PS3 ajoilta alkaen pleikkaripeleissä alkoi olla saavutuksia pokaalien muodossa. Joissakin peleissä ne ovat erittäin helppoja, lähemmäs ilmaisia, mutta sitten on niitä tapauksia kun trophyt ovat murskaavan vaikeita saada, vaikka se ei siltä ensisilmäyksellä vaikuttaisikaan.

 

 

 

Platina trophyt suljetaan pois, mutta muutoin kaikki kelpaavat. Platina kun on se jonka saa kun avaa kaikki muut trophyt. Nyt haetaan sellaisia yksittäisiä jotka ovat usein ne joiden takia platinan saaminen tuntuu hyvin vaikealta.

Myös tämä normaali "Yksi per peli" sääntö astuu voimaan, sillä on pelejä joissa on monta hyvin samanlaista ja hyvin vaikeaa trophyä saada. Lisäksi pyritään siihen että ei poimita vain jokaista "Pelaa peli läpi vaikeimmalla vaikeusasteella" trophya tms vaan enemmänkin yhden esimerkin kyseisestä trophystä. Mikäli tulee vastaan hetkiä että monta samanlaista trophyä löytäisi tiensä listaukseen, niin yksi ottaa paikan esimerkkinä.

Variaatio on myös tervetullutta, sillä "vaikean" voi määritellä todella monella tavalla, kuten pian käy.

 

(EPÄ)KUNNIALLISIA MAININTOJA

 

Lone Warrior - Grand Kingdom

- Voita tehtävä yhden hahmon voimin. Mahdollinen mutta vaatii taitoa, hyvän hahmon ja tietoa siitä mitä vastassa tulee olemaan.

 

Doctorate - Knack

- Rakenna kaikki laitteet. Muuten ei ongelmaa, mutta osien saaminen on sattuman kauppaa. Onnistuu jos pelaa pelin läpi uudestaan ja uudestaan. Ei kiitos.

 

Against All Odds - Sky Force Anniverasy

- Tuhoa kaikki vihollistornit tehtävässä 5. Kun EMP jahtaa sinua ja yksi osuma poistaa aseet. Tästä on hauskuus ja reilu haastavuus kaukana.

 
24. Devil's Brigade - X-Men Origins: Wolverine

Kerää kaikki tunnuslaatat. Muuten ei mikään iso ongelma, mutta kentissä ei ole mitää laskuria siitä että montako laattaa on jäljellä, joten jos ensimmäisellä kerralla et huomaa jotakin laattaa niin jälkeenpäin on täysin mahdotonta sanoa että mitä laattaa et löytänyt. Se tietenkin tarkoittaa että laattaajahti pitää aloittaa kokonaan alusta.

Tehty


23. Benevolent Leader - Fallout 4

Saavuta korkein mahdollinen tyytyväisyys asutuskeskuksessa. Tämä on sellainen jonka kanssa luovutin hyvin nopeasti. Asutuksen rakentaminen ei ole järin hauskaa ja rakennustavaran saaminen ei ole sekään sieltä helpoimmasta päästä. Itse en todellakaan aikonut käyttää aikaa tähän, etenkään kun jotkut asukkaat ovat niin naurettavan vaativia. Kaikki pitäisi löytyä ja niin edelleen.


22. Best Driver in the Business - Uncharted: Lost Legacy

Aja kentän päästä päähän alta 3 minuutin. Siinä on aloitus paikka ja paikka jossa pitää käydä kääntämässä. Tämä vaatii kentän vankkaa tietämistä jotta osaa sen nopeimman reitin. Sitten on vielä sellainen pieni yksityiskohta että missään kohtaa ei saa oikeastaan kämmätä. Ei saa jäädä mäkeen jumiin tai törmätä esteisiin. Aikaraja on hyvin niukka mikä johtaa siihen, että yksikin virhe johtaa siihen että pitää aloittaa alusta.

Tehty


21. Run the table - Uncharted 4: Thief's End

Nujerra vihollisia hiiviskelyliikkeellä, lähitaisteluliikkeellä, pääosumalla ja räjähteellä. Tässä järjestyksessä ja 15 sekunnin sisällä. Sanotaan että järjestys ei ole mikään ongelma, mutta se että se pitää tehdä hyvin nopeasti on. Tässä on aika paha kombo sillä olosuhteiden pitää olla todella hyvät. Sanotaan että tämä peli sallii tehosteiden käytön, mutta se ei poista sitä faktaa että neljä vihollista pitää tappaa todella nopeasti ja todella tarkkojen ohjeiden mukaan. Tämä on niitä haasteita joissa virhemarginaali on aivan olematon.

Tehty


20. Judge, Jury and Executioner - Alpha Protocol

Anna aseen hoitaa puhuminen / Tapa kaikki. Voisi luulla että tämä olisi niitä helpoimpia, mutta tilanne ei olekaan ihan niin. Tämän kanssa pitää nimittäin saada tietyt henkilöt tiettyyn tilaan, jotta heitä voi käyttää oikein. Toisinaan pitää vain ampua henkilö X heti, mutta toisinaan pitää tehdä suunnitelmia jotta saa aikaan tilanteen jossa voi tappaa henkilön Y. Tämä on niitä tilanteita jotka vaativat tiettyjen asioiden tietämistä ja pitkälle johtavaa suunnittelua.


19. Navigate Like Drake - Sly Cooper: Thieves in Time

Tämä ei ole todellakaan nyt niin vaikea jos tätä alusta asti alkaa määrätietoisesti tekemään. Hommana on katsoa kaikkia mahdollisia karttoja. Tarkoittaa sitä että kaikista pelin paikoissa, olivat ne kuinka pieniä huoneita tahansa, pitää käydä ja kaikissa pitää katsoa karttaa kyseisestä paikasta. Tämä on puistattavan haastava homma jos peli on jo kokonaan pelattu, kun pitää sitten erikseen alkaa miettiä että mihin kaikkialle tässä pelissä pääsikään. Vielä hankalampi kuin Dragon Age Originsin vastaava, koska tämän pelin kanssa ei riitä että käy kaikissa paikoissa, vaan karttaa pitää muistaa katsoa.


18. Clean Hands - Dishonored 2

Älä tapa ketään. Ensimmäisessä pelissä on saman trophy mutta jatko-osassa se on todella paljon vaikeampi. Se että ei saa tappaa ketään pakottaa todelliseen varovaisuuteen. Siis kämmit on mahdollista vielä korjata, pakenemalla. Tämä reitti kuitenkin pakottaa oppimaan ne vaihtoehtoiset reiti ja mahdollisuudet eivätkä ne ole sieltä helpoimmasta päästä. Se että ketään ei saa tappaa, rajoittaa mahdollisuuksia ja pakottaa suureen varovaisuuteen.


17. Shadow - Dishonored

Älä paljastu. Toisin kuin aiemman kohdan kanssa, tämän kanssa virheitä ei saa tehdä sitäkään vähää. Jos edes yhden kerran joku huomaa sinut, niin se on sitten siinä. Voit tappaa kenet haluat, mutta vihollisten liikkeet täytyy tietää todella hyvin ja kentät pitää osata todella hyvin. Tämä on jatko-osassa paljon vaikeampaa, mutta ei se helppoa ole ykkösessäkään. Virheisiin ei ole varaa, koska niiden jälkeen tilannetta ei voi enää paikata.

Tehty


16. Stunt Master - InFamous

Pelissä on lista erilaisista stunteista joita pitäisi tehdä ja kun on lista, niin on helppoa tarkistaa että mitä seuraavaksi. Mutta vaikean tästä tekee se, että osa näistä stunteista on mahdollista tehdä vain yhdessä vaiheessa peliä ja jos se vaihe on mennyt, niin olen kusessa ilman mitään mahdollisuutta selvitä. Tämä on halpamainen temppu, varsinkin jos et tiedä, että osa vaatii hyvin tarkat olosuhteet.


15. The Hero - Dragon's Dogma: Dark Arisen

Suorita kaikki ennaltasuunnitellut, ei ilmoitustaulutehtävät. Ei kuullosta kovinkaan pahalta, mutta kun kyseessä on niin laaja peli kuin tämä ja tietyt päätökset voivat nopeasti tehdä eräästä juonikuviosta lopun, niin ei se olekaan enää yhtään helppoa. Tämä on niitä tapauksia jossa tehtävien tekeminen ei ole se vaikea osa. Hankalaa on se, että varmasti löytää ne kaikki tehtävät, eli osaa viedä asiat oikeaan suuntaan, mutta ei kuitenkaan liian nopeasti, jotta kaikki juonikuviot tulee varmasti tehtyä. Tämä on erittäin hankala koska virheenmahdollisuus on erityisen suuri. 


14. Ain't No Cavalry Coming - XCOM: Enemy Unknown

Yhden sotilaan pitäisi selvitä kaikista tehtävistä. No aluksi se ei kuullosta niin pahalta kunnes tajuaa että sitä yhtä sotilasta pitäisi sitten käyttää jokaisessa tehtävässä. Ei olekaan enää niin helppoa, sillä tämä on brutaalin vaikea hyvin monella tavalla ja ne loppupään tehtävät ovat hyvin hankalia. Ensimmäisellä pelikerralla tätä on turha miettiäkään kun pelistä ei meinaa tajua yhtään mitään, varsinkaan siitä että miten sen saa lopettua. Tämä on sellainen peli jota pitää oppia pelaamaan.


13. Unnatural Selection - Red Dead Redemption

Tapa jokaista eläintä pelissä. Tämä on vaikea parista syystä. Ensinnäkin: Tiettyjä eläimiä on vain tietyissä paikoissa ja näin laajassa pelissä voi kestää hvyin kauan että löydet paikan. Toiseksi: Jotkut eläimet ovat sellaisia, että niitä ei edes osaa etsiä ilman listaa, varsinkin jos niitä on vain yhdessä paikassa. Tämä on vaikea juurikin siksi että tässä pelataan salamyhkäisyydellä. Eläimiä on siinä 27 ja osa niistä on sellaisia, joita ei osaa etsiä, jos ei tiedä niiden olemassaolosta.

Tehty


12. All Endings... - Beyond: Two Souls

Kuullostaa simppeliltä: Katso kaikki lopetukset. Tämä on sellainen trophy joka vaatii paljon, siis todella paljon samojen kohtausten pelaamista uudestaan ja uudestaan. Siinä samalla pitää sitten tehdä muutamia asioita toisin. Kun lopetuksia on paljon, niin siinä menee todella helposti sekaisin siitä, mitä on tehnyt ja mitä ei ole vielä tehnyt. Oman ongelmansa tuo mukanaan se, että peli ei tee selväksi sitä, mikä lasketaan katsotuksia lopetukseksi, eli kuinka pitkälle pitää katsoa jotta lopetus rekisteröidään.


11. Master Fortune Hunter - Uncharted 1-3 / "Kerää kaikki keräiltävät esineet" trophy

Näitä tälläisiä saavutuksia on todella paljon sillä Uncharted sarjassa niitä on vaikka kuinka. Siinä etsitään aarteita kentistä ja ne ovat todella hyvin piilossa. Suuri vapaa maailma ja paljon hyvin piilotettuja esineitä. Siihen uppoaa paljon aikaa. Voin kertoa, olen löytänyt kaikissa Naughty Dogin Uncharted peleissä, kaikki aarteet. Se on tosin omalla tavallaan hauskaa kun laatu korvaa määrän, toisin kuin tässä tapauksessa.

Tehty (mm. Kaikista Uncharted peleistä, nelosessa eri nimellä; Treasure Master)


10. Traveler - Dragon Age Origins

Astu jokaisella alueelle pelissä. Kun kyseessä on näin laaja peli, niin pitää alusta asti pitää huolta että käy kaikissa paikoissa, sillä kaikkiin paikkoihin ei pääsee enää takaisin. On myös täysin mahdotonta tietää että mitkä kaikki paikat tämä askee alueisiin. Jotkut alueet ovat todella pieniä ja jotkut sellaisia että niihin pääsee vain kun oikeasti pyrkii sinne. Näin laajassa pelissä tästä tulee lähemmäs mahdoton, kun ei ole enää yhtään kartalla siitä, missä on käynyt ja missä ei. Tämä on lisäksi sellainen trophy, joka pitää tehdä yhden pelikerran aikana.


9. Trolling - Middle-Earth: Shadow of War

Pitkän aikaa tämä oli tuskallinen trophy yrittää, kunnes huomasin erään tempun, jota voi käyttää edukseen. Tehtävänä on tappaa kapteeni, kun ratsastat ologilla. Aluksi luulin että kapteeni pitää tappa ologin nuijalla, mutta riittää että kapteeni kuolee silloin, kun ratsastat ologilla. Oma temppuni: Myrkytä kapteeni ja sitten hyppää peikon niskaan. Tämä on kuitenkin paljon helpommin sanottu kuin tehty sillä kun kapteeni on heikoilla, niin yksi virhe ja et ehdi peikon selkään. Tämä on mahdollista kämmätä myös siten että tapat peikon tai se pakenee. Vaikka tietää tietyn oikotien, niin sen käyttäminen ei ole järin helppoa. Mutta se jos mikä oli hankalaa kun yritti tätä ilman tätä ns. Jippoa.

Tehty


8. Been There, Done That - Victor Vran

Suorita kaikki eliittihaasteet. Katsotaan sitä sitten kun olen suorittanut kaikki normaalit haasteet. Eliittihaasteet ovat poikkeuksellisen hankalia haasteita jotka vaativat että tämän pelin hallitsee erityisen hyvin. Osaat taisteluliikkeet loistavasti, tiedät miten viholliset toimivat, osaat kentät erittäin hyvin ja pystyt tähän kaikkeen suunnattomien rajoitusten kanssa. Victor Vran on aika laaja peli ja eliittitasolle, hvyin vaikea sellainen. Se ei paljoa paina vaikka olisit max lv, näiden haasteiden kohdalla, pitää olla kokoajan, parhaassa terässään.


7. Lingering Will - Kingdom Hearts 2 Final Mix (Kingdom Hearts 2.5 Remix) / Voita pelin vaikein vihollinen

Kingdom Hearts sarjassa on paljon kovia pomovihollisia, mutta Lingering Will on pahista pahin. Tämä on se kaikkien aikojen vaikein pomotaistelu mitä olen ikinä yrittänyt. Voitosta saa trophyn ja voin kertoa että se ei ole helppo trophy se, sillä tämä taistelu vaatii masteroimaan pelin ja kehittämään hahmon aivan tappiin jotta teet vahinkoa ja kestät vahinkoa. Tämä on myös yksi palkitsevimpia tropheja koskaan.

Muista vastaavia on myös "One Winged Angel" Kingdom Hearts Final Mixissä jossa pitää voittaa Sephiroth. Valinnaiset viholliset ovat yleensä hyvin haastavia mutta Lingering Will on vaikeista vaikein joita olen itse kohdannut ja siksi hän ottaa esimerkkipaikan.

Tehty (mm. Kaikista Kingdom Hearts peleistä)


6. Master Marksman - Witcher 3: Wild Hunt

Tämä on sellainen tapaus jossa pitää tappaa 50 ihmisvihollista siten, että he kuolevat varsijousen osumaan, kun ammut heitä päähän. Tämä kuullostaa erittäin helpolta, Witcher 3:ssa ohjattavuus on todella hyvä ja varsijousen käyttö ei sekään ole mitenkään hankalaa, puhumattakaan että on kykyjä jotka tehostavat varsijousen käyttöä ja matalalla vaikeusasteella viholliset eivät kestä paljoakaan vahinkoa. Mutta sitten päästään siihen osaa joka tekee tästä yllättävän vaikeaa. Varsijousen vasamat ovat varmaan pelkkää puuta, sillä ne tekevät todella vähän vahinkoa ja yrittäessä tätä, huomasin että viholliset saa tapettua aivan liian helposti miekalla ja on ihan onnen kauppaa, jos saa vihollisen niin löysille, että vasama oikeasti tappaa tämän.


5. Brutality 101 - Batman: Arkham Knight

Tee 15 erilaista taisteluliikettä yhtäjaksoisen kombon aikana. Se ei nopeasti ajateltuna kuullosta kovin pahalta, mutta se on erityisen vaikeaa. Tämä saattaa hyvinkin olla vaikein trophy jonka pystyn yksilöimään. Pelin edetessä käyttöön tulee liikkeitä ja taitoja tukussa ja limittäin ja kaltaiseni veteraani on jo Arkham Cityn aikoihin masteroinut tämäntyylisen taistelumekaniikan jota on tullut hiottua viimeisimmäksi Shadow of Warissa. Tämä kaikki on kuitenkin vain alkua. Se että pystyy pitämään jatkuvan kombon käynnissä on perusasia. Itse olen muistaakseni saanut ehkä 10 aikaiseksi ja sitten ovat viholliset loppuneet. Tämän kanssa pitää osata 15 liikettä ja koko jatkuvan free flown aikana, pitää muistaa, mitkä liikkeet on jo tehnyt.

Tehty


4. Master the Path of Master Ninja - Ninja Gaiden Sigma 2 / "Hanki korkein arvosana kaikista kentistä" trophy

S-rank kaikissa maissa, Mestarin polulla. Tarkoittaa käytännössä sitä että tässä pelissä pitää olla aika pirun hyväksi, jotta pystyy silpomaan viholliset näyttävästi ja virheittä. Tämä saattaa hyvikin olla vaikeampi trophy kuin pelin läpäiseminen vaikeimmalla vaikeusasteella. Tämän tapauksessa se pitää tehdä vielä erityisen hyvin, siis niin hyvit että et voisi sitä enää paremmin tehdä.

Muitakin tämänkaltaisia saavutuksia on. Idea on siinä että kaikista pelin kentistä tulee saada täydet pisteet, yleensä vielä järeimmällä vaikeusasteella. Ninja Gaiden Sigma 2 on tässä vain se paras esimerkki siitä, miten vaikeaa tämä voikaan olla.


3. Perfect Knight - Day 2 - Batman: Arkham City

Itse kuvailen tämän lyhyesti ja ytimekkäästi näin: "Tee kaikki." (Batmanina). Peli peli läpi kaksi kertaa (New Game+) ja hanki kaikki mitallit Riddler's Revengestä. Jälkimmäinen on se missä itselläni alkaa keittää. Osa mitallihaasteista on niin naurettavan vaikeita tehdä, kun pitää tehdä muutkin. Yksittäisinä ne ovat täysin hoidettavissa mutta tämä on niitä hetkiä kun pelin kaikki osa-alueet täytyy masteroida aivan täysin ja ajoittain tuntuu, että tämänkaltaiset tehtävät ovat niitä joiden kanssa on tiettyihin kohtiin olemassa vain yksi oikea ratkaisu. Siis tämä on todella hyvä peli, mutta liika on liikaa. Tämä saattaa hyvinkin olla vaikein saavuttamani trophy.

Tehty


2. No Matter What - Last of Us / "Läpäise peli vaikeimmalla vaikeusasteella" trophy

Hyvin simppeli idea: Pelaa peli läpi vaikeimmalla vaikeusasteella. Last of Us on Survivor vaikeusasteella murhaava kokemus sillä tällä vaikeusasteella ei ole kaikkia apukeinoja joita muilla on, kuten kaikuluotausta vastaava kuulo. Tämä on kaikin tavoin suurempi haaste kuin mikään muu koko pelissä.

Joskus tämä ei ole yhtään niin vaikea tehtävä kuin voisi olettaa mutta hyvin usein, tämä on se pelin vaikein trophy. Esimerkiksi Uncharted 4 tarjoaa monta keinoa helpottaa tätä suunnattomasti ja samoin Resident Evil 6. Tavallaan jopa Ninja Gaiden Sigma 2 tarjoaa myös apuja, mutta peli on niin vaikea, että se ei paljoa merkkaa. Tämä vaatii lähemmäs aina sitä että pelissä pitää tulla todella hyväksi. Ohjauksen pitää tulla selkäytimestä ja muistista pitää löytyä kaikki mahdolliset osat erilaisista mekaniikoista joita pelissä on. Tämä kaikki ei välttämättä kuullosta kovin pahalta, mutta hyvin usein, tämä on niitä haasteita, joihin ei vain tule käytettyä aikaa.


1. Multiplayer/verkkopeli trophy

F**k this sh*t! Mihinkään platinaan ei pitäisi olla vaatimuksena verkkopeleihin liittyvät pokaalit. Ne ovat useimmiten joko naurettavia tai mahdottomia. Mahdottomia silloin, kun kukaan ei enää pelaa peliä. Itse välttelin tätä osaa hyvin pitkään Uncharted 4: Thief's Endin kanssa. Siinä oli muutama MP trophy ja PS4 vaatii PS+:n verkkopelaamiseen. Mutta itse olen erittäin vahvasti sitä mieltä että moninpeli pokaalit pitäisi laittaa omaksi kokonaisuudekseen, pois platina metsästyksestä, ne ovat aina ne ärsyttävimmät trophyt.

Tästä saa vielä paskamaisemman kun mukaan heittää sattumaan perustuvan elementin. Esimerkiksi: Ultimate Marvel vs Capcom 3:n "Full Roster". Kohtaa jokainen mahdollinen pelihahmo online matsissa. Joo, ei tule tapahtumaan.