Kauhupelit rakentuvat pelotavalle tunnelmalle mutta myös monet muutkin pelit pitävät sisällään varsin pelottavia tai paremminkin, karmivia hetkiä. Ne voivat olla lyhyitä hetkiä, tai pidempään jatkuvia osioita.

 

 

 

Itse en ole juuri kauhupelien ystävä ja siksi en tehnyt suoraan "Pelottavimmat hetket" listausta. Syynä ei ole niinkään se että en uskaltaisi pelata niitä, sillä kauhugenreäkin on tullut pelattua. Ongelmana on yleensä se, että monet kauhupelit, varsinkin nykyään perustuvat aivan liikaa halpaan säikyttelyyn eli "jump scare" tyyliin. Toinen syy on siinä, että et olet täysin puolustuskyvytön ja usein vielä ihan munaton luuseri. En ole juuri hitaiden pelien perään ja sitä monet kauhupelit ovat.

Kauhu on kuitenkin ihan hyvä elementti kun tehty oikein, se johtaa varsin karmiviin hetkiin. Monissa peleissä on hetkiä jotka ovat pelottavia ja kun niitä tulee harvemmin vastaan, niin vaikutus on kovempi. Mukaan kelpuutetaan yhdet nopeat hetket sekä pidempään jatkuvat hetket.

Yksi per peli, koska kovin montaa oikeasti pelottavaa peliä en ole pelannut. Tämä lista täyttyisi muuten vain kourallisesta pelejä.

Kohtauksen tms. Pitää myös erottua pelistä. Pelit joissa on jatkuvasti samanlainen tunnelma, eivät kelpaa. Esim. Red Dead Redemption: Undead Nightmare on yhtäjaksoinen tunnelmassaan ja samoin on Vlad the Impaler.

Nopeasti käy sitten ilmi että moni kohta listalla ei tunnu pelottavalta sitten olleenkaan. Itse kuitenkin pidän enemmänkin sellaisesta tunnelmallisesta ja psykologisesta kauhusta. Halpa säikyttely ei toimi samalla tavalla kuin syvän immersiivininen tunnelma.

Aluksi piti tehdä tästä lista "Tunnelmallisimmat hetket" mutta siinä olisi ollut aivan liikaa karsimista. Siksi mennään näillä pelottavilla/karmivilla.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

World that Never Was, kaupunki - Kingdom Hearts II

- Ykköspelin viimeinen maa ei saavuttanut samaa minkä tämä tekee, alussa.

 

Shrine of Storms katakombi - Demon's Souls

- Voittaa Tower of Latrian niukasti, tässä maailmassa on karmivammat viholliset

 

Sam pyyheliinassa - Until Dawn

- Tämä kauhuelokuvien peliversio tarjoaa pari varsin hyvää hetkeä, tämä on niistä paras.

 
24. Kuu - Final Fantasy IV

Tässä pelisarjassa on useita erilaisia paikkoja ja mukaan mahtii niitä astetta karmivimpiakin. Loppuhuipennus on tämän pelin tapauksessa omalla tavallaan se karmivin. Sanoisin että se johtuu siitä että kyseessä on sokkelo joka on täynnä niitä pahimpia vihollisia. Myös se tietty tunnelmallisuus on ympäristöissä vahvasti esillä. Pelissä mennään kokoajan syvemmälle ja syvemmälle kuun sisuksiin. Vaihtoehtoja oli muutama, mutta kokonaisuutena Kuu, on se karmivin, ei ehkä eeppisin tai edes paras, mutta karmivin.


23. Solumin alku - Primal

Osittain tämä johtuu siitä että Jenillä ei ole tässä vaiheessa vielä asetta ja Scree ei ole juuri taistelija. Solumissa on aina yö ja aina talvi, mikä tekee ympäristöstä hyvin synkän ja niin upean. Alkuun kuuluu juurikin sitä maailmaan tutustumista ja sitten on tietenkin eräs pimeä luola, täynnä vihollisia, joita ei voi muuta kuin vältellä.


22. Underworld Abyss - Ninja Gaiden Sigma 2

Tässä sarjassa on muutamia karmiviakin hetkiä ja tämä osa helvettiä on se tunnelmallisin. Jokin tämän maailman ympäristössä, vihollisissa ja äänissä onnistuu todella saamaan aikaan hyvin vahvan tunnelman jossa se karmivuus pääsee nostamaan päätään.


21. Night on the Bald Mountain - Kingdom Hearts: Dream Drop Distance

Kingdom Hearts sarjan monista hetkistä ei löydy juuri niitä karmivia, kuin ihan muutama satunnainen. Kingdom Hearts 2.8 kokoelmassa, Dream Drop Distancessa olevan Fantasian maailman Riku puolen loppuhuipennus rakentuu kuitenkin juurikin niin hyvin että se tuo itselleni tiettyjä mielikuvia lapsuudesta. Tämä hetki on tehty juurikin oikealla tavalla ja siinä on myös sitä karmivaakin tunnelmaa, joka tosin peittyy usein sen puhtaan eeppisyyden alle, mitä käy valtaosassa Kingdom Hearts sarjan tapahtumista.


20. Nazguls - Lord of the Rings: Fellowship of the Ring

Enemmänkin kirjaan pohjautuva peli onnistuu tunnelmassaan muutamassa kohdassa varsin hyvin mutta oma suosikkini on Aragornilla pelattava osa jossa pitää päihittää sormusaaveet. Tämä ei ole pelin pelottavin hetki, mutta karmivuudessaan se onnistuu juurikin sillä oikealla tavalla. Tämä hetki saavuttaa erinomaisten sen tunnelman, mitä tähän loistavasti kirjoittettuun kohtauksen pitääkin sisältyä.

Jos katsotaan pelkästään pelottavimpia hetkiä, niin Sormusaaveet Konnussa olisi astetta pelottavampi, mutta ei tunnelmassaan yhtä hyvä kuin tämä.


19. Kartano - Final Fantasy VII

Tämän pelin kohdalla on hankala sanoa että mikä on se kaikkein karmivin paikka, sillä niitä paikkoja on jokunen jotka onnistuvat luomaan vahvan tunnelman. Shrina mansion on kuitenkin se mikä hyvin niukasti vie voiton, osittain johtuen siitä, että koko Nibelheimissä on alusta asti aika ankeaa. Se johtuu siitä että tunnelmallisuudessa tämä paikka on hyvin vahva. Mitä syvemmälle kartanoon menee, sitä paremmaksi tunnelma muuttuu ja muotopuolet viholliset sopivat paikkaan todella hyvin.


18. Tomb of Giants - Dark Souls

Varsin halpamainen paikka, mutta tunnelmassaan erittäin onnistunet. Säkkipimeä alue joka on täynnä luurankoja, isoja sellaisia. Tämä ei ole eeppisin, tunnelmaisin, halpamaisin eikä miellyttävin paikka pelissä, mutta parilla tavalla se onnistuu olemaan se karmivin. Ison syy on siinä että tässä paikassa, ensimmäisellä kerralla, ei näe nenäänsä pidemmälle joten kaikki viholliset voivat onnistua todella yllättämään pelaajan.


17. Ensimmäinen painajainen - Max Payne

Painajaiset ovat surrealistisia osioita Max Payne pelissä. Ensimmäinen on niistä kuitenkin paras sillä siinä ei ole typerää pelleilyä joka rikkoisi tunnelmaa. Se mitä nämä hetket edustavat luovat hyvin vahvan tunnelman ja taustaäänet vain korostavat sitä. Max elää pahimmat painajaisensa uudelleen ja ne on osattu tehdä ensimmäisellä kerralla todella hyvin.


16. Scarecrow pomotaistelu - Batman: Arkham Asylum

Nämä pomotaistelut eivät ole vaikeita mutta ne ovat tunnelmallisia sillä tavalla, jolla Variksenpelätin kohdalla kuuluukin. Hetki jona Scarecrow ilmestyy ruumissäkistä oli myös havahduttava, mutta nämä hetket ovat paljon tunnelmallisempi ja vahvempia. Läsnä on kokoajan sellainen tietty pelko, kun joudut hiippailemaan ympäriinsä eikä sijaa hätiköinnille ole.


15. Ahdasta ja pimeää - Wolf Among Us

Iso Paha susi nyt tappaa kenet vain joten mitään pelättävää ei oikeasti edes ole. Tunnelmallisia hetkiä pelissä tosin riittää enemmän kuin tarpeeksi. Eräs astetta karmivampi hetki tulee pomotaistelussa Bloody Maryä vastaan. Taistelu johtaa teräsvalimossa ahtaisiin ja hyvin pimeisiin tiloihin joissa liikutaan hitaasti ja mistä vain voi tulla iskua vastaan. Tämä yksi lyhyt hetki on tehty todella hyvin. Se kestää vain hetken, mutta tuo erinomaista vaihtelua ja hurja näkyhän se todellinen Verinen Marykin on.


14. Ustanakin jääluola - Resident Evil 6

Jaken kampanjassa on tämä yksi hitaampi kohtaus jossa kampanjan vakiokasvo Ustanak on jääluolassa. Pelkästään se hiippailu siellä on aika intensiivistä kun yksi virhe voi olla liikaa. Sitä sitten seuraa riipivä pako useasta ovesta jotka pitää hitaasti avata kun monsu hengittää niskaan. Tälläinen pakokauhukohtaus on erittäin riipivä, varsinkin ensimmäisellä kerralla.


13. The Sorrow - Metal Gear Solid 3: Snake Eater

The Sorrow pomotaistelu on yksi parhaita hetkiä koko sarjassa. Se on hetki joka on omalla tavallaan varsin karmiva, mutta sillä hyvällä tavalla. Tässä osuudessa on sitä jotakin joka luo erittäin vahvan tunnelman joka sopii Sorrow hahmoon hyvin ja joka tuo esiin pelaajan toimintaa, sillä tässä osuudessa kohtaat kaikki ne, jotka olet tappanut.


12. Legendary Graug - Middle-Earth: Shadow of Mordor

Tämä ei ole järin pelottava osuus koska Talion on sellainen voimanpesä että tässä pelissä nyt ei tarvitse pelätä mitään ja kaikkien tulee pelätä sinua. Se kaikki johdatus tähän hetkeen ja tieto siitä että nyt on kyseessä oikeasti voimakas peto luo tietyn ilmapiirin jota korostaa se paikka, josta tämä olento löytyy ja jossa taistelu käydään.


11. Nathaniel - Heavy Rain

Nathanielin asunto on ehkä se tämän pelin karmivin osuus. Heavy Rain pitää sisällään monta erittäin hyvää kohtausta joissa tulee vastaan erilaisia tunnelmia. Tässä hetkessä on todellakin sitä jotakin kun FBI agentti Norman Jayden menee tutkimaan asuntoa jossa raskaasti uskonnollista tavaraa. Se on omiaan saamaan tämän kohtauksen tuntumaan niin vahvalta ja kiinnostavalta. Siinä on kokoajan läsnä sellaista tiettyä pelonsekaista tunnelmaa, mutta sillä juurikin oikealla tavalla jossa hieman elokuvia Seitsemän ja Uhrilampaat.


10. Lykaani - Bloodborne

Bloodborne on valtaosassa peliä oikealla tavalla karmiva, johtuen siitä erityisen tyylikkäästä 1800-luvun tunnelmasta. Heti ensimmäinen kohtaaminen susimaisen pedon kanssa on omalla tavallaan karmiva, se tosin johtuu siitä että pelaajalla ei ole vielä minkäänlaisia aseita. Sanotaan että myöhemmin vastaa tuleva tapaus jossa tälläinen samanlainen hauveli tulee ovesta läpi ja käy kimppuun on pelottavampi, mutta tämä ensimmäinen kohtaaminen on paljon karmivampi. Juurikin siitä syystä että peli on vasta alkanut eikä pelaajalla ole vielä asetta. Nyrkeillä voi yrittää mutta itse juoksin vain ohi.


9. Orpokoti - Dragon Age: Origins

Kummitteleva orpokoti on tämän pelisarjan karmivin osa. Inquisitionissa on pari maailmaa/paikkaa jotka ovat omalla tavallaan karmivia mutta tämä orpokoti on se karmivin. Se on lähinnä se asetelma ja tunnelma. Tämä koko osuus on tehty juuri siten että minä hetkenä tahansa voi tapahtua jotakin ja se että juuri mitään ei tapahdu pitää jännitteen kokoajan yllä.


8. Bunkkeri - Unchared: Drake's Forune

Tähän on olemassa yksi vahva syy. Pitkän aikaa, yli puolen välin Uncharted on ollut hyvinkin realistinen peli. Viholliset ovat ihmisiä ja sitä rataa. Sitten, yhdessä hetkessä vihollisiksi alkaa tulla näitä kannibaalizombinatsiespanjalaisia. Nämä hirviöt käyvät päälle kuin ampiaiset ja pystyvät parilla iskulla tappamaan Naten.

Bunkkeri on pimeä ja ahdas paikka, vähän näiden hirviöiden esittelyn jälkeen ja heti on selvää että tämä paikka, on suurella todennäköisyydellä, täynnä niitä.


7. Man-Bat - Batman: Arkham Knight

Jump scare on aika halpa tapa säikytellä, mutta tässä pelissä se on tehty oikein. Pari muutakin hetkeä tulee vastaan, kuten ensimmäinen kerta kun Batman näkee hallusinaatio Jokerin, mutta se hetki kun ensimmäistä kertaa kohtasin Ihmislepakon, todella säpsähdytti. Se hetki tulee aivan puskista ja havahduttaa täysin. Sopii lisäksi todella hyvin tunnelmaan.


6. Ihmissuden pesä - Witcher 3: Wild Hunt

Witcher 3 pitää sisällään muutamia astetta pelottavampia hetkiä. Tunnelmallisuudessaan ja kokonaisuudessaan oma suosikkini on varhaisessa vaiheessa oleva tehtävä joka vie lopulta ihmissuden pesään. Tähän mennessä on täysi mysteeri että millainen hirviö ihmissusi on tässä pelisarjassa. Tavallaan se jännite, odotus ja lopulta kohtaaminen ovat kaikki omalla tavallaan omiaan tekemään tästä kohtauksesta niin onnistuneen.

Myös aavetorni, Fiendin pesä sekä pari säkkipimeää luolastoa olivat hyviä kandidaatteja, mutta tämä oli ensimmäinen hetki joka sai oikeasti varovaiseksi tässä pelissä, jossa tason noustessa, hirviöt alkavat pelkäämään sinua.


5. Ultimecian linna - Final Fantasy VIII

Erittäin tunnelmallinen paikka niin monella tavalla. Monet pelaajan avaintaidot poistetaan ja ne saa takaisin vain tappamalla pomovihollisia linnassa, tämä yksinään luo painetta. Tunnelma on kuitenkin se missä tämä levy 4:n näyttämä todella loistaa. Tässä linnassa on paljon erinomaista sisältöä, linna on eeppinen näyttämä loppuhuipennukselle, todella upeaa katsottavaa ja pelattavaa. Omalla tavallaan, linna on juurikin oikealla tavalla karmiva ympäristö.


4. Varisenpelätin vene - Batman: Arkham City

Tämä on sellainen pieni hetki ja salaisuus. Kaupungista löytyy mystisiä viestejä ja vene jonka sisällä menet ensimmäisen persoonan tilaan. Tämä koko vene on hyvin tunnelmallinen karmiva paikka josta löytyy myös yksi säpsähdyttäväkin hetki. Erittäin hyvin tehty Scarecrow paikka ja hyvä tunnelman rakentaja sarjassa. 


3. Mielisairaala - Fahrenheit

Fahrenheit on niitä pelejä jotka pitävät sisällään todella monta erilaista tunnelmallista kohtausta. Niihin mahtuu pari kauhuhetkeäkin joista vahvin on hetki kun rikostutkija Carla Valenti on lähtemässä mielisairaalasta. Sähkökatko vapauttaa vangit ja tekee kaikesta säkki pimeää. Sitten pitäisi muistaa että minne pitää lähteä etenemään jotta pääsee ulos. Siinä samalla pitäisi vältellä potilaita. Kokoajan pitää muistaa pitää hengitys tasaisena. Tämä kohtaus ei oitis helpota kun valot tulevat takaisin.


2. Labyrintti - Resident Evil 4

Tässä pelissä on muutama hetki jotka pistivät varovaiseksi. Ensimmäinen Garrador oli varsin karmiva kohtaaminen eikä ensimmäinen kerta Ashleyn kanssa ulkona ollut myöskään järin levollinen kun oli pimeää ja ukkosti. Myös paluu kirkolle piti sisällään yhden pelottavan hetken, kun ensi kertaa kohtasin ne koirat.

Labyrintti on yksi osa peliä jossa liikut pensaslabyrintissa joka on täynnä koiria. Kuulet niiden läähätyksen ja mahdollisesti juoksuaskelia. Ensimmäisellä kerralla olet erityisen varovainen koska et koskaan voi olla varma että hyppääkö koira kenties pensaan läpi eteesi, vai juokseeko se sivusta taaksesi. Tässä kohtaa on hyvä huomauttaa että labyrintti ei ole järin vaikea jos resursseja on tarpeeksi, mutta se on erittäin tunnelmallinen ja jos panoksia on vähän, niin tästä paikasta on leikki kaukana.


1. Kellari - Last of Us

Last of Us on osittain kauhupeli ja niitä kauhunhetkiä on monia ja vieläpä todella hyvin tehtyjä. Yksi syy on se, että naksuttelijat pitävät todella karmivaa ääntä. Eräs hetki alkupuolella, maanalaisessa kerroksessa täynnä naksuja oli varsin karmiva, sillä piti olla hiljaa varovainen. Myös hetki jossa Joel on hetken Samin kanssa, oli suhteellisen pelottava, kun kauempana näkyy hahmoja ja sitten alkaa kuulua ääniä.

Hetki joka todella ottaa ykköspaikan tapahtuu myöhemmin, vedenvaltaan joutuneessa kellarissa jossa olet aivan yksin. Naksuttelijoiden sijaan vastassa juoksijoita jotka ovat nopeita ja pilkkopimeässä ne onnistuvat yllättämään. Tämä on ehdottomasti tunnelmallisin ja onnistunein kauhuhetki missään pelissä mitä olen pelannut. Siinä on kokoajan varpaillaan ja ympäristö on varsin lohduton. Nauhgty Dog todella osasi yhdistää kauhun peliin, oikealla tavalla.