PS3 ajoilta alkaen pleikkaripeleissä alkoi olla saavutuksia pokaalien muodossa. Joissakin peleissä ne ovat erittäin helppoja, lähemmäs ilmaisia, mutta sitten on niitä tapauksia kun trophyt ovat murskaavan vaikeita saada, vaikka se ei siltä ensisilmäyksellä vaikuttaisikaan.

 

 

 

Platina trophyt suljetaan pois, mutta muutoin kaikki kelpaavat. Platina kun on se jonka saa kun avaa kaikki muut trophyt. Nyt haetaan sellaisia yksittäisiä jotka ovat usein ne joiden takia platinan saaminen tuntuu hyvin vaikealta.

Myös tämä normaali "Yksi per peli" sääntö astuu voimaan, sillä on pelejä joissa on monta hyvin samanlaista ja hyvin vaikeaa trophyä saada. Lisäksi pyritään siihen että ei poimita vain jokaista "Pelaa peli läpi vaikeimmalla vaikeusasteella" trophya tms vaan enemmänkin yhden esimerkin kyseisestä trophystä. Mikäli tulee vastaan hetkiä että monta samanlaista trophyä löytäisi tiensä listaukseen, niin yksi ottaa paikan esimerkkinä.

Variaatio on myös tervetullutta, sillä "vaikean" voi määritellä todella monella tavalla, kuten pian käy.

 

Muuttunut alkuperäisestä kun listasta poistettiin kaikki ne trophyt jotka olin suorittanut ja niistä koottiin oma listansa.

 

(EPÄ)KUNNIALLISIA MAININTOJA

 

Well I’ll Be Damned - Devil May Cry V

- Voita pomovihollinen jolle sinun kuuluu hävitä. Eli salainen lopetus epäreilussa tilanteessa.

 

Karibian Piru – Assassin’s Creed IV: Black Flag

- Kukista kaikki 4 legendaarista laivaa. Paree totutella meritaisteluun ja päivittää paattia.

 

Which King? – Lord of the Rings: Aragorn’s Quest

- Voita Noitakuningas ottamatta yhtään vahinkoa. Eli yksi virhe ja yritä uudestaan.

 
24. Chain 24X – Sparkle 2

Tälläiset trophyt vaativat todella nopeaa reagointia ja hieman tuuria, sillä pelisse poksautellaan palloja, ja jotta pystyy pitämään yllä jatkuvan kombon/ketjun joka nousee lopulta sinne 24 kieppeille, niin se vaatii jo omanlaisensa tilanteen, joka menee todella helposti pieleen yhden virheen jälkeen.


23. Doctorate - Knack

Rakenna kaikki laitteet. Muuten ei ongelmaa, mutta osien saaminen on sattuman kauppaa. Onnistuu jos pelaa pelin läpi uudestaan ja uudestaan. Ei kiitos.


22. Navigate Like Drake - Sly Cooper: Thieves in Time

Tämä ei ole todellakaan nyt niin vaikea jos tätä alusta asti alkaa määrätietoisesti tekemään. Hommana on katsoa kaikkia mahdollisia karttoja. Tarkoittaa sitä että kaikista pelin paikoissa, olivat ne kuinka pieniä huoneita tahansa, pitää käydä ja kaikissa pitää katsoa karttaa kyseisestä paikasta. Tämä on puistattavan haastava homma jos peli on jo kokonaan pelattu, kun pitää sitten erikseen alkaa miettiä että mihin kaikkialle tässä pelissä pääsikään. Vielä hankalampi kuin Dragon Age Originsin vastaava, koska tämän pelin kanssa ei riitä että käy kaikissa paikoissa, vaan karttaa pitää muistaa katsoa.


21. Bloody Hell – Devil May Cry 3

Läpäise Bloody Palace, eli nujerra vihollisia vihollisten perään 9999 kerrosta. Tämä on niin ylimitoitettu haaste ettei mitään rajaa. Siis haaste on yksi asia, mutta kun määrä on näin överi, niin kyllä se tekee haasteen yrittämisestä aika raskasta.


20. Aidosti mahtava! – Rayman Legends

Saavuta viimeinen Mahtavuustaso. Tämä on niitä tapauksia jossa peliä pitää pelata todella kauan jotta tähän pääsee. Loppujen lopuksi kyse on pisteistä ja niitä saa lisää vain pelaamalla lisää ja pisteitä tulee loppuviimeksi todella vähän. Tämä puolestaan syö tehokkaasti halua jatkaa ja voinkin sanoa että tuskin tulee tätä trophyä hankittua, koska se vaatii niin paljon aikaa.


19. Clean Hands - Dishonored 2

Älä tapa ketään. Ensimmäisessä pelissä on saman trophy mutta jatko-osassa se on todella paljon vaikeampi. Se että ei saa tappaa ketään pakottaa todelliseen varovaisuuteen. Siis kämmit on mahdollista vielä korjata, pakenemalla. Tämä reitti kuitenkin pakottaa oppimaan ne vaihtoehtoiset reiti ja mahdollisuudet eivätkä ne ole sieltä helpoimmasta päästä. Se että ketään ei saa tappaa, rajoittaa mahdollisuuksia ja pakottaa suureen varovaisuuteen.


18. Cat Fight – InJustice 2

Voita Cheetah Catwomanilla kun viimeinen isku tulee Cat Call ominaisuudesta. Ei kuullosta pahalta ilman kontekstia, mutta Cat Call on satunnaisesti saatava ominaisuus jota ei aluksi ole, se pitää saada ”palkintoarkusta”, eli tälläistä satunnaisuuteen perustuvaa arpapeliä josta on kaikki reiluus aika kaukana.


17. Judge, Jury and Executioner - Alpha Protocol

Anna aseen hoitaa puhuminen / Tapa kaikki. Voisi luulla että tämä olisi niitä helpoimpia, mutta tilanne ei olekaan ihan niin. Tämän kanssa pitää nimittäin saada tietyt henkilöt tiettyyn tilaan, jotta heitä voi käyttää oikein. Toisinaan pitää vain ampua henkilö X heti, mutta toisinaan pitää tehdä suunnitelmia jotta saa aikaan tilanteen jossa voi tappaa henkilön Y. Tämä on niitä tilanteita jotka vaativat tiettyjen asioiden tietämistä ja pitkälle johtavaa suunnittelua.


16. Stunt Master - InFamous

Pelissä on lista erilaisista stunteista joita pitäisi tehdä ja kun on lista, niin on helppoa tarkistaa että mitä seuraavaksi. Mutta vaikean tästä tekee se, että osa näistä stunteista on mahdollista tehdä vain yhdessä vaiheessa peliä ja jos se vaihe on mennyt, niin olen kusessa ilman mitään mahdollisuutta selvitä. Tämä on halpamainen temppu, varsinkin jos et tiedä, että osa vaatii hyvin tarkat olosuhteet.


15. Lone Warrior - Grand Kingdom

Voita tehtävä yhden hahmon voimin. Mahdollinen mutta vaatii taitoa, hyvän hahmon ja tietoa siitä mitä vastassa tulee olemaan. Monien tehtävien kanssa tämä tuntuu todella isolta haasteelta koska tehtävässä ei saisi olla paljoa taisteluista, koska silloin on oitis todella selvän ylivoiman edessä.


14. Battle Hardened – Darksiders / ”Kaikki päivitykset” trophy

Päivitä kaikki aseet loppun asti ja avaa kaikki taisteluliikkeet. Vaatii paljon grindamista jotta tämän saa tehtyä kaikille aseille, varsinkin jos sitä ei pidä mielessä kokoaikaa ja omalla kohdallani tämä oli sen verta aikaisin trophy kauden alettua, että en juuri miettinyt näitä asioita. Joten jos tämän haluaisi tehdä niin se on täysin mahdollista mutta ottaa aikansa.


13. Against All Odds - Sky Force Anniverasy

Tuhoa kaikki vihollistornit tehtävässä 5. Kun EMP jahtaa sinua ja yksi osuma poistaa aseet. Tästä on hauskuus ja reilu haastavuus kaukana koska tämä haastee vaati naurettavan paljon tarkkuutta ja tietämystä siitä mitä kentässä tulee vastaan.


12. The Hero - Dragon's Dogma: Dark Arisen / “Tee kaikki sivutehtävät” trophy

Suorita kaikki ennaltasuunnitellut, ei ilmoitustaulutehtävät. Ei kuullosta kovinkaan pahalta, mutta kun kyseessä on niin laaja peli kuin tämä ja tietyt päätökset voivat nopeasti tehdä eräästä juonikuviosta lopun, niin ei se olekaan enää yhtään helppoa. Tämä on niitä tapauksia jossa tehtävien tekeminen ei ole se vaikea osa. Hankalaa on se, että varmasti löytää ne kaikki tehtävät, eli osaa viedä asiat oikeaan suuntaan, mutta ei kuitenkaan liian nopeasti, jotta kaikki juonikuviot tulee varmasti tehtyä. Tämä on erittäin hankala koska virheenmahdollisuus on erityisen suuri. 


11. Who Need Weapons Anyway? - Devil May Cry V

Läpäise tietty kenttä ilman aseita Dantella. Vaikuttaa täysin mahdottomalta koska kentässä on pakko taistella ja ilman aseita ei voi tehdä mitään. Tässä on kuitenkin koira haudattuna sillä kun pelin läpäisee tarpeeksi korkealla vaikeusasteella, niin saa Dantelle tietyn ominaisuuden joka tekee hänestä paholaisen ilman mitään aseita, mutta pelihän ei sitä kerro.


10. Benevolent Leader - Fallout 4

Saavuta korkein mahdollinen tyytyväisyys asutuskeskuksessa. Tämä on sellainen jonka kanssa luovutin hyvin nopeasti. Asutuksen rakentaminen ei ole järin hauskaa ja rakennustavaran saaminen ei ole sekään sieltä helpoimmasta päästä. Itse en todellakaan aikonut käyttää aikaa tähän, etenkään kun jotkut asukkaat ovat niin naurettavan vaativia. Kaikki pitäisi löytyä ja niin edelleen.


9. Ain't No Cavalry Coming - XCOM: Enemy Unknown

Yhden sotilaan pitäisi selvitä kaikista tehtävistä. No aluksi se ei kuullosta niin pahalta kunnes tajuaa että sitä yhtä sotilasta pitäisi sitten käyttää jokaisessa tehtävässä. Ei olekaan enää niin helppoa, sillä tämä on brutaalin vaikea hyvin monella tavalla ja ne loppupään tehtävät ovat hyvin hankalia. Ensimmäisellä pelikerralla tätä on turha miettiäkään kun pelistä ei meinaa tajua yhtään mitään, varsinkaan siitä että miten sen saa lopettua. Tämä on sellainen peli jota pitää oppia pelaamaan.


8. Been There, Done That - Victor Vran / “Suorita kaikki haasteet” trophy

Suorita kaikki eliittihaasteet. Katsotaan sitä sitten kun olen suorittanut kaikki normaalit haasteet. Eliittihaasteet ovat poikkeuksellisen hankalia haasteita jotka vaativat että tämän pelin hallitsee erityisen hyvin. Osaat taisteluliikkeet loistavasti, tiedät miten viholliset toimivat, osaat kentät erittäin hyvin ja pystyt tähän kaikkeen suunnattomien rajoitusten kanssa. Victor Vran on aika laaja peli ja eliittitasolle, hvyin vaikea sellainen. Se ei paljoa paina vaikka olisit max lv, näiden haasteiden kohdalla, pitää olla kokoajan, parhaassa terässään.


7. Traveler - Dragon Age Origins / ”Tutki kaikki paikat” tai ”Käy kaikkialla” trophy

Astu jokaisella alueelle pelissä. Kun kyseessä on näin laaja peli, niin pitää alusta asti pitää huolta että käy kaikissa paikoissa, sillä kaikkiin paikkoihin ei pääsee enää takaisin. On myös täysin mahdotonta tietää että mitkä kaikki paikat tämä askee alueisiin. Jotkut alueet ovat todella pieniä ja jotkut sellaisia että niihin pääsee vain kun oikeasti pyrkii sinne. Näin laajassa pelissä tästä tulee lähemmäs mahdoton, kun ei ole enää yhtään kartalla siitä, missä on käynyt ja missä ei. Tämä on lisäksi sellainen trophy, joka pitää tehdä yhden pelikerran aikana.


6. All Endings... - Beyond: Two Souls / ”Näe kaikki lopetusvaihtoehdot” trophy.

Kuullostaa simppeliltä: Katso kaikki lopetukset. Tämä on sellainen trophy joka vaatii paljon, siis todella paljon samojen kohtausten pelaamista uudestaan ja uudestaan. Siinä samalla pitää sitten tehdä muutamia asioita toisin. Kun lopetuksia on paljon, niin siinä menee todella helposti sekaisin siitä, mitä on tehnyt ja mitä ei ole vielä tehnyt. Oman ongelmansa tuo mukanaan se, että peli ei tee selväksi sitä, mikä lasketaan katsotuksia lopetukseksi, eli kuinka pitkälle pitää katsoa jotta lopetus rekisteröidään ja mikä kaikki lasketaan erotukseksi aiempaan nähden.


5. Card Collector – Witcher 3: Wild Hunt / ”Kerää kaikki keräiltävät esineet” trophy

Tämä on yksi niitä tropheja joita yhteen väliin oikeasti pyrin saavuttamaan. Se mikä tästä tekee niin vaikean ja rasittavan on se, että monet kortit ovat jo sellaisia että ne voi saada vain yhdessä kohtaa tai ne ovat satunnaisia palkintoja satunnaisilta henkilöiltä. Tämä tekee kokonaisuudesta raastavan vaikean koska lähemmäs kaikissa paikoissa täytyy pitää silmällä gwent pelaajia ja tuo satunnaisuus tekee kaikesta entistä turhauttavampaa.

Muita turhauttavia esimerkkejä tästä löytyy, mutta erityisen vaikean tästä tekee juurikin tuo satunnaisuus, sillä monien keräiltävien esineiden kanssa on olemassa selvä metodi miten ne saa, ilman tuota sattumanvaraa.


4. Master the Path of Master Ninja - Ninja Gaiden Sigma 2 / "Hanki korkein arvosana kaikista kentistä" trophy

S-rank kaikissa maissa, Mestarin polulla. Tarkoittaa käytännössä sitä että tässä pelissä pitää olla aika pirun hyväksi, jotta pystyy silpomaan viholliset näyttävästi ja virheittä. Tämä saattaa hyvikin olla vaikeampi trophy kuin pelin läpäiseminen vaikeimmalla vaikeusasteella. Tämän tapauksessa se pitää tehdä vielä erityisen hyvin, siis niin hyvit että et voisi sitä enää paremmin tehdä.

Muitakin tämänkaltaisia saavutuksia on. Idea on siinä että kaikista pelin kentistä tulee saada täydet pisteet, yleensä vielä järeimmällä vaikeusasteella. Ninja Gaiden Sigma 2 on tässä vain se paras esimerkki siitä, miten vaikeaa tämä voikaan olla. Tosin Devil May Cry V:n Worthy of Legend on aivan samaa maata.


3. No Matter What - Last of Us / "Läpäise peli vaikeimmalla vaikeusasteella" trophy

Hyvin simppeli idea: Pelaa peli läpi vaikeimmalla vaikeusasteella. Last of Us on Survivor vaikeusasteella murhaava kokemus sillä tällä vaikeusasteella ei ole kaikkia apukeinoja joita muilla on, kuten kaikuluotausta vastaava kuulo. Tämä on kaikin tavoin suurempi haaste kuin mikään muu koko pelissä.

Joskus tämä ei ole yhtään niin vaikea tehtävä kuin voisi olettaa mutta hyvin usein, tämä on se pelin vaikein trophy. Esimerkiksi Uncharted 4 tarjoaa monta keinoa helpottaa tätä suunnattomasti ja samoin Resident Evil 6. Tavallaan jopa Ninja Gaiden Sigma 2 tarjoaa myös apuja, mutta peli on niin vaikea, että se ei paljoa merkkaa. Tämä vaatii lähemmäs aina sitä että pelissä pitää tulla todella hyväksi. Ohjauksen pitää tulla selkäytimestä ja muistista pitää löytyä kaikki mahdolliset osat erilaisista mekaniikoista joita pelissä on. Tämä kaikki ei välttämättä kuullosta kovin pahalta, mutta hyvin usein, tämä on niitä haasteita, joihin ei vain tule käytettyä aikaa. Hyviä esimerkkejä tällaisesta trophystä ovat myös Witcher 3:n Walked the Path ja Devil May Cry V:n Highway to Hell.


2. Best in the West – Red Dead Redemption 2 / “Tee kaikki” trophy

100% suoritettu. Tarkoittaa että pitää suorittaa kaikki sivutehtävät, päätehtävät keräiltävät esineet ynnä muut. Siis kaikki mistä peli pitää kirjaa, eli voisi sanoa että platinaa edeltävä trophy. Tietysti on asioita joista peli ei pidä kirjaa ja jotka ovat muuta kivaa, mutta tällaiset trophyt ovat todella tuskallisia tehdä näin laajoissa peleissä joissa sitä sivutekemistä ynnä muuta on enemmän kuin monissa muissa peleissä yhteensä. Vaatii todella paljon pelitunteja.


1. Multiplayer/verkkopeli trophy

F**k this sh*t! Mihinkään platinaan ei pitäisi olla vaatimuksena verkkopeleihin liittyvät pokaalit. Ne ovat useimmiten joko naurettavia tai mahdottomia. Mahdottomia silloin, kun kukaan ei enää pelaa peliä. Itse välttelin tätä osaa hyvin pitkään Uncharted 4: Thief's Endin kanssa. Siinä oli muutama MP trophy ja PS4 vaatii PS+:n verkkopelaamiseen. Mutta itse olen erittäin vahvasti sitä mieltä että moninpeli pokaalit pitäisi laittaa omaksi kokonaisuudekseen, pois platina metsästyksestä, ne ovat aina ne ärsyttävimmät trophyt.

Tästä saa vielä paskamaisemman kun mukaan heittää sattumaan perustuvan elementin. Esimerkiksi: Ultimate Marvel vs Capcom 3:n "Full Roster". Kohtaa jokainen mahdollinen pelihahmo online matsissa. Joo, ei tule tapahtumaan.