Jedi%20Outcast.jpg?1588541239

Houkutteleva, mutta todella rasittava pelata, täysin vääristä syistä

 

 

Tähtien Sota - Jedi Ritari II: Jedi hylkiö

 

 

 

Star Wars - Jedi Knight II: Jedi Outcast

Tähtien Sota peleistä muutamat nousevat monesti niiden kaikkein pidetyimpien joukkoon. Uusimpana lienee Fallen Order ja yksi klassisimpia on Knights of the Old Republic. Jedi Knight sarja on myös joissakin yhteyksissä arvioitu niiden parhaiden Star Wars pelien joukkoon ja itse todella olin innoissani kun pääsin tämän pariin ensimmäisiä kertoja. Silloin kyseessä ei ollut enää uusi peli, mutta kun pakettina sain kaikki sarjan pelit niin pelattavaa ainakin olisi. Ongelmana tosin on se, että Steamissa on tarjolla paljon tälläisiä pelejä, joita ei ole todellakaan käännetty toimivasti kehittyneemmille käyttöjärjestelmille.


Pimeät Voimat ja Jedi Ritarit

Dark Forces pelistä tutuksi tullut Kyle Katarn jatkaa Jedi Ritari sarjan päähenkilönä. Tarinallisesti tämän sarjan pelit eivät ole sieltä tutuimmasta päästä koska Steamin kautta niitä on suhteellisen rasittavaa pelata ja siitä syystä päädyin lopulta eniten panostamaan tähän ehkä parhaaksi arvioituun tapaukseen. Tarinallisesti sitä voi olla hieman hukassa, mutta kokonaisuudesta pääsee silti suhteellisen hyvin kärryille, vaikka pelin hahmojen taustat eivät tuttuja olekaan. Tarinaan mahtuu muutamia hyviä käänteitä ja tuttuja hahmoja elokuvista. Kyle on ihan hyvä päähenkilö jedivoimia omaavana miehenä ja hahmosta saisi varmasti enemmän irti jos muutkin sarjan pelit olisivat tuttuja. Pelin pääroisto, Desann, tosin jättää aika paljon toivomisenvaraa, mutta hän ei ole nyt suoranaisesti huono, Star Warsin parassa voi vain olla vaikea todella erottua edukseen.

Pelaaminen koostuu ensiksi pääasiassa FPS toiminnasta mutta pelin edetessä käyttöönsä saa myös valosapelin ja liudan jedivoimia. Yksi suurimpia heikkouksia pelissä kuitenkin on siinä, että lasermiekan saamista joutuu odottamaan aivan liian kauan mikä syö mielekkyyttä tehokkaasti, koska kun pelissä on jedi tittelissä, niin silloin odottaa pääsevänsä asianmukaiseen toimintaan, mutta sen sijaan luvassa on aika paljon kaikkea muuta, vaikka siihen jedi toimintaankin päästään lopuksi käsiksi. Silloin peli alkaa vasta ihan oikeasti toimia mutta odotus on pitkä ja pelin alkupuoli on helposti sitä heikompaa laatua. Lasermiekan kanssa peliin tulee aivan uudenlainen puoli ja valosapelien kanssa ollaan saatu aikaiseksi todella laadukasta toimintaa, sillä miekalla saa oikeasti vahinkoa aikaiseksi ja toiminta on paljon näyttävämpää kuin laseraseilla. Tosin kyllähän pelin iän siinä kohtaa jo viimeistään todellakin huomaa.

Pelattavuus on loppuviimeksi todella siedettävää. Se voisi olla parempaakin, mutta kun ottaa huomioon miltä tämän ikäisten pelien pelattavuus voi nykytasolla tuntua, niin asiat ovat aika hyvin tämän kanssa. Muutenkin pelissä on hyvä ote yleiseen toimintaan, vaikka se ajoittain vähän haastavaa onkin eikä erilaisten aseiden ja pelattavuuksien yhdistely täysin mutkatonta olekaan. Pelattavuutta vaivaa myös todella selvästi se, että vähän väliä pelissä tuntee olevansa täysin eksyksissä eikä tiedä että minne pitäisi mennä. Tämä tekee kokonaisuudesta todella rasittavan paikkapaikoin ja tietty selkeys ei olisi pahitteeksi monissa tapauksissa peliä.


Ulkoiset ongelmat varjostavat

Pelattavuuden erilaiset pikku heikkoudet voisi helposti sivuuttaa sillä näin vanhalta peliltä pitää sietää tiettyjä asioita. Se mikä itseäni kuitenkin eniten nyppii on siinä, että tämä peli on selvästikin tarkoitettu vanhemmille käyttöjärjestelmille, sillä windows 10 ei pyöritä peliä mitenkään hyvin. Tämä on siinä mielessä käsittämätöntä että peli on vanha mutta tuntuu todella raskaalta. Luvassa on todella paljon sellaisia hetkiä kun peli takkuaa oikein kunnolla ja pelkästään pelin käynnistyminen on todella huteraa. Pelissä liikkuminen ja toiminta sujuu monin paikoin todella hyvin, mutta aina välillä kaikki takkuaa ja tämä kaikki nousee aivan uudelle tasolle, kun luvasa on välianimaatioita, mikä ei tee tarinan kokemisesta mitenkään miellyttävää. Nämä ovat sellaisia ongelmia jotka eivät ole täysin pelin syytä, koska osa syy menee Steamille.

Tähtien Sota: Jedi Ritari II - Jedi Hylkiö on sellainen peli joka ei ole paperilla huono, eikä myöskään toteutettu huonosti. Se on ehdottomasti tapaus jota olisi todella ilo pelata, jos peli vain toimisi kunnolla, mutta tämä on niitä erityisen hyviä esimerkkejä siitä, miksi todella vihaan PC pelaamista noin yleensä, koska tälläiset asiat ovat niin helposti ongelmallisia. Joskus hyvältä vaikuttavat pelit todella kärsivät siitä kun peli ei vain taivu nykyiselle teknologialle. Kyllähän siihen selityksiä löytyy vaikka kuinka ja vaikka keneltä, mutta tämä on itselleni erityisen hyvä esimerkki siitä, miten vahvasti konsolipelaaminen voittaa PC pelaamisen.

Jedi Outcast on hyvältä vaikuttava peli mutta vähän kuin Witcher 2:n tapauksessa, sen pelaaminen ei ollut se paras mahdollinen kokemus. Witcher 2:n tapauksessa tarinaosuudet tosin olivat hyvällä tasolla, ongelmallista oli lähinnä se että koneen suorituskyky ei meinannut riittää niin uudehkon pelin pelaamiseen. Jedi Knight 2:n tapauksessa koneen käyttöjärjestelmä ei osaa käsitellä näin alkeellista tapausta ja se ikävästi varjostaa muuten niin hyvää kokonaisvaikutelmaa, joka voisi olla kaikkine heikkouksineen yksi parhaita Star Wars pelejä. Vaikka pelattavuus onkin aikakautensa tuote ja kenttäsuunnittelu voisi olla parempikin, niin peli kuitenkin tuntuu todellisesta Star Wars peliltä.


Yhteenveto

Star Warsin Jedi Knight II: Jedi Outcast on mielekäs kokonaisuus joka kärsii monista selkeistä heikkouksista, mutta lähemmäs kaikki heikkoudet ovat sitä tasoa, että niiden kanssa voisi kyllä pärjätä ja peliä voisi olla mielekästä pelata niistä huolimatta, puhumattakaan monista tyylillisistä ja toimivista ratkaisuista. Ongelmallista on kuitenkin se, miten huonosti peli soveltuu nykyisille käyttöjärjestelmille ja sen vuoksi sille on vaikea antaa kovinkaan hyvää arvosanaa sillä kokonaisvaikutelma kärsii siitä niin pahasti. Tämä on niitä tapauksia jonka olisin todella halunnut kokea aiemmin tai paremmin toteutettuna.

 

+ Star Warsin tunnelma

+ Jedi voimat ja valosapelitoiminta

+ FPS vaihtelu

+ Tarina

 

- Harhailu

- Takkuaminen

- Pätkiminen ja kaatuilu

 

Arvosana: 7,0

 

Loistava