Päähahmo voi ajoittain olla haastava määritellä, tai sitten voi olla haastavaa sanoa että missä vaiheessa sivuhahmosta tuleekin päähahmo. Joissakin peleissä on monta päähahmoa, jolloin tuntuu että yhtä selvää ei sitten olekaan. Tämä on yksi syy miksi ne pelit, joissa on selvä päähahmo, korostuvat tälläisissä listoissa paljon enemmän. Todellisen päähahmon kyllä tunnistaa vaikka pelimaailman kehittyessä, päähahmojen ja sivuhahmojen rajat alkavatkin tietyissä tapauksissa hälvenemään.

 

 

 

Kertausta:

- Vain yksi hahmo per peli.

  • Jos pelissä on useampi hahmo joilla pelataan suunnilleen samanverran niin vain yksi kelpaa.

- Jos sarjan muissa peleissä on eri päähenkilö, niin he kaikki kelpaavat listalle, mutta eri peleistä.

- Ei ole väliä että mistä henkilö on alunperin peräisin

- Custom hahmot myös ok jos sisältö ja tarina vain toimivat

- Pelkkä hahmo ei riitä vaan pelin myös tarjottava jotakin jotta hahmo todella pääsee oikeuksiinsa

- Koska monet hahmot ovat saaneet useita erilaisia versioita, niin vain yksi kelpaa, eli paras valitaan

- Itsenäisiksi laskettavissa olevat DLC:t voidaan huomioida pääpelin rinnalla

 

Kunniamainintoja:

 

Astro - Astro's Playroom

Sympaattinen robottihahmo joka seikkailee PS5:n sisuksissa ja käy läpi koko Pleikkarihistoriaa, keräten samalla muistoja. Veikeä tyyli ja ulkoasu tekevät hahmosta oitis sympaattisemman ja muutenkin paremman.

 

Harros the Vassal - Mortal Shell

Tyypillinen fantasiasoturihahmo, jonka tarina kuitekin tekee hahmosta omanlaisensa ja sitä kautta hän sopii erittäin hyvin pelin maailmaan.

 

Michelangelo - Teenage Mutant Ninja Turtles II: Battle Nexus

Omalla tavallaan todella joukosta erottuva ja erinomainen hahmo, mutta silti se vähiten suosikki veljesporukasta. Ei kuitenkaan tee hänestä huonoa hahmoa.

 

Garret - Thief II: Metal Age

Mestarivaras joka on nähnyt pari erilaista ulkoasua, mutta se sisimmäinen tyyli on ollut hyvä joka kerralla. Ehkä paras variaatio on juurikin kakkospelistä.

 

Booker DeWitt - BioShock: Infinite

Hahmo joka on monella tavalla melko tavanomainen, mutta loistava ääninäyttely ja tarinankerronta tekevät hahmosta merkittävästi paremman.

 

Joseph Capelli - Resistance 3

Merkittävästi parempi hahmo mitä hän oli aiemmassa pelissä. Nyt hänessä on oikeasti syvyyttä ja hänen tarinassaankin on todellista painoarvoa.

 

Laura - Quarry

SuperMassiven kauhutarinapelien päähenkilöistä Laura saattaa hyvinkin olla se paras. Kyllähän pari muutakin kisaa siitä paikasta, mutta kyllä Laura on oitis siellä kärjessä.

 




24. Jayden - Star Wars: Jedi Knight - Jedi Academy

Tämä on Star Wars kokonaisuudessa melko hyvä hahmo, ei mitään erikoista joka jäisi oitis mieleen ja pysyisi siellä, mutta tälläiseen tarinaan, joka tapahtuu lähemmäs kaiken todellisen Star Warsin jälkeen (7-9 fan fic trilogiaa ei lasketa) ja alkaa kehitellä kokonaan uusia juttua, on Jayden oikein hyvä hahmo. Pelaajalla on vähän tilaa tehdä hahmosta omanlaisensa ulkoisesti ja hyvä-paha akselilla. Voisi jopa sanoa että Jayden on parempi päähenkilö mitä melko heikko tarina oikeasti ansaitsisi.


23. Guybrush Threepwood - Seceret of Monkey Island

Koominen hahmo joka päätyy koomisiin tilanteisiin. Guybrush ei ole mikään toimintasankari ja tämä wannabe merirosvo on juurikin sitä tyyppiä joka sopii hyvin tilanteisiin joissa järki, fysiikan lait ja monet muut tosielämän säännöt eivät päde mitenkään merkittävästi.


22. Mow Man - Huntdown

Se ehdottomasti onnistunein hahmo, sillä hahmon tietty koomisuus tekee hänestä niin hyvän. Se robottimaisen looginen lähestymistapa miltein kaikkeen tekee hänestä myös aika hauskan. Siinä missä kaksi muuta päähahmo ovat melko tyypilliset cyberpunk päähenkilöt on Mow man sellainen hahmo kuin Star Wars: Rogue Onen K2S0, mutta tällä kertaa hän on se päähenkilö, ainakin omalla kohdalla, sillä hänellä itse pelasin ja sitä kautta hänestä oli omassa pelissäni se päähenkilö.


21. Marcus Kruber - Warhammer End Times: Vermintide 2

Näitä astetta paremmin tehtyjä hahmoja joka on monella tavalla se aika tyypillinen videopelipäähahmo, mutta kuitenkin omalla tyylillään. Kruber on pääasiassa se tyypillinen sotilashahmo joka on erittäin hyvä päähenkilövalinta pelissä jossa pelaaja valitsee sen päähenkilön. Vaikka omalla kohdalla hän ei ykkösvalinta olekaan, niin porukasta on kyllä se hahmo, joka lähimpänä sitä päähahmo arkkityyppiä.


20. Aegis - Steelrising

Automaton Ranskan vallankumouksen ympyröissä teräsarmeijaa vastaan. Aegis on kaikessa tunteettomassa tyylissään todella hyvin tehty hahmo. Hänessä ei isommin ole mukana tunteita, mutta juuri se korostaa sitä, että pelihahmo on kone joka toimii vain päätavoitteensa mukaan ja tapa jolla Aegis kommunikoi muiden pelihahmojen kanssa toimii todella hyvin koska Aegisin puhetyyli pysyy aina samanlaisena, rauhallisena ja sitä korostaa se konemainen käytös mikä on osa hahmoa alusta loppuun asti.


19. Ahri - Ruined King: League of Legends Story

Tavallaan enemmän päähenkilö kuin sivuhahmo, vaikka sekin lienee tavallaan mielipidekysymys. Ehdottomasti sieltä parhaasta päästä mitä ryhmäläisiin tulee. Koska tämä on niitä pelejä jossa on se selvä ykköspäähahmo, niin muiden hahmojen kanssa tilanne on enemmänkin sellainen, että mitä he tuovat tarinaan ja miten paljon heidän osuutensa kokonaisuudessa oikeasti merkkaa. Koska itse pidän häntä yhtä parhaiten rakennetuista hahmoista porukassa, nousee hän selvästi sinne päähahmopuolelle.


18. Megaman - Megaman X8

X sarja on pitkälti se, missä tämä hahmo on oikeasti parhaimmillaan, vaikea sanoa että missä nimenomaan, mutta itse arvon nyt tämän viimeisen. Mitä pidemmälle sarja menee, sitä enemmän hahmon todellinen identiteetti alkaa muodostua ja siinä missä X4 vielä hapuili, oli X6 joka aiva varma siitä, millainen X sitten olisi tässä sarjassa. Megaman Legendsiä en ole pelannut, mutta ymmärtääkseni, siinä on todella erilainen Megaman, mitä tässä sarjassa, sillä tässä tapauksessa, hänestä on muodostunut aika vahva päähenkilö, kun ne turhan animepojumaisuudet ovat karsiintuneet pois.


17. Vryn - Bleed

Asennemimmi todellisella äksöntähtitaitovalikoimalla ja rakkaudella videopelejä kohtaan. Ehdottomasti todella hyvin, hieman kieli poskessa tehty hahmo. Vryn on pirteä ja räväkkä hahmo ja vaikka hänessä ei nyt niin merkittävästi erikoisuuksia olekaan, niin kokonaisuutena hän on todella onnistunut pelifani, josta on muuttunut lopulta todellinen äksöntähti.


16. Madeline - Celeste

Tämä on sellainen hahmo joka on niin hyvä pääasiassa tarinan ansiosta. Vaikeuksien voittaminen, sinuiksi tuleminen itsensä kanssa ja sitä rataa. Tarinassa on vain vähän hahmoja mutta niitä on käytetty todella hyvin isossa kokonaisuudessa ja Madeline on pääasiassa erittäin hyvin tehty hahmo johon saatu varsin hienosti sisältöä mukaan ja joka toimii hyvin rytmitetyssä tarinakokonaisuudessa erittäin hienosti ja vieläpä kasvamassa määrin paremmalla tavalla.


15. Newbie - Tiny Tina's Wonderlands

Pelaajan pitkälti täysin itse luoma hahmo joka on merkittävästi parempi kuin ne kaksi äänessä olevaa hahmoa tarinakokonaisuudessa. Newbie on pääasiassa vain äänetön pelinappula jolla pelaajalla pääsee kiinni toimintaan. Pitkälti tästä syystä pelihahmo toimii niin hyvin, miten paljon paljon pelaaja panostaa hahmoon, tehden siitä omannäköisensä ja tyylittelee sitä omaan makuun sopivaksi. Tosin samalla aikaa hahmon tiettynä heikkoutena on se, että siihen ei ole isommin lisätty sisältöä.


14. Joseph Dredd - Judge Dredd: Dredd vs Death

Dredd on tässä versiossa todella sarjakuvauskollinen yrmy joka on kova otteinen lainvalvoja ja teloittaja kaikkine muine rooleineen. Asetelma toimii todella hyvin ja parhaiten hahmon todellinen sisin välittyy tilanteissa joissa Dredd kommentoi tapahtumia ja jakaa tuomiota ympärillään.


13.  Indiana Jones - Indiana Jones and the Emperor's Tomb

Indiana Jones nyt on elokuvakansalle tuttu hahmo, eikä hän ole mitenkään vieras asia peleissäkään. Tämä on kuitenkin se peli jossa hahmosta on otettu ehdottomasti eniten irti ja vieläpä parhaalla tavalla. Indy näyttää siltä miltä pitää, kuullostaa miltä pitää ja pelattavuudessa on otettu paljon irti siitä koko asetelmasta. Tarina on sopivan Indymäistä toimintaa ja seikkailua jonka aikana nuorelta Harrison Fordilta näyttävä seikkalija pääsee mukaan nyrkkitappeluihin, heiluttamaan piiskaa ja seikkailemaan milloin missäkin.


12. Donatello - Teenage Mutant Ninja Turtles II: Battle Nexus

Tähän nyt voi valita pääasiassa minkä hyvänsä TMNT pelien sillä hahmo ei isommin siitä muutu. 2003 animaatiosarjaan pohjautuvat pelit ovat kuitenkin omia suosikkejani, kuten myös sarja itsessään. Donatello ei ole se oma suosikkini, mutta hänessä on omanlaistaan tyyli ja porukan älykkönä se on monesti sitä puolikoomista sävyä. Shredder's Revengen tuuletus olisi sellainen mikä ansaitsee lisäpisteitä, mutta kukin tavallaan. Hyvä että tätäkin hahmoa pääsee vuorostaan korostamaan.


11. Simon "Ghost" Riley - Call of Duty: Modern Warfare 2 Remake

Tämä hahmo toimii niin hyvin, koska hän pysyy todellisena mysteerinä. Ghost naamioituu tilanteessa kuin tilanteessa eikä tee itsestään mitenkään isoa numeroa. Oli sitten kyse alkuperäisestä tai remakesta, pysyy Ghost melko samanlaisensa, vaikkakaan remakessa hän ei ole kuollut. Mitään enempää hahmosta on paha sanoa koska iso osa hänen tyylistään perustuu enigmaattisuuteen ja naamioituneena pysymymiseen, mikä tosin on oitis sellainen asia mikä erottaa hänet joukosta todellakin edukseen.


10. Alice - Alice: Madness Returns

Liisa Ihmemaassa tarinan synkistä synkin variantti ja erittäin onnistunut sellainen. Tosimaailma ei ole merkittävästi nätimpi kuin rujoksi muuttunut ihmemaa ja Alice on joka käännessä erinomaisesti toteutettu ja todella onnistuneesti ääninäytelty hahmo. Kokonaisuutana tämä hahmo toimii niin hyvin koska raskas menneisyys näkyy nykyisyydessä ja kun taustat alkavat paljastua, paranee kaikki entisestään isona kokonaisuutena. Erityisesti se kylmän rauhallinen tapa jolla Alice suhtautuu melko pahoihinkin asioihin on todella tyylikästä, mutta läsnä on myös sitä murtumishetkeä, jossa raja alkaa tulla vastaan.


9.  Selene - Blood of the Werewolf

Ihmissusinainen tasohyppelytoimintapelissä. Sanotaan vaikka että pelattavuus on parhaimmillaan lähinnä tuomassa esiin sen, millaisia puolia hahmosta löytyy mutta tarinallisessa mielessä vain välinäytökset todella rikastavat hahmoa. Ulkoisesti Selene on todella hyvin toteutettu, kaunis tulitukkainen nainen ja hurja punertava ihmissusis samassa paketissa on erittäin hyvä kombo. Tarinallisessa mielessä tämä kaikki toimii todella hyvin aivan lopussa, kun kaikki palaset ovat mukana ja kaikki toimisi mahdollisesti vielä paremmin jatko-osassa, jos sellainen olisi.


8. Dan Marshall - Binary Domain

Vaikuttaa varsinkin aluksi aivan tyypilliseltä sotilaspäähenkilöltä ilman mitään sen ihmeellisempää sisältöä tai mitään mikä tyylissä erottaisi hänet monista muista kaltaisistaan. Tarinan edetessä hahmo tosin kehittyy ja hänestä pitää merkittävästi enemmän kuin monista muista tälläisistä pelihahmoista. Ääninäyttely on yllättävän onnistunut ja ehkä hahmo toimii siksi niin paljon paremmin, koska on niin tavanomaisennäköinen.


7. Dart - Legend of Dragoon

Varsin tyypillisen näköinen ja oloinen jrpg päähenkilö piikkitukkaa ja miekkaa myöten. Lohikäärmevoimat tosin nostavat tämän hahmon oitis astetta paremmaksi ja kun peli kunnolla lähtee etenemään, niin Dart korostuu todella vahvasti erittäin hyvänä fantasiatarinapäähenkilönä kaikkine kliseineen. Kokonaisuutena Dart on tyylikkään näköinen omalla tavallaan, pienet asiat tekevät hänestä omanlaisempansa ja pakko vielä korostaa että se lohikäärmesoturimuoto on omiaan oitis tekemään tästä astetta paremman hahmon eeppiseen fantasiatarinaan.


6. Jesse Rentier - Evil West

Tämä hahmo on pitkälti juurikin sitä, mitä pitääkin. Sanotaan että tiettyjä osa-alueita olisin mielelläni hienot, pääasiassa hahmonkustomoinnilla joilloin hahmosta olisi saanut enemmän omannäköisensä, mutta pääpalikat ovat todellakin kohdallaan. Rentier on rujo lännen revolverisankari joka ei ehkä ole ihan yhtä tyylikäs ja voimallinen luonteeltaan ja asenteeltaan kuin Arthur Morgan, mutta joka onnistuu merkittävästi erottumaan joukosta western pelihahmojen keskuudessa. Iso juttu on tietysti se, että Rentier on taistelussa käytännössä villin lännen Dante, samaten kuin Evil West on monella tavalla Devil May Cry villissä lännessä. Kärkiosuutena on tietenkin se erityisen näyttävä ja mielekkäästi toteutettu toiminta.


5. Action Man - Action Man: Mission Xtreme

Action Man figuureja on vaikka kuinka iso määrä ja vain osaa pystyy mahduttamaan tähän peliin eikä hahmosta ole läheskään kaikkea otettu irti. Toimintamies on joka tapauksessa sellainen erittäin tyypillinen toiminta päähenkilö mitä ajatella saattaa ja oli kyse sitten lähitaistelusta, ammuskelusta tai ajamisesta laitteella kuin laitteella. Action Man on varsin hyvin osana kokonaisuutta ja Xtreme on juurikin sellainen osa Action Man kokonaisuutta että sitä ennen on tapahtumia ja sen jälkeen tulee tapahtumia.


4. Shay Cormac - Assassin's Creed: Rogue

Yksi suurimmista yllättäjistä päähahmona, yhdessä pelisarjansa suurimmassa yllättäjässä. Rogue kertoo erinomaisen tarinan ja Cormac on helposti yksi parhaita päähahmoja koko Assassin's Creed sarjassa. Hänelle pärjäävät lähinnä Eivor ja Edward Kenway ja muut jäävät taakse. Cormac on aluksi varsin sekavanoloinen seikkailujensankarirentuhahmo, josta varsin nopeasti kasvaa asiallinen ja vakavammanoloinen herrasmiesmäinen metsästäjä. Hahmon yleinen ulkoasu on erittäin hyvin tehty ja ääninäyttely on todellakin se kirsikka kakun päällä.


3. Clive Rosfield - Final Fantasy XVI

Ehdottomasti yksi parhaita päähenkilöitä koko sarjassa kaikkine vikoineen, kliseisine ratkaisuineen ja monine tyyliseikkoineen. Clive on hahmo jossa on paljon enemmän sisältöä kuin aluksi vaikuttaa ja joka tarinan aikana todella nousee erittäin eeppisiin mittasuhteisiin. Hahmo ei ole täydellinen, mutta tarinan suhteen hänestä on saatu todella paljon irti, mikä vain korostaa sitä miten hyvä hahmo on kyseessä, mikä ei ole erityisen helppo juttu koska FF sarjassa on ollut useita hyviä päähenkilöitä.


2. Hunter - Marvel's Midnight Suns

Hahmo joka tuntuu oitis siltä, että tämä voisi olla suoraan joltakin synkältä fantasiavivahteiselta Marvel sarjakuvan sivulta. Hunterin taustatarina on erinomainen ja sitä kautta hänen roolinsa tämän tarinan isossa kokonaisuudessa on myös todella hyvin perusteltu. Voimiensa puolesta on myös erinomainen ja monella tavalla tuntuukin juuri siltä, että tämä on kaikin puolin todella hyvin tehty hahmo, jolta vain puuttuu se ikoninen historia mitä monilla tunnetuilla on. Hahmon käytössä tuntuu olevan sitä oikeaa Marvel fiilistä ja päähahmo on loistovalinta tähän kokonaisuuteen.


1. Dragon Commander - Divinity: Dragon Commander

Hyviä pelihahmoja saa monesti hakemalle hakea ja siitä syystä, kun oikeasti hyvä osuu kohdalle, niin se on oitsi sellainen tapaus, että sen muistaa pidemmän aikaa ja jos hahmo vielä senkin jälkeen tuntuu kuin asettavan odotuksia kaikille myöhemmin tuleville, niin se on välittömästi astetta isompi juttu. Lohikäärmekomentajaa ei pelissä näe, muuta kuin lohikäärmemuodossa ja välittömästi erittäin positiivista on se, että tämä on oikeasti lohikäärmeen näköinen olento. Pelaaja tekee pelissä ratkaisuja oman mielensä mukaan ja tapa jolla tarina kehittyy on pitkälti pelaajasta kiinni. Peli voisi olla parempikin, mutta pelihahmossa on jotakin sellaista, joka todella toimii omalla kohdalla, juurikin lohikäärmeteeman ansiosta. Ainoa mikä tästä puuttuu on se taistelupuoli, joka löytyy Ego Draconisista.