Mafia.jpg?1618093184

Järjestäytyneen rikollisuuden piirissä

 

Mafia, sillä tyylikkäällä tavalla, kuten Kummisedässä tai Miller's Crossingissa. Pelisarjan ensimmäisen pelin paranneltu versio joka ei ole yhtä hyvä peli kuin PS2:n Godfather, mutta ehdottomasti pelaamisenarvoinen jos kaipaa vähän mafiatunnelmaa sillä tyylikkäimmällä tavalla.

 

 

 

Mafia: Lopullinen Versio

Mafia sarjan kohdalla itse olen pelannut nämä pelit käänteisesti, sillä ensimmäinen minkä pelasin kokonaan läpi oli kolmas. Kakkosta olin pelannut kyllä ennen sitä, mutta läpi asti se tuli pelattua vasta myöhemmin. Kumpikaan näistä jatko-osista ei varsinaisesti räjäyttänyt pankkia, vaan tuntui peräti siltä, että tämä sarja on huonontunut edetessään. Nyt kun tämä ensimmäinen on tullut pelattua paranneltuna versiona, niin on helppoa todeta, että tilanne on juurikin niin, sillä tämä peli on kolmikosta helposti se paras, lähemmäs jokaisella mahdollisella tavalla.

 

Mafiapeli joka näyttää siltä miltä pitääkin

Thomas Angelon tarinaa seurataan hänen itsensä kertomana, savukkeen ja kahvikupin äärellä, kun tarina on jo ehtoopuolellaan. Lopetus on alusta asti selvä, koska itse tosiaan olen pelannut Mafia II:n ennen tätä peliä läpi. Mutta koska kyseessä on sarjan ensimmäinen osa, niin se toimii hyvin omana kokonaisuuteenaan, seuraten taksikuskina toimivan Tommyn tarinaa, kun hän päätyy osaksi Salierin rikollisperhettä ja tekee monia mafiosoille tyypillisiä tehtäviä, joissa monissa konetuliaseet soivat. Tarinan edetässä tutuksi tulevat monet hyvin tehdyt hahmot, mutta harmillista on se, että ne pari kaikista oleellisinta hahmoa, ovat aika heikosti tehtyjä. Sen sijaan sivuhahmoissa on monta todella hyvin tehtyä ja Tommy Angelo on erinomainen päähenkilö. Pääroisto pelissä sen sijaan ei nappaa yhtään, eikä sellaista todella hyvää vihollishahmoa myöskään löydy. Siinä missä Vito Scaletta oli kokonaisuutena aika puiseva ja mitäänsanomaton perusmafiosohahmo ja Lincoln Clay umpisurkea päähenkilö, on Tommy sympaattinen ja kunniallinen hahmo monine heikkouksineen, mutta erinomainen ääninäyttely sopii hahmoon todella hyvin.

Erityistä lisämainintaa peli ansaitsee siitä, miten loistavasti se on vanginnut sen todellisen mafiatyylin, jota Mafia III:ssa ei ole nimeksikään. Mafian miehet pukeutuvat tyylikkäästi, aseiden käytössä on myös tyyliä ja muutenkin pelissä on erittäin hyvä fiilis monin paikoin, varsinkin tulitaisteluissa, mutta myös niissä tarinallisissa hetkissä kun vain puhutaan. Tarinan aikana käydään läpi monet kliseet mitä kokonaisuuteen mahtuu ja jokusta aika typerää ja heikosti tehtyä käännettä lukuunottamatta, tarina toimii erittäin hyvin ja tarjoaa aihepiirille aika ilmeisen lopetuksen joka käy Tommyn kaaren varsin onnistuneesti läpi. Pelaaja ei voi vaikuttaa tapahtumaan ja Tommy ei ole kylmäverinen murhaaja tai kiven kova ammattilainen. Hän on uskollinen sotilas joka tekee mitä pomo käskee, mutta joka saa siitäkin huolimatta maksaa heikkousistaan. Isoimmaksi kysymysmerkiksi tarinallisessa kokonaisuudessa jää lähinnä se, että miten kaikki lopulta nivoutuu yhteen.

Tunnelma on ehdottomasti niitä isoja juttuja mikä pelissä näkyy ja tuntuu. Jos siis kaipaa mafiatyyliä mitä on monissa elokuvissakin, niin tämä siihen sopiva peli. Siis Mafia II pitää tämän saman tyylin, mutta avaa sen vapaampaan maailmaan. Myös Godfather tarjoaa paljon enemmän pelattavaa, vapaampaa tekemistä ja runsaasti kehitystä, mitä tämä peli ei tarjoa. Tämän pelin kokonaisuus koostuu useasta tarinatehtävistä joiden välillä ei ole vapaata aikaa. Pelissä on kyllä Vapaaseikkailumuoto, jossa sitten saa vapaasti tehdä mitä haluaa, mutta se on erillinen osuus. Tarina on oma osuutensa, jonka peli kertoo palasina.

 

Ammuskelua ja ajelua

Pelattavuus on tietysti yksi oleellisimpia osia ja kun alkuperäinen peli ei ole tuttu, niin en osaa sanoa että onko Definitive versio nyt sitten kuinka merkittävästi kehittynyt. Tälläisenään se on kuitenkin erittäin hyvä. Pelattavuudessa on sellainen sopiva tarkkuus ja jouhevuus joka mahdollistaa sen että pelatessa tuntee että vika ei juuri ole ohjattavuudessa. Ampuminen ja suojatuminen varsinkin toimivat juuri kuin arvata saattaa. Pelihahmo ei ole luodinkestävä ja suojista ampuminen on oleellista selviytymisen kannalta. Päätehtävissä isossa osassa on monesti juurikin se ammuskelu, joten on hyvä että se on tehty hyvin. Aseistus ei ole järin kattava, mutta siinä on juurikin ne tarvittavat työkalut aina tommy gunista alkaen. Eri aseissa on todella hyvä ote sillä haulikko tekee lähestä todella hyvin vahinkoa, kun taas kivääri tekee hyvin vahinkoa kauas. Konepistooli kuitenkin on se ase jolla se mafiafiilis tulee parhaiten esiin.

Ammuskelun ohella ajaminen on isossa roolissa ja tässä pelissä ajamisen on tarkoitus on merkittävästi realistisempaa kuin monissa kaltaisissaan. Tosin, itse kun pelasin lähinnä tarinan, niin pakko todeta että on todella positiivista että pelissä on mahdollista ohittaa kaikki paikasta A paikkaan B väliset ajoreissuit jotka ovat pelkkää siirtymää. Siis matkan saa ajaa itsekin ja kentässä on merkit jotka näyttävät oikean tien, mutta itse tykkäsin todella siitä, että nämä osuudet voi ohittaa. GTA peleissä varsinkin niihin pätkiin kypsyi todella helposti, koska ne olivat vain hidastamassa pelaamista. Varsinkin tämän pelin kanssa tämä on todella hyvä ratkaisu, koska sivutekemistä ei tarinan kanssa ole. Free Ride tilassa saa sitten paljon vapaammin pitää hauskaa, ajalle ja ammuskella ja etsiä keräiltäviä esineitä.

 

Parantamisen varaa olisi siellä ja täällä

Täydellinen paketti ei kuitenkaan ole, sillä muutamat asiat nousevat esiin todella usein. Yksi on se, että peli on vähän bugisemman puoleinen. Välillä ääni katoaa, pelihahmot juuttuvat kenttiin tai muuta vastavaa satunnaista. Yleensä aika pienimuotoista, mutta joskus vähän häiritsevämpää jos tälläiset asiat tulevat vastaan silloin, kun kyseessä on huomattavasti hektisempi tilanne kuten takaa-ajo tai tulitaistelu. Ajaminen ei muutenkaan ole pelissä järin hauskaa sillä varsinkin nopeammissa tilanteissa ohjattavuuden tietty kulmikkuus korostuu eikä ajamisessa ole samanlaista mielekkyyttä kuin monissa muissa peleissä. Tietysti ideana on pyrkiä astetta realistisempaan suuntaan, mutta ei se tarjoa pelattavuuteen mitään järin kivaa.

Vaihtelua peliin ei merkittävästi ole tuotu, mutta tiiviinä kokonaisuutena peli toimii kuitenkin hyvin. Välillä juostaan ja hypitään aitojen yli mikä on kivaa vaihtelua, mutta sitten on tehtäviä joissa hiiviskelllään tai etsitään jotakin satunnaista ilman selvää merkkiä. Varsinkin hiiviskelyosuudet ovat täyttä kuraa tässä pelissä. Niitä on vain pari, mutta kyllä ne erottuvat todella häirisevästi joukosta, sillä niissä ei ole mitään hauskaa. Paljon parempia tehtäviä ovat erittäin tyylikkäästi kootut tehtävät joissa tunnelma ja tyyli korostuvat, kuten ukkosen sävyttämä tehtävä yön turvin.

Mafia on pääasiassa oikein hyvä peli. Sen tarinassa on muutama rasittava asia kun päähenkilö tekee jotakin typerää tai ei tajua jotakin ilmeistä, mutta siinä on samalla aikaa se erittäin vahva mafiafiilis joka todella korostuu monissa hetkissä. Tavallaan peliin kaipaisi sivutehtäviä, mutta samalla aikaa kun muistelee Mafia II:sta jossa sivutekeminen oli aivan turhaa ja usein vielä turhauttavaa, niin on tavallaan hyvä, että vapaa touhuaminen on täysin vapaaehtoista. Godfather on edelleen se paras mafia-aiheinen peli, mutta kyllä Mafia, on ehdottomasti pelaamisen arvoinen kokonaisuus joka on monin paikoin aika itseääntoistavaa, mutta todella hyvin tehtyä toimintaa joka tarjoaa mafiatunnelmaa erinomaisella tavalla. Varsinkin silloin kun saa itse valikoida aseistuksensa ja asustuksen.


Mobster2.jpg?1618093188

Pisteet tyylikkyydestä ja tunnelmasta

 

 

Yhteenveto

Mafian sarjan hyvin selkeästi paras osa kolmikosta niin tarinallisesti, tyylillisesti kuin pelillisestikin. Päähenkilö on oikein hyvin tehty, tarinassa on sellainen vahva mafiafiilis aina katkeraan loppuun asti ja vaikka mukana onkin monta hyvin huonosti tehtyä hahmoa ja typerää käännettä, niin kokonaisuutena paketti on ennenkaikkea mafiatyylillisesti erinomainen paketti.

 

+ Mafitunnelma

+ Tyylikäs toteutus

+ Räiskintä

 

- Muutama typerä käänne ja huonosti tehty hahmo

- Turhauttavat hiiviskelytehtävät

 

Arvosana: 7,2

 

Loistava