Yksi kaikkien aikojen suosituimpia pelisarjoja sai viidennen osansa joka myi erittäin hyvin. Itse en ole oikein koskaan ollut sarjan fani, mutta kun peli saa näin paljon kehuja, niin kyllähän sen pariin on, tilaisuuden tullessa kohdalla, syytä paneutua.

 

 

 

GTA V on monella tavalla kuin sarjan aiemmatkin pelit. Pelimaailma on valtava ja täynnä tekemistä. Pää- ja sivutehtäviä avautuu pikku hiljaa enemmän ja enemmän ja siinä ohessa voi paneutua sivuaktiveetteihin ja jos mieli tekee, niin voi aloittaa täyden sodan, tappaen kaiken mikä tulee vastaan. Pelaajalla on täysi vapaus tehdä mitä haluaa. Ajopelejä on useita ja samoin aseita. Tuskin kenellekään on epäselvää että GTA:n maailmassa, liikutaan rikoksen polkuja.

Pelisarjan peleistä olen pelannut useampaa mutta Liberty City ja San Andreas ovat niitä astetta tutumpia. Itse en juuri tykkää Rockstarin peleistä, sillä niissä on yleensä samat ongelmat osasta toiseen. Red Dead Redemption on se poikkeus, sillä se peli oli todella hyvä, ellei jopa mestariteos. Mutta tuttuun tapaansa, Rockstar munasi tarinassa oikein kunnolla. Mutta ei mennä siihen sen enempää.


Tarina seuraa kolmea pelihahmoa joista jokainen on lievästi erilainen pelattavuudessa, mutta jokaisen kyvyt kehittyvät joten todelliset erot ovat lähinnä kosmeettisia. Näiden kolmen hahmon välillä voi tarinan edetessä vapaasti vaihdella ja jokaisella on omat tehtävänsä joita muut eivät voi tehdä.

Michael De Santa on harmaa ja särmätön perus mafioso tyylinen hahmo. Ikääntynyt ja tukeva mieshenkilö joka on tehnyt rikoksia kauan, mutta on nyt jättänyt sen elämän. Ikävien tapahtumien johdosta hän tempautuu takaisin rikolliseen maailmaan, jossa hän tosin osaa operoida varsin hyvin.

Franklin Clinton on katugangsteri joka pyrkii pääsemään paremman elämän makuun. Kohtaaminen Michaelin kanssa johtaa siihen että Franklin tempautuu syvemmälle rikolliseen maailmaan ja siinä samalla vähän oppia kokeneemmalta rikolliselta.

Trevor Phillips on pultsarityylinen rääväsuinen psykopaatti jolla on suuret puheet ja lyhyt pinna. Hän tuppaa tekemään mitä haluaa, piittaamatta seurauksista ja kun vanha tuttu palaa rikollisiin piireihin, niin päättää Trevor liittyä pirskeisiin, sekoittaen kaikkien ympärillään olevien elämää.

Nämä kolme pelihahmoa ovat kaikki enemmän tai vähemmän tylsiä. Itse en vain saanut kiinni oikein kenestäkään. Kukaan ei todella napannut sillä oikealla tavalla. Kyllähän heillä nyt pelaa, mutta tapahtui tarinassa mitä vain, ei heidän kohtalonsa kovin paljoa kiinnosta. Pyrinkin itse pelaamaan jokaisella hahmolla vähän eri tavalla, pyrkien tuomaan tarinaan edes vähän sielua, sillä sitä tästä pelistä ei löydy.

Tarina on kaiken kaikkiaan juurikin sellainen kuin voi olettaa. Pari typerää temppua vie porukan kunnolla suohon. Sitten kun tilanteita pitäisi yrittää ratkoa, niin se tapa jolla itse niitä alkaisin ratkoa, ei ole mahdollinen sillä kaikki pitää tehdä pakotetulla ja hyvin usein perin typerällä tavalla. Omia valintoja tässä pelissä ei juuri ole.


Tarinan edetessä vastaan tulee toinen toistaan erikoisempia kaduntallaajia. Valta osa on perustylsiä heppuja joiden tekemiset eivät voisi vähempää kiinnostaa. Tässä pelissä on aika vähän sellaisia hahmoja joiden elämään viitsii paneutua. Tämän takia en itse juuri sivutehtäviä viitsinyt vaivautua tekemään sillä pääjuonen kanssakin oli kestämistä. Tämä kun on niitä pelejä joissa on todellakin kiveen kirjoitettu tarina, ihan muutamaa hetkeä lukuunottamatta.

Lopussa tehdään toki valinta, mutta matka sinne on yhtä koettelemusta. Monet asiat tarinassa jätetään sivuun vaikka itse olisin oitis koston kannalla, vaan ei. Tämän pelin tarinapätkät ovat hyvin usein sellaisia, että niitä ei juuri jaksa edes katsoa sillä sitä loputonta paskanjauhamista riittää, ilman mitään oikeasti kiinnostavaa asiaa.

Silloin peli ei ole järin onnistunut kun odotat sen loppuvan. Siinä missä hyvissä peleissä tekee mieli tehdä kaikki sivutehtävät heti, etteivät vain jää tekemättä, ei niitä juuri edes harkinnut tekevänsä tämän pelin kohdalla.


Vapaus on iso juttu GTA sarjassa, on ollut aina.

Eräs asia mikä hyvin nopeasti ottaa päähän tämän pelin "vapauden" kanssa on se, kuinka vähän hahmojen ulkomuotoon voi todella vaikuttaa. Siis vaatteita on monenlaisia, mutta vain harvat niistä ovat oikeasti hienoa ja niihin liittyy usein typeriä rajoituksia. Kaikki takit eivät sovi kaikkien housujen kanssa jne. Tämän lisäksi kaikille hahmoille ei voi ostaa kaikkia vaatteita. Tuntuu siltä että Franklinilla oli monta todella hienoa pukua, jotka olisin mielelläni ottanut Michaelille, vaan ei. Itse kun pidin jokaisella hahmolla tietyn tyylin.

Mutta se mikä todella rajoittaa on parturointi ja tatuointi. Tiettyjä tatuointeja ei saa kuin tietyillä hahmoilla ja vain tiettyihin paikkoihin. Tämä on vielä ihan ok. Se mikä todella ottaa päähän on se, miten vähän hahmojen kampauksiin voi vaikuttaa. Franklinilla variaatiota riittää mutta Michaelilla ja Trevorilla on jotain 2-3 erilaista kampausta ja vaihtoehto, parta/ei partaa.


Ajoneuvojen suhteen vaihtelua on jonkin verran, mutta silti usein ajeillaan ennalta määrätyillä kulkupeleillä. Sitten on tämä juttu mikä on usein GTA peleissä läsnä. Moottoripyöriä näkee ihmeen vähän ja sitten näitä harvinaisempia ajopelejä vielä sitäkin vähemmän. Hyvin usein on vain pari erilaista vaihtoehtoa ajopeliksi, ellei sitten halua kokeilla onneaan vastaantulevien ajoneuvojen kanssa.

Lisäksi tuntuu että monta asiaa on tehty väärin, osittain realistisuuden nimissä. Ajoneuvosta ei niin vain enää hypitä pois ja kolarointi oikeasti tuntuu. Kyllähän tästä näkee mihin ollaan menossa eikä siinä mitään, kunhan läsnä olisi sitten myös vähän johdonmukaisuutta sillä joskus tuntuu että pienikin niitti tappaa. 


Mitä tulee toimintaan, niin siinä ollaan hyvillä raiteilla. Aseita on heti paljon ja variaatiota ihan kivasti, niitä ei myöskään niin vain menetä. Toiminnan suhteen vähän häiritsevää on se, että energiamittari ei ole niin selkeä kuin aiemmin, sillä kestävyys kuluu myös juostessa.

Toiminnassa on lisäksi eräs aika ikävä ongelma. Tähtäys on todellakin vain vähän sinne päin. Tarkkuus ei ole tämän pelin vahvuuksia sillä tähtäin on yksi onneton piste ja sitä ei muuteta. Tähtäysavustin auttaa hieman, mutta siinä on omat epätarkkuutensa. Toiminta on kuitenkin suuren arsenaalin ansiosta oikein nautinnollista aika ajoin.


Mitä tulee pelin tehtäviin, niin ne tuntuvat noudattavan tiettyä kaavaa. Hyvin usein on luvassa tehtävä. Mene paikkaan X ja tapa vihollisia (nämä ovat ihan ok) mutta sitten kun pitää ajaa pitkiä välimatkoja, niin itse alan hermostua, varsinkin kun sitä aika kehnoa dialogia on luvassa, paljon. Ajoneuvoilla ajettavat matkat ovat usein naurettavan pitkiä. Todellista vaihtelua ei päätarinan tehtävissä ole kovinkaan paljoa. Toiminnallisia jaksoja vastaan ei ole mitään ja ajo-osuudet menevät nekin pieninä annoksina.

Se mikä nyppii, on ne tietyt asiat tehtävissä jotka voivat katkaista tehtävän kuin seinään. Esimerkiksi, lennä pitkä matka ja laskeudu, munaa laskeutuminen niin teet koko paskan alusta asti. Sitten on vielä nämä hauskat pätkät kun pitää tehdä jotain muka poikkeavaa, kuten siirrellä kontteja. Tylsää ja puuduttavaa. Vaihtelua tulee sentään silloin kun pelihahmoa vaihdetaan ilmasta. Ryöstökeikat ovat tämän pelin parasta antia.

Tämä peli on rahan takia vähän outo. Palkkiot tehtävistä ovat aika harvoin rahallisia. Kyseessä on enemmänkin tälläinen tyyli: Tehtävä arvostellaan pronssi-hopea-kulta, riippuen siitä että miten suoriuduit. Näihin liittyy usein myös ennaltamääriteltyjä lisäbonuksia, joita et tosin ennalta tiedä. Tämä syö nautintoa pahasti. Itse haluaisin rahaa, kun mitään kokemuspisteitäkään ei tule.

Panin myös merkille että nykyään GTA:ssa poliisit tulevat herkemmin perään ja ovat hankalampia karistaa. Liittynee tähän realistisempaan lähestymistapaan.

Eräs tyyliseikka pelissä ärsyttää yllättävän paljon, hahmojen pukeutuminen. Pelihahmot vaihtelevat vaatteita silloin tällön mutta esimerkiksi Trevoria ei voi pelata alushousuillaan, kuin silloin kun hän saattuu olemaan siinä tilassa kun hänet ottaa komentoonsa, vaatetuksen rajoittamista.


On varmaan käynyt jo selväksi että tämä peli ei ole järin hyvä, ei ainakaan omasta mielestäni. Toiminnassa on puolensa, mutta peli rajoittaa monia asioita aika typerästi. Juonessa on paljon todella typerää kamaa ja hahmot juttuineen eivät todellakaan ole kiinnostavia.

Peli tarjoaa todella paljon erilaista tekemistä ja kun on kolme pelihahmoa niin tekemistä todellakin riittää, paljon. Sivutehtäviä on paljon ja vapaa-ajan aktiviteettejä niitäkin riittää. Nämä eivät vain ole järin kiinnostavia eikä näistä saakaan juuri mitään oikeasti hyödyllistä. 

Eräs puolinäppärä idea pelissä on, kun sen läpäisee. Peli tekee "psykologisen arvion" pelaajasta tämän toiminnan perusteella. Tämä on tosin silkkaa vittuilua sillä tämä arvio haistattelee jos et tee sivutehtäviä, vapaa-ajan aktiviteettejä ja jos harrastat rikollista toimintaa, esim varastat autoja. Tähän kaikkeenhan peli oikein kannustaa. Sitä odotellessa kun joku hyvä peli tekee oikeasti hyvän psykologisen profiloinnin. Jos asioihin voisi vaikuttaa paremmin, niin tämä olisi ihan ok.


Kokonaisuudessaan GTA5 on yliarvostettu peli. En pelannut online muotoa, koska olen kuullut pari asiaa jotka johtavat helposti ongelmiin. Banneja vaikka et tee mitään ja kyllähän niitä riittää. Sanoisin että tämä peli todellakin on GTA, siellä on kaikki ne heikkoudet mitä on aina ennenkin ollut, mutta myös ne vahvuudet. Tässä pelissä on paljon tekemistä ja jos niistä saa oikeasti kiinni, niin pelattavaa riittää pitkäksi aikaa.

Itse en vain juuri pitänyt. Tässä pelissä on niin paljon niitä pieniä asioita jotka todella ärsyttävät. Niitä tulee lisäksi vastaan todella paljon. Tekemistä kyllä riittää ja onhan tässä pelissä hetkensä. Siksi en antanut ihan niin rumaa arvosanaa, kuin tekisi vähän mieli.

 

+ Paljon tekemistä ja pelattavaa

+ Vapaus tehdä "mitä haluaa"

+ Paljon aseita ja paljon ammuttavaa

 

- Paljon asioita jätkä ärsyttävät

- Ei kiinnostavia hahmoa

- Niin moni asia jättää toivomisen varaa

 

Arvosana: 5,6

 

Paremmalla puolella