Erilaisia mentorihahmoja on vaikka kuinka paljon ja hyvin monenlaisia sekä hyviä että pahoja. Nyt ei suorana oteta kantaa siihen että millainen on heidän oma vakaumuksensa tms, vaan siihen että miten hyviä opettajia he ovat niille, joita pitävät enemmän tai vähemmän oppilainaan. Joskus pelaaja on se oppilas, mutta joskus opettaja.

 

 

 

Kelvatakseen vertailuun, hahmosta pitää jotenkin ilmetä se, että hän on oikeasti yhden tai useamman hahmon opettaja, jollakin tavalla, vaikka sitten pienimuotoisena vihjailuna tai tulkinnanvaraisena osana kokonaisuutta. Jos voi olettaa, siis ilman mitään varsinaista viestiä peliltä, että hahmo on ollut tai on jonkun opettaja, niin se ei suoranaisesti vielä riitä.

Esimerkiksi voidaan olettaa että Alucard on oppinut temppunsa Draculalta, mutta sitä ei missään kohtaa suoraan kerrota, niin kyseessä on tulkinnanvarainen tapaus, eikä se siis riitä. Varsinkin kun Dracula ei pelissä tee mitään sellaista mikä olisi suoraan samankaltaista Alucardin kykyihin.

Kokonaisjärjestykseen vaikuttaa tietysti myös se oma persoonallinen mielipide siitä, että minkä hahmon haluaisi omaksi opettajakseen.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Shopkeeper - Messenger

- Todella huvittava hahmo josta paljastuu aika paljon pelin aikana

 

Aku Aku - Crash Bandicoot

- Crash nyt ei ole paras mahdollinen oppilashahmo, mutta se nyt ei olekaan se pointti

 

Clementine - Walking Dead: Final Season

- Kyllä tästä hahmosta sarjan aikana kehittyi erinomainen mentori, koska hänellä oli pari sellaista

 

Ned Whyte - Gun

- Hyvin nopeastihan tämä hahmo putoaa pelistä, mikä vain korostaa sitä, miten tärkeä hän on

 

John Price - Call of Duty 4: Modern Warfare

- Kiven kova sotilas ja erinomainen opettaja

 
24. Lord Mortimer - The Council

Council ei ole se kaikkein ilmeisin mysteeritarina eikä Mortimer se helpoiten luettava hahmo. Mutta tapa jolla hänen suhteensa pelihahmoon kehittyy, on kyllä omiaan korostamaan tätä mentoriasetelmaa. Siis kyllähän Louis voi mentorin löytää myös muista, mutta lordi Mortimer on se hahmo joka todella erottuu joukosta sillä rauhallisella tavallaan ja salaperäisellä olemuksellaan, joka sekin on vasta pintaa.


23. Jane - Walking Dead: Season 2

Tämä typy ei ole mikään neito hädässä, vaan se joka tekee kaiken itse. Ei se kaikkein helpoiten lähestyttävä hahmo ja muutenkin Jane on oman tiensä kulkija joka ei juuri muista piittaa, mutta varsin lyhyessä ajassa hän alkaa näkemään Clementinessä itseään ja alkaakin opettaa tällä taktiikoita selviytymisessä. Janen kanssa tilanne on juurikin sitä arveluttavaa mutta hyvin asiantuntevaa tasoa joka saa heijastelemaan sitä, mitä Clementine haluaa olla.


22. Yen Sid - Kingdom Hearts II

Klassinen Disney hahmo joka on kuin tehty oppi-isä hahmoksi, mitä hän Mikki Hiirelle onkin, suoraan Fantasian kautta. Yen Sid ei ole sellainen räiskyvin persoona eikä hän Kingdom Heartsin aikaan tee oikeastaan mitään järin näkyvää, jos tuimaa tuijotusta ei lasketa. Mutta se tiedon ja ymmärryksen määrä mitä hänellä ilmiselvästi on, tekee hänestä yhden selvimmistä mentorihahmoista sarjassa.


21. Aunt May - Marvel's Spider-Man

May täti ei ole samalla tavalla ilmeinen opettaja mitä hyvin monet muut, mutta se tuki mikä hän Hämähäkkimiehelle on ja mitä kaikkea hän edustaa hahmolle, ei ole mitenkään pientä, vaan erittäin oleellista. Hyvä ihminen kaikinpuolin ja tärkeä osa sitä, mitä Spider-Man voi ja ehkä haluaakin olla. Omalla tavallaan.


20. Boss - Metal Gear Solid 3: Snake Eater

Big Bossin opettaja ja yksi tehokkaimpia sotilaita. Se miten paljon tämän hahmon arvo korostuu sarjassa, näkyy pitkään. Boss on juurikin sen tyylinen hahmo joka osaa yhtä ja toista, on selvästi jakanut sitä tietämystään, eikä ole lopettamassa ennen kuolemaansa, mikä korostaa entuudestaan sitä, miten iso rooli opettaalla on oppilaan kehittymisessä.


19. Corvo - Dishonored 2

Corvon rooli Emilyn kehityksessä alkaa jo ensimmäisessä pelissä, mutta sitä korostetaan todella seuraavassa. Corvon rooli Emilyn oppi-isänä ja todellisena tukena on yksi ensimmäisen pelin isoimpia asioita ja vaikka se kakkosessa jääkin pitkälti alkuun, niin tapa jolla Emily toimii pelissä todellakin osoittaa että hän on oppinut temppunsa Corvolta.


18. Conrad Roth - Tomb Raider

Rothin tapauksessa ei ole ilmeistä että miten paljon hän on Laralle ihan oikeasti opettanut mutta se miten hänen ja Laran suhde pelin aikana ilmenee ja ennenkaikkea miten se lopulta päättyy todellakin osoittaa, että Roth on ollut isossa osassa siinä, miten Lara on kehittynyt. Roth on hyvin selvä mentor hahmo, varsinkin tarinakaarensa kautta.


17. Lee - Walking Dead

Clementine toimii monella tavalla pelaajan moraalisena kompassina kun on vaikutuksille altis pikku tyttö. Mutta pelin edetessä alkaa enemmän ja enemmän olla selvää, että Lee on yksi isoimpia tekijöitä joka vaikuttaa Clementinen kehitykseen jatkoa ajatellen. Lee opettaa Clementinelle ne ilmeisimmät asiat, tarjoaa viimeiset neuvot ja on muutenkin se hahmo joka vaikuttaa siihen, miten Clementine katselee maailmaa vielä Leen poistumisenkin jälkeen.


16. Auron - Final Fantasy X

Auronin tapauksessa voi olla että käsitettä hieman venytetään, mutta kyllähän tämä on se hahmo joka on alusta asti tarjoamassa neuvojaan Tidusille, tämän matkalla. Auron tietää miten asiat ovat edenneet ja miten niiden tulee edetä ja liittyessään porukkaan, tulee Auronista pitkälti se joukon todellinen mentori koska hän on se veteraani jota kaikki ihailevat ja joka tietää mitä tehdä, koska on kokenut sen kaiken aiemmin.


15. Ra's Al Ghul - Batman: Arkham City

Demonin pää on ninjojen mestari ja yksi Batmanin opettajista, joten ei tätä voi olla sivuuttamasta. Tietysti tällä hahmolla on kyseenalaiset motiivit, mutta metodit joilla hän kehittää oppilaitaan on todellakin omaa luokkansa ja Arkham Cityssä sen painoarvo kyllä korostuu, sillä hänen oppiensa jäljet ovat selvästi esille sekä Batmanissa, että Taliassa. Koko varjojen liiga perustuu hänen käskyileen ja opeilleen, joten kyllähän tämä hahmo on sieltä voimakkaimmasta päästä.


14. Gnarl - Overlord II

Neuvontajana toimiva huvittava mörrimöykky Gnarl on erinomainen opettaja joka kertoo ne oleellisimmat asiat pelin edetessä ja pitää ylivaltiaan  ajantasalla kaikesta mitä pahan hallitsijan tulee tietää. Hänellä on se omanlaisensa tyyli, mutta ainakin hänen uskollisuutensa on oikealla radalla tässä toisessa osassa, ensimmäisessä se on kyseenalaista.


13. Vesemir - Witcher

Setä Vesemir on se todellinen esimerkki veteraanista. Hän on nähnyt yhtä ja toista, elänyt pitkään ja vanhuuden kautta saanut todellakin monien nuorempien kunnioituksen. Mitä tulee hänen oppi-isä statukseensa niin kyllä se tulee ensimmäisessä pelissä erittäin vahvasti selville että tämä on se mies joka kertoo muille että miten asiat tehdään oikein ja muut sitten kehittävät hänen oppiensa kautta omat tyylinsä.


12. Don Vito Corleone - Godfather

Kaikista fiktiivisistä gangstereista Vito Corleone on niitä ylivoimaisesti tunnetuimpia joten kun pelissä pääsee kuulemaan hänen opetuksiaan ja työskentelemään hänelle, niin onhan se omanlaisensa kunnia. Tapa jolla Don Vito toimii on mafian piireissä selvästi sieltä kunniallisemmasta päästä sillä vaikka asiat vaativatkin monesti hyvin likaisia ratkaisuja, niin se minkä vuoksi kaikki tehdään, ei ole sitä.


11. Qui Gon Jinn - Star Wars I: Phantom Menace

Samalla tavalla miten elokuvassa, myös siihen pohjautuvassa pelissä tulee selvästi ilmi se, miten tärkeä mentor hahmo Qui Gon Jinn todella on ja miten suuri vaikutus hänellä on oppilaaseensa Obi-Wan Kenobiin. Qui Gon on juurikin sen tyylinen oppi-isä joka käy ne kaikki vaiheet läpi. Se ei pelissä tule niin vahvasti ilmi, mutta mitä tulee tähän hahmoon, niin opettajana hän on sieltä parhaasta päästä.


10. Splinter - Teenage Mutant Ninja Turtles

Tikun tapauksessa kaikki tulee peleissä vähän hankalasti selväksi, mutta tulee kuitenkin. PS2 peleissä kyse on pitkälti siitä, miten hyvin TV-sarja välittyy niistä, mutta aika pienillä asioilla korostuu se, miten loistava mentor hahmo Tikku on. Sellainen vanha rotta joka on yksi ninjitsun taitavimpia harrastajia ja sitä kautta yksi sen parhaita opettajia. Tämän lisäksi, hän on kuin isä neljälle oppilaalleen, joista on jokaisesta kehittynyt varsin taitavia ninjoja.


9. Shimura - Ghost of Tsushima

Todellinen samurai loppuun asti. Se miten suuri vaikutus tällä hahmolla on ollut Jiniin, tulee kipeän selväksi pelin aikana. Shimura on vahva opettaja joka ei poikkea hänelle opetetuista asioista ja sitä kautta hän jos kuka on samurai parhaasta päästä. Erittäin hyvin hahmo suhde Jiniin korostuu loppupuolella, kun siitä tulee hyvin vaikea. Se miten hän on opettanut ottopoikaansa on vaikuttanut kaikkeen mitä Jinistä on tullut ja juuri siksi pelin loppu on todellinen samurain tapa päättää kaikki.


8. Arthur Morgan - Red Dead Redemption 2

Arthur on pelaajasta riippuen joko täysi roisto, kunniallinen lainsuojaton tai jotakin siltä väliltä, mutta kuitenkin jommallakummalla puolella kunniaa. Se millainen vaikutus tällä hahmolla on kaikkiin ympärillään on hyvin valtava. Dutch on ehkä johtaja, mutta ei hänestä ole juuri opettajaksi. Arthur on sitä useammallekin hahmolle enemmän ja tai vähemmän. Arthur ei ehkä ole sellainen selkeä mentor hahmo, mutta pelin aikana hän vaikuttaa moniin hahmoihin niin paljon, että kyllä hän sen tittelin ansaitsee.


7. Optimus Prime - Transformers

Todellinen johtaja ja samalla todellinen mentori kaikille autoboteille. Sitä ei vain voi kyseenalaistaa etteikö Optimus Prime olisi paras esimerkki johtajasta joka ansaitsee kaiken kunnioituksen. Hän johtaa esimerkillään ja sitä kautta opettaa kaikki seuraajiaan tekemään oikein. Erityisesti hahmon erinomaisuus korostuu siinä, että hän ei välttele omien käsiensä likaamista vaan tekee kaiken sen, mitä odottaa muiltakin.


6. Victor "Sully" Sullivan - Uncharted 3: Drake's Deception

Sully nyt on juurikin sen tyylinen hahmo josta vain oppii pitämään ja johon todella kiintyy. Tämä kolmas peli on siinä suhteessa ehkä se kaikista paras esimerkki sillä siinä näytetään myös se, että Nate oli jo nuorena Sullyn opissa. Sully ei ole se kaikkein puhtoisin pulmunen, mutta mitä tulee siihen millaiseksi hän Naten on onnistunut opettamaan, ei ole kyseenalaistettavissa. Nate osaa yhtä jos toista ja vaikka kaikessa ei olekaan Sullyn kädenjälkeä, niin se miten paljon tämä hahmo on Naten elämään vaikuttanut, on sieltä tärkeimmästä päästä. 


5. Geralt - Witcher 3: Wild Hunt

Vesemirin tavoin Geralt on erinomainen oppi-isä, koska todella tietää mitä tekee. Geraltilla oli erinomainen opettaja, mutta tapa jolla hän opettaa Ciriä vielä siinäkin vaiheessa kun neito on jo aikuinen todella korostaa sitä että Geraltin tapauksessa kokonaisuus menee henkilökohtaisemmalle tasolle ja kuten on varmaan jo käynyt ilmi, niin tälläiset mentor hahmot ovat sieltä parhaasta päästä. Geralt on Cirin esikuva ja hän on esikuva parhaasta päästä, vaikka hänen tyylinsä onkin joskus vähän häijy, niin pelaajasta riippuen tilanne voi olla ratkaisevissa tilanteissa se ratkaiseva tekijä.


4. Joel - The Last of Us

Joel ei kaikkien mielestä ole se paras mahdollinen esikuva, mutta mitä tulee selviytymiseen maailmanlopun jälkeen, niin hän on juurikin se oikea mies. Ellien tapauksessa Joel opettaa hänelle yhtä ja toista, todella kehittää tyttöä eteenpäin ja sen lisäksi hänelle selvä isähahmo, tuki ja turva. Kakkosen kautta käy ilmi että kyllähän siellä on monenlaista kasvatusta tapahtunut, mutta myös vahinkoa. Joel on kuitenkin juuri sellainen hahmo jonka haluaa puolelleen ja joka todellakin tietää mitä pitää tehdä ja on valmis tekemään sen.


3. Obi-Wan Kenobi - Star Wars III: Revenge of the Sith

Tämän hahmon kanssa ei voi olla korostamatta tarpeeksi sitä, miten vahvasti hahmo elää omien oppiensa mukaan ja miten hyvin on itse kaiken sisäistänyt. Tästä syystä parempaa opettajaa ja ystävää saa hakea. Obi-Wan on juurikin sen tyylinen hahmo joka on esimerkki mentorista joka on ymmärtäväinen, määrätietoinen ja vaikeassakin paikassa valmis tekemään juurikin sen mitä täytyy. Tietysti hahmo korostuu elokuvissa paljon paremmin, mutta peleissäkin hahmon arvo tulee hienosti esiin.


2. Ignitus - Legend of Spyro: New Beginning

Ignitus on juurikin sellainen viisas opettaja joka rohkaisee suojattiaan, on valmis uhrautumaan yhteisen edun vuoksi ja varsinkin alussa auttaa Spyroa löytämään itsensä. Ignitusin osuus tarinassa korostuu parhaiten ensimmäisessä pelissä, mutta sen todellinen päätös tapahtuu lopussa, mutta enemmänkin siinä mielessä, että miten paljon Ignitus todella vaikuttaa Spyroon muunakin kuin pelkkänä opettajana. Siinä vaiheessa Ignitus ei niinkään enää opeta uusia asioita vaan on se tuki.


1. Batman - Batman: Arkham Knight

Mitä tulee mentorihahmoihin, niin tätä hahmoa ei vain voi voittaa. Nightwing, Robin, Batgirl siis ihan kaikki mahdolliset ovat hyviä esimerkkejä siitä miten suuri vaikutus Batmanilla on oppilaisiinsa. Tietysti hänellä on ollut omat opettajansa yhdessä jos toisessakin mielessä, mutta se millaiseksi opettajaksi hän itse on kehittynyt on todellakin omaa luokkaansa. Tietysti hahmon kanssa on vähän hankalaa se, että hän ei ole sitä jakavinta tyyppiä, mutta siihen on myös syynsä mitkä korostuvat parhaiten trilogian viimeisessä osassa. Mutta kun huomioi mitä kaikkea Lepakkomies voi opettaa, niin aika harva hahmo on olisi oikeasti houkuttelevampi oppi-isä.