Lepakkosignaali.jpg

Lopun alku vai alun loppu?

 

 

Batmanin tarina ylittää kolmannen osan aikana puolivälin korottaen panoksia monella rintamalla saaden tarinan muuttumaan entistä paremmaksi.

 

 

Arkhamin lasten iskun seurauksena Gothamin uudeksi pormestariksi on astumassa Harvey Dent. Samalla aikaa Bruce Wayne joutuu ahtaalle kun Wayne perheen tahrattu maine alkaa painaa. Batman taas jatkaa ristiretkeään pelastaakseen Gothamin siinä samalla kaiken siinä. Riippuen pelaajan valinnoista, tässä kohtaa tarina voi olla saavuttanut ties millaiset mittasuhteet. Kovia valintoja on jouduttu tekemään aiemmin ja niitä joudutaan tekemään nytkin. Tietyt tarinan osat jäävät mysteereiksi kun taas toiset nousevat paljon selvemmin esiin.

Kolmas jakso ei ole lopetuksensa puolesta yhtä hyvä kuin pari aiempaa, etenkin ensimmäinen joka teki varsin vaikuttavan lopetuksen ilman mitään isompaa cliffhangeria. Toinen osa oli tarinallisesti erityisen hyvä sillä lopetus riippui niin paljon siitä millaisen valinnan pelaaja teki ja se oli osa syy siihen miksi kakkosjakso oli monella tavalla ykköstä parempi. Tämä jakso ei lopu ihan niin hyvin. Pari käännettä tuntuu aika kaukaa haetulta Batman mytologia huomioiden ja kaikkein eniten nyppii se cliffhanger lopetus joka ei jätä mitään arvailun varaan. Pari aiempaa nimittäin teki sen niin paljon paremmin. Aiempien jaksojen lopetus jätti niin paljon tulkinnan varaa, tämä ei niinkään.


Se missä tämä jakso loistaa on jaksotus.

Mukana on toimintaa, etsivätyötä, suunnittelua, pari äärimmäisen hyvää keskustelua sekä pari hitaampaa jaksoa jotka helposti tuntuvat niiltä oikeasti huonoilta, mutta tälläisessä jaksossa ne saavat puolustuksen laskemaan minkä seurauksena seuraava oikeasti hyvä osio tuntuu kaksi kertaa paremmalta.

Tässä kohtaa kun puoliväli on ylitetty, niin ne isoimman todelliset juonikuviot on melkovarmasti saavutettu ja seuraava jakso asettaa palaset sitten paikoilleen loppuhuipennusta varten. Ei ole mahdotonta etteikö seuraava jakso heittäisi vielä paria aivan jäätävää yllätystä peliin. Se miten tarina vielä tulee etenemään riippuu paljon siitä miten peliä on tähän asti pelannut ja itse olen huomannut monta asiaa jotka tulevat taatusti vaikuttamaan. Mikäli viimeisessä jaksossa päästään todella maksamaan kalavelkoja takaisin, niin se jos mikä tulee olemaan herkkua. Tämän jakson loppuhuipennuksessa oli jo tiettyä tunnetta ja jos se pystytään toistamaan myöhemmin, niin se jos mikä tulee olemaan hienoa.

Vihollisrintama näyttää tässä vaiheessa aika heikoilta ja se todella vaikuttava pahis tuntuu nyt ikävästi puuttuvan. Itse haen nyt vertailupohjaa Wolf Among Us pelistä joka on Telltalen paras tuotos. Kyseisessä pelissä kolmannessa jaksossa pelihahmo murrettiin ja yksi merkittävä pahis esiteltiin, mutta vasta neljännessä jaksossa pääpahis esiintyi. Ehkä niin käy tälläkin kertaa ja se olisi toivottavaa sillä Pingviini on aika heikko pahishahmo kannattelemaan kokopakettia mutta eräs toinen kokoajan hullummaksi muuttuva tuttu Batman roisto voisi hyvinkin olla.


Kokonaisuudessaan pelattavuuden osat ovat kaikki paikoillaan. Toiminta on edelleen todella miellyttävää ja mukanaan vievää. Tällä kertaa sitä oli annosteltu erittäin hyvin mutta se missä tämä jakso todella loistaa on dialogissa ja keskusteluissa sillä ne palaset nappaavat nyt paremmin kuin hyvin. Oli sitten kyseessä Harvey Dent tai Selina Kyle, niin keskusteluissa on juurikin sitä jotakin mikä tekee näistä hahmoista niin hyviä.

Tarina jos mikä on edennyt hyvin. Aluksi pelkäsin että tietyt kuviot etenevät liian nopeasti, mutta tässä kohtaa kun peli on ylittänyt puolivälinsä, niin täytyy todeta että tietty hoippuilu saattoi olla hyväkin asia, sillä se mahdollistaa tämän kaltaiset osuudet.

 

____________________________________________________________________________________________________

SPOILEREISTA puhuttaessa täytyy sanoa että tämä Kaksinaama asetelma on osattu tehdä paremmin kuin hyvin. Naamiohahmo asetelma on tässä kohtaa romahtamassa sillä kyseessä ollut yllätys ei juuri vakuuttanut, ellei tilanteeseen liity jotakin astetta arvaamattomampaa kuten Savinaamaa tms.

Lisäksi jos on katsellut tulevien jaksojen "kansikuvia" tai vilkuillut nimiä niin tämä tuleva pidätys on ollut aika ilmeinen jo jonkin aikaa, kysymys oli vain että miten se tulisi tapahtumaan. Jatkon kannalta odotan kyllä innolla sitä että miten Bruce oikein pääsee pois Arkhamista, jos edes päätyy sinne asti. Nämä sneak peakit kun antavat vain yleisen kuvan tulevasta, paljon voi vielä tapahtua.

Itse veikkaan että seuraavassa jaksossa alkaa todella vaikuttaa se että kehen on luottanut tähän asti, sillä se vaikuttaa vahvasti jo nyt. Ensimmäisellä (blind) pelikerrallani en ole mielestäni tehnyt vielä isompia mokia, mutta pelaan peliä myös vaihtoehtoisella pelikerralla jossa teen eri valintoja vain nähdäkseni nämä "mitä jos" tilanteet ja täytyy sanoa että niitähän riittää, sillä tarinassa on monta mutkaa ja tienristeystä. Tämä hämähäkinverkko on paras sitten Wolf Among Usin ja se peli jo mikä osasi kertoa erityisen hyvän tarinan hyvillä käänteillä ja valinnoilla. Lisäksi WAU ep4 pitää sisällään parhaan jakson lopetuksen kaikista Telltalen lopetuksista, jos viimeisiä jaksoja ei lasketa.

____________________________________________________________________________________________________

 

Uusi Maailman Järjestys on onnistunut jakso ja taso ei vieläkään putoa. Olen odottanut cliffhanger lopetusta jo jonkin aikaa, mutta se olisi voitu tehdä paljon paremminkin. Se kun jättää kylmäksi, vaikka idea onkin kokonaisuudessaan aika toimiva. Se olisi ollut vain niin paljon parempi jos siinä olisi ollut enemmän tulkinnan varaa ja mysteeriä. Siis seuraavaa osaa odottaa tämän takia kuin kuuta nousevaa, mutta ikävällä piinallisella tavalla, sillä parin edellisen jakson kanssa jatkoa odotti edelleen, mutta tietyllä varovaisella innolla.

Mikäli neljäs jakso onnistuu pitämään saman erinomaisen tason niin tästä pelistä on hyvää vauhtia tulossa aika kova kisaaja vuoden pelitittelistä joka tässä vaiheessa on menossa ilman kilpailua Nauhgty Dogin Uncharted 4: Thief's End pelille.

Batman on kuitenkin nyt potentiaalinen ehdokas, sillä kolmen osan jälkeen, peli on kerta toisensa jälkeen onnistunut tarjoamaan juurikin sitä, mitä sen pitääkin.

 

+ Monta uskomattoman hyvää kohtausta

+ Erinomainen jaksotus

+ Toiminta

+ Valintojen merkitys

+ Tarinan eteneminen

 

- Muutamat ikävän laahavat kohtaukset

- Heikko lopetus

 

Arvosana: 9,4

 

Mestariteos