Hyviä lopetuksia on monenlaisia ja samoin on huonoja, hyvin helposti hyvänä alkanut lopetus, muuttuu huonoksi, jolloin se viimeinen vaikutelma pelistä, muuttuu negatiiviseksi.

 

 

 

Se miten peli loppuu, on erittäin tärkeä asia. Lopun jälkeen ei tule välttämättä enää mitään ja kun lopputekstit alkavat, niin yleensä silloin sitä alkaa miettiä että millainen kokonaisuus todella onkaan ja millainen fiilis siitä jää. Pelin voi lopettaa monella tavalla, mutta nyt listataan ne huonoimmat mitä on vastaan tullut.

 

Selvennystä:

 

Lopetukseksi lasketaan se tilanne jossa pelin päätarina loppuu. Kun lopputekstit alkavat.

Tämän jälkeen voi olla sitten vielä pelattavaa, kuten sivutehtäviä.

Yksi per peli

 

 

EPÄKUNNIALLISIA MAININTOJA

 

Resident Evil 5

- Weskerin loppu ei tee kunnia hahmolle.

 

Jak & Daxter: Precursor Legacy

- Törkeä cliffhanger ilman mitään muuta.

 

Walking Dead, season 1

- Loppupätkä joka ei kerro lopulta yhtään mitään.

 
24. Bloodborne - Lapsuuden Alku

Tämä on huono lähinnä sen typeryyden takia. Muutut maagiseksi mustekalaksi tai jotain. Kyllä siinä ihan ideakin on taustalla mutta se ei vain toimi vaan tuntuu enemmänkin typerältä. Suolaa haavoihin on se, että tämän olisi nyt tarkoitus olla se "paras lopetus", tavallaan, ehkä, voi olla.


23. God of War

Alusta asti oli sellainen fiilis että tämä päättyy vain molempien kuolemaan. Pirun typerä idea jumalilta asettaa sodan jumalaksi vaikeasti kontrolloitava mielipuoli. Sen lisäksi se että Kratos saakin sitten mahdollisesti jatko, ei ole ole hyvä asia.


22. Darksiders 2

Tämä lopetus ei ole vain tyly vaan jopa hieman kusipäinen. Ykkönen lopetti kaiken cliffhangeriin mutta oikealla, hyvin kutkuttavalla ja kiinnostavalla tavalla jossa on todellista voimaa ja mahtipontisuutta: Sitä jotakin.

Mutta se että jatko-osa lopettaa kaiken, samaan paikkaan, on laiskaa ja aika röyhkeää. Ei mitään uutta, jos pienoista taustaa ei lasketa, mutta se ei riitä oikeuttamaan tämä vetoa.


21. Tales from the Borderlands

Telltale iskee jälleen hyvin tyypillisellä lopetuksellaan sarjaan joka tuskin saa kakkoskauttaan kun pari selvästi rahallisempaa sarjaa olisi edellä. Miksi siis pitää tehdä näin tyly lopetus joka ei vain tekee lisää vihjauksia päättämättä oikein mitään, ainakaan kahden päähenkilön kohdalla.


20. Mirror's Edge

Lopetus on yllättävän toimiva, mutta mitä sitten tapahtuu. Peli jättää niin paljon avoimia kysymyksiä ja selvittämättömiä tilanteita että aika turhautunut olo siitä jää.


19. XCOM: Enemy Unknown

Tämä on taas sellainen peli joka vain loppuu, ei mitään erityisen hyvää lopetusta jossa olisi vähän aikaa muistella matkaa tähän pisteeseen sekä niitä kaikkia jotka menehtyivät. Ei kiitos tai kunniaa, edes niiltä jotka olivat lähimpiä apulaisia ja äänessä suurimman osan ajasta. Edes jotakin pientä olisi ollut kiva nähdä/kuulla. Ja tämän pitäisi olla se "hyvä" lopetus.


18. Bureau: XCOM Declassified

Tämä lopetus menee metsään siinä kohtaa kun Carter vaihtuu johonkin paljon vähemmän kiinnostavaan pelihahmoon. Riippumatta siitä että minkä kolmesta vaihtoehdostaa ottaa, niin tässä vaiheessa, peli on jo mennyt metsään lopetuksen suhteen. Jos yksi pitäisi valita niin sanoisin että Weaverin lopetus on se heikoin. Se vain tuntuu olevan jotenkin olevan epäluonnollinen hahmon suhteen.


17. Legacy of Kain: Soul Reaver

Yllättävän kiinnostava tarinakokonaisuus jossa vaikuttavan oloinen lopetus, kunnes, se onkin cliffhanger. Siinä kohtaa ei voi kuin huokaista ja pudistaa päätään. Tämä on se laiska tapa lopettaa peli. Kyllä jatkosta saa vihjailla ja sen saa jopa varmistaa, mutta ensimmäisen pelin voisi silti lopettaa järkevästi.


16. God of War 2

Vielä huonompi kuin ensimmäisen Sodan Jumalan lopetus sillä tämä on niin selvä cliffhanger joka vain asettaa laudan valmiiksi jatko-osalle. Mikään ei oikeastaan pääty vaan alkaa.


15. Darkness II - Pudottautuminen

Mikä niissä cliffhangereissa oikein viehättää? Tässä pelissä on kaksi lopetusta ja jos pudottaudut, pääset tähän. Jackie kohtaa Jennyn, Jennystä tulee enkeli ja Pimeyden vihollinen. Jackie huutaa hänen peräänsä ja kaikki päättyy. Taas hetki josta jää enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. 


14. Deus Ex: Human Revolution

Tässä pelissä on useampi eri loppupätkä, mutta niissä ei oikeastaan ole mitään todellista eroa. Vähän eri sanoja ja kuvia, mutta koko peli huomioiden ja kaikkien valintojen jälkeen, tämä on aika minimaalista ja mitäänsanomatonta. Lopetuksen kannalta on aivan se ja sama että kenen puolella olet ja ketkä kaikki selvisitä loppuun asti. Tämä on niitä hetkiä kun viimeinen valinta tuntuu todella merkityksettömältä. Mutta surkean loppuhuipennuksen jälkeen, ei tämä ole oikeastaan edes yllätys.


13. Guise of the Wolf

Tämä on täällä ei siksi että se olisi idealtaan huono, vaan koska se tapa jolla se esitetään on laiska ja luonnosmainen. Piirroksin esitetty lopetus jossa ei puhetta vaan musiikki ja pari ajoittaista äänitehostetta. Sitten se jää vielä jotenkin kesken. Tulee niin sellainen tunne että tämän lopetuksen esittämiseen ei ole oikein panostettu.


12. Assassin's Creed II

Lopetus joka yhdistää kaksi aikaa keskenään ja tuntuu monella tavalla hyvin typerältä. Siis sarjan nykyaika-menneisyys asetelma on jo valmiiksi todella typerä, mutta tämä tekee siitä kaiken lisäksi vielä monimutkaisenkin.


11. Bulletstorm

Jälleen yksi peli joka jättää kaiken kesken. Pelissä on päästy todella hyvään vaiheeseen ja meno on todella kovaa, äijämäistä ja täynnä asennetta ja rivouksia. Sekä verta, luoteja ja ruudinhajua. Sitten se kaikki lopetaan tilanteeseen jossa kaikki jää kesken ja vielä sillä tavalla että sitä dorkan oloista äijää ei saatu edes hengiltä.


10. God of War 3

Tähän se kaikki kulminoituu. Lyhyesti: Jälleen ollaan päästy siihen tilanteeseen että Kratos päättää kaiken sillä tavalla millä osaa ja menee perheensä luo. Sitten vähän vihjailua ja kaikki on taas pilalle, ihan kuin ensimmäisen pelin kanssa.


9. Metal Gear Solid V: Phantom Pain

Tämä lopetus ei tullut yllätyksenä minulle. Niin monia asia tuntui olevan poissa paikoiltaan ja kun ohjaajana on Kojiman oloinen ihme viheltäjänä niin jos tulee olo että tässä on tekeillä jotain nokkelaa ja se on johtamassa johonkin typerään, niin olet melko varmasti oikeassa. Tämänkö olisi tarkoitus yhdistää MGS sarjan kaksi päätä, tehden ympyrän. Se ei tosin ole se syy miksi itse en tästä pidä. Tämä tuntuu jättävän monta aukkoa, mitään erityisen hyvää loppuhuipennusta ei koskaan tullut ja se yllätyskäänne, oli todella huono veto.


8. Mass Effect 3

Se että lopetusta korjataan myöhemmin DLC kamalla, ei kelpaa. Alkuperäinen lopetus on suuri keskisormennäyttö pelaajille jotka ovat kokeneet tarinan alusta asti. Nyt puhutaan lopetuksesta joka päättää kolmen pelin ajan jatkuneen tarinan jossa on tehty todella paljon päätöksiä. Monet liittolaiset ovat kokeneet paljon ja kaikki se mitä nyt tapahtuu jää täydeksi mysteeriksi. Ei mitään tietoa mitä heille sitten tapahtui. Sen lisäksi viimeinen valinta on aika merkityksetön ja loppuhuipennus todella ärsyttävä ja rasittava.


7. Batman: Arkham Knight

Lopetuksessa on monta oikein hyvää puolta ja DLC:t paikkailevat kyllä niitä koloja ja puutteita. Mutta tämänkö olisi nyt tarkoitus olla se kaikki päättävä loppuhuipennus Rocksteadyn Arkham sarjalle ja Batmanille. Peli on todella hyvä, mutta lopetus ei ole todellakaan sen arvoinen. Tavallaan on ihan kiva että pelaajalle annetaan tilaa miettiä että mitä tapahtui, mutta tässä jää jälleen kerran puuttumaan se ratkaiseva asia: Se jokin.

Lopetus nimittäin ei tunnu vievän mitään päätökseen, vaan esittää yhden oudon vihjauksen jostakin. Batmanin kohtalo jää täydeksi mysteeriksi, vielä enemmän kuin Dark Knight Rises elokuvan lopetus. Tämä ei vain tunnu Batmanin arvoiselta lopetukselta. Siinä tunnutaan yrittävän paria asiaa ja lopulta ei onnistuta oikein missään sillä tasolla jolla todellakin olisi pitänyt.


6. XIII

Cliffhanger pahimmasta päästä. Jättää kaiken kesken paljastaessaan sen yhden suurin salaisuuden. Kuka onkaan se todellinen pahis. Unohtamatta niitä pari pätkää jotka kumoavat loppuhuipennuksen.


5. Red Dead Redemption

Jack Marstonin kosto on kyllä hieno pätkä, mutta ei niin hieno että se pelastaisi pelin. Edgar Ross ei ole niin hyvä pahis ja Jack Marstonin ulkoasu ei ole niin onnistunut että sillä korvattaisiin John Marston. Sanoisin että tämä lopetus menee pilalle yhdessä huonoimmassa juonikäänteessä koskaan. John Marstonin kuolemassa. Rockstarin älynväläys ja legendaariset mittasuhteet häviävät yhdessä hetkessä.


4. Final Fantasy VII

Tarina on hyvä, pääroisto on yksi parhaista koko videopeli historiassa. Päähenkilö on ei ole niitä parhaita mutta kelpaa. Pitkä matka on saanut erittäin hyvän päätöksen. Matka on ollut vaikea mutta palkitseva. Miten se nyt sitten päättyy. Se päättyy siten, että sitä ei kerrota. Siinä missä 8 ja 4 pitävät sisällään erinomaiset lopetukset, niin 7 ei kerro että mitä sankareille tapahtui kun he olivat kukistaneet roiston.

Ainoa mitä saadaan on ajatuksia herättävä pätkä joka helposti herättää enemmän kysymyksiä ja spekulointia kuin antaa oikeita vastauksia. Kuolivatko he kaikki vai selvisivätkö he. Ainakin yksi selvisi mutta entäs muut. Jos haluat tietää, niin katso elokuva. Tämä on väärä tapa lopettaa peli.


3. Legend of Spyro: Eternal Night

Tämä on yksi niitä cliffhangereita jotka todella tuntuivat silloin. Tarina on edennyt pitkän matkan ja saanut jälleen uutta voimaa. Sitten mitään isoja asioita ei todella selviäkään, vaan kaikki laitetaan hetkeksi odottamaan ja sankarit laitetaan siksi aikaa horrokseen. Tämä on todella tyypillinen keskimmäisen pelin lopetus jossa oikein valmistellaan kolmannen osan aloitusta. Ne vihjeet tulevasta eivät juuri auta vaan saavat odotuksen tuntumaan entistä kivuliaammalta.


2. Sly Cooper: Thieves in Time

Täysin tarpeeton cliffhanger. Tämän olisi voinut lopettaa niin monella tavalla. Mutta tarkoituksena on herättää kiinnostusta jatko-osaa kohtaa, jota tuskin koskaan edes tulee. Se miten tässä tuhotaan erinomainen pelisarja on häpeällistä. Lopetuksessa nyt ei ole mitään mitä ei olisi nähnyt ennenkin, mutta koska siihen ei ole mitään oikeaa syytä, saa sen tuntumaan todella tarpeettomalta.


1. Dragon's Dogma - Paluu

Kun päihittää Senechalin, niin ottaa tämän paikan jumalallisena olentona. Tällöin saavuttaa ikuisen elämän ja peli ei pääty koskaan. Tällöin on yksi mahdollisuus, tappaa itsensä jumalmiekalla jonka seurauksena päätyy takaisin maan pinnalle. Arisen ja tämän Pawn kumpikin syöksyvät maahan. Sitten Arisen näyttäisi nousevan ja huutavan, jolloin paljastuu, että se onkin Pawn, joka on nyt Arisenin ruumiissa ja Arisenista ei ole mitään tietoa. Tämä on helposti surkein lopetus pelille mitä tiedän.

Erityisen surkean ja varsin kiusallisen ja raastavan tästä tekee se, jos Arisen ja Pawn sattuvat olemaan eri sukupuolta keskenään.