Naamio.jpg

Tarina päättyy, sarja alkaa?

 

 

 

Batmanin seikkailu päättyy tältä erää kun luvassa on viimeinen osa Telltalen pelisarjasta. Valon Kaupunki vie päätökseen monta osaa jatkuneita juoni kuvioita ja jo tehtyjen valintojen seuraukset näkyvät ja uusia joutuu tekemään.

 

 

Viides osa ei keksi pyörää uudelleen vaan noudattaa tuttuja ruutineja. Luvassa on taistelua ja ajoittaista tutkimistakin ja ennenkaikkea monta kovaa valintaa. Tarina on muovautunut pelaajan valintojen mukaan ja se ei vieläkään muutu. Se miten tämä osa alkaa on täysin kiinni siitä miten on tähän asti toiminut. Tämän osan olisi tarkoitus olla se pala joka viimeistelee erinomaisen kokonaisuuden mutta täytyy ikävä kyllä sanoa että ihan niin kovaan loppuhuipennukseen ei päästy mitä olisin toivonut.


Toiminnan puolesta peli on erinomainen. Kuten tähänkin asti, näyttävä toiminta suoritetaan QTE kohtauksissa ja se vain toimii. Hiljaisempiin jaksoihin liittyy ajoittaista tutkimista ja palasten yhdistelyä, se on aika helppoa mutta kelpaa luomaan tunnelmaa. Kolmas ja tärkein osuus on dialogi ja tarinan kuljetus. Kissanainen, Kaksinaama, Pingviini, Lady Arkham sekä Gordon ovat kaikki omine tarinallisine jaksoineen läsnä riippuen täysin siitä mitä edellisessä osassa tapahtui.

Viimeksi loppuhuipennus oli joko Kaksinaaman tai Pingviinin kanssa. Itse olen pelannut kahta peliä pätkittäin yhtä aikaa koska pari päätöstä on ollut niin raastavia että vaikka muuten olisin pelannut lähes samalla tavalla, niin nämä muutama päätös ovat sellaisia joiden takia toinen peli on välttämätön. On kuitenkin selvää millainen ensimmäinen pelikertani kokonaisuudessaan oli.

Eräs seikka toimintapuolessa hieman häiritsee.

Vaikka pelaisit kuinka hyvin niin tietyissä tilanteissa pitää aina ottaa turpaan. Ymmärrän kyllä että Bruce Wayne ei ollut Batman vielä kovin kauaa, mutta ihan oikeasti, hänen pitäisi olla todellinen mestari taistelulajeissa. Se on aika selvä että Batmanista on tehty todella teknologiasta riippuvainen ja taistelijapuolta on karsittu sen kustannuksella.


Ikävä kyllä on pakko todeta että City of Light pettää useammalla tavalla. Eräs syy miksi tämä osa oli pieni pettymys oli siinä että tiettyjä asioita ei päässyt tekemään vaikka olisi todella toivonut, eräs liittyen Wayne yhtiöön. Toinen asia on se, että tämä osa tuntuu todella bugiselta. Pelattavuudessa se ei juuri näy, mutta ulkoasussa kyllä kun jotkun asiat eivät ole sellaisia kuin niiden pitäisi olla.

Pääpahis on myös aika huono esitys. Sanoisin että riippumatta siitä miten pelasin niin eräs puoli tarinassa on joka kerta onnistunut, Harvey Dent. Otettiin Dentin kanssa yhteen miten tahansa niin se on aina tehty hyvin. Oli yhteenotto sitten episodissa 4 tai 5 niin se kuuluu pelin parhaisiin puoliin. Viimeinen taistelu pääpahiksen, lady Arkhamin kanssa on huono samalla tavalla kuin Clayface Arkham Cityssä oli huono. Se on pettymys kokonaisuuden suhteen. 

_____________________________________________________________________________________

Eräs valta miinus kuitenkin tulee muualta ja Kaksinaama liittyy siihen. Tuntuu että viidennon osan viimeisimmän patchin kautta peli on romahtanut täysin. Tämä näkyy parilla tavalla, joista yksi selittyy tosin myös selvänä laiskuutena.

1. Tehdät päätökset ovat muuttuneet.

- Harveylle tarjoamani iskulause oli alunperin tämä: New Face vaihtoehto. Se muuttui vaihtoehdoksi; Put a Dent in Crime. Eräs monumentaalinen virhe on kuitenkin se, että viimeisessä jaksossa Harvey ei ollut runneltu, kuten minulla aiemmin oli, tämä voi selittyä pois pointilla 2.

2. Kiveen hakatut valinnat - seurakset.

- Tietyt päätökset on taidettu tehdä viidennen osan koodauksessa valmiiksi. Kuten kohdassa 1. mainittu Harvey osuus.

3. Bugit

- Eräs esimerkki on se, että peli näyttää hukanneen valintani. En näe niitä mistään ja/tai ne ovat muuttuneet. 

_____________________________________________________________________________________

Tälläiset asiat ovat aika pahoja mokia. Itse olen ollut aikeissa pelata pelin uudelleen alusta asti, palauttaen mieleeni myös ne monet pienet valinnat joita ei edes muista ja monet hetket pelissä ovat olleet erittäin hyviä. Mutta tälläiset virheet tuntuvat aika pahalta. Etenkin tälläisessä pelissä.

Ruudunpäivitysongelmia tässä pelissä on ollut ihan alusta asti mutta tässä kohtaa se kaikki on oikeasti levinnyt niin pahasti että peli jopa kaatui kerran pari pelaamisen aikana.


Se miten peli lopulta päättyy on onnistunut. Mikään ei oikeasti lopu ja jatko on täysin mahdollinen. Lopetus jättää monia asioita auki ja viimeisillä hetkillä vihjaa vielä muutamasta asiasta. Vaikka tiettyjä asioita ei päässytkään tekemään niin ne asiat jotka pääsi, olivat hienoja. Monet loppuun asti saadut hetket ovat erittäin hyviä ja vaikka ne olisivat olleet kuinka ennalta-arvattavia, niin kyllä tuntuu hienolta nähdä ne kaikki.

Batman sarja ei ole Telltalen paras ja sen viides osa varmisti. Se varmisti myös että peli ei ole vuoden paras peli. Mutta kokonaisuutta miettii, niin pakko sanoa että nautin tästä pelistä todella paljon. Se ei ehkä täyttänyt kaikkia odotuksiani ja Batman peleistä Arkham sarja on edelleen se ykkönen. Mutta Telltalen tasolla, luen tämän edelleen parhaisiin.

Sanoisin että paremmalla pääroistolla kokonaisuus olisi helposti numeroa isompi. Sillä seikalla voisi antaa aika monta pikkumokaa anteeksi. Virheellisyys jatkumon kannalta kuitenkin pitää huolen siitä, että tämä osa on viidestä osasta heikoin. Selvästi.

 

+ Batman teema

+ Näyttävä toiminta

+ Monta erittäin kovaa valintaa

+ Erinomaiset juonikuviot

 

- Buginen

- Epäjohdonmukaisuus/Virheellisyys

 

Arvosana: 7,7

 

Erityinen
_____________________________________________________________________________________

TÄSTÄ ETEENPÄIN LUVASSA PALJON SPOILEREITA

_____________________________________________________________________________________

BATMAN - Telltale sarja

Kun peli miettiin kokonaisuudessaan niin jokainen osa vaikuttaa kokonaisuuteen. Osa tietenkin enemmän kuin osa, mutta kokonaisuus on monien osien summa. Tarinankerronta, toiminta ja etsivätyö ovat pelaamisen kannalta isossa osassa, mutta sitten on tietenkin hahmot, maailmat ja kohtaukset. Nämä asiat tämä peli tekee erittäin hyvin, vetäen mukaansa.

Sanotaan että tämän pelin kohdalla nyppii eräs seikka joka tulee ongelmaksi vasta siinä vaiheessa kun peli alkaa pelamaan uudestaan ja uudestaan. Se on nimittäin tämä juttu että tätä peliä ei voi jaksojen suhteen pelata osissa, aina pitää aloitaa jakson alusta. Aiemmissa peleissä jaksot oli jaettu pätkiin ja jaksoa pystyi "kelaamaan" osan taaksepäin niin pitkälle kuin halusi, mutta ei aloittamisen jälkeen sitten tietenkään eteenpäin. Batmanissa ei ole tätä, mikä ärsyttää.


Iso juttu pelissä on tietenkin se että miten tietyt tilanteet hoitaa ja mitä päätöksiä tekee. Alusta asti on ollut selvää että James Gordonista tulee päällikkö, kysymys on ollut tietenkin se että miten siihen päädytään?

Sitten on tietenkin se että menettääkö Harvey puolet naamastaan ja miten? Tässä suhteessa oli aika kova veto tehdä siitä valinta. Harmi että ohjelmointia ei katsottu huolella loppua kohden. 

Selinassa oli myös omat puolensa. Itse mietin aluksi sitä että mitähän tapahtuu kun henkilöllisyydet paljastuivat niin aikaisin. Se oli aika fiksu veto pitkässä juoksussa ja tämä Lepakkomies - Kissanainen peli oli tehty hyvin. Etenkin viimeisessä osassa kaikki päättyi hienosti, ottaen huomion miten kokonaisuutta oli ehditty rakentaa.

Sitä en tosin ymmärrä että miten Pingviini ei osannut laskea 1+1 kun hän selvästi sai haltuunsa Batmanin varusteita Wayne yhtiöstä. Hän ei kertaakaan edes osoittanut epäilensävä että Bruce Wayne ja Batman ovat sama mies.


Kokonaisuutta ajatellen kaikki oli hyvässä paketissa ensimmäiset kolme osaa. Siinä kohtaa tuntuu että epäjohdonmukaisuudet ja virheet alkoivat. Valinnat muuttuvat ja niin edelleen. Saa nähdä että korjaako Telltale tätä ongelmaa olleenkaan, vai jättääkö kaiken näin.

Se selvinneet kun pelaan pelin läpi kokonaisuudessaan osa osalta. Vaikka lopputulokset tietääkin, niin monet valinnat ovat sellaisia että ei voi olla varma miten pieniin asioihin ne sitten lopulta todella vaikuttavat.

 

KOKONAISUUS

 

+ Monta kovaa valintaa ja useita lopputuloksia

+ Erinomaisesti tehtyjä ja näyteltyjä hahmoja kuten Troy Bakerin Batman ja Laura Baileyn Kissanainen

+ Intensiivinen toiminta

 

- Tietty epäjohdonmukaisuus

- Ajoittainen bugisuus

 

Arvosana: 9,0

 

Mestariteos