Videopelejä ilmestynee nykyään todella paljon ja joukossa on paljon helmiä. Mutta kun aletaan miettiä ajassa taaksepäin, niin aika ajoin yhtenä vuotena ilmestyi todella monta, todella hyvää peliä.

 

 

 

Tärkeää on huomioida määrä-laatu suhde. Kuinka hyviä pelejä minäkin vuonna ilmestyi ja kuinka monta. Yksi tai pari todella hyvää peliä riittää kilpailemaan puolen tusinan, hyvän pelin kanssa. Itse olen ollut pelaaja yli 20 vuotta joten nyt on aika alkaa huomioida, että mitkä vuodet, ovat olleet ne kaikista parhaat.

En kelpuuta vuosia joina en vielä ollut syntynyt

 

Kuten pian käy ilmi, tietyt vuodet ovat helposti lähellä toisiaan ja sanotaan että noin kolmen peräkkäkkäisen sijan vuodet voivat helposti olla toisessakin järjestyksessä, sillä se on niin paljon kiinni siitä miltä milloinkin tuntuu. On hyvä muistaa että loppuviimeksi on kyse mielytyksistä. Joskus ei vielä ole ihan varma että mistä oikeasti pitää kun taas jotkut vuodet ovat jääneet mieleen siksi, että silloin on tullut juurikin niitä todella kovia pelejä.

 

Määrä ja laatu merkkaavat paljon. Joskus on tullut vain pari peliä, mutta ne ovat olleet sitten todella kovia. Joskus taas on tullut monta peli jolloin määrä korvaa osittain laadun.

 
24. 1989

Batman, DuckTales, Castlevania III: Dracula's Curse ja Teenage Mutant Ninja Turtles.

Sen lisäksi että vuoden kovin elokuva sai oman pelinsä niin myös Castlevania sarja sai yhden vahvimmista osistaan. Pelimaailmassa debytoivat niin Roope Ankka kuin Turtlesitkin. Tänä vuonna oli monta hyvää peliä ja NES kaudella nämä todellakin onnistuivat tarjoamaan niin haastetta kuin hauskuuttakin.


23. 1994

Demon's Crest, Megaman X2 ja Sonic the Hedgehog 3

Megaman X sarjan toinen osa teki niin monta asiaa edeltäjäänsä paremmin, nousten yhdeksi parhaaksi Megaman peliksi koskaan. Samalla aikaa Sonic sarja porskutti kovaa vauhtia eteenpäin mutta yksi peli onnistui lyömään kaikki laudalta valtavalla tyylillään ja laajuudellaan, Demon's Crest.


22. 1990

Gremlins 2: New Batch, Chip & Dale: Resuce Rangers, Teenage Mutant Ninja Turtles II: Arcade Game

NES kauden paras vuosi. Siinä missä niin Batman oli 1989 vuoden parasta antia, niin elokuvarintamalta nousi Gremlins 2, joka on vähintään yhtä hyvä ja mahdollisesti parempi. Siihen se ei kuitenkaan jää sillä Disneyn Tiku ja Taku tulevat vauhdilla sisään kuin Roope ja kakun kruunaa yksi varhaimsimpia pelaamiani (ja läpäisemiäni) pelejä joka oli myös ensimmäinen kerta kun pelasin itselleni tutuilla hahmoilla, kyseessä on tietenkin TMNT 2.


21. 1991

Final Fantasy IV, Teenage Mutant Ninja Turtles IV: Turtles in Time ja Super Castlevania IV

Final Fantasy 4 on yksi parhaita FF pelejä koskaan, se kestää edelleen tarinassaan ja paikoitellen myös pelattavuudessaan. Tänä vuonna myös Turtlesit iskivät sisään SNES kaudelle ja saman teki Castlevania. Molemmat niin kovaa että nämä ovat edelleen omien sarjojensa parhaimmistossa, aivan kuin FF4 omansa.


20. 2001

Devil May Cry, Max Payne ja Quake III: Revolution

Ensimmäinen Devil May Cry teki hack n slash genrestä vahvemman monella tavalla. Dante on edelleen yksi pelimaailman kovimpia toimintatähtiä ja tässä pelissä toiminta on erityisen vahva. Remedy lyö itsensä voimalla läpi loistavassa noir henkisessä toiminta pelissä, Max Paynessä, samalla taikaa kun Quaken paras osa ilmestyy, jossa yksi parhaita pääroistoja, Vadrigar.


19. 2002

Kindgom Hearts, Soul Calibur 2 ja Sly Raccoon

Siinä missä Sly Raccoon ja Soul Calibur 2 ovat molemmat oikein hyviä pelejä niin tänä vuonna Kingdom Hearts sarja lähti käyntiin ja se oli iso juttu. Ensimmäinen Kingdom Hearts on vieläkin todella hyvä peli ja se on myös peli joka aloitti erittäin hyvän sarjan jossa niin paljon hyvää että siitä saisi oman listansa.


18. 1998

Crash Bandicoot: Warped ja Spyro the Dragon

Tänä vuonna Naughty Dogin Crash sarja alkoi nähdä loppunsa, mutta tämä osa, Warped, on trilogian paras peli ja todellinen taidonnäytä jossa erittäin hyvä tasohyppely yhdistyy loistavaan kenttäsuunnitteluun, haasteeseen ja ikimuistoisiin hahmoihin. Samalla kun Crash sarja alkoi nähdä loppuaan, niin PlayStationin kirkkaimpiin tähtiin kuuluva sankari sai ensimmäisen oman pelinsä Insomniac Gamesin tekemänä, Spyro.


17. 2012

Resident Evil 6, Walking Dead, Mass Effect 3 ja Dishonored

Samalla kun Mass Effect päättää oman tarinansa ja saattaa loppuun kolme peliä kestäneen matkan, niin steam punk tyylinen Dishonored sarja vasta alkaa ja alkaa todella kovalla höyryllä. Siinä samalla Telltale Games todella ottaa paikkansa tarinapelien parissa, Walking Deadin ensimmäisen kauden kanssa. Mutta oma suosikkini on silti yksi aliarvostetuimpia ja turhaan haukuttuja pelejä, Resident Evil 6 joka tarjosi erinomaista toimintaa ja hyvän tarinan.


16. 2006

Scarface: World is Yours, Legend of Spyro: New Beginning, Godfather ja Marvel: Ultimate Alliance

Spyron täysin uusi matka Legenda sarjassa alkoi luoden pohjan erittäin hyvälle tarinalla erinomaisten hahmojen kautta, kuten Gary Oldmanin ääninäyttelemän Ignituksen. Samalla aikaa Marvel: Ultimate Alliance tarjosi loistavaa menoa kaveriporukoille ja kaksi klassista rikoselokuvaa kääntyi peleiksi, loistaviksi sellaisiksi kumpikin. Kummisetä ja Arpinaama ottivat paikkansa myös pelimaailmassa, mutta toisin kuin Kummisedässä, Arpinaamassa pääsi pelaamaan itsellään, Tony Montanalla joka kuullosti ja näytti siltä miltä pitikin, Al Pacinolta.


15. 2008

Legend of Spyro: Dawn of the Dragon, Dissidia: Final Fantasy ja Soul Calibur IV

Spyron Legenda sarja päättyy, tarjoten erinomaisen päätöksen tarinalle. Samalla aikaa Soul Caliburista ilmestyy neljäs osa jossa vierailee itse musta lordi, Darth Vader. Siinä samalla Final Fantasyn taistelupeli näkee päinvalon ja vaikka siinä onkin omat heikkoutensa, kuten myös Dawn of Dragonissa, niin hyvä peli siitäkin tuli.


14. 2003

War of the Monsters, Max Payne 2: Fall of Max Payne ja Lord of the Rings: Return of the King

Yksi kaikkien aikojen parhaista elokuvista sai oman pelinsä ja vaikka siinä heikkouksia onkin niin Kuninkaan paluun tarina oli erittäin nautinnollinen läpäistä ja paikoin haasteellinenkin. Remedy ylitti itsensä kaikin mahdollisin tavoin tuomalla pelaajille jatko-osan Max Paynelle. Jatko-osa tarjoaa erittäin loistavan tarinan täynnä yllätyksiä ja toiminta on samaa tuttua laatua. Vähemmän tunnettuihin peleihin kuuluu kuitenkin yksi vuoden parhaista, erinomainen taistelupeli War of the Monsters.


13. 2013

Last of Us, Wolf Among Us: episode 1: Faith.

Tämän vuoden muut tapauksen jäävät PlayStation 3:n joutsenlaulun varjoon. Last of Us on pelihistorian merkkipaalu, mestariteos ja todiste siitä että Naughty Dog on yksi kaikkien aikojen parhaita pelinkehittäjiä. Itse muistan hyvin kuinka tuona vuonna myös ilmestyi ensimmäinen osa erinomaista tarinapelistä, Telltalen parhaasta, Wolf Among Usista.


12. 2007

Ninja Gaiden Sigma, Uncharted: Drake's Fortune ja Dragonball Z: Budokai 3

Dragonball Z:n paras toimintapeli, kaksintaistelupeli jossa paljon hahmoja ja erinomainen pelattavuus. Se on kuitenkin pientä, sillä tuona samana vuonna ilmestyi myös ensimmäinen peli Naughty Dogin parhaista pelisarjoista, Uncharted. Nathan Drake on edelleen loistava pelihahmo ja sarja on vain parantunut ajan kanssa. Mutta tuona samana vuonna Pleikkapelaajille ilmestyi eräs pelisarja joka tuohon asti oli ollut vain Xbox pelaajien herkkua, Ninja Gaiden. Mutta tämä oli paranneltu versio, Sigma versio.


11. 2009

Uncharted 2: Among Thieves, Ninja Gaiden Sigma 2, Ratchet & Clank: Crack in Time ja Dragon Age: Origins

Jatko-osien kulta-aikaa, mutta myös täysin uusien sarjojen. Siinä missä niin Uncharted kuin Ninja Gaiden Sigma pistivät kumpikin paremmaksi edeltäjistään toiminnassa ja osittain myös tarinassa sekä isossa kokonaisuudessan, myös pidemmän aikaa varjossa lentänyt Ratchet & Clank sarja näytti että heissä on vielä voimaa. Uutta verta pelimaailmaan toi BioWaren parhaita pelejä, pelisarjansa avaaja, Dragon Age: Origins.


10. 2016

Uncharted 4: Thief's End ja Batman: Telltale Series

Tästä vuodesta ei ole vielä aikaa juuri kulunut, mutta se pääsee listalle kahden pelin voimin. Telltalen Batman on monintavoin peli joka jättää toivomisen varaa, mutta siinä on paljon hyvää. Troy Baker Batmanina, Laura Bailey Kissanaisena, mukana Harvey Dent ja Pingviini sekä erinomainen tarina. Mutta se syy miksi tämä vuosi vain tuntuu niin hyvältä on kiinni siitä, että tuolloin ilmestyi kauan odotettu ja erittäin onnistunut paluu loistavaan pelisarjaan. Nathan Draken tarinan päätös: Uncharted 4: Thief's End.


9. 1997

Castlevania: Symphony of the Night ja Final Fantasy VII

Jälleen eräs vuosi jolloin pari erittäin vahvaa peliä jyräsi muut alleen. Ensimmäisiä pelaamiani Final Fantasy pelejä, mestarillinen FF7 onnistui tuomaan Square Enixin huipulle omassa mielessäni. Vaikka grafiikka olikin surkea niin tarina, pelattavuus, toiminta, pelihahmot ja maailma olivat kaikki erinomaisia ja tässä pelissähän on pelimaailman kovimpiin roistoihin kuuluva Sephiroth. Lisäksi tämä peli sai vuoropohjaisen taistelun tuntumaan niin hyvältä. Sitten on eräs peli joka nousi oitis oman sarjansa parhaaksi peliksi. Castlevania: Symphony of the Night on todellinen mestariteos, se tarjoaa paljon erittäin hyvin tehtyjä pomovihollisia, paljon tutkittavaa ja kaikki tämä erinomaisella pelihahmolla, Draculan omalla pojalla, Alucardilla.


8. 1999

Final Fantasy VIII, CTR, Spyro 2: Gateway to Glimmer

Oma suosikkini Final Fantasy sarjasta ilmestyi, jatkaen sillä loistokkaalla tiellä jolle FF7 oli sarjan nostanut, toinen mestariteos putkeen sarjassa. Samalla ilmetyi myös Spyro the Dragonin jatko-osa joka nosti sarjan toiseen potenssiin, tehden kaiken paremmin ja onnistuen luomaan todellisen mestariteoksen. Kolmikon kruunaa kaikkien aikojen paras rallipeli CTR jonka kautta Naughty Dog näytti monilahjakkuutensa.


7. 2014

Wolf Among Us ja Middle-Earth: Shadow of Mordor

Wolf Among Us on legendaarinen mestariteos, se on Telltalen paras peli ja se on monella tavalla parhaimpia tarinapelejä mitä on koskaan tehty. Erittäin immersiivinen ja hyvin tehty maailma loistavalla tarinalla, hurjilla käänteillä, loistavilla lopetuksilla ja erittäin hyvällä, legendaarisella loppupuolella. Siinä samalla ilmestyi paras Keskimaahan sijoittuva peli jossa toiminta on parempaa kuin voisi kuvitella. Taistelusysteemi on paras mahdollinen ja siinä samalla saadaan hyvä tarina loistavassa maailmassa ja aivan uudella Nemesis systeemillä.


6. 2004

Sly 2: Konnakopla, Teenage Mutant Ninja Turtles II: Battle Nexus, Jak 3 ja Ratchet & Clank 3

Jälleen erittäin kova vuosi sillä tuona vuonna ilmestyi kolmas osa niin Ratchet & Clank sarjasta kuni Jak & Daxter sarjastakin. Näiden kahden kilpailu loi kaksi erinomaista peliä mutta ne jäivät kyllä suuren yllättäjän varjoon sillä Sly 2: Konnakopla otti edeltäjänsä ja löi kaiken toiseen potenssiin. Siinä missä Ratchet 3 ja Jak 3 olivat kumpikin hyviä pelejä verrattuna edellisiin, oli Sly selvästi parempi. Tätä kaikkea loistoa parantaa se seikka, että tuona samaisena vuotena Turtlesit saivat yhden parhaimmista sarjan peleistään koskaan sillä TMNT 2: Battle Nexus oli kaikkea sitä mitä erinomainen TV sarjakin oli. Tämä kaikki useammalla pelaajalla ja suurella määrällä pelattavaa. 


5. 2000

Spyro: Year of the Dragon

Peli joka edelleen kestää. Tämä peli teki saman PlayStationilla minkä Last of Us teki PS3:lla, ainakin minulle. Tämä on oman konsolinsa paras peli ja todellinen merkkipaalu omassa pelihistoriassani. Tämä peli, oli ensimmäisen pleikkarin joutsenlaulu.


4. 2010

Heavy Rain, Red Dead Redemption, Mass Effect 2 ja Kingdom Hearts: Birth By Sleep

Jälleen monen sarjan monta kovaa edustajaa. Red Dead Redemption oli tuolloin paras Villin Lännen peli ja vielä Rockstarin parhaalla pelihahmolla, John Marstonilla. Tuo peli todella sai tuntemaan itsensä todelliseksi lännen legendaksi. Samalla aikaa Mass Effect 2 vei sarjaa voimalla eteenpäin ja sai aikaan monta erinomaista hetkeä ja pelihahmoa. Kingdom Hearts sarja jatkui ja voimalla. Birth By Sleep on edelleen yksi sarjan huippukohdista, varsinkin tarinallisesti. Saman vuonna ilmestyi myös Quantic Dreamin peli joka todellakin loi tarinalliset pelit uudelleen. Heavy Rain loi aikuisen tarinan joka todellakin näytti, että vaikka tekisit mitä tahansa, peli jatkuisi.


3. 2015

Witcher 3: Wild Hunt ja Batman: Arkham Knight

Kaksi äärimmäisen hyvää pelisarjaa niin tarinankerronnassa, toiminnassa, maailmassa kuin pelattavuudessa. Mikäli tänä vuonna olisi ilmestynyt myös Uncharted 4 (joka viivästyi vuodella) olisi tämä vuosi ykkönen ja vuosi, jota en olisi koskaan unohtanut. Mutta tämä on se vuosi jolloin minulla oli suuri vaikeus todella päättää kumpi peli olisi se parempi. Erittäin hyvä vuosi, jolloin kaksi mahtavaa pelisarjaa koki eeppisen päätöksen.


2. 2011

Batman: Arkham City, Uncharted 3: Drake's Deception, Witcher 2: Assassins of Kings

Jatko-osien loistoa. Kolmen erittäin hyvän pelisarjan ensimmäinen todellinen yhteenotto, joka ikävä kyllä jäi myös viimeiseksi. Siinä missä Uncharted oli jo edennyt kolmanteen osaansa ja siinä mielessä vähän pidemmälle edennyt, oli Witcher 2 vasta oikeasti päässyt mukaan kisaan, heikon ensimmäisen osan jälkeen. Batman puolestaan otti kaiken mitä edellinen peli oli tehnyt ja teki sen nyt jokaisella tavalla paremmin, nousten kolmikosta voittajaksi. Tämä oli erittäin hyvä vuosi olla pelaaja ja nämä kolme sarjaa pitivät siitä huolen.


1. 2005

Kingdom Hearts II, Resident Evil 4, Sly 3: Konnien Kunnia, Soul Calibur 3 ja Devil May Cry 3

Viisi pelisarjaa joista jokainen tarjosi parhaan osansa juurikini tänä vuonna, siinä ei paremmaksi juuri pääse. Resident Evil 4 oli valtava loikka pois kauhun ytimestä ja suoraan toiminnan riemujuhlaan, sarjan paras. Samalla aikaa Soul Calibur 3 toi peliin erittäin hyvää kaksintaistelua ja varsin hyvän Chronicles of the Swordin, sarjan paras peli tämäkin. Devil May Cry 3 nosti pelisarjan siitä suosta johon se oli kakkosen myötä vajonnut. Toiminta on kuin ykkösessä, mutta hiotumpana, sarjan paras mutta ei yhtä selvästi kuin pari aiempaa mainintaa. Sly 3: Konnien kunnia on sarjan kruunu. Se ei ole yhtä suuri muutos kuin kakkonen oli, mutta niin monta asiaa on paremmin ja tämä peli pitää sisällään parhaita hetkiä sarjassa, sarjan paras, tiukasti. Sitten on Kingdom Hearts II joka niukasti ottaa voiton sarjansa tähän asti parhaana pelinä. Tietyt asiat edeltäjä teki paremmin mutta kokonaisuutena tämä on parempi.