Gwent.jpg

Minipeli saa aivan uudet mitat

 

 

 

Witcher 3: Wild Hunt on monella tavalla yksi parhaita pelejä koskaan. Peli pitää sisällään myös yhden parhaista minipeleistä koskaan, Gwentin. Nyt Gwent on uudistunut ja tulee pian pelattavaksi nettipelinä ja ihan veloituksetta.

 

HUOM! Gwent: Witcher Card Game on vielä Betassa!

 

 

Gwent on perusidealtaan hyvin yksinkertainen peli, mutta siinä on paljon vivahteita jotka tekevät siitä erittäin monipuolisen ja usealla tavalla hyvin taktisen ja haastavan pelin. Kunhan peli julkaistaan suurelle yleisölle, niin pelaajat voivat kokea miltä todella tuntuu pelata Gwentiä, parannellumpana, laajempana ja parempana kuin aiemmin.


Pelin perusidea on seuraava: 

Peli on paras kolmesta. Peli päättyy kun toinen pelaajista saa kaksi pistettä. Yhdestä erästä voi saada yhden pisteen. Erä voi päättyä myös tasapeliin ja näin ollen, koko peli voi päättyä tasapeliin. Erän voittaa se pelaaja jolla on enemmän pisteitä erän päätyttyä. Erä päättyy kun molemmat pelaajat ovat pasanneet. Mikäli pelaajan kortit loppuvat, passaa hän pakotetusti.

Pelissä on useammanlaisia kortteja joita pelaamalla pelaajat pyrkivät vaikuttamaan kentän yleiseen pistetasoon. Korttitasoja on kolme: Bronssi, hopea ja kulta. Hopea ja kultakortteja voi olla pakassa vain tietty määrä ja ne ovat yleensä selvästi parempia, esimerkiksi kultaiset kortit ovat immuuneja suurimmalle osalle muista korteista.

Pelikentälle jäävät kortit ovat pistemäärältään eriarvoisia ja pistemäärä voi vaihtua. Mikäli pistemäärä on nolla, niin kortti poistetaan. Erän päätyttyä pöytä tyhjennetään ja erän alussa nostetaan lisää kortteja. Toisen erän alussa kaksi ja kolmannen erän alussa yksi korttia. Ensimmäisen erän alussa nostetaan 11 korttia joista pelaaja voi halutessaan vaihtaa kolme.


Korteilla on erilaisia ominaisuuksia ja monet tutut Witcher hahmon niin peleistä kuin kirjoistakin ovat mukana. Geraltilla on oma korttinsa, Yenneferillä, Trissillä ja Cirillä on niin ikään omat korttinsa. Kirjoista tutuilla hahmoilla, kuten omalla suosikillani Villentretenmerthillä on myös oma korttinsa.

Kortit jakaantuvat erilaisiin ryhmiin ja jotkut kortit voivat kuulua vain tietyn ryhmän pakkaan. Jotkut kortit ovat neutraalaja ja voivat olla missä vain pakassa. Ryhmittymiä on kourallinen: Hirviöt (Wild Hunt ja monet hirviöt), Nilfgaard, Pohjoiset valtakunnat, Scoia'tel ja Skellige. Ryhmillä on myös omat erikoisominaisuutena ja johtajansa.

Hirviöiden erikoiskykyä on se, että viimeinen lojaalia olento jää pelipöydälle ensi kierrokseksi.

Pohjoisten valtakuntien kultaiset kortit saavat 2 plus pistettä tullessaan peliin.

Nilfgaard saa vaihtaa aina vuoron alussa yhden kortin.

Scoia'tel saa yhden erän alussa päättää, kumpi aloittaa erän.

Skelligen kortteihin taas lisätään aina vuoron alussa pisteitä.

Myös jokaisen ryhmittymän johtajalla on oma erikoisominaisuutensa jonka voi pelata kuin minkä tahansa kortin. Esimerkiksi Eredinin ominaisuus on lisätä Eredin kortti peliin kun taas Emhyr paljastaa kolme vastapuolen korttia ja Foltest tekee kopion yhdestä omasta ei-kultaisesta kortista pelialueella.


Jos peli alkaa vaikuttaa tässä kohtaa todella monimutkaiselta niin sitä se helposti onkin. Gwent on kuitenkin sellainen peli johon pääsee aika helposti sisään kun kortteja alkaa kertyä enemmän, niin peli todellakin tuntuu paljon monipuolisemmalta.

Kortteja saa myös aika helposti, käyttämättä yhtään oikeaa rahaa, vaikka se on myös mahdollista. Kortteja voi ostaa orella, jota saa voittamalla eriä. Kortteja voi myös valmistaa scrapilla jota saa tuhoamalla jo omistamiaan kortteja tai voittamalla eriä. Kortteja on tässä vaiheessa jo todella paljon ja kokeilemalla oppii uusia strategioita ja pakkakokoonpanoja. Monet kortit tukevat toisiaan ja oikein rakennetulla pakalla voi helposti pärjätä kokeneellekin pelaajalle,

Gwent on tälläinen peli jota on vähän hankala lyhyesti selittää. Siinä on aika monta muuttujaa. 

Osa korteista on permanetteja, ne siis jäävät pelilaudalle pelattaessa. Toiset kortit ovat loistuja jotka tekevät yhden efektin ja sitten ne heitetään poistopakkaan. Näitä efektejä voivat olla esimerkiksi korkeapisteisimmän kortit tuhoaminen tai kortit pistearvon nollaaminen, jolloin kortti palaa perusmuotoonsa.


Passaaminen on itsessään osa taktiikkaa. Pelaaja voi pelata vain yhden kortin vuorossa, jonka jälkeen vastustaja pelaa yhden kortin. Tätä jatketaan kunnes kortit loppuvat tai molemmat passaavat. Kun toinen passaa, ei toisen ole pakko, hän voi pelata monta kortti lisää, ilman että vastustaja voi tehdä enää mitään. Jippona on se, että seuraavalla kierroksella toisella pelaajalla on paljon vähemmän kortteja. Kortteja ei niin vain saa lisää ja useamman kortin etu tekee seuraavasta kierroksesta helposti paljon helpomman.

Tämä näkyy myös siinä, miten paljon kortteja molemmat viitsivät pelata. Vaikka olisit johdossa, niin lisäkorttien pelaaminen voi olla taktinen veto, vain jotta vastustaja joutuisi pelaamaan lisää kortteja. Yksi erä voi olla hyvinkin nopea ja kun viiden erä ryhmän erikoisominaisuudet tulevat peliin, niin pelissä on paljon asioita, jotka tulee huomioida.


Syy miksi Gwent on helposti todella koukuttava on siinä että kyseessä on peli joka on loppuviimeksi aika helppo oppia mutta joka on juuri sen verran haastava, että se pakottaa kehittymään ja rakentamaan parempia pakkoja. Tässä kohtaa todella vaikuttaa se, kuinka paljon erilaisia kortteja pelissä jo on, ja miten paljon niissä on komboja. Monet kortit toimivat niin paljon paremmin parin niitä tukevan kortin kanssa.

Pakassa on oltava vähintään 25 korttia ja maksimissaan kortteja saa olla 40. Bronssikortteja voi maksimissaan olla kolme samanlaista. Kultakortteja voi olla pakassa vain 4 ja hopeakortteja 6, molempia vain yksi kutakin korttia. Se vaikuttaa paljon että mitä kortteja aluksi saa, tässä kohtaa mulliganista on paljon apua, sillä jo kolmen kortin vaihtaminen voi vaikuttaa todella paljon.

Gwent on peli joka tarjoaa todella paljon niin vasta-alkajille kuin veteraaneillekin. Variaatiota on niin paljon että se pitää pelin viihdyttävänä. Yksi vuoro kestää noin minuutin ja riippuen pelaajista, yksi peli voi kestää parista minuutista noin 10 minuuttiin. Luovuttaminen on myös mahdollista. Ajoittain vastaan voi tulla selvästi korkeatasoisempia pelaajia, mutta eniten pelissä vaikuttaa todella se pakka, ei niinkään se leveli. 

Lisää kortteja saa loppuviimeksi aika helposti ja on täysin tuurista kiinni kuinka hyviä kortteja saa. Yhdessä korttitynnyrissä on aina yksi astetta harvinaisempi/parempi kortti, mutta on täysin onnen kauppaa, kuinka hyvä.


Kokonaisuutena Gwent: Witcher Card Game on yksi parhaita tulevia pelejä. Se tarjoaa kaikkea sitä mitä minipeli teki Witcher 3:ssa, mutta nyt siihen on panostettu aivan uudella tavalla. 

 

+ Idea

+ Oikealla tavalla haastava

+ Witcher tunnelma on vahvasti läsnä

+ Sopii lyhyeen ajantappoon ja pidempään pelaamiseen

+ Valtavasti variaatiota etenkin korteissa

 

- Beta-vaiheen ongelmia

- Ajoittain tuntuu että korttitynnyreistä saa vain jo hallussa olevia kortteja.

 

Arvosana: 9,0

 

Mestariteos