Ajoittain peleissä tulee vastaan pomotaisteluita, jotka eroavat merkittävät kaltaisistaan ja joskus jopa kyseenalaistavat sen ajatukset, että ovatko ne edes pomotaisteluja. Tälläiset pomotaistelut voivat olla joko pelin huonoimpia, tai pelin parhaimpia, asettaen uusia standarteja sille, millaisia pomotaisteluiden tulisi jatkossa olla.

 

 

 

Aina pomotaisteluiden ei tarvitse mahtua tiettyihin rajoihin koska rajoja rikkovat pomotaistelut voivat parhaimmillaan olla niitä kaikista ikimuistoisimpia tapauksia.

Idea onkin nyt nostaa esiin sellaisia pomotaisteluita, jotka selvästi eroavat kaltaisistaan omassa pelissään, ellei peräti omasa genressään. Tietyissä peleissä ei välttämättä edes ole mitään selvää kaavaa pomovihollisten kanssa, tällöin merkitsee se, että vastaavaa ei juuri löydy muistakaan samankaltaisista peleistä.

Pomotaisteluita täytyy olla pelissä useampi, sillä vaikka pelissä olisi vain yksi pomotaistelu, joka eroaisi muusta pelistä merkittävästi, se ei riitä.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Yamata no Orochi - NiOh

Ehkä se japanilaisen mytologian hienoin, tai ainakin parhaiten mieleenjäänyt taruolento. Todella erilainen taistelu siitä syystä että monet muut ovat merkittävästi joukosta erottuvia. Paitsi muutama muu jotka ovat myös joukosta erottuvia.

 

Electrocutioner - Batman: Arkham Origins

Todella hauska pomotaistelu joka päättyy todella nopeasti ja ilman mitään erityisempää haastetta. Todella erilainen taistelu ja vieläpä hyvällä tavalla.

 

Rickt the Door technician - Star Wars Jedi: Survivor

Pääasiassa selvä läppätaistelu, mutta erittäin hyvä ehkä juuri siitä syystä. Taistelu toimii kuin monet muutkin yhteenotot kokonaisuudessa, paitsi että tämä pomovihollinen, on oikeasti ihan tavallinen vihollinen.

 

Armored Warrior - Sekiro: Shadows Die Twice

Erilainen taistelu siitä syystä, että tapa jolla tämän taistelun voi voittaa, vaatii pelaajalta vähän erilaista taktiikkaa mitä monissa muissa taisteluissa. Koska vihollinen pitää pudottaa pois kentältä.

 

Quiet - Metal Gear Solid V: Phantom Pain

Erilainen siksi, että tämä pomotaistelu vaatii jo vähän taktiikkaakin ja niitä taktiikoita on useampi jotka toimivat. Muut pomotaistelut ovat aika simppeleitä, tai heikosti tehtyjä.

 




24. Rafe Adler - Uncharted 4: Thief's End

Varsinaisia pomotaisteluita on tässä pelissä aika vähän, mutta yhteenottoja jotka voi enemmän tai vähemmän tulkita pomotaisteluiksi on jokunen. Viimeinen taistelu on erilainen koska se käydään miekoin ja tämä mekaniikka on osa peliä vain tässä yhdessä kohtaa. Pari aiempaa taistelu eri vihollisia vastaan ovat lähitaistelua, mutta toimivat enemmänkin elokuvamaisina osina kokonaisuutta, joissa häviäminen ei ole niinkään osa kokonaisuutta. Tavallaan tämä tuntuu ainoalta todelliselta pomotaistelulta, mutta samalla se ei suoraan ole ainoa.


23. Honda Tadakatsu - NiOh

Erittäin erilainen taistelu kuin valtaosa muista taisteluista pelissä. Syy on siinä että tässä taistelussa ideana on enemmänkin tuhota kaikki kristallin joita areenalta löytyy ja vain vältellä vihollista. Mahdollisesti koko pelin helpoin taistelu. Ei ainoa oikeasti erilainen pomotaistelu pelissä, mutta ehkä se kaikista erilaisin.


22. Kraven, erä 2 - Marvel's Spider-Man 2

Se mikä tekee tästä erilaisen, on se että tässä taistelussa pelataan itsellään Venomilla. Yhteenotto Kravenia vastaan ei ole erityisen vaikea taistelu, mutta se pelissä saa pelata ehkä Spider-Manin parhaalla roistohahmolla on valtava plussa. Taistelu itsessään ei juuri eroa monista muista pomotaisteluista joita pelissä on, mutta pelattava hahmo on se, mikä tekee tästä erilaisen, puhumattakaan että se on yksi pelin parhaita taisteluita.


21. Liquid Ocelot - Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots

Erilainen taistelu koska tässä on aivat omat mekaniikkansa ja niiden vuoksi kokonaisuudessa tämä erottuu todella selvästi joukosta. Mukana on monta erilaista taistelu jotka on tehty melko hyvin, mutta yksikään ei ole samalla tavalla joukosta erottuva kuin tämä. Lisäksi tämä on hyvin tehty taistelu, vaikka ei suoraan se paras olekaan.


20. Zote - Hollow Knight

Vitsitaistelu ja erittäin miellyttävä sellainen. Zote on sellainen hahmo joka pitää itseään parempana kuin muut, on kiittämätön kusipää ja muutenkin koppava hahmo, jota saa tässä taistelussa kirjaimellisesti paiskoa pitkin seiniä ja se on todella hauskaa. Muut pomotaistelut ovat melko haastavia ja vaikka joukossa onkin oikeasti muista eroavia taisteluita jotka tuntuvat todella omanlaisiltaan, niin tämä on sellainen, mikä erottuu joukosta ehkä kaikista parhaiten ja oikeasti todella hauska taistelu.


19. Mitch Connor / Eric Cartman - South Park: Fractured But Whole

Syy miksi nostan tämän esiin erikoisempana tulee siitä, että tässä taistelussa Cartman muuttaa sääntöjä jatkuvasti ja suoraan huijaa, mikä on niin Cartmantyylistä ja sopii kokonaisuuteen erinomaisesti.


18. Folding Screen Monkeys - Sekiro: Shadows Die Twice

Valtaosa pomotaisteluissa Sekirossa on kaksintaisteluita erittäin tappavia vihollisia vastaan ja hyvin haastavia. Isossa roolissa on tekniikka, oikeanlaiset ninja-aseet ja pomovihollisen rytmin ja tekniikoiden opettelu. Nämä apinat ovat asia erikseen sillä ne eivät ole minkäänlaisia uhkia, mutta niiden kiinni saaminen ja tappaminen voi olla melko haastavaa, kunnes sitten tajuaa mikä on se juju tässä speak no evil, hear no evil jne ideassa. Mutta ympärillä liikkuu myös tappaja-apinoita jotka lisäävät painetta.


17. Milla Magia ja Kultainto Pii - DuckTales Remastered

Tämä on vähän venytetysti pomotaistelu, sillä kumpaakaan vihollisista ei yritetä vahingoittaa. Tämä on enemmänkin kilpajuoksu aarteelle ja merkittävästi vaikeampi kuin alkuperäisessä, jossa riitti että kiipeää köyttä ylöspäin miettimättä. Nyt pitää osata yhtä jos toista paljon enemmän, mikä lisää merkittävästi haastetta peliin, mutta hyvällä tavalla, sillä tämä on erinomainen loppuhuipennus ja ainoa laatuaan koko pelissä.


16. Odin - Final Fantasy VIII

Hyvin erilainen siksi, että tämä on kisa aikaa vastaan. Kun aika loppuun, Odin tekee Zantetsukenin ja tappaa koko ryhmän, ennen sitä, hän ei tee mitään. Haasteena on tietysti suorittaa erilainen pulmanratkonnallinen osuus, että pääsee aloittamaan itse taistelun ja tämä on yksi vihollinen jolta voi vetää montaa hyvää magiaa, mikä vain lisää houkutusta pitkittää taistelu, jossa aikaa on joko runsaasti, tai niukasti, riippuen siitä että kuinka nopeasti pääsi Odinin luo aloittamaan itse taistelun.


15. Unicron - Transformers

Merkittävästi erilainen pomotaistelu kuin muut ja syy on pääasiassa siinä että tätä taistelu ei voi voittaa sillä tavalla, kuin muut. Muita vastaan käydä taistelu maan pinnalla ja aseiden osuus on iso. Tätä planeetan kokoista vihollista vastaan tilanne on erilainen sillä vihollisella on vain yksi heikko kohta ja taistelu käydään avaruudessa lentäen. Lisäksi isossa roolissa on se, että pelaajalla on melko pieni ikkuna tehdä vahinkoa. Viimeisenä niittinä on se, että tämä on sellainen taistelu jossa on periaatteesa saada oikean Game Overin. Robottimuoto jää puuttumaan jotta taistelu olisi "kokonainen".


14. Miss Ruby - Sly Raccoon

Kaikissa taisteluissa on jokin oma juttunsa ja tyylinsä mutta tämä rytmipelityylinen pomotaistelu voodokrokotiiliä vastaan on se mikä todella erottuu joukosta kaikista eniten. Tämä on erittäin hyvin tehty taistelu joka toimii todella hyvänä muuttujana kokonaisuudessa joka on täynnä erinomaisia pomotaisteluita.


13. Oogie Boogie - Kingdom Hearts

Tässä pelisarjassa on valtava määrä pomotaisteluita, mutta loppuviimeksi ne ovat todella usein aika samanlaisia. Vihollisilla on tietysti omat juttunsa, mutta samalla aikaa todelliset eroavaisuudet ovat aika pienimuotoisia. Joskus lennetään, joskus ollaan eri muodossa ja joskus on jokin kikka mitä pitää osata käyttää hyväkseen. Ensimmäisessä pelissä Oogie Boogie on se taistelu joka tuntuu kaikista erilaisimmalta koko rulettimekaniikan ansiosta. Tämä ei ole ainoa erilainen taistelu, mutta se on ehkä se parhaiten tehty.


12. Ravager - Remnant II

Tämä hirviömäinen susihahmo on tuttu ensimmäisestä pelistä jossa pomotaistelu on myös oikeasti erilainen muihin verrattuna. Tällä kertaa tähän on tuotu vähän enemmän muuttujia, vaikka idea samankaltainen onkin. Ravagerin kanssa ideana on joko taistella sutta vastaan, tai sitten tehdä mitä susi haluaa ja tappaa peura. Taistelussa on myös muutama muuttuja jotka lisäävät mahdollisuuksia kokonaisuuteen mutta pomotaistelu Ravageria vastaan on joka tapauksessa se mikä on oikeasti erilaisin kokonaisuudessa, lähinnä siksi että tämän voi hoitaa puhumalla, ja laukauksella. Ensimmäisen pelin ärsyttävä kellopulma on syy miksi tämä kakkosen versio on parempi, vaikka hahmo näyttääkin vähemmän sudelta tässä vaiheessa.


11. Chrome Dome - Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge

Tämä taistelu on joukosta erottuva siitä syystä että tässä käytetään yhtä erinomaista mekaniikkaa, jota käytettiin yhdessä taistelussa hyväkseen myös Turtles in Timessa. Ideana on tietyssä vaiheessa heittää vihollinen ruutua kohden ja sillä tavoin vahingoittaa vihollista. Syy miksi itse kallistun kuitenkin Chrome Domeen, enkä TMNT4:n Silppuri taisteluun, on siitä että tässä taistelussa on enemmän muuttujia ja siitä on silti osattu tehdä todella miellyttävä pelata. Eri mekaniikkojen yhdistely todella toimii.


10. Donna Beneviento - Resident Evil 8

Muita vastaan taistellaan asein, mutta kun vastassa on Angie, niin hänet täytyy löytää monien muiden nukkejen seasta ja vieläpä nopeasti. Täysin erilainen kuin muut taistelut ja osattu tehdä todella hyvin. Kyllä taistelu Heisenbergia vastaan on myös todella erilainen kuin muut, mutta Donna Beneviento ja Angie ovat se duo, joka on pomotaistelu se kaikista erikoisin ja vieläpä paljon mielekkäämpi yhteenotto, kuin sotakonetaistelu myöhemmin.


9. N. Gin - Crash Bandicoot: Warped

Siinä missä muut taistelu noudattavat kaavaa jossa väitsellään vihollisen juttuja tai kentän hasardeja ja sitten isketään kerran, kunnes toistetaan sama, mutta haastavammassa rytmissä. Tämä taistelu sotakonetta vastaan avaruusaluksella lenneltäessä on todella erilainen, niillä toimivilla ratkaisuilla. Merkittävästi hauskempi mitä edellisen pelin taistelu samaa vihollista vastaan oli.


8. The Sorrow - Metal Gear Solid 3: Snake Eater

Erityisen hyvä taistelu, koska se miten taistelu muotoutuu riippuu siitä, miten pelaaja on toiminut tähän pisteeseen asti. Jos pelaa siten että tappaa kaikki, on joki täynnä aaveita ja jos taas ei tapa ketään, on melko autiota. Sorrow itsessään ei tee juuri mitään, mutta lopussa pelaaja aina "kuolee", mikä tekee tästä sellaisen pomotaistelun, jollaista ei ole missään muualla, eikä välttämättä voikaan olla, koska tässä on niin erikoiset sävelet. Joka tapauksessa, tämä on koko pelin paras pomotaistelu, vaikka tässä ei mitään varsinaista taistelua olekaan.


7. Jean Bison - Sly 2: Konnakopla

Sly kakkosen pomotaisteluissa on muutama erilainen, mutta tämä taistelu Bisonia vastaan on se paras, mitä erilaisiin taisteluihin tulee. Bentley ei ole kykenevä ottamaan matsia vihollista vastaan ja siksi hän käyttää ympäristöä hyväkseen, mikä todella tekee tästä erittäin hyvän taistelun. Siinä on todella omanlaisensa idea ja rytmi mikä todella toimii ja tekee tästä erittäin mieleenpainuvan pelin. Melkein voisi sanoa että tämä on pelin paras peli pomotaistelu, tai ainakin se on sellainen, jonka pariin palaisi uudestaankin.


6. Maiden Astraea - Demon's Souls

Yksi erikoisimpia taisteluita Frommin peleissä ja voisi sanoa että erikoisimmista erikoisin. Ideana on päästä Astraean luo ja joko yhdellä iskulla tappaa hänet, tai sitten tappaa hänen ritarinsa Garl Vinland, ennen tätä, jolloin Astraea tappaa itsensä. Haastetta tuo tietysti ruttosuo, joka ympäröi Astraeaa ja tappaa nopeasti pelaajan. Tämä on erinomainen pomotaistelu, sillä on monta muuttujaa jotka todellakin tekevät tästä sellaisen yhteenoton joka positiivisesti erottuu joukosta. Eikä vain tässä pelissä, vaan kaikissa soulslike peleissä.


5. Darth Vader - Star Wars Jedi: Fallen Order

Viimeinen pomotaistelu on suoraan se kaikista erilaisin ja iso syy on siinä että tämä taistelu pelaaja ei voi voittaa millään tavalla, vaan tässä on ainoana vaihtoehtona paeta. Kaikki alkaa kuin taistelu mitä hyvänsä pomovihollista vastaan, mutta melko nopeasti mennään tilanteeseen jossa pelaaja juoksee pakoon muutamien hyppyjen kera. Tämän kanssa voi todeta että yhteenotto ei ole pomotaistelu sillä tavalla kuin muut, jotka ovat lähinnä hirviömäisiä, tai ihmismäisiä. Vader ei ehkä se ole paras pomotaistelu, mutta ainakin juuri sellainen, kuin pitääkin.


4. Jack Krauser - Resident Evil 4 Remake

Ensimmäinen yhteenotto Krauseria vastaan remakessa, on se kaikista erilaisin mitä kokonaisuudesta löytyy. Tässä yhteenotossa voi käyttää aseenaan vain veistä, mikä tekee tästä omalla tavallaan haastavan, mutta samalla aikaa myös yhden koko pelin ikimuistoisimmista ja parhaiten tehdyistä pomotaisteluista. Tässä on toiminan fiilistä, erittäin hyvää tyyliä ja sopivan laista haastetta. Veitsikaksintaistelu todellakin onnistuu käyttämään koko parrysysteemiä, veitsen käyttöä ja QTE lähitaistelu erinomaisesti edukseen.


3. LeFwee - Sly 3: Konnien Kunnia

Pelisarjassa, joka on täynnä joukosta erottuvia pomotaisteluita, voi olla hyvin haastavaa erottua joukosta. LeFwee kuitenkin erottuu todella hyvin ja tämä on yksi koko pelisarjan parhaita pomotaisteluita, vaikka se onkin aika helppo. Ainoa taistelu jossa käytetään Penelopea käydään mastossa ja se on lähinnä oikeanlaista reagointia. LeFwee tekee tiettyjä liikkeiät joihin täytyy reagoida tietyillä tavoilla jotta selviää. Erittäin hyvin tehty kaksintaistelu, vaikkakin aika helppo sellainen. Tälläisiä näkisi mielellään enemmänkin peleissä joissa se olisi mahdollista.


2. Joker - Batman: Arkham Origins

Tämä on niitä tapauksia kun helposti kyseenalaistetaan että onko kyseessä oikea pomotaistelu. Lepakkomies ja Jokeri ovat hyvin erilaisia ja se korostuu tässä todella onnistuneesti. Pääasiassa tämä on taistelu jota ei voi hävitä, ellei oikeasti yritä. Yhden näppäinkomennon jälkeen alkaa nyrkkitappelu ja pelaaja on siinä täysin niskan päällä. Pääasiassa koko taistelu käydään läpi siten että pelaaja löylyttää Jokerin täysin, ilman mitään haastetta, mutta tämän pelin isossa kokonaisuudessa, se on juuri oikeanlainen loppuhuipennus.


1. Moneypags - Spyro: Year of the Dragon

Tämä ei ole pomotaistelu perinteisellä tavalla ja tämän pelin pomotaisteluiden joukossa. Moneypags vain juoksee ympyrää ja Spyro juoksee perässä joko puskien tai liekittäen tätä punkeroa joka aina osuman ottaessaan menettää jalokiviä, jotka pelaaja saa. Mikäli tämän tekee ihan lopussa, on se pitkälti todellinen kruunu pelille, koska tämä ei ole vaikeaa, tämä on hauskaa ja miellyttävää juuri oikealla tavalla. Varsinkin alkuperäisessä tämä tuntuu todella osuvalta ja erinomaisesti tehdyltä palkinnolta pelaajalle, kun tämä on voittanut Sorceressin ensimmäistä kertaa. Lisäksi tämä on hyvä esimerkki siitä, että pomotaisteluissa on paljon erilaisia muuttujia eikä taistelun tarvitse aina tarjota haastetta, joskus se voi olla pelkkää viihdettä. Joskus tosin on mielipidekysymys että onko kyseessä pomotaistelu ollenkaan, joskus taas pomotaistelu on vain todella erilainen muihin verrattuna.