Transformers%20Battlegrounds.jpg?1684883

Autobots... roll out!

 

Transformers pelejä on tullut vastaan useampi ja yleensä samanlaisesta genrestä ja vaihtelevalla laatutasolla. PS2:n Transformers edelleen kärkipaikalla. Tästä syystä Battlegrounds on selvästi joukosta erottuva sillä värikkään ulkoasunsa lisäksi, se on XCOM tyylinen taktisempi toimintapeli.

 

 

 

 

Transformers: Taistelukentät

Transformers pelien kanssa tietynlaiset pelit nousevat aina esille. Tiedän että Devastation olisi vähän erilaisempi ja graafisesti tämän kaltainen, mutta ei ole vielä tullut pelattua. Tästä syystä Battlegrounds erottuu ainakin ulkoisesti joukosta todella selvästi. Nyt kun viimeisin elokuva; Rise of Beasts on ilmestymässä, niin on enemmän kiinnostusta päästä kiinni Transformers toimintaan ja katsoa että miten hyvin se toimii tässä genressä, jossa mm. Hard West onnistui vakuuttamaan todella hyvin.

 

Piirrossarjarobotit vastakkain, lintuperspektiivistä

Pelaaja on näkymätön ja äänetön ihmishahmo joka päätyy osaksi autobottien ja decepticonien välienselvittelyä. Pelaaja on apurobotin kautta nostettu korkealle ilmaan tarjoamaan taktista ohjausta maankamaralla taisteleville roboteille. Aluksi pelissä on vain Bumblebee, mutta pelin edetessä päästään puoleen tusinaan ohjattavaan autobottiin. Mukaan mahtuvat niin robottidinosaurus Grimlock, miekkaa käyttävä suihkujetti Windblade sekä tietenkin Optimus Prime. Tarina ei ole ihmeellinen, mutta pääpointtina onkin tarjota lelulaatikkomainen lähestymistapa tähän aihepiiriin, kun pelaaja ohjaa leluja taistelutantereella muita leluja vastaan. Värikäs ulkoasu alkuperäisestä animaatiosta tutunnäköisillä boteilla korostaa tätä asetelmaa todella toimivasti ja Battlegrounds on hyvin helposti lähestyttävä kokonaisuus.

Asetelma voi vaikuttaa laiskalta mutta se toimii joka tapauksessa todella hyvin, ilman mitään isompia ongelmia. Pelattavuuden suhteen vaihtelua pelissä ei ole erityisen paljoa, vaan kokonaisuuden läpäisee vajaassa päivässä, vaikeustasosta riippuen. Pituudeltaan kokonaisuus on siis melko suppea, mutta ainakaan se ei ala missään kohtaa laahaamaan, sillä kuten todettu, vaihtelua ei ole juurikaan luvassa. Puoli tusinaa komennettavaa robottia tulee nopeasti tutuiksi eikä vihollispuolellakaan ole mitenkään merkittävää määrää erilaisia vastustajia tarjolla. Sieltä löytyvät mm. Megatron, Starscream ja Shockwave. Piirrossarjan ja ylipäätään aihealueen faneille peli tarjoaa paljon mielekästä katsottavaa ja kuunneltavaa, sillä tämä peli on kuin onkin ääninäytelty, mikä on ehdottonta plussaa, sillä harmillisen useat pelit menevät tällä saralla vähän sieltä mistä aita on matalampaa sorttia.

 

Transformers kohtaa XCOMin

Toimintamalli on tuttua huttua kaikille jotka ovat pelanneet XCOM pelejä. Battlegrounds on merkittävästi helpompaa sorttia kuin yksikään toinen kohtaamani XCOM tyylinen taktinen kokonaisuus. Vaikeustaso tietysti määrittää paljon ja vaikeimmalla asteella kokonaisuus muuttuu aika pahaksi. Se mikä tästä kuitenkin tekee niin helpon, on se melko suppea määrä erilaisia vaihtoehtoja joita toimintaan on tarjolla. Jokaisella robotilla on kolmen energiapisteen verran siirtoja, joihin lukeutuvat pääasiassa liikkuminen ja hyökkääminen, joissa on muutamia erikoismetodeja riippuen hahmosta. Toiset hahmot liikkuvat pidemmälle kuin toiset, mutta toisilla on enemmän voimaa ja jotkut ovat hyviä tukihahmoja. Jokaisella robotilla on kolme eri taistelutaktiikkaa, joita pelaaa voi hieman muokata ja luodan näin omanlaistaan ryhmää. Kokoonpano on aina ennaltamäärätty, mutta kaikki ei ole kiveenkirjoitettua. Tietyt taktiikat ovat yllättävän tehokkaita verrattuna toisiin ja vaikka variaatiossa onkin paljon rajoja, niin taktisuus toimii kuitenkin erittäin hyvin.

Taktisen toiminnasta tekee pääasiassa se, että pelaajalla on niin rajallinen määrä siirtoja käytettävissään ja samat säännöt pätevät vihollisiin. Perusteet oppii todella nopeasti ja koska pelissä ei ole niin suurta määrrää muuttujia kuin vaikkapa XCOM2:ssa, ei taisteluun ole vaikea päästä kiinni. Mitään tukikohtarakennusta tai muuta mikromanagerointi ei myöskään ole luvassa, vaan peli etenee aika vauhdikkaasti eteenpäin seuraten tarinaa ja vieden pelaajan ohjastamia robottoja taistelusta toiseen. Tiettyjä muutoksia tulee tietyillä alueilla, mutta pääraknne pelissä pystyy samanlaisena alusta loppun asti. Haaste tietysti kasvaa kun vastaan tulee kovempia vastustajia ja loppuhuipennus Megatronia vastaan on ehodttomasti koko pelin paras osuus.

 

Lyhyt, mutta erittäin hyvin tehty

Battlegroundsin suurimmat heikkoudet ovat siinä vaihtelun puutteessa, sillä vaikka pelissä ei olekaan suurta määrää pelattavaa, niin meno alkaa muuttua suhteellisen pian suhteellisen tylsäksi. Lisää kiinnostusta kokonaisuuteen tulee kun pelaaja saa avattua lisää taistelutaktiikoita autoboteille ja kyllähän hahmojen vaihtuminen tehtävästä toiseen tarjoaa omanlaistaan vaihtelua, mutta melko samanalaisia tehtävät ovat alusta loppuun asti. Välillä ideana on vain tuhota kaikki viholliset ja toisinaan tarkoitus on päästä kentän läpi, edeten tietysti taktisesti vihollisia tuhoten. Pomotaistelut tuovat oman haasteensa kokonaisuuteen, mutta tämä on XCOM peleistä ehdottomasti se joka sopii myös niille, jotka eivät kaipaa sitä hampaat irvessä toimintaa. Etenkin nuoremmat pelaaja voivat saada tästä paljon irti ja tutustua genreen.

Tavallaan tämän kanssa olisi kaivannut enemmän laajuutta, tyyliin XCOM2 ja samalla vähän enemmän vaihtelua ja muuttujia. Transformers pelien joukossa tämä on kuitenkin sitä sorttia joka erottuu todella positiivisesti joukosta, kaikkine heikkouksineenkin. Syy on pääasiassa siinä, että tälläistä Transformers peliä ei tule mieleen toista ja kokonaisuus on tehty todella hyvin. Peli näyttää hyvältä ja kuullostaa hyvältä, mikä suurta plussaa koska tämä olisi voitu tehdä laiskasti pelkällä tekstilläkin. Vaikka peli on lyhyt ja melko itseääntoistava, niin siinä on sitä jotakin mikä onnistui alusta asti koukuttamaan ja pelaamaan koko kokonaisuuden läpi kerralla, noin viidessä tunnissa.




Yhteenveto

Transformers: Battlegrounds on ehdottomasti yksi parhaita Transformers pelejä ja samalla myös yksi niitä, joka erottuu vähän enemmän joukosta. Graafinen ulkoasu on hyvin värikäs ja tyylillisesti peli menee lähemmäs Transformers leluja, kuin elokuvia. Taktinen XCOM tyylinen toiminta on todella mielekästä ja tutut autobotit ja decepticonit parantavat kokonaisuutta. Vaihtelua pelissä on hyvin vähän eikä peli ole erityisen pitkä, mutta se on usealla vaikeustasolla sopiva monenlaisille pelaajille ja tarjoaa juurikin sitä mitä pitää, Transformers fiilistä oikein hyvällä pelattavuudella ja hyvällä visuaalisella ilmeellä.

 

+ Tutut Transformerit

+ Ei ihmisiä hidastamassa menoa

+ Taktinen toiminta usealla pelattavalla hahmolla

+ Ääninäyttely ja värikäs ulkoasu

 

- Vähäinen vaihtelu

- Melko suppea

 

Arvosana: 7,0

 

Loistava