Kaikki pomotaistelut eivät ole pakollisia, sillä monet pelit pitävät sisällään erityisen haastavia pomovihollisia. Tyypillistä tämä on kuitenkin vain tietyn tyylisille peleille, mikä käy kohta selväksi.

 

 

 

Roolipeleissä on usein paljon tekemistä eikä kaikki ole pakollista pelin läpäisemisen kannalta. Square Enix erityisesti lisää moniin peleihinsä salaisia pomovihollisia jotka ovat pelin yleiseen tasoon nähden erityisen vaikeita. On haaste itsessään löytää nämä viholliset ja sitten on oma haasteensa voittaa ne. Mutta silloin tällöin tulee tilanteita jolloin on täysin valinnasta kiinni että ryhtyykö taisteluun vai.

Tässä ei ole nyt kyse siitä mikä on vaikein, vaan siitä, mikä on paras. Vaikeus on yksi osa tekijä, mutta kyllä se kokonaisuus merkitsee silti todella paljon.

Muutama sääntö:

- Pomovihollinen voi esiintyä listalla vain kerran, vaikka olisi vihollisena useammassa pelissä.

- Vain sellaisia pomotaisteluita, joita ei ole pakko suorittaa pelin läpäisemiseksi.

 

 

KUNNIAMAININTOJA

 

 

Black Dragon Kalameet - Dark Souls: Artorias of the Abyss

- Ensimmäinen ihan oikea lohikäärmepomotaistelu tässä sarjassa. Paljon parantamisen varaa, mutta jäi mieleen.

 

Galamoth - Castlevania: Symphony of the Night

- Pirun iso hirvitys jolla yksi heikkous ja tästä syystä todella hyvin tehty. Tosin kalpenee monien muiden pomovihollisten joukossa.

 

Daud - Dishonored

- Peli jossa ei ole pakko tappaa ketään, mutta jossa taistelu on todella hauskaa, myös pomotaistelut ovat vapaaehtoisia.

 

Ruby Weapon - Final Fantasy VII

- Aavikolla odottava hirvitys joka ensimmäisellä kerralla melko varmasti voittaa, sillä tässä taistelussa on muuta asia, joihin on syytä varautua, jos haluaa täyden hyödyn voitosta.

 

Flementh - Dragon Age: Origins

- Morriganin äiti joka liittyy erääseen tehtävään. Taistelun voi välttää kokonaan mutta jos taistelun päättää aloittaa, niin saa kokea melkoisen yllätyksen ja sitä kautta valtavan haasteen.

 

Yozora - Kingdom Hearts III

- Parilla tavalla ehkä kusipäisin pomovihollinen pitkään aikaa ja joka tapauksessa, todella vaikea.

 
24. Cerberus - Kingdom Hearts

Jos ihan tarkkoja ollaan niin kaikki mitä Olympos Colosseumilla tapahtuu ensimmäisessä Kingdom Hearts pelissä, on vapaaehtoista. Tämän maailman voi sivuuttaa aivan täysin. Sitä ei kuitenkaan kannata tehdä sillä tämä maailma tarjoaa paljon todella hyviä pomotaisteluita ja Cerberus on niistä ensimmäisiä ja vaikeimpia. Huomioiden kuinka aikaisessa vaiheessa tämä taistelu tulee vastaan, niin kyseessä on erittäin suuri haaste. Cerberus on todella upeasti tehty ja oikealla tavalla haastava.


23. Laurence - Bloodborne: Old Hunters

DLC pomoviholliset ovat täysin valinnaisia, mutta näistä Lawrence on ainoa, joka on DLC:n läpäisyn kannalta valinnainen, ja hyvästä syystä. Ensimmäinen vikaari saattaa hyvinkin olla se DLC:n vaikein. Ulkoisesti tämä on kuin pelin ensimmäinen pomovihollinen, mutta tulessa. Ensin vaikuttaa että taistelu on varsin helppo, mutta toinen vaihe on kaikkea muuta. Tämä on juurikin sellainen taistelu jossa tulevat esille kaikkine ne pahimmat puolet mitä Bloodbornen hirviöpomovihollisessa voi olla ja siksi tämä jää kyllä mieleen.


22. High Dragon - Dragon Age: Origins

Tämän pelin kohdalla odotin alusta asti lohikäärmeitä. Täytyy sanoa että sitten kun aikuinen lohikäärme ilmestyy näköpiiriin niin kaikki asetelmasta itse taisteluun on tehty esimerkillisesti. Paikka jossa taistelu käydään on hyvä ja taistelu itsessään on ehkä koko pelin haastavin ja kun kyseessä on lohikäärme niin vähempi ei riitä. Tämä on juurikin sellainen haaste tässä pelissä joka tarjoaa suunnattoman nautinnon jos sen onnistuu suorittamaan. Tämä on juurikin sellainen lohikäärmetaistelu jonka sietäsi olla eräänlainen standarti.


21. Martyr Logarius - Bloodborne

Cainhurstin linna saattaa hyvinkin olla koko Bloodbornen upein nähtävyys. Linnan katolla odottava marttyyri Logarius taas on yksi pelin parhaista pomovihollisista. Logarius on upea näky ja erittäin haastava vihollinen. Tässä vihollisessa esiintyy todella montaa puolta ja vaikka taistelu on vaikea, niin siinä on sitä jotakin, mikä tekee siitä jopa hauskan.


20. Emerald Weapon - Final Fantasy VII

Meren pohjassa hengaileva smaragdiase on pelin haastavimpia vihollisia, ehkä jopa se vaikein. Ilman tiettyä materiaa aikaa on 20 minuuttia ja tietyllä varustuksella yksi isku tappaa kaikki ryhmäläiset. Osa ammuksista vie HP:tä ja osa MP:tä. Tämä on sellainen vihollinen joka ei ole kummoisen näköinen, mutta niin haastava, että siihen täytyy todellakin varautua. On monia tapoja joilla tästä taistelusta saa paljon helpomman mutta fakta on se, että jos tähän taisteluun käy tietämättä mitä vastassa on, niin erittäin todennäköistä on se että tätä vihollista ei todellakaan voita. Mikä tosin tekee voitosta todella ikimuistoisen, varsinkin kun pääsee käsiksi palkintoon joka on huikea.


19. Lady Maria of the Astral Clocktower - Bloodborne: Old Hunters

Bloodbornen fanisuosikkeja ja hyvästä syystä. Taistelu leidi Mariaa vastaan on erittäin mielekäs taistelu. Tämä taistelu on erittäin haastava, mutta reilulla tavalla. Maria korottaa panoksia kerran toisensa jälkeen mutta missään vaiheessa taistelu ei ole oikeasti epäreilu. Tässä on oikeaa kaksintaistelun tunnelmaa kun kaksi metsästäjää ottaa toisistaan mittaa. Maria on erittäin hyvin tehty hahmo ja siksi on todella hyvä että taistelu on juurikin hänen arvoisensa, yksi tämän pelin parhaista ja ainakin DLC:n paras.


18. Hakkon - Dragon Age: Inquistion: Jaws of Hakkon

Tästä pelistä ei lohikäärmetaisteluita puutu ja moni niistä voisi helposti päästä listalle, mutta Hakkon on se joka erottuu monella tavalla muista. Kokonainen DLC pyörii tämän lohikäärmeen ympärillä ja kyseessä on jäälohikäärme eli täysi vastakohta sille tulelle. Hakkon on haastava taistelu, ajoittain hieman rasittava mutta kokonaisuutena todella hyvin tehty. Tässä taistelussa tulevat esiin kaikki muiden lohikäärmetaisteluiden parhaat puolet ja kaikki se alustus mikä tätä taistelua edeltää on todellakin kotiin päin. Erinomainen päätös erinomaiselle DLC:lle.


17. Omega Weapon - Final Fantasy VIII

Omega-ase on erittäin hyvä esimerkki pomovihollisesta joka on erittäin vaikea, mutta yllättävän reilu. Tähän taisteluun on hieman hankala päästä ja taistelu itsessään ei ole kovin helppo sekään, vaan murhaavan vaikea. Megiddo Flame tekee aina 9998 vahinkoa siitä 9999 maksimista. Light Pillar tappaa yhden heti ja Terra Break tekee 16 kertaa 4000 fyysistä vahinkoa satuttaisiin kohteisiin. Tämän lisäksi luvassa muutakin kivaa ja yksi virhe voi olla se viimeinen. Se mikä tekee tästä kaikesta yllättävän reilua on se, että Omega Weapon tekee kaikki temppunsa aina samassa järjestyksessä joten jokaiseen vaiheeseen voi varautua.


16. Phantom - Kingdom Hearts

Tässä taistelussa yhdistyy upea ympäristö, hieno ulkoasu (varsinkin jos kyseessä on Final Mix) sekä aivan omanalisensa haaste. Phantom on yksi tämän pelin haastavimpia pomovihollisia, mutta omanlaisella tavallaan. Kyseessä on nimittäin osittainen puzzlepomovihollinen jossa on taustalla kokoajan raksuttava kello. Phantomia voi satuttaa vain tietyllä tavalla tietyllä hetkellä ja Phantom liikkuu kokoajan ympäriinsä. Tämä on sellainen vihollinen jossa häviö harvemmin tulee siitä että kuolinisku tulisi pomoviholliselta suoraan. Nimittäin jokaisella hahmolla on tietty määrä aikaa ja jokainen kellonviisarin liike vähentää yhden hahmon aikaa. Ensin putoavat kaverit ja sitten pelaaja, jos Phantom on vielä hengissä.


15. Ur-Dragon - Dragon's Dogma

Yksi upeimpia lohikäärmetaisteluita koskaan. Ur-Dragon on erittäin upea ilmestys, kuin hurjempi versio pelin päävihollisesti. Tämä on myös erittäin suuri haaste sillä tällä vihollisella on paljon elinvoimaa ja eri osat sen kehosta pitää hajottaa mikä tuo taisteluun omanlaisensa tunnelman ja tekee tästä vihollisesti entistä hienomman sillä kun jäljellä alkaa enää olla luurankomaisempi lohikäärme, niin se tuo mukanaan aivan uudenlaisen tunnelman. Tämän kruunaa se että paikka jossa taistelu käydään on todella upea ja kun taistelu alkaa, niin se nostaa oitis jännitettä.


14. Marluxian Data - Kingdom Hearts II: Final Mix

Kaikista Final Mixin lisäjutuista Organisaatio Data taistelut olivat todella hyvä lisä pääpeliin. Nämä hyvin haastavat taistelut ovat jotakin sellaista jota tästä pelistä tuntuikin puuttuvan ja kaikista näistä Marluxiania, Graceful Assassinia vastaan käytävä taistelu on se paras. Tämä on erittäin vaikea taistelu ja samalla aikaa todella mielekäs. Koska tätä ei ole pääpelissä itsessään, niin se todellakin vetää pisteet kotiin. Tässä yhdistyvät kaikkein parhaiten ympäristö, pomovihollisen ulkoinen olemus ja se haastavuus. Vaikka muutkin organisaatiotaistelut ovat todella hyviä, Marluxian on se jonka itse muistan kaikkein parhaiten.


13. Mysterious Man / Enigmatic Figure - Kingdom Hearts: Final Mix

Tämä on sellainen taistelu jonka löytäminen vaatii hieman jo tietynlaista ajattelua. Ympäristö on todella hyvin tehty, ehkä jopa valinnaisista pomovihollisista paras. Vihollinen on mustahuppuinen hahmo josta ei saa mitään erityistä tietoa, ellei KH2 ole tuttu, nimittäin tämän vihollisen asevalinta paljastaa. Perusasetelmalla taistelu on jo todella mielekäs mutta sitten löydään se haastavuus ja tämä on todella vaikea taistelu. Mysteerihahmo nimittäin tekee monia sellaisia liikkeitä jotka tekevät yllätys paljon vahinkoa. Tämä on taistelu joka kysyy nopeaa reagointia ja kylmiä hermoja.


12. Knight Artorias - Dark Souls: Artorias of Abyss

Hän jonka mukaan DLC nimettiin. Monet osat tästä taistelusta olisi voitu tehdä paremminkin, mutta mitä tulee itse Artoriasiin, niin kaikki on tehty oikein. Syvyyden korruptoima sankari joka todellakin osaa taistella. Alueella ei ole piilopaikkoja ja Artorias liikkuu nopeasti. Tämä on juurikin sellainen taistelu jossa tulevat esiin kaikkine ne osat mitkä tekevät Dark Souls pomovihollisista niin vaikeita mutta samalla niin hyviä. Tämä ei ole millään tavalla epäreilu taistelu ja tässä on myös sitä jotakin mikä todellakin kannustaa yrittämään kovempaa.


11. Dettlaff - Witcher 3: Wild Hunt: Blood & Wine

Witcher 3:ssa on paljon valinnaisia pomotaisteluita jotka ovat yleensä jonkin hirviöjahdin lopetuksia. Dettlaff on toisenlainen tapaus. Tämä vampyyri on erittäin kova haaste mutta taistelu hänen kanssaan on täysin pelaajasta riippuvainen. Taistelun voi välttää täysin mutta jos taisteluun käy niin luvassa on haastava taistelu mutta samalla todella palkitseva ja syynä on juurikin se, miten hyvin tehty hahmo Dettlaff on kokonaisuutena. Kaikista valinnaisista pomotaisteluista yksikään ei ole yhtä upea kokonaisuus haasteellisesti ja ennenkaikkea tarinallisesti kuin tämä suurvampyyri.


10. Daemon - Dragon's Dogma: Dark Arisen

Isossa kokonaisuudessa Daemon todellakin lyö kaikki muut Dragon's Dogmassa tieltään. Tämä vihollinen on Dark Arisen lisäosan syvimmän syöverin pohjalla odottava paholainen. Matka hänen luokseen on täynnä toinen toistaan pahempia haasteita ja sitten tulee tämä olento joka on demoni juurikin sillä klassisimmalla tavalla. Ympäristö jossa taistelu käydää on omalla goottimaisella tavallaan upea ja vihollinen se on juurikin sellainen joka kaikessa yksinkertaisuudessaan on todella hieno ja erittäin vaikea. Kaikkien vaikeuksien jälkeen, tämä on todella hyvä päätös.


9. Lingering Will / Enigma Soldier - Kingdom Hearts II: Final Mix

Vaikeista pomovihollisista vaikein. Tämä taistelu on yksi omia suurimpia saavutuksiani ja siihen upposi aikaa. Will nimittäin omaa niin valtavan liikearsenaalin että sen opettelu vie aikaa ja monessa tapauksessa yksi virheliike johtaa kriittiseen tilanteeseen ja joskus suoraan häviöön. Tämä vihollinen on erittäin voimakas ja todella kestävä. Vaikka taistelussa on kaksi kaveria tukeni, niin kyllä pääpaino on pelaajassa, sillä valtaosan ajasta muut ovat kuolleena. Lingerin Will on mystinen vihollinen ja siksi niin kiinnostava. Ympäristö on oikeastaan ainoa asia joka todella jättää toivomisen varaa, kaikki muut on huipussaan.


8. Hades - Kingdom Hearts

Rikollista on se, että Hades ei ole Hades Cupin ykkönen ja sitä en vielä tänäkään päivänä ymmärrä että miksi. Tämä taistelu on kuitenkin yksi omia ehdottomia suosikkejani. Yksi syy on siinä että Hades on hahmo yksi Disneyn pahisrintaman parhaita, osittain juurikin James Woodsin loistavan roolityön takia. Haastena Hades on haastava mutta reilulla tavalla ja tämä on oikeasti hauska taistelu. Kakkosessa kaikki menee vähän överiksi mutta tässä kaikki on hillittyä ja silti todella mielekästä. On hieman rikollista että Hades on vapaaehtoinen.


7. Night Terror - Soul Calibur III

Tappelupeleissä nämä valinnaiset viholliset menevät hyvin herkästi täysin yli ja Night Terror menee myös tähän kategoriaan. Tämä vihollinen äärimmäinen haaste jonka tässä pelissä voi saada sillä tällä paholaisella on monta erittäin tuhoisaa liikettä ja jos pelaat hahmolla jota et tunne tarpeeksi hyvin, niin mahdollisuudet voittaa ovat aika pienet. Kirsikkana kakun päällä on se, että tätä vihollista ei voi pudottaa kehästä, ilman että se lentää takaisin ja jatkaa taistelu.


6. Ultima Weapon - Final Fantasy VIII

Kaikista Ultima-Ase variaatioista kasin versio on se paras. Seiskan versio on ehkä hienoin, mutta kasi pistää paremmaksi, sillä tällä versiolla on miekka ja se paikka jossa taistelu käydään vain korostaa kokonaisuuden eeppisyyttä. Tämä taistelu nimittäin käydään syvyydessä jonka sisäänkäyntiä vartio itse Bahamuth. Omega on tavallaan tästä vihollisesta vaikeampia muoto, mutta Ultimalla on eräs puoli joka tekee siitä erittäin vaikean, arvaamattomuus. Koska tämä on yksi harvoja ultima materian lähteitä, niin se pakottaa pitkittämään taistelu, mikä taas tekee siitä entistä vaikeamman. Tässä on erittäin hyvä esimerkki siitä, miten tehdään vapaaehtoinen ja salainen pomovihollinen.


5. Diablos - Final Fantasy VIII

Tämä paholainen on siinä mielessä todella hyvä pomovihollinen, että se haaste ei oikeaan vähene tai lisäänny. Diablos käyttää gravity taikoja jotka tekevät %-vahinkoa. Tämä on lisäksi sellainen taistelu jossa yhdistyvät kaikki parhaat puolet, paitsi se miten tämä taistelu aloitetaan. Ympäristönä toimiva pimeys on todella upea ympäristö ja sopii hahmoon loistavasti. Diablos on juurikin sen näköinen mitä nimi antaa ymmärtää ja kokonaisuus on monelta osalta juurikin sellainen, jossa ei ole oikeastaan mitään muutosta vaativaa.


4. Darkeater Midir - Dark Souls 3: Ringed City

Kolme Dark Souls peliä siihen meni, mutta viimeisen pelin viimeinen DLC lopulta onnistui luomaan lohikäärmetaistelun joka on sarjan arvoinen. Eli hirviömäisen vaikea mutta samalla jotenkin niin palkitseva. Midir on todella kestävä ja pää on ainoa paikka johon on mitään järkeä lyödä, muualle ei tule vahinkoa. Lohikäärmeen tulihengitys tekee valtavaa vahinkoa ja ulottuu laajalle alueelle ja fyysiset iskut vievät joko kaiken kestävyyden tai elinvoiman jos osuvat. Paikka jossa taistelu käydään sopii hahmoon todella hyvin ja parasta tässä kaikessa on se että Pimeydensyöjä Midir on se vapaaehtoinen haaste jopa DLC:ssä. Tämä tässä, on Dark Soulsin kruununjalokivistä arvokkain.


3. Leon, Cloud, Yuffie & Tifa - Kingdom Hearts II

Ensimmäisessä Kingdom Heartsissa oli todella mielekästä taistella Cloudia ja Leonia vastaan ja se oli yksi mieleenpainuvimpia haasteita. Kakkosen täytyy tietenkin pistää paremmaksi ja siitä seuraakin erittäin upeassa ympäristössä käytävä taistelu jossa Sora ottaa yhteen tämän fantasiaryhmän kanssa. Leon on passiivinen mutta yllättävän voimakas, Cloud on aggressiivinen ja erittäin nopea, Tifa on aggerssiivinen ja kestävä, Yuffia taas on passiivinen kaukotaistelija joka myös parantaa liittolaisia. Tästä kombosta on varsinkin pelkällä Soralla todella haastavaa selvitä, mutta samalla aikaa tämä on yksi niitä taisteluita joita on aina nautinnollista käydä. Tässä on todellakin sitä jotakin mikä tekee siitä ei vain ikimuistoisen, vaan todella nautinollisen haasteen.


2. Dark Bahamuth - Final Fantasy IV

Lohikäärme nyt vain on yksi parhaita mahdollisia valinnaisia pomovihollisia ja lohikäärmeiden joukossa Bahamuth on yksi parhaita. Final Fantasy sarjassa Bahamuth on ollut haasteena todella monta kertaa mutta se oma suosikkini tulee ehkä yllättävästi nelosesta. Dark Bahamuth on pelin vaikein vihollinen (kuten pitääkin) ja taistelu itsessään on todella upeasti tehty. Paikka jossa taistelu käydään on hieno ja ulkoisesti Bahamuth on todella upea, varsinkin remake versiossa jossa hahmo näyttää todella hyvältä peli muuhun tasoon nähden. Tässä on Bahamuth sellaisena kuin pitääkin olla. Todellinen haaste, mutta täysin mahdollinen ja juuri niin palkitseva kuin vain voi odottaakaan.


1. Sephiroth - Kingdom Hearts II

Ainoa todellinen kysymys tässä oli että kummassa on parempi valinnainen pomotaistelu, ensimmäisessä vai toisessa Kingdom Heartsissa. Tämä voi olla hieman sellainen valinta joka voi muuttua ajan kuluessa mutta itse sanoisin että kakkosen versio ottaa voiton parilla tavalla. Kummassakin pelissä Sephiroth on todella vaikea. Sanoisin että puhtaasti vaikeudessa ykkönen voittaisi ja samoin siinä yllättävyydessä. Silloin Sephirothin ilmestyminen oli äärimmäisen hyvä yllätys. Mitä tulee kakkoseen, Sephirothia esitellään aiemmin ja hahmoa rakennetaan vähän enemmän. Ympäristö on myös parempi ja se miten taistelu alkaa kerää oitis pisteet. Kokemattomat kuolevat heti. Tämä on siksi niin hyvä valinnainen pomotaistelu, että tämän voi voittaa vain kerran ja se on se lopullinen syy. Ykkösessä taistelun voi kokea monta kertaa. Tässä tilanne on toinen ja kokonaisuutena tämä taistelu Sephirothia vastaan on parempi.