Samalla tavalla kuin hyviä lopetuksia tulee kokoajan lisää, niin myös huonoja tulee vastaan enemmän ja enemmän. Monesti kyseessä voi olla vain tarpeetonta cliffhanger pelleilyä, mutta joskus kyse on vain todella typerästi tehdystä lopetuksesta joka ei avaa mitään tai vain kikkailee.

 

 

 

Selvennystä:

 

Lopetukseksi lasketaan se tilanne jossa pelin päätarina loppuu. Kun lopputekstit alkavat.

Tämän jälkeen voi olla sitten vielä pelattavaa, kuten sivutehtäviä.

Yksi per peli

 

 

EPÄKUNNIALLISIA MAININTOJA

 

Jak 3

- Koko Ottsel asetelma ei vain toimi ja lopetus on myös aika mitäänsanomaton.

 

Vanquish

Loppuviimeksi mikään ei tunnu johtavan mihinkään vaan jäävän kesken.

 

Assassin's Creed II

- Tarpeetonta kikkailua menneen ja nykyisen välillä.

 
24. Resident Evil 6: Jaken Kampanja

Siinä missä Leonin kampanja päättyy erittäin hienosti ja Chrisinkin kampanja onnistuu tarjoamaan varsin yllättävällä tavalla toimivan päätöksin, niin Jaken kampanja ei oikein muuta onnistu tekemään, kuin tarjoamaan lopetuksen jossa jää puuttumaan niin paljon. Monet asiat joita enemmän tai vähemmän toivoisi eivät koskaan tapahdu ja muutenkin lopetus on sellainen jossa "se jokin" jää täysin puuttumaan ja tämän kanssa tulee aika tyhjä olo.


23. Evil Within

Sellainen aika tyypillinen kauhuelokuvahenkinen lopetus jossa mitään ei viedä loppuun asti, vaan jätetään enemmän tai vähemmän puoli tiehen, tietysti myös vihjaillen siitä, mitä tulevan pitää.


22. Beyond Good and Evil

Perustyylinen cliffhanger lopetus, eli sitä tyypillistä ei niin hyvin tehtyä päätöstä kokonaisuudelle. Pääidea on selvästikin ollut vain tehdä paikka jatko-osalle, kiusaamalla pelaajia.


21. Half-Life 2

Karu cliffhanger jossa paikka räjähtää ja G-mies tulee juttelemaan. Sitten kaikki jää siihen. Eli tyypillinen lopetus jossa kaikki jätetään kesken.


20. Red Dead Revolver

Loppuu ilman mitään ihmeempää. Pahis on kuollut, yksi parhaista hahmoista on kuollut off screen ja Redin tulevaisuus ei näytä lupaavalta. Tässä lopetuksessa ei tunnu olevan oikeastaan mitään erikoista. Peli vain päättyy ja kaikenlaisesta vihjaillaan.


19. Beyond: Two Souls

Kokonaisuuteen mahtuu monta erilaista lopetusmahdollisuutta ja jos jokin pitäisi nostaa erityisen huonoksi, niin Jodien paluu Jayn luo, koska se ei vain tunnu millään tavalla järkevältä. Mutta suurin ongelma on lopun tulevaisuusnäkymä joka vain maalailee mahdollisuuksia jatkolle lähes tarpeettomasti.


18. Mafia III

Tässä pelissä on aika monta lopetusta eikä mikään niistä ole tyydyttävä, käytän nyt sitä minkä lopulta itse sain, eli lopulta valta menee Vitolle kun Lincoln lähtee New Orleansista. Tämä peli päättyy todella tylsästi ja kun huomioi että Lincoln on päähahmona ihan perseestä, niin lopetus ei toimi sitäkään vähää.


17. Darksiders 3

Tämä kokonaisuus tuntuu todella tarpeettomalta lisältä isoon tarinakokonaisuuteen sillä se ei tunnu johtavan mihinkään tai tuovan pelisarjaan mitään erityistä lisää, ainoastaan lisäämään tarinallista kikkailua, kunnes sarja viimeinkin etenee jonnekin. Lopetus on tämän lisäksi aika tylsä ja mitään sanomaton sillä vaikka Darksiders 2 ei tarinaa myöskään jatkanut, se onnistui tekemään huomattavasti paremman lopetuksen.


16. Dirge of Cerberus: Final Fantasy VII

Muuten tässä lopetuksessa ei ole mitään pahaa sillä se on varsin tyydyttävä rauhallinen päätös, kunnes kuvaan tulee salainen lopetus jossa eräs yllättävän typerän näköinen kaveri tulee sekoittamaan pakkaa pääroistositeellään ja siivellään. Kyseinen hahmo näyttää paljon paremmalta Crisis Coressa, kuin tässä. Tämä jatkovihjailu on lähinnä tarpeeton lisä.


15. Dragon Age: Inquisition - Tresspasser DLC

Pääpelin päätös on loppuviimeksi ihan hyvä, vaikka se Dreadwolfin kanssa meneekin taas vähän tarpeettoman kikkailun puolelle (puhumattakaan että Solas on todella huono roistohahmo). Viimeinen DLC on myös tarinallisesti suhteellisen toimiva, mutta jättää aivan liian paljon toivomisenvaraa siinä suhteessa, miten se päättyy. Solas saa aivan liian paljon painoa ja muuten tämä tulevan rakentaminen on turhan isossa osassa kokonaisuudessa. Tarina kun vain ei päätä mitään vaan jatkaa uusien juonikuvioiden aloittamista silloin kun pitäisi vain lopettaa.


14. Ratchet & Clank: Tools of Destruction

Tuntuu että kun tarpeeksi kauan odottaa niin kaikki pelisarjat käyttävät cliffhanger lopetusta ja siihenhän Ratchet & Clank sarjakin lopulta meni. Lopetuksessa kaikki jätetään tilanteeseen jossa tarina jää kesken ja jatkuu myöhemmin. Mitä muuta siitä voisi sanoa, kuin että se ei ole millään tavalla tyydyttävä päätös tarinalle.


13. Walking Dead, season 1

Loppupätkä joka ei kerro lopulta yhtään mitään. Lopetuksessa on monta hyvää puolta draamallisesti, mutta kaikki menee pipariksi siinä kohtaa kun yritetään auttaa Clementine eteenpäin, koska samalla tarinaa ei millään tyydyttävällä tavalla viedä minkäänlaiseen päätökseen, vaan jätetään leijumaan.


12. Jak & Daxter: Precursor Legacy

Törkeä cliffhanger ilman mitään muuta. Vaikea tätä on sen enempää avata. Kun on kerännyt kaikki tarvikkeet ja avaa mystisen oven, niin kaikki tuijottavat sitä äimänä mutta pelaaja näkee vain valoa, kunnes peli vain loppuu, ilman mitään selityksiä tai kummempaa juonellista palkintoa.


11. Far Cry 5 - Ydinpommi

Lopetus joka pyrkii vain olemaan shokeeraava, ilman mitään oikeaa sisältöä. Ydinpommin isku tuhoaa kaiken ja jostakin syystä taas kerran kaikki munaavat ja Joseph saa yliotteen, julistaen uhkaavana että tästä eteenpäin, pelaajan ohjaama tulokas on nyt hänen perheensä. Siinä on tiettyä tyyliä, mutta tapa jolla kokonaisuus on luotu, ei vain käy järkeen niin monella tavalla, että se ei vain toimi isona kokonaisuutena.


10. Deus Ex: Mankind Divided

Tuntuu että tämän pelin lopetus ei oikeastaan edes yritä lopettaa mitään vaan toimii lähinnä mahdollisuutena sekoittaa pakkaa mahdollisimman paljon lisää, jotta jatko-osalle olisi enemmän ja enemmän kysyntää. Mikään kun ei tunnu päättyvän, vaan lähinnä täydentyvän ja jatkuvan.


9. Gun

Todella tylsä loppu. Päähenkilö jättää roiston kuolemaan tämän anoessa ja selviää liittolaisen avulla. Sitten peli loppuu, ei mitään sen ihmeellisempää. Tälläinen lopetus on hyvä siksi, että ainakaan se ei ole cliffhanger, mutta samalla se ei tarjoa mitään erikoisempaa tyydyttävää päätöstä tarinalle, vaan vain tylsän lopun ilman mitään ihmeellisempää.


8. Lord of the Rings: Third Age

Tässä olisi ollut vaikka kuinka mahdollisuuksia, mutta loppu sidotaan todella vahvasti kirjojen tapahtumiin, kun Sauron tuhoutuu. Pelin sankareista ei kerrota oikeastaan mitään, vaan heidät unohdetaan lähemmäs saman tien, vaikka heidät on nostettu taistelemaan suoraan itseään Sauronia vastaan. Tämä on sellainen lopetus joka ei käy juuri edes järkeen eikä tarjoa mitään erityisempää saati tyydyttävää päätöstä tarinalle.


7. X-Men Origins: Wolverine

Cliffhanger lopetus jolla ei ollut mitään syytä olla cliffhanger. Kun nyt on kyse hahmon alkuperästä niin tietyllä tavalla tämä on ymmärrettävää, mutta lopetuksen kanssa mennään pitkälle tulevaisuuteen ja vain sekoitetaan tarinakokonaisuutta ilman mitään järkevää syytä, sillä tämä on niitä lopetuksia josta on tehty näin monimutkainen ja kikkaileva, vain jotta olisi olemassa syy tehdä pelille jatko-osa jossa kaikkia näitä juonikuvioita sitten aletaan purkaa, sillä isoihin kuvioihin on sentään menty, lähes maailmanlopun fiilikseen.


6. Call of Duty: Ghosts

Muuten lopetuksessa ei ole mitään vikaa, mutta kun mukaan on pakostakin vielä ängetty viime hetken käänne jossa juuri tapettu pääroisto ei olekaan kuollut ja kaappaa pelihahmon, tehdäkseen hänestä itsensä kaltaisen, ei lopetuksella saada aikaiseksi muuta kuin paha maku kokonaisuudesta.


5. Red Dead Redemption 2

Ongelma tämän kanssa on siinä, että tämän pelin lopetus, on vain ensimmäisen pelin johdantoa ja kaikki menee täysin pieleen siinäkin tapauksessa. Tämä lopetus on sellainen josta ei pysty nauttimaan silla vaikka siinä korjataankin tiettyjä vääryyksiä, niin silti Marston on vain matkalla kuolemaansa ja kaikki on väliaikaista. Lopetus ei toimi, koska se ei oikeastaan edes lopeta mitään millään tavalla. Kaikki toimisi paremmin jos siinä olisi otettu vähän isompi kokonaiskuva, eikä jääty vain ykköspelin johdannoksi.


4. Resident Evil 5

Weskerin loppu ei tee kunnia hahmolle on se suurin ongelma tämän pelin lopetuksen kanssa. Kaikki muut kliseiset Resident Evil pätkät ovat ihan ok ja vaikka tulivuoren kraatteri onkin upea paikka loppuhuipennukselle, niin tapa jolla Albert Wesker viimeistellään, ei vain ole hahmolle sopiva lopetus, muutenkin hänen lopullisesta muodostaan puuttuu kaikki tyylikkyys. Tälläisenään lopetus on todella peruskamaa, mutta se miten huonosti se tekee lopun todella hyvästä roistohahmosta pudottaa sen todella alas.


3. Middle-Earth: Shadow of War - Blade of Galadriel DLC

Harvoin tulee vastaan tapauksia kun DLC pärsää pääpelin paremmin kuin hyvin, mutta tämä on juurikin sellainen tapaus. Shadow of War onnistuu kehittämään erinomaisen tarinan ja tämä DLC yrittää täydentää sitä, mutta tekee sen täysin pääpelin kustannuksella. Lopetuksessa pääroistona on pääpelin sankari Talion ja tapa miten peli päättyy, Talionin tappioon, pääasiassa vain luo ristiriitaisuutta pääpelin tarinan kanssa. Tämän DLCn olisi pitänyt päättyä siten että Talion nujertaa pelaajan.


2. Divinity: Ego Draconis

Tämä on niitä tapauksia joissa DLC sisältää sen todellisen lopetuksen. Flame of Vengeancen päätös on sellainen todella klassinen fantasiatarinapäätös jossa sankari voittaa ja häntä juhlitaan samalla kun roisto kuolee. Tämän pelin tapauksessa kaikki siis jää kesken ja DLC on se loppuhuipennus. Tässä vaiheessa sankari on kristallissa vangittuna kun taas vihollinen herää. Kaikki jää keskeneräiseen tilaan, eli tyypilliseen umpisurkeaan cliffhangerlopetukseen. Huonoon lopetukseen pahimmasta päästä.


1. Kingdom Hearts III

Ottaen huomioon että tämän pitäisi olla se Dark Seeker saagan päätös, niin aika monet asiat eivät loppuviimeksi edes pääty. Tietysti tiettyjen hahmojen tarina saattaa olla nyt ohi, mutta olisi ollut suotavaa että lopetus olisi ollut vaihteeksi sellainen, mikä ei heti välittömästi ala maalailemaan jatko-osalle paikkaa. Kingdom Hearts II teki hyvää työtä lopetuksen kanssa, joten miksi se tuntuu olevan nyt mahdotonta. Muuten kaikki on hyvin, mutta viime hetken käänne sitten pilaa aivan kaiken todella hyvin ja vain lisää epätietoisuutta.