasy XII) tai Fenris (Dragon Age II) ovat siitä hyviä esimerkkejä, tai miksei Gideonkin (CoD: Advanced Warfare). Tämä on vähän sellainen ääni jota on hankala selittää, mutta se on todella hyvä.


10. Ali Hillis

Tämä juurikin sellainen ääni jonka tunnistaa todella helposti. Itselläni se menee ensimmäiseksi Mass Effect puolelle, Liara T'Sonille. Mutta siinä jäljessä tulevat mm. Lightning (Final Fantasy), Mizuki McCloud (Ninja Gaiden 3: Razor's Edge) sekä erinomainen Claire Redfield (RE: Revelations 2). Moniin rooleihin sopiva ääni jonka todellakin tunnistaa.


9. Gary Oldman

Ei varmaan ole mitään mitä Gary Oldman ei osaisi tehdä jos siihen kunnolla paneutuisi kun puhutaan esiintymisestä. Näyttelijänä hän on yksi parhaita koskaan ja hänen muuntautumiskykynsä yltää myös ääninäyttelyyn sillä hänen suorituksensa Ignitusina (Legend of Spyro trilogia) ja Viktor Reznovina (CoD) saavat toivomaan lisää rooleja videopelien parissa. 


8. Brandon Keenar

Tässäkin äänessä on jotakin sellaista josta tämän tunnistaa erittäin helposti. Itse liitän sen välittömästi Mass Effectiin ja sarjan parhaaseen hahmoon, Garrus Vakarianiin johon tämä rauhallisuus sopii täydellisesti. Hänet voi bongata mm. XCOM2:ssa, Dishonored 2:ssa, Fallout 4:ssa ja Divisionissa.


7. Ashley Johnson

Kyllähän se ykkönen on Ellie, ehdottomasti ja se siinä tulevat erinomaisesti esiin se todellinen kovuus kuin herkkyyskin, puhumattakaan siitä, miten hyvin hän osaa kirota. Sitä monipuolisuutta löytyy myös Telltalen puolelta. Gortys (Tales from the Borderlands) ja Petra (Minecraft: Story Mode) ovat molemmat todella hyviä suorituksia.


6. Jennifer Hale

Yksi kovimpia naispuolisia ääninäyttelijöitä, oli sitten kyse peleistä tai animaatioista. Trishka (Bulletstorm) on kova kuin kivi, Ophelia (Brutal Legend) on todella iskevä, Bastila Shan (Star Wars: Knights of the Old Republic) on sanalla sanoen loistava ja Naomi Hunter (MGS) on myös todella vahva suoritus. Lukuisiin erinomaisiin saavutuksiin kuuluvat myös Nyssa Raatko (Batman: Arkham Knight) ja Galadriel (Middle-Earth: Shadow of War). 


5. Steve Blum

Jos on tarvetta äänelle joka sopii todella koville jätkille, hurjille hirviöille, erinomaisille roistoille tai mille hyvänsä tältä väliltä niin tässä on juurikin oikea mies siiheh. Yksi monipuolisimpia ja ikimuistoisimpia ääninäyttelijöitä, eikä vain peleissä. Grunt (Mass Effect) on yksi kovimpia karpaaseja koko sarjassa, Gray (Bulletstorm) on erityisen huvittava ja Zedonius (Ninja Gaiden Sigma 2) on todella hyvä. Kyllähän siihen luetteloon kuuluvat myös Green Lantern (InJustice 2) ja Wolverine (Marvel vs Capcom 3).


4. Claudia Black

Yksi parhaita femme fatale ääniä. Sopii erinomaisesti sellaisille hahmoille jotka eivät ole täysin hyviä sillä se paha puoli on vahvasti mukana. Paras esimerkki on ehdottomasti Morrigan (Dragon Age sarja). Mutta myös sankarillisemmatkin hahmot luonnistuvat erityisen hyvin, kuten Chloe Frazer (Uncharted sarja). Tämä on juurikin sellainen ääni jota kuulisi mielellään paljon enemmän, hyvinä ja pahoina hahmoina.


3. Laura Bailey

Ehkä se paras femme fatale ääni, mutta myös yksi parhaita ääninäyttelijöitä ylipäätään. Tämä on yksi niitä ääniä jonka todellakin tunnistaa ja joka sopii niin monille hahmoille erittäin hyvin. Tässä on todellakin sitä aistikkuutta, mutta myös särmää ja asennetta. Rayne (BloodRayne) on se mihin tämän parhaiten yhdistän, mutta kyllähän Telltalen puolelta on tullut pari järkyttävän hyvää suoritusta, etenkin Catwoman (Batman sarja) mutta kyllähän Fiona (Tales from the Borderlands) on myös erinomainen. Tämä on niitä ääniä, jonka voi lukea jopa legendaariseksi.


2. Nolan North

Nathan Drake ja siitä eteenpäin tässä on päähenkilön vakioääni, etenkin jos halutaan mukaan huumoria. Tämä on sellainen ääni jonka varmasti tunnistaa ja se sopii sankarihahmolle todella hyvin. Mutta hienoa tässä on se että tältä mieheltä löytyy taitoa kääntää ääni myös loistavaksi pahispuolelle sillä David (Last of Us) on hyytävä ja Penguin (Arkham sarja) on todella hyvä. Tämä ei ole vain hyvä ääni, vaan legendaarinen juurikin siksi että monipuolisuutta riittää. Onhan siellä joukossa myös Telltalen puolelta August (Tales from the Borderlands) ja Rocket (Guardians of the Galaxy).


1. Troy Baker

Nykypäivän kuuluvimpia ääniä sillä viime vuoden tältä ei ole voinut välttyä. Itse en valita sillä tämä ääni on kuin tehty sankarille. Talion (Middle-Earth: Shadow sarja), Ryu Hayabusa (Ninja Gaiden 3: Razor's Edge), Joel (Last of Us) ja Batman (Batman: Telltale) ovat vain muutama loistava esimerkki. Mutta se taito näkyy siinä että myös roistopuolelta löytyy monta erinomaista suoritusta kuten Two-Face (Arkham sarja) ja Joker (Arkham Origins). Myös sieltä väliltä löytyy vaihtoehtoja, kuten Delsin Rowe (InFamous: Second Son) ja Arkham Knight / Red Hood (Arkham Knight). Tässä on todellakin ääni josta on moneksi.