Resident Evil sarja on jatkunut sen verran kauan että kyllähän siihen mahtuu niitä pomovihollisia. Mutta kuten huomata pian saattaa, eräässä pelissä ne ovat selvästi parempia kuin monissa muissa.

 

 

 

Tämän pelisarjan kanssa tuntuu olevan todella yleistä että pelissä käytetään samaa vihollista, joka sitten palaa kerran toisensa jälkeen, ehkä vähän enemmän mutatoituneena hirvityksenä. Kyllähän siinä vähän halpa olo tulee, vaikka joukossa onkin myös todella hienoja tapauksia.

Toinen variaatio tästä on se, että ns. pomoviholliset tulevat myöhemmin uudestaan esiin, mutta kaksinkappalein. Jotkut taas muuttuvat lähemmäs perusvihollisiksi.

Näistä syistä on hyvin hankalaa loppuviimeksi miettiä että mikä lasketaan pomoviholliseksi ja mikä ei. Sellaisena tiettynä nyrkkisääntönä nyt pidän sitä että yksi variaatio pomovihollisesta per peli ja kampanja. Eli rinnakkaiskampanjat ja lisäsisällöt sun muut ovat sitten asia erikseen.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

William Birkin G3 - Resident Evil 2 Remake: Leon A

- Kaikkien aseiden voimalla isoa mörköä. Todella viimeinen taistelu tyylinen, vaikka ei ole.

 

Spider - Resident Evil 5

- Todella iso hämähäkkimäinen hirviö todella hienossa ympäristössä.

 

Uroboros mass - Resident Evil 5

- Epämääräinen massa mutatoituvaa ainesta. Mutta pisteet vaihtoehtoisesta tavasta hävittää tämä.

 

Neil Fisher - Residetnt Evil: Revelations 2

- Muuten todella perustyylinen vihollinen, mutta mukana on yksi jemmavalinta joka määrittää pelin lopun.

 
24. Mr. Salvador - Resident Evil 4: Mercenaries

Supersteroidiversio potaattisäkkimiehestä moottorisahan kanssa. Tämä köriläs on todella iso, liikkuu hyvin nopeasti ja kantaa kaksiteräistä moottorisahaa. Yksi osuma tältä ja kuolet. Merceneries pelitilaan yllättävän toimiva ratkaisu.


23.  Ramon Salazar - Resident Evil 4

Tyypillinen esimerkki siitä, miten monet tämän pelisarjan viholliset loppuviimeksi taistelevat, kaiken maailman lonkerolla ja ja suojakuorilla jotka sitten lopulta paljastavat sen ytimen joka on samalla se heikoin kohta. Tämä pomovihollinen saattaa hyvinkin olla pelin vaikein, sillä tässä yhteenottossa on paljon vaaranpaikkoja ja haasteita, joista yksi on osua siihen ratkaisevaan paikkaan, joka palastaa Salazarin itsensä.


22. Executioner - Resident Evil 5

Iso möhkäle todella ison kirvesvasaranuija-aseen kanssa. Pelin alkuun todella hyvä ratkaisu, sillä tämä ei ole perusvihollista nähnytkään ja vetää oitis huomion itseensä, vaikka taisteluss onkin mukana koko kylän infektoitunut populaatio.


21. Jack Baker - Resident Evil 7

Yhteenotto Leipurin Jaskan kanssa autotallissa jossa aivan kaikki hajotetaan. Jack käyttää lapiota ja tarvittaessa muutakin saatavilla olevaan. Tämä on erityisen hyvä taistelu siksi, koska tämä voi edetä useammalla eri tavalla, riippuen siitä mitä pelaaja yrittää tehdä pienessä tilassa mielipuolen kanssa.


20. Lepotitsa - Resident Evil 6: Leon

Yksi niitä pomovihollisia joka aiheuttaa toisella kertaa nopeasti pakokauhua lentokoneessa. Ensimmäinen yhteenotto kirkossa on kuitenkin selvästi parempi. Tämä on sellainen pomovihollinen jonka kanssa tuntuu että kello käy, koska vihollinen erittää myrkkykaasua. Suht kuvottavan näköinen ja siinä mielessä todella onnistunut.


19. Mia - Resident Evil 7

Ensimmäinen pomotaistelu jonka aikana todella hyvin korostuu se, miten erilainen peli onkaan kyseessä. Erittäin suuret pisteet siitä, miten hienosti tämä onnistuu yllättämään ja vaikuttamaan ensimmäisiin mielikuviin tästä pelistä. Se että taistelu jakaantuu useaan osaan, mutta jotka itse miellän yhdeksi taisteluksi, toimii erittäin hyvin.


18. Del Lago - Resident Evil 4

Loch Nessin hirviö on yksi näitä tapauksia että vihollinen ei tavallaan helpota millään vaikka varusteet paranevat. Pelaaja on veneessä todella haavoittuvainen, vain harppuunat aseinaan. Tämä on kuitenkin yksi erikoisimpia pomotaisteluja koko pelissä on hyvin toimiva omalaatuisine mekaniikkoineen ja mukana on myös viimeinen hereilläolotesti.


17. Bitorez Mendez - Resident Evil 4

Iso Juusto on kylä osion viimeinen pomotaistelu. Kaikki vaikuttaa aika normaalilta, kunnes sitten pikku hiljaa selviää missä määrin kyläpäällikkö on mutatoitunut. Taistelu myös etenee todella hyvin ja eri vaiheet tuovat erilaisia haasteita. Myös alue jossa taistelu käydään on todella hyvin suunniteltu  kaikessa ahtaudessaan.


16. Snake - Resident Evil 6: Chris

Näkymätön käärme, jonka voi nähdä vain silloin, kun se avaa suunsa. Suunsa se tietysti avaa vain kun on aikeissa hyökätä. Helposti Chrisin kampanjan onnistuneimpia pomotaisteluita ja tunnelmaltaan erittäin vaikuttava, sillä kokoajan on se pieni jännite, kun vihollista ei vain näe, etenkään hämärässä tilassa.


15. Albert Wesker - Resident Evil 5: Lost in Nightmares DLC

Tekisi niin mieli laittaa tämä taistelu paljon korkeammalle, mutta ongelmana on se, että tämä menee loppuviimeksi todella helposti aika tylsäksi ja itseääntoistavaksi yhteenotoksi. Se mikä kuitenkin tekee tästä astetta paremman, johtuu siitä, että kyseessä on tarinallisesti tärkeä yhteenotto. Pisteet myös näyttävyydestä ja tyylikkyydestä, sillä sitä riittää.


14. Osmund Saddler - Resident Evil 4

Viimeinen pomotaistelu ei ole kyllä tämän pelin parhaita, koska mukana on monta niin hyvää. Tämä toimii kuitenkin siinä mielessä hyvin, että se saa Saddlerin (aika huonon pääroiston) viimeisen muodon edes hieman parantamaan hahmoa. Pisteet ehdottomasti siitä miten paljon kentässä on liikkuvia osia rikastamssa taistelu, joka ei ole sieltä helpoimmasta päästä, mutta ei myöskään epäreilu.


13. Rasklapanje - Resident Evil 6: Leon

Tämä on astetta erilaisempi taistelu, sillä tätä vihollista ei voi voittaa kun yhdessä ratkaisevassa vaiheessa. Tämä kuvotus regeneroituu ja yhdistää aina palasensa, joista jokaisella tuntuu olevan oma mieli. Tämä ensimmäinen yhteenotto on pääasiassa vihollisen hämäämistä ja siinä samalla etenemisreitin avaamista. Tavallaan ahdistavaa kun tietää että hirviö ei luovuta eikä vain meinaa kuolla. Kunnes sitten löytyy oikea työkalu sen tappamiseen, mutta se voi myös olla oma loppu, jos pelaa korttinsa väärin.


12. Ustanak - Residetn Evil 6: Leon

Syy miksi tätä toimii niin paljon on siinä, että tässä taistelussa yhdistetään kahden ryhmän tarinat. Leon tapaa jälleen Sherryn ja taistelu käydään tyylillä 4v1. Ustanak on sellainen aika perustyylinen tyrant sävytteinen hirviö, mutta isoimmat pisteet tulevat juurikin tämän koko tilanteet tarinallisesta yhtenäisyydestä ja siitä, miten hienosti siinä peilaillaan aiempien sarjan osien tapahtumia, sillä Ustanak on monien samoin uusi versio Nemesiksestä.


11. Jill & Wesker - Resident Evil 5

Pääasiassa tämä on taistelu Jill Valentinea vastaan, mutta taistelu alkaa tilanteella jossa mukana on myös Wesker joka leikkii kanssasi seitsemän minuuttia, ellet pääse hänestä eroon lyhyemmässä ajassa. Alue on varsin iso ja täynnä tarvikkeita, mutta se todellinen haaste alkaa sitten, kun taistelu on pelkästään kontrolloitua Jilliä vastaan. Heikko osa on keskellä rintakehää ja tässä kysytään tarkkuutta. Oman painoarvonsa tuo se tarinallinen paino kun Chris joutuu vastakkain partnerinsa kanssa.


10. El Gigantte - Resident Evil 4

Tämä on monella tavalla aika tylsän tavallinen pomotaistelu. Pelkkä iso peikkomainen vihollinen jollaisia tulee vastaan parikin kertaa, joskus yksi, jos kaksi. Mutta tämä ensimmäinen yhteenotto kuitenkin on se paras. Tässä käytetään monia pelin ratkaisevia mekaniikkoja ja ideoita, taistelu on yllättävän hyvin tasapainoitettu ja viimeinen ratkasieva tekijä on se, että tässä taistelussa on mukana koira, kyllä sillä saa oitis vähän ekstrapisteitä.


 

9. Derek C. Simmons/Legioona - Resident Evil 6: Leon

Vaikka tätä vihollista kohtaan ehtiikin mennä maku tähän mennessä niin viimeinen vaihe on sentään se paras. Kaikki alkaa kun Simmons on suht ihmismäinen hirviöulokkeella. Sitten kun hän yhdistyy isoon zombilaumaan, niin lopputuloksena on epämääräinen hirviömassa. Paikka on kuitenkin todella hieno ja muutenkin tässä taistelussa on hienoa tyyliä ja lopussa on tietenkin sellainen klassinen kohta, kun iso hirviö ammuttaan singolla ja pahas kuolee näyttävästi. Jopa yllättävän onnistunut.


8. Susilauma - Resident Evil 4

Tämä on kyseenalainen valinta, sillä tämä on helposti sellainen osuus jota ei miellä pomotaisteluksi, mutta jonka voi tavallaan silti mieltää sellaiseksi. Yhden hirviön sijaan vastassa on kokonainen lauma mutanttikoirulaisia jotka ovat nopeita ja voivat iskeä mistä kohtaa pensasaitalabyrinttia tahansa. Tämä on lisäksi koko pelin pelottavin kohtaus, mikä vain korostaa sitä, miten hyvin se on tehty ja miten vahvasti se erottuu joukosta monien muiden erikoisten pomotaisteluiden kanssa.


7. William Birkin G4 - Resident Evil 2 Remake: Claire B

Pelin viimeinen, viimeinen taistelu. Tässä vaihessa Birkin on mutoitunut niin pitkälle että hän on pelkkää mutatoitunutta massaa joka koostuu pääasiassa hampaista. Tässä yhteenotossa ollaan junassa jota hirviö syö ja taustalla itsetuhomekanismi tikittää. Clairella pitääkin käyttää kaikki viimeiset resurssit ja hankkiutua eroon tästä takiaisesta, jonka olisi pitänyt kuolla jo kauan sitten.


6. Garrador - Resident Evil 4

Tästä näkee oitis että kyseessä on erittäin uhkaavan näköinen hirvitys, jolla pitkät Wolverine kynnet, haarniskainen Bane naamio taistelu käydään vankityrmässä jossa tilaa on vähän. Se mikä kuitenkin tekee tästä niin loistavan taistelun, tulee siitä, että Garrador on sokea, joten varovainen eteneminen on valttia. Tietenkin tämän hirviön heikkokohta on selässä ja pahimmillaan Leon kuolee yhteen osumaan. Erittäin intensiivinen, ahdistava ja karmiva taistelu, jossa kylmät hermot ovat tärkeät.


5. Ustanak, viimeinen kerta - Resident Evil 6: Jake

Monivaiheinen yhteenotto Nemesis kakkosen kanssa, viimeistä kertaa. Tämä on niitä tapauksia kun kokonaisuuden voisi melkein jakaa useampaan pomotaisteluun, mutta itse nyt lasken ne yhdeksi, kun samaa tilannetta ja kokonaisuutta ovat. Taistelu käydään liekehtivässä hornassa. Ensin juostaan, sitten ammuskellaan, sitten tapellaan ja lopussa kiipeillään ja ammutaan se viimeinen luoti, joka klassisella RE tavalla, onkin sitten se ratkaiseva. Voi olla että siinä on useampi pomotaistelu, mutta kokonaisuutena ne toimivat todella hyvin.


4. Verdugo - Resident Evil 4

Ehdottomasti yksi tunnelmallisuudessaan onnistuneimpia taisteluita. Aluksi pelaaja näkee pätkiä Verdugon silmin kun hirviö lähestyy. Pelaaja lopulta kuulee kun hirviö tulee sisään ja sitten, ajoittain hirviö yrittää iskeä, mutta ei vieläkään näytä itseään. Viimeinen vaihe alkaa kun Verdugo näyttäytyy (ei juuri minkään näköinen). Taistelussa onkin sitten monia puolia sillä kokonaisuuden voi pelata pelkkänä välttelynä kunnes pääsee hissillä pakoon, tai sitten voi käyttää hyödykseen säiliöitä nestemäistä typpeä joilla vihollista voi heikentää. Jos löytyy tarpeeksi järeitä aseita, niin tämä voi myös olla nopeasti ohi, mutta hyvin todennäköistä on ahtaissa tiloissa käytävä armoton kissa ja hiiri leikki.


3. Jack Krauser - Resident Evil 4

Pelin parhaita ja haastavimpia taisteluita. Krauser toimii kuin varsinaisessa pomotaistelussa kuin kommando. Hän käyttää ympäristöä hyödykseen, virittää ansoja, käyttää tuliaseita ja veistään. QTE pätkiä tulee ajoittain vastaan ja kokonaisuuteen mahtuu monta tilannetta joissa oikeanlaiset varusteet helpottavat kaikkea todella paljon. Siinä ohessa Krauser myös haastaa Leonia keskusteluun. Kaikki lopulta huipentuu yhteenottoon raunion katolla kun Krauser mutatoituu lopullisesti, haastavimpaan muotoonsa.


2. Dr. Salvador - Resident Evil 4

Joskus hyvin yksinkertaiset asiat toimivat todella hyvin, nousten klassisiksi hetkiksi ja perunasäkkimies on tästä erinomainen esimerkki, sillä tämä on pelin kansakuvavihollinen. Ensimmäinen hetki kun tästä vihollisesta tulee tietoiseksi, on moottorisahan ääni ja taistelussa saattaa myös huomata, että jos Salvador koskee pelaajaa, niin hän tappaa heti, oli elinvoimaa kuinka paljon tahansa. Tätä tappo on hyvin brutaali, luoden standartin kaikelle mikä seuraa. Erityisen hienoa on myös se, että tämä on täysin vapaaehtoinen vihollinen, pelaaja voi myös vältellä häntä hetken aikaa, kunnes kirkonkello soi. Myöhemmin Salvador on pitkälti normaali vihollinen, mutta ensimmäinen kerta, on jopa legendaarinen hetki hyvin monella tavalla.


1. Albert Wesker - Resident Evil 5

Toiseksi viimeinen yhteenotto joka sitten päättyy tilanteeseen josta siirrytään tulivuoreen ja viimeinen pomotaisteluun. Tässä taistelussa kuitenkin korostuu erityisen hyvin se, mihin Wesker on kehitetty. Hän on nopeampi ja vahvempi kuin Chris eikä Sheva nyt merkittävä apu ole. Mutta oikea taktiikka voi johtaa voittoon. Weskerin tapauksessa se kaikki tyylikkyys on nyt huipussaan ja samoin se mielipuolisuus. Wesker liikkuu nopeasti, ei ota vahinkoa oikein mistään ja pystyy tekemään merkittävää vahinkoa. Tässä ollaan todellakin siinä ylitseampuvassa asetelmassa, mutta se on tehty todella hyvin ja toimii. Kokonaisuutena tämä on juurikin sellainen taistelu, jollainen olisi pitänyt olla viimeinen yhteenotto Weskeriä kohtaan, sillä nyt hän oikeasti näyttää hienolta ja taistelee hienosti.