Kauhupelejä on hyvin hankala listata pelkän kauhun perusteella kun skaala on niin suuri. Pelottavia pelejä on helpompi listata, mutta karmivimmat (pelottavat) hetket ovat ehkä helpoimpia listata, koska niiden kautta monet parhaat kauhupelitkin rakentuvat. Lisäksi, niitä voi olla myös sellaisissa peleissä, jotka eivät pääasiassa perustu kauhutunnelmaan.

 

 

 

Yksi per peli, ettei lista täyttyisi vain kourallisesta pelejä.

Kohtauksen tms. Pitää myös erottua pelistä edes jotenkin tai luoda tehokkaasti tunnelmaa jos sattuu sijoittumaan alkuun. Pelit joissa on jatkuvasti samanlainen tunnelma eikä siitä erota yhtäkään oikeasti erottuvaa pätkää, eivät kelpaa. Esim. Red Dead Redemption: Undead Nightmare on yhtäjaksoinen tunnelmassaan ja samoin on Vlad the Impaler. Myös Metro sarjasta on vaikea erotella yhtä tiettyä pätkää, ainakin sellaista jonka muistaisi että missä kohtaa peliä se on.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Woodland Spirit - Witcher 3: Wild Hunt

- Pelkästään Leshen on uskomattoman hyvä hirviö ja kokonaistilanne kohtauksessa hyvin tunnelmallinen

 

Katakombit - Dark Souls

- Mitä syvemmälle mennään, sitä enemmän alkaa varomaan askeliaan

 

Vankila - Resident Evil: Revelations 2

- Erinomainen ja tunnelmallinen aloitus rujossa ympäristössä ilman mitään käryä että mitä on tekeillä

 
24. Syvyys - Final Fantasy VIII

Kun aletaan laskeutua portaita niin se ei vielä tee kokonaisuudesta erityisen karmivaa. Pohjalla tunnelmaa alkaa olla astetta erikoisempi sellaisen varsin karmivan ilmapiirin ansiosta. Mitään ei tapahdu, mutta jotakin aivan varmasti tulee tapahtumaan, koska päästäkseen laskeutumaan alas, pitää ensin voittaa Bahamuth. Kun tietää että vastassa tulee olemaan Ultima Weapon, niin se kyllä hienosti korostaa sitä karmivaa tunnelmaa mikä syvyydessä on jatkuvasti meneillään.


23. Ensimmäinen käytävä - Resident Evil 2

Kun pääsee sisään poliisilaitokselle niin peli alkaa kunnolla vasta toimimaan. Alkuosa pelistä on lähinnä ärsyttävää, mutta peli lähtee kunnolla käyntiin vasta asemalla. Ensimmäinen todellinen käytävä laitoksella on yksi niitä onnistuneimpia hetkiä oikeasti karmivan tunnelman tapauksessa. Siinä kohtaa kun laitosta lähtee tutkimaan, niin tilanne kehittyy nopeasti varsin karmivaksi ja Licker on yksi hyvä syy tähän.


22. Fishing Hamlet - Bloodborne: Old Hunters

Kalastajakylä jossa on välittömästi sellainen hylättynä olemisen ote tietyllä Lovecraftmaisella vivahteella. Tämä on sellainen ympäristö jossa on tietysti vähän samanlainen karmiva fiilis kuin monessa muussakin alueessa Bloodbornessa. Mutta kun puhutaan Old Hunter sisällöstä niin Fishing Hamlet erottuu joukosta hieman enemmän kuin muut, juurikin sen haaksirikkoisen tunnelman ansiosta.


21. Motelli - Control

Control on täynnä monenalista tunnelmaa ja erilaisia kohtauksia jotka erottuvat enemmän tai vähemmän joukosta. Mitä tulee motelliin, niin siinä on enemmän sitä karmivaa otetta jossa korostuu hienosti tämä lampun päälle ja pois laittaminen joka siirtää tähän paikkaan. Sitten kun lisätään yhtälöön sellainen fiilis että kaikki ei ole kohdallaan, niin sitä jatkuvasti odottaa että jotakin arveluttavaa tapahtuu hetkenä minä hyvänsä.


20. Sam pyyheliinassa - Until Dawn

Tämä kauhuelokuvien peliversio tarjoaa pari varsin hyvää hetkeä, tämä on niistä paras mitä tulee sellaiseen todella tiiviiseen ja arveluttavaan tunnelmaan. Pelaaja tietää enemmän kuin Sam joten sitä odottaa jatkuvasti että psyko käy kimppuun hetkenä minä hyvänsä. Juurikin se odotus tekee tilanteesta niin piinallisen.


19. Point of Origins - F.E.A.R

Tämä peli onnistuu todella hyvin laittamaan pelaajan oikeaan tunnelmaan. Kun peli alkaa niin mitään varsinaista varmuutta ja tietoa ei ole siitä että mitä on oikeasti tekeillä. Sitten kun alkaa huomata että kaikki ei ole kunnossa ja kokonaisuuteen kuuluu mahdollisesti jotakin astetta yliluonnollisempaa, niin siinä samalla alkaa tilanne muuttua kokoajan karmivammaksi, mikä on aika hyvä saavutus aloitukselta.


18. Illallinen - Walking Dead

Hyvin nopeasti alkaa selvitä mitä onkaan illalliseksi, kun yksi ryhmästä puuttuu. Tilanne maitotilalla on hyvin nopeasti hyvin kyseenalainen ja se miten tilanne hiljalleen kehittyy ei mitenkään vähennä sitä epäilyksen määrää. Sitten kun illallinen lähestyy eikä yhtä seurueesta vieläkään näy ja kaikki salailu tuntuu vain korostuvan, niin ei liene vaikeaa arvata että mikä onkaan se kokonaistilanne ja se kaikki yltyy paljastukseen.


17. Deepnest - Hollow Knight

Tämän veikeän ja söpön pelin ehdottomasti karmivin alue on Deepnest painajaismaisine olentoineen jotka tuntuvat syöksyvän kimppuun ties mistä terävine hampaineen. Tätä korostaa tehokkaasti myös yksi pomovihollinen joka houkuttelee pelaajaa luokseen. Deepnestin kokonaistunnelma on sieltä karmivimmasta päästä juurikin sen ikuselta tuntuvan pimeyden vuoksi, jossa hirviöt piileskelevät.


16. Shrine of Storms katakombi - Demon's Souls

Voittaa Tower of Latrian niukasti, tässä maailmassa on karmivammat viholliset ja myös muutamat vaikeimmat pätkät. Pelkästään eteneminen katakombien läpi alemmas ja alemmas on sieltä karmivimmasta päästä kun ulkopuolella luurangot ahdistelevat kapeilla jyrkänteillä ja sisällä kummitukset voivat tulla seinistä läpi, puhumattakaan viikatemiehistä ja siitä, miten pitkä ja vaikea reitti alas onkaan.


15. Minas Morgul - Middle-Earth: Shadow of War

Noitakuninkaan linnoituksen tapauksessa tämä peli onnistuu luomaa yllättävän hyvän ja karmivan tunnelman. Tämä ei ole varsinaisesti pelottava sillä tavalla että se hyytäisi, mutta tyyli jolla tunnelmaa luodaan on esimerkillinen. Talion on hurja näky ja aavemainen tunnelma erittäin osuva. Kokonaistilanne tämän hetken kanssa on upea aloitus loppuhuipennukselle. Sormusten herra tunnelma on tässä kokonaisuudessa todella hyvä ja se olisi voinut olla todella upea päätös pelille, ilman Shadow Wars osuutta.


14. Children and the Night - rain

Tapa jolla tämä peli alkaa luo oitis varsin riipivän ilmapiirin mystisellä hirviöllä. Sade itsessään on todella upea tunnelmanluoja ja mitä peliin ylipäätään tulee, niin simppelillä idealla päästään aika hyvin alkuun, vaikkakin pulmatyyli ei sieltä parhaasta päästä olekaan niin tähän salaperäiseen fantasiatyyliin on kuitenkin saatu todella hienoa tunnelmaa ja karmivuus on huipussaan juurikin alussa, kun Tuntematon esitellään.


13. World that Never Was, kaupunki - Kingdom Hearts II

Ykköspelin viimeinen maa ei saavuttanut samaa minkä tämä tekee, alussa. 'Maailma jota ei koskaan ollut' on tunnelmallisuudessaan enemmän kuin upea ja sen karmivat piirteet korostuvat todella hienosti heti alusta asti. Matka organisaation linnoitukseen on juurikin sitä karmivampaa sorttia, ehkä vähän lepsulla tavalla, mutta silti todella hyvin toteutettua. Kokonaisuudessaan tämän maailman tunnelma on erinomainen todella monella tavalla ja karmivuus korostuukin parhaiten aivan alussa.


12. Leonin kampanjan alku - Resident Evil 6

Kolmesta kampanjasta Leonin kampanja on ehkä onnistunein mitä tulee perinteiseen kauhutunnelmaan. Alku on sieltä karmivimmasta päästä lähinnä siksi kun peliä on vasta mennyt niin vähän aikaa ja sitä tietää että jossakin kohtaa jotakin tapahtuu ja sitä odotellessa odotus on se piinallinen osuus. Liikkuminen on hidasta ja todella perinteinen synkkä tunnelma kartanomaisessa ympäristössä todella luo hyvän tunnelman ja vaikka onkin aseistettu, niin silti tämä osuus on kauhutunnelmaista parhaasta päästä.


11. Ukonilma ja koirat kirkolla - Resident Evil 4

Koko tilanne järven jälkeen on tunnelmaltaan erittäin karmiva juurikin siksi että siinä tunnelma on huipussaan ja se kaikki todella kulminoituu tilanteeseen kun Leon saapuu kirkolle. Koko matka kirkolle asti on kuitenkin sieltä karmivimmasta päästä, mutta tämä on juurikin se kohokohta ja sen huippuna kirkkopihan koirat. Pelkästään ensimmäinen kohtaaminen koirien kanssa on sieltä parhaasta päästä mitä tulee karmiviin kohtauksiin pelissä.


10. Kenneli - Resident Evil 2: Remake

Remaken kaikista hetkistä yksi todella erottuu joukosta tietyn pakokauhun tunnelmalla. Karmivuus on huipussaan näissä peleissä lähemmäs aina kun koirat ovat mukana kuvioissa ja tämän pelin tapauksessa kennelissä liikkuminen on helposti sitä karmivinta laatua. Siinä on oitis tunne siitä, että tästä alueesta ei pääse kahta kertaa läpi ilman että saa koirat kimppuunsa. Se tekee koko tilanteesta todella karmivan, kunnes on uudestaan päässyt kennelin läpi.


9. Madisonin painajainen - Heavy Rain

Insomniasta kärsivän Madisonin tarinan alku on oitis niitä synkempiä, henkilökohtaisella tasolla. Unettomuudesta johtuvat painajaiset ovat tietysti se mihin koko tilanne todella kulminoituu, mutta kaikki mikä edeltää sitä, todella luo hyvin karmivan ilmapiirin. Avoin asunto, yö ja hiljaisuus ovat omiaan luomaan erinomaisen tunnelman mutta erityisen hyvin tilanne toimii siinä kohtaa, kun asioita alkaa tapahtua eikä ensimmäisellä pelikerralla ole mitään todellista käsitystä siitä että mitä on tekeillä.


8. Whispering Hillock - Witcher 3: Wild Hunt

Witcher peleistä löytyy useampi erittäin hyvin tehty astetta karmivampi kohtaus ja DLCt päälle niin niitä kohtauksia löytyy oitis muutama lisää. Tässä kohtaa oma valintani on yksi pelin parhaista tehtävistä ja siinä eritoten hetki jossa vastaan tulee tämä mystinen henkiolento. Koko asetelma hahmon kanssa yksi pelin mystisimpiä hetkiä ja karmivuudessaan kohtaus on yksi pelin tehokkaimpia. Iso osa on juurikin sitä että mitään varmaa tilanteessa ei ole. Olento on enigma ja silti pitäisi päättää että miten tämän olennon kanssa toimii.


7. Prologi - The Last of Us 

Kun pelaaja hyppää ohjaksiin, on ensimmäisenä pelattavana hahmona Sarah. Pienen tytön ohjaksissa tilanne on oitis heikompaa sorttia. Alkutilanne on erittäin hyvin tehty, se etenee varsin hyvää vauhtia, rakentaen jännitettä kokoajan enemmän ja lopulta edeten tilanteeseen jossa asioita alkaa oitis tapahtua. Se mikä tekee tästä tilanteesta niin karmivan on se todella todentuntuinen ote siihen, miten kaikki todella voisi tapahtua. Sitä ei edes juuri mieti että mitä tulee tapahtumaan, sillä tunnelma on niin tiivis että siitä ottaa kaiken irti, odottaen sitä kun jotakin todella tapahtuu.


6. Ensimmäinen pako - Resident Evil VII: Biohazard

Aloitus osuus pelissä on todella onnistunut, mutta erityisen hyväksi se muuttuu kun Mia on mukana. Pako onkin sitä luokkaa että siinä on jatkuvastai sellainen hyvin pelonsekainen fiilis koska jo ennen Mian kohtaamista on ehtinyt nähdä settiä joka on kuin suoraan Tekstasin Moottorisahamurhista, puhumattakaan eräästä hahmosta. Kun ollaan pakosalla niin se odotus on pahin ja hetki kun alkaa tapahtua, todella hyvä. RE peliltä nyt odottaa yhtä jos toista, mutta tällä kertaa tuntuu että mitkään säännöt eivät päde.


5. Kello - Castlevania: Symphony of the Night

Tässä pelissä on muutama yllättävän hyvin tehty karmiva paikka joissa tunnelma on huipputasoa. Kello saattaa olla yllättävä valinta, mutta jokin tässä tilassa todella osuu. Yksi todella merkittävä tekijä on se hiljaisuus jossa ainoana äänenä on kellon ääni. Musiikkia ei ole ja tila on varsin pieni. Jokin tälläisessä asetelmassa saa kokonaisuuden tuntumaan hyvin karmivalta, sillä joka kerta kun kellon ohi käy niin sitä tuntuu odottavan että jotakin tapahtuisi ja juuri se odotus toimii niin hyvin.


4. Agathan talo - Fahrenheit

Tässä yllättävän kauhutunnelmaisessa pelissä on muutama varsin karmiva tilanne ja mitä tulee Agathan taloon, niin siinä tilanteessa on välittömästi sellainen todella arveluttava olo. Talo on aavemainen ja vanha nainen joka asuttaa sitä on myös sorttia josta ei ota täysin selvää. Erityisen karmivaksi tilanne yltyy siinä vaiheessa kun pitää todella alkaa tutkia talo, mutta pelkästään saapuminen taloon on hyvin arveluttava ja kokoajan on sellainen olo, että jotakin tapahtuu hetkenä minä hyvänsä.


3. Matka kaupunkiin - Silent Hill 2

Tämä on sellainen tilanne jossa pelisarja onnistuu erityisen hyvin luomaan tunnelmaa aivan alusta alkaen. Sumu on uskomattoman tehokas tunnelmanluoja ja äänisuunittelu on huipputasoa. Pelissä on oitis hyvin selkäpiitäkarmiva karmiva tunnelma kun alkaa etenemään sumussa kohti kaupunkia. Erityisen hyvin tämä toimii koska mikää ei hyökkää pelaajan kimppuun ja odotus on juurikin sellainen asia, mikä auttaa korostamaan pelin otetta. Sitä varoo jokaista askeltaan koska ei tiedä että milloin saa hirviöitä kimppuunsa.


2. Jokerin osuus - Batman: Arkham Knight

Tämä kohtaus jossa pelaaja ohjaa Jokeria ja tekee tuhojaan. Erityisen toimivan tästä tekee se, että koko tilanne on ensimmäisestä persoonasta. Se mikä tekee tästä todella karmivan, on se hetki, kun Batman liittyy leikkiin. Kun päätyy toiselle puolelle tätä leikkiä unimaisessa ympäristössä jossa säännöt ovat erilaiset, niin siinä saadaan aikaiseksi uskomattoman hyvä tilanne jossa on erityisen karmiva ote. Siinä tuntee juurikin sen, että joku vaanii sinua ja heti kun Batman patsaita alkaa putkahtelemaan ympäristöön, niin voi vain odottaa että mikä niistä käy päälle.


1. Rottakuningas - The Last of Us Part II

Mestarillisesti tehty kohtaus joka saattaa olla myös yksi pelottavimpia hetkiä pitkään aikaan ja yltää helposti yhdeksi karmivimmaksi hetkeksi missään pelissä. Ympäristö korostaa tätä kokonaisuutta juurikin siten miten pitää, tunnelma on erityisen hyvän ja rottakuningas itse on ehkä parhaiten tehty hirviö koko pelisarjssa, onnistuen nerokkaasti yhdistämään tosimaailmaa tähän pelimaailmaan. Vihollinen on suurin uhka koko pelissä ja tapa jolla kokonaisuus hiljalleen avautuu ja sitten äkkiä leviää täysin käsiin, toimii esimerkillisesti. Siinä on sitä psykologista kauhua, mutta myös suoraan naamalle tulevaa kauhua. Vaikka peli itsessään ei vedäkään vertoja edeltäjälle, tämä kohtaus on pelisarjan karmivin.