Tässä tapauksessa keskitytään ammuntapeleihin, jotka eivät olet ensimmäisen persoonan (FPS) räiskintöjä, ne saavat kokonaan oman listansa koska erottuvat sen verran selvästi porukasta. Nyt on enemmän niin että kaikki muut käy. Tietysti vähän rajoituksia, mutta pääasiassa ei ole väliä että millainen pelin on, kunhan pääpaino on ammuskelussa.

 

 

 

Toisin kuin monissa muissa peleissä, tuntuu että räiskintäpeleissä on kaikkein johdonmukaisimmat säännöt kun ollaan ensimmäisessä persoonassa, vaikka niissäkin on suhteellisen paljon vaihtelua, riippuen siitä, että miltä aikakaudelta peli on. Kolmannen persoonan räiskinnöissä on astetta liukuvammat säännöt, vaikka siinäkin on yleensä tiettyjä normeja. Lisäksi tuntuu että näissä peleissä on muutama pelisarja jotka ovat nousseet selvästi muiden yläpuolelle, minkä takia niiden perinteisten sääntöjen kanssa pitää tavallaan joustaa.

Nyt ei suoraan rajoiteta pelkkiin puhtaisiin räiskintöihin sillä niissä on ne muutamat sarjat jotka nousevat monien muiden eläpuolelle. Ensimmäisen ja kolmannen persoonan ammuskelupelit ovat nyt pääosassa. Nyt kun puhutaan pääasiassa ammuntapeleistä, niin hydiditkin lasketaan, kunhan ammuskelu on yhtenä isoimmista vaihtoehdoista. 

Pääpaino on siinä, että mikä peli on tarjonnut parasta ammuskeluhuvia ja tietysti tavallaan painaa myös se että kuinka hauska peli on muutenkin, mutta pääpaino on nyt räiskinnän mielekkyydessä.

Yksi per pelisarja

Ei FPS pelejä

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Saint's Row the Third

- Pähkähullua meininkiä isolla määrällä aseita

 

Western 1849 Reloaded

- Pelihallityylinen meininki on yllättävän hauskaa.

 

Contra

- Aikakautensa pelien joukossa, esimerkillinen tapaus ammuskelupelien joukossa.


Alienation

- Erinomainen ote toimintaan hyvällä tunnelmalla.

 

Spec Ops: The Line

- Se on se tarina, mikä nostaa tämän erityisen merkittäväksi.

 

Wild Guns

- Hektistä räiskintä steampunk westerntyylillä


Van Helsing

- Devil May Cry tyylinen peli, jossa ampuma-aseet kuitenkin huomattavasti hyödyllisempiä

 
24. Transformers

Ei ole ikääntynyt erityisen hyvin, mutta PS2 tasolla tämä on todella vaikuttava tapaus räiskintänäkövinkkelistä. Se mikä laskee pelin tasoa on se aivan liian kulmikas ja kömpelö ohjattavuus joka tekee varsinkin tasohyppelystä tuskallista. Mutta toimintaa tukee varsin kattava määrä erilaisia aseita sarjatulituksesta ohjuksiin ja vaikka mihin. Transformers tunnelma on myös pelkkää plussaa.


23. Ghost Recon: Future Soldier

Taktinen ammuskelupeli jossa eteneminen on suunnitelmallista ja hektisen toiminnan sijaan kyse on siitä miten synkronoidusti kaikki ampuvat samaan aikaan eikä kukaan edes näe heitä. Erityinen ote toimii loistavasti mikä tekee tästä pitkälti sellaisen pelin, jonka takia tähän genreen voisi päästä enemmänkin sisään.


22. The Last of Us

Kyllä tämäkin mahtuu ammuskelupelien joukkoon, vaikka myös lyömäaseilla on iso rooli kokonaisuudessa. Tapa jolla ammuskelu on tuotu mukaan sopii pelin yleiseen tunnelmaan esimerkillisesti ja se on helposti niitä isoja syitä miksi tämä toimii. Ammuksia on vähän joten laukauksia pitää tehdä harkiten. Se toimii erittäin hyvin.


21. Dead to Rights: Retribution

PS3:n tasokas asenneammuskelu. Toiminnassa on enemmän kuin loistava ote jossa sopivasti jämäkkyyttä ja mielekkyyttä. Vaikka kokonaisuus voikin tuntua suhteellisen tavanomaiselta, niin pelin väkivaltainen ja vauhdikas ote jossa on mukana myös koira. DtR on monilla tavoilla suhteellisen tavallisen oloinen paketti, mutta se on monilla pienillä tavoilla todella miellyttävää pelattavaa.


20. Binary Domain

Tämän pelin kanssa ammuskelu on pitkälti sitä tavanomaista settiä ilman mitään oikeasti erikoista tai erityistä, mutta se mikä todella tekee tästä pelistä erityisen on se tunnelma mikä pelissä on ja se tyyli miten robotit hajoavat. Binary Domainin kanssa tuntuu ajoittain siltä että pelin ei pitäisi olla yhtään niin hyvä kuin se onkaan.


19. Gun

Länkkäripelien huipputasoa kauan ennen Red Dead Redemptionia ja kahden revolverin ammuskelu pelkästään on sitä todellista western menoa. Aseita on paljon, tekemistä on varsin kivasti ja ammuskelu toimii todella hyvin. Voisi olla pitkälti peruskauraa, mutta länkkäriteema vetää isot pisteet.


18. Crimson Land

Rutosti aseita ja ammuttavaa puhumattakaan useasta pelimoodista. Toiminta ei siis lopu mitenkään äkkiä sillä aseita vaihtamalla toiminnasta saa oitis erilaisempaa. Aseita riittää valtavasti ja niissä on eroja todella paljon. Kaikki tämä toimii yllättävän hyvin kun pelihahmosta ei saa mitään selvää, koska kokonaisuutta kuvataan niin ylhäältä, mutta se korostaakin aseita niin paljon enemmän.


17. Spawn: Armageddon

Ammuskelussa on todellista tyyliä tässä PS2 klassikossa, joka on kuitenkin rikollisen aliarvostettu, osittain siksi että se on vähän hiomaton, mutta se mielekkyys on toiminnassa enemmän kuin kohdillaan. Vaikka pelissä on myös ketjut ja tappara, niin ampuma-aseet vievät kyllä mielekkyydessään se todellisen voiton.


16. Sniper Elite 4

Tarkka-ammuntapelien huippu, vaikka edeltäjäkin on erityisen hyvä. Tämän pelin kanssa suurin mielekkyys tulee juurikin siitä, mistä pelin nimi kertoo, tarkka-ampumisesta. Hiljakseen valitus laukaukset, pääosumat, brutaali tyyli ja suunnitelmallinen lähestyminen tehtäviin tekee tästä todella hauskan pelin. Pelattavuus toimii erinomaisesti ja vaikka toiminta onkin pitkälti toistoa, niin se on sitä mielekästä toistoa.


15. 24 the Game

Onnistuu tehokkaasti yhdistämään monta muutakin osa-aluetta erinomaisesta kuulustelusta alkaen, mutta kyllä se on se ammuskelu mikä todella tekee tästä pelistä erityisen hyvän. Vaikka ammuskelussa onkin sellainen todella omanlaisensa ote, niin perusasiat ovat PS2 tasolla erityisen hyviä. Se mikä todella nostaa tämän pelin erityisen korkealle tasolle on se, miten loistavalla tavalla peli yhdistyy sarjan tarinaan, joka on tarinallisessa mielessä sitä parasta laatua.


14. Metal Gear Solid V: Phantom Pain

Tarinallisesti kaukana MGS:n standarteista mutta mitä tulee puhtaaseen toimintaan, MGSV on enemmän onnistunut tapaus. Vaihtoehtoja on todella paljon aina suorasta toiminnasta tarkka-ampumiseen ja lähitaisteluun. Hiiviskely ja kaikki muu variaatio on toteutettu erittäin hyvin ja porukassa DD ansaitsee erityismaininnan. Ammuskelu on helposti sitä parasta antia mitä peli tarjoaa, vaikka hiiviskelyssä onkin ajoittain puolensa.


13. Godfather

PS2 peli jonka PS3 versio ei ollut merkittävästi parempi sillä tapa jolla kokonaisuus toimii ei ole yhtä hauskaa avoimen pelimaailman toimintaa kuin monessa muussa, mutta mafiameininki on enemmän kuin loistavaa kiristystoiminnan, iskujen ynnä muiden gangsterijuttujen kautta. Räiskintä on hauskaa omalla kulmikkaalla tavallaan ja graafinen ulkoasu on huipputasoa.


12. Scarface: The World is Yours

Ratkaisevilla tavoilla parempi kuin yksikään GTA eikä pelkästään sen takia että pelissä saa pelata Tony Montanalla. Räiskintä on enemmän kuin mielekästä sillä avoimen pelimaailman toiminta onnistuu kaikilla ratkaisevilla tavoilla. Kaikki muu meno tukemassa ammuskelua mutta kaikkein hauskinta pelissä on ehdottomasti se ammuskelu jossa mukavana lisä on raivotoiminta. PS2 parhaimmistoa ehdottomasti.


11. Max Payne 2: The Fall of Max Payne

Remedyn mahdollinen magnum opus on todellinen mestariteos jossa esimerkillisellä tavalla kohtaavat todella mielekäs räiskintä, uskomaton tarina ja toiminnasta eeppistä tekevä bullet time. Ohjattavuus tukee pelattavuutta loistavasti, mutta ympäristön ja fysiikan yhdistyminen on loistavasti toteutettu sillä vaikka pelattaa ei olekaan niin paljoa kuin välillä toivoisi niin lähemmäs koko matkan ajan meno toimii esimerkillisesti.


10. Control

Peli jossa se varsinainen ammuskelu tuppaa monesti jäämään kaikkien muiden osa-alueiden alle, mutta toimii silti pitkälti samalla tasolla kuin kaikki muukin pelissä, eli todella merkittävästi. Ehdottomasti yksi Remedyn parhaita pelejä joka toimii esimerkillisesti sillä omalla tavallaan jossa ammuskelu on vain yksi osa kokonaisuutta jonka tarina on erityisen osuva. Vaikka ammuskelu meneekin helposti vain yhden aseen käyttöön niin se ei millään tarkoita ettei siitä osaisi todella nauttia koska kaikki tukee sitä ammuskelua niin hyvin.


9. Mass Effect 3

Avaruusräiskintää parhaasta päästä ja syy miksi valitsen kolmosen, vaikka kakkonen on pelinä vähän parempi johtuu siitä että puhtaan toiminnan kanssa tässä kolmosessa on enemmän oikeasti mielekkäitä aseita käyttää. Siis monesti on todella haastavaa valita että mitä asetta sitten ihan oikeasti haluaa käyttää koska mukana on niin monta niin mielekästä käyttää niin tarkkuuskiväärien kuin rynnäkkökiväärienkin joukossa. Tunnelma on myös huipputasoa.


8. Darksiders Genesis

Puoliksi hack n slashia, mutta itse pitäydyin lähemmäs täysin Strifessa, joten ammuskeluahan tämä on. Peli kuvakulma on erittäin toimiva, aseita on erittäin hauska käyttää ja runsas määrä erilaisia ammustyyppejä pitää menon todella monipuolisena, mikä kannustaa pelaamaan lisää, tullakseen paremmaksi. Tapettavaa on todella paljon ja toiminta on niinkin mielekästä, että Genesis kilpailee sarjansa ykköspaikasta, vaikkakin tarinankerronan kanssa ollaan menty aika halpoihin ratkaisuihin.


7. Jak 3

Menee helposti tasohyppelyn puolelle mutta tapa jolla ammuskelu on tuotu mukaan tähän peliin, tekee siitä pelisarjan ehdottoman kruunun. Perusaseissa on kaikissa useampi variaatio mikä lisää merkittävästi sitä, miten paljon ammuskelusta saakaan irti. Vihollisia saisi olla enemmän mutta tavallaan tämä määrä kannustaa kokeilemaan aseita ja vaihtelemaan niiden välillä enemmän. Suurta plussaa myös siitä, miten paljon vaihtelua eri aseilla on.


6. Ratchet & Clank 3

Valinta tämän sarjan huipun tapauksessa perustuu lähemmäs täysin siihen, missä on paremmat aseet sillä humoristinen tyyli on huipputasoa pelistä riippumatta. Kolmosen asevalikoima on ehkä se kaikkein monipuolisin laajuudesta puhumattakaan. Miltein jokaisessa aseessa on jotakin todella mielekästä sillä äänet, värit ja tuhovoimaisuus ovat todella huipputasoa ja mitä enemmän aseita saakaan, sitä enemmän tuhoa pystyy kylvämään ympärilleen. Ehdottomasti yksi näyttävimpiä ammuskelupelisarjoja, vaikka se onkin paikoin todella heikentynyt.


5. Devil May Cry

Ehkä paras mahdollinen esimerkki hybridistä jossa ammuskelu on täysin kelvollinen vaihtoehto ja lyömäaseet tukena tai toisen päin, itselläni enemmänkin toisin päin mutta kyllä tässä pelisarjassa on tullut todella hyvin selville että vaihtoehtoja riittää, varsinkin myöhemmissä osissa joissa Gunslinger tyyli tukee ampuma-aseiden käyttöä. Tämä on siitä syystä todella haastava valinta, koska vitonen varsinkin on tehnyt todella hyvin synergian eli tyylien välille, mutta itse päädyin tällä kertaa valitsemaan tämän ensimmäisen jossa ampuma-aseet korostuvat ehkä eniten. Vaikka Artermis ja Kalina Ann eivät vaihtoehtoja olekaan.


4. Uncharted 4: Thief's End

Pelisarja joka yhdistää kaikki osat kokonaisuudesta todelliseksi mestariteokseksi ja tämä peli on ehdoton ykkönen. Toiminta on hauskaa, vauhdikas ja jokaisessa yhteenotossa todella mielekästä. Aseita ei ole tuhottomasti mutta niitä on sen verran paljon että kokeiltavaa riittää ja koska aseet pitää valikoida sen mukaan mitä milloinkin on tarjolla, niin se tuo toimintaan aivan omanlaisensa flown. Sitten ovat pelitehosteet jotka tekevät pelistä entistä hauskempaa osittain siksi että pelaaja saa hieman epäreilun etulyöntiaseman.


3. Punishter

Esimerkillinen tapa yhdistää sarjakuvahahmo ja toimintapeli. Tuomarin tapauksessa kaikki asiat ovat tehty paperilla hyvin ja PS2 tasolla, pitkälti myös käytännössä. Vaikka tarinassa olisikin muutama asiat jotka voisi tehdä toisin, niin tapa jolla kokonaisuus toimii, tekee tästä pelistä yhden aliarvostetuimpia PS2 pelejä koskaan. Toiminta on todella mielekästä, aseissa on todella hyvä fiilis ja brutaali tyyli on todellista Punisher menoa. Ammuskelupelien joukossa, tämä erottuu vahvasti joukosta edukseen, monien tyyliseikkojen ansiosta.


2. Red Dead Redemption 2

Länkkäripelien huippua. Todella vaikea valinta onkin se, että kumpi olisi se lopullinen valinta, tämä vai sen edeltäjä. Ensimmäinen RDR on helpompi, nopeatempoisempi ja ammuskelumaisempi kun taas tämä kakkonen on hitaampi, realistisempi ja tyylikkäämpi. Muutamilla pienillä asioilla, kuten hidastuksilla kokonaisuus on hieman parempi. Ammuskelussa on erinomaista länkkäritunnelmaa ja siitä tekee erityisen näyttävää aikaa hidasta Dead-Eye. Ehdottomasti niitä pelejä jossa toiminta vetää isot pisteet, vaikkakin pelin kanssa kestä hetken aikaa että siihen pääsee kunnolla sisään.


1. Resident Evil 6

RE4 olisi enemmän kuin loistava vaihtoehto valtavalla määrällä aseita, mutta niukasti valitsen tällä kertaa kutosen, yhdestä syystä, siitä flowsta. Tapa jolla tässä pelissä pystyy liikkumaan ja räiskimään, todella nappaa. Pelihahmot pystyvät ampumaan, tekemään taitolaukauksia, hyppämään taaksepäin selälleen ollen oitis valmiita ampumaan ja myös kierimään. RE6 on ehkä kaukana alkuperäisestä sarjan ideasta, mutta tapa jolla se onnistuu tarjoamaan räiskintää on ensiluokkaista. RE tunnelma on edelleen läsnä, pelihahmot ovat hyviä ja toiminta on PS3:n parhaimmistoa, koska se on enemmän kuin mielekästä.