Erilaiset rallipelit eivät ole sieltä parhaasta päästä millään mittarilla, mutta kyllä ne useimmiten urheilupelit voittavat. Tästä huolimatta useampaa on tullut pelattua, monesti aika vähän, ja kun on tarpeeksi vertailupohjaa, ne paremmat alkavat erottua.

 

 

 

Rallipeleistä puhuttaessa ihan kaikkea ei viitsi toistaa jokaisessa erillisessä arviossa, mutta pääpaino on lopulta aina siinä että miten hyvin ajoneuvon ohjattavuus toimii ja miten reilua kilpailu on.




NFS%20Heat.jpg?1663866265

Tämä on niin nähty

 

 

Nopeuden tarve: Paine

 

PlayStation Plus: Premium

 

 

Need for Speed: Heat

Pelisarja josta olen pelannut useampaa peliä, mutta valtaosaa niistä kokeilumielessä sillä niissä harvemmin on mitään sellaista joka todella vakuuttaisi. Payback tulee tässä suhteessa vahvasti mieleen ja se oli huono peli, erityisesti tarina oli todella surkeasti rytmitetty eikä pelattavuudessa ollut mitään mikä olisi todella pelastunut kokonaisuutta. Tämä on kolmas peli reboot sarjassa, mutta koko Need for Speed sarjassa, tämä taitaa olla ainakin 20.

 

Need for Speed Reboot 3

Siinä missä Payback oli tarinallisesti todella huono, alkaen heikosti ja rytmitys oli perseestä myös, on Heat merkittävästi parempi, tuoden kuvioihin on kelvollisen roistohahmonkin tällä kertaa. Pelaaja voi myös valita muutamasta vaihtoehdosta päähenkilöksi ja vaikka tarina on monella tavalla samaa kamaa mitä tässä sarjassa tähänkin asti, niin ainakin aloitus on hyvä ja pelissä on ehdottomasti puolensa. Koska kaikki pelisarjan pelit eivät ole tuttuja, niin Payback on se, mihin tätä peliä tulee verrattua melkein kaikessa ja tarinassa, seuraaja on edeltäjää merkittävästi parempi.

Pelattavuudessa tilanne ei ole ihan sama. Koska Paybackin pelaamisesta on jo jonkin aikaa, niin voi olla ne merkittävät heikkoudet sun muut ovat jo unohtuneet, mutta puhtaasti ohjattavuudessa tämä peli ei vakuuta. Ajettavuus tuntuu todella heittelehtivältä, kääntyvyys on tahmea ja muutenkin ajotuntuma ei ole ihan sellaista A-luokkaa, mitä tälläisen pelin tapauksessa ehdottomasti pitäisi olla, kun Need for Speed sarjaa on kuitenkin nähty jo useamman konsolisukupolven läpi. Ajaminen ei vain ole niin hauskaa kuin sen pitäisi olla eikä ohjattavuudessa ole sellaista hallinnan tunnetta.

Tiettyjä helpotuksia pelissä on, eikä Heat oli samalla tavalla realistisenoloinen, mitä Payback. Esteistä valtaosan pystyy jyräämään täysin, joten auto ei suoraan törmää ja pysädy, miten monissa muissa peleissä ja muutenkin pelissä tuntuu olevan vähän sellainen vähemmän huoliteltu ote vähän kaikessa. Tämä ei ole suoraan huono asia, sillä puolensa tässä on joka tapauksessa.

Loppuvaikutelma ei kuitenkaan tee tästä erityisen hyvää peliä. Tarina ei ole niin hyvä että sen vuoksi sietäisi kaikkea muuta joka ei ole niin hyvällä tasolla. Tarinalla kestää intron jälkeen liian kauan oikeasti lähteä käyntiin ja muutenkin kokonaisuudessa ei ole sellaista tyyliä mitä tälläiseen peliin ehdottomasti kaipaisi, eikä se ajaminenkaan ole niin hauskaa, kuin sen pitäisi olla.


Yhteenveto

Need for Speed reboot sarjan kolmas peli on hyvin tavanomainen, nopeatempoinen rallipeli jollaisia on nähty vaikka kuinka. Kun sitä vertaa omaan edeltäjäänsä niin ainoa asia mikä on oikeasti paremmin on tarina, mutta se ei ole paljoa sanottu koska Payback oli tarinallisesti todella huono. Nyt kokonaisuus on ok, mutta se ei silti ole rallipelinä sieltä parhaasta päästä koska se toistaa nopeasti itseään ja on melko tylsä.

 

+ Vauhdikas

+ Ohjattavuus

 

- Päähahmojan suppea valikoima

- Toisto

 

Arvosana: 4,8

 

Huonommalla puolella



Ridge%20Racer%202.jpg?1707050498

Iskevä nimi, mutta siihen se jääkin

 

 

Rinne kisaaja 2

 

 

PlayStation Plus: Premium

 

 

Ridge Racer 2

PSP versio, mitä ilmeisimmin alkuperäisestä Ridge Racer 2:sta ja täytyy sanoa että tämä on yksi niitä sarjoja joka voisi olla erittäin kiinnostava kokeilla, mutta varmaan jonkin uuden pelin kautta, Ridge Racer 8 varmaan, jos niitä on jo niin monta. PSP pelinä, ohjattavuus nimittäin on hyvin kyseenalainen.

 

Liukas kuin peilijää kevät-talvella

Perustasolla Ridge Racer 2 tuntuu rallipeliltä siinä missä valtaosa kaikista muistakin, mutta se on ohjattavuudessaan aika liukas ohjata. Auto lähtee todella helposti näpeistä ja tästä syystä nopeus ei ole aina pelaajan puolella. Tähän tosin yhdistetään myös todella epäreilu vaikeustaso, jossa on vaikeaa voittaa edes sitä ensimmäistä kilpa-ajoa. Vastustajia on useampi ja pelaaja aloittaa ihan perältä, mikä tarkoittaa että kurottavaa on todella paljon.

PSPltä peritty ohjattavuus on tosin hyvin heikkolaatuinen verrattuna ihan niin perustasoisiinkin rallipeleihin. PS2:lla useampaa pelanneena on tullut sellainen tietty perustaso mieleen ja käytännössä kaikki tätä ennen olleet pelit tuntuvat melko heikoilta ohjata. Monet tämän ajan jälkeen tulleet taas ovat merkittävästi parempia, mutta niiden ongelmana on monesti se, että ne ovat eivät tunnu osaavat kehittää pelattavuutta oikealla tavalla. Tämän pelin kohdalla tuntuu että ollaan menossa sellaiseen realistisempaan suuntaan, mikä ei aina ole hyvä asia ja korostaa juurikin sitä että tämä olisi varmasti kelvollinen pelisarja johon tutustua, mutta enemmänkin sitten kun pelisarja etenee vähän pidemmälle.


Yhteenveto

Ohjattavuudessaan heikkolaatuinen peli joka näyttää ja kuullostaa hyvältä, mutta jonka parissa ei viihdy juurikaan, koska pelin iso ongelma on siinä, että se ei ole ikääntyyt järin arvokkaasti ja pelattvuudessa sekä vaikea, että epämiellyttävä pelata.

 

+ Ulkoasu

 

- Liukas ohjata

- Epäreilun vaikea

 

Arvosana: 2,5

 

Heikko



Rally%20Cross.jpg?1707050500

PS1:n rallipelit vanhenevat yhtä hyvin kuin maito

 

 

Ralli Risti

 

 

PlayStation Plus: Premium

 

 

Rally Cross

PS1 pelien kanssa huomaa että tietyt genret ovat sellaisia jotka kestävät erittäin hyvin aikaa ja sitten taas tietyt ovat sellaisia, jotka eivät kestä sitä juuri yhtään. Tämä on niitä, josta käy erittäin äkkiä selväksi, että aika ei ole ollut suopea

 

Kivan näköinen, mutta kaikki on pielessä

PS1 grafiikoilla peli on ihan kivan näköinen kaikessa kulmikkuudessaan. Se ei kuitenkaan paljoa paina koska pelin merkittävät ongelmat ovat siinä pelattavuudessa. Tämä on niitä pelejä josta ei saa irti oikeastaan mitään mielekästä koska pelattavuus on melko kömpelö ja kulmikas. Tämä on sellainen tilanne jossa genre on tuttu, mutta siitä ei juuri paljoa sanottavaa keksi. Monesti näistä oikeasti vanhoista peleistä keksii aina jotakin sanottavaa muissa genreissä mutta ralli- ja urheilupeleissä miettee jäävät aika vähäisiksi. Rally Cross on epämiellyttävä peli pelata juurikin sen ohjattavuuden vuoksi ja vaikka siitä olisikin voinut saada enemmän irti kun olisi pelannut peliä sen ilmestymisen aikoihin, en siltikään usko että olisin tästä isommin pitänyt.

PS1:n rallipeleistä Colin McRae Rally 2.0 on sellainen jota pelasin PS1:llä ja edes se peli ei ollut erityisen hyvä. Kyllähän sitä pelasin jokusen kerran kun vaihtoehtoja oli vähän, mutta aika nopeasti sen kanssa huomasi että pelaaminen ei juuri vaihtelua tarjoa ja sama tilanne tämänkin kanssa on, mutta sillä lisällä, että pelattavuudesta ei saa irti oikeastaan mitään.


Yhteenveto

Rally Cross on vähän liiankin kivulias esimerkki siitä, miten selvästi tietyntyyliset pelit heikkenevätkään ajan kuluessa. Tämä peli on hyvin kömpelö pelata ja se yksinään oitis tekee siitä erittäin epämieluistan pelin pelata ja tuskin se olisi isommin napannut, vaikka sitä olisi pelannut PS1:llä.

 

+ Ulkoasu

 

- Pelattavuus

 

Arvosana: 1,5

 

Kaamea



FF%20Spyracers%20%282%29.jpg?1689894343

Dominic Toretton serkku/pikku serkku/poika/tms

 

 

Nopea ja Raivo: Vakooja Kisaajat: SH1FT3Rin Nousu

 

 

PlayStation Plus: Premium

 

 

Fast & Furious: Spy Racers - Rise of SH1FT3R

Peli joka perustuu mitä ilmeisimmin jollakin tavalla samannimiseen elokuvasarjaan, mutta en ole erikseen ottanut asiasta selvää vaan käsittelen tämän pelinä joka on tullut vastaan ja josta en itse tiedä mitään sen enempää ja niin kiinnostava peli ei ole kyseessä, että sitä alkaisi enempää tutkia tai siihen perehtyä. Rallipelinäkään tämä ei ole sieltä parhaasta tai ikimuistoisemmasta päästä.

 

Teiniversio Hurjapäistä

Pelin pääosassa on Tony Toretto joka yhdessä ryhmänsä kanssa on vastakkain rikollisliiga Shiftersin kanssa. Tarina nyt ei ole tässä kokonaisuudessa millään tavalla erikoinen, tai edes kiinnostava. Toretton porukka työskentelee jonkinlaisen valtion agentuurin palveluksessa kun taas Shiftersin kulissina on jonkinlainen eliittitason ralliklubi.

Pelaaminen on aika tavanomaista rallia, tietyillä taisteluelementeillä mutta ei tämä mitään CTR:n tasoista hupia ole. Aseet eivät isommin vakuuta ja muutenkin pelaamisessa ei ole mitään sellaista, joka todella nostaisi tätä erityisen kiinnostavaksi peliksi. Kyllä sitä nyt hetken pelaa, mutta tapa jolla taistelu on yhdistetty kilpa-ajoon, ei isommin viihdytä. Aseita on autossa tietyt vakiot ja mitä enemmän energiaa kerää hurjalla ajollaan, sitä parempaa asetta/tehostetta voi käyttää. Yhdellä voi ampua värikuulia edelläajavaan autoon, yhdellä jättää ansan jälkeensä, yhdellä liekittää sivustojaan ja yhdellä ottaa nitroa ja saada pieni vauhtitehoste. Tämä rajoittaa melkolailla sitä taisteluelementtiä, mutta toisaalta, se myös korostaa sitä, miten aseita on kannattaa käyttää. Jos on kärjessä, voi olla hyödyllisempää säästää energiaa ja ottaa aina lisää vauhtia, tai sitten aina pitää hieman energiaa että voi oitis iskeä vastustajaan, tämän ohittaessa.

Pelistä ei oikein isompaa sanottavaa keksi. Tämä on aika perustasoinen rallipeli jossa se oma juttu on niin joissakin aseissa, jotka tosin tuovat aika pienimuotoisen lisän kokonaisuuteen. Tietysti pelin melko modernin animaatiosarjamainen ulkoasu saa pelin näyttämään hieman erilaiselta moniin muihin verrattuna, mutta ei tätä nyt niin erikoiseksi voi kutsua että tämä merkittävästi eroaisi vaikkapa Need for Speed pelisarjasta, muuta kuin niillä muutamilla aseilla.

Rallipelinä, tämä ei ole niitä huonoimpia, sillä siinä on sentään vähän jotakin muutakin kuin pelkkää kilpaa ajamista, eikä peli muutenkaan pyri olemaan mahdollisimman realistinen. Se on ihan kiva ajopeli, mutta ei siitä nyt isommin mitään Fast & Furious henkeä välity. Tosin voi olla ihan hyvä idea että pelissä mennään kauemmas siitä, mitä ne elokuvat ovat ja peli toimii aivan hyvin omana kokonaisuutenaan. Pelin kanssa ei tarvitse tietää kuka on Dominic Toretto tai mitä Hurjapäät elokuvissa on tapahtunut.


Yhteenveto

F&F Spy Racers on kelvollinen rallipeli, mutta se on samalla myös aika mitäänsanomaton rallipeli. Aseet ovat kiva lisä, ulkoasu hieman tuo omanlaisuutta mukaan, mutta pelattavuus ja ratasuunnittelu tarinan kanssa eivät isommin nosta tätä sellaiseksi peliksi joka jäisi erityisen positiivisesti mieleen. Sitä pelaa hetken, mutta ei se pidempään jaksa kiinnostaa.

 

+ Aseet

+ Graafinen ulkoasu

 

- Melko tylsä

- Tavanomainen kilpa-ajo

 

Arvosana: 4,0

 

Huono



HOT%20WHEELS%20UNLEASHED%202%20-%20Turbo

Leluautoilla leikkimään

 

 

Kuumat pyörät 2: Turboviritetty

 

 

PlayStation Plus: Premium

 

 

Hotwheels 2: Turbo Charged

Tuo mieleen Hotwheels Unleashed pelin sekä hyvässä että pahassa. Mitään isompaa vaihtelua ei ole luvassa eikä taso ole oikeastaan muuttunut sitten viimenäkemän.

 

Leluautoilla kilpailemista

Jos on pelannut Hotwheels Unleashed peliä, niin voisi sanoa että tietää tästäkin pelistä pitkälti kaiken tarpeellisen. Leluautoilla kilpaileminen on ihan kivaa ja se tuo tähän vähän jotakin erilaista, vaikkakaan pelattavuuden suhteen kokonaisuudessa on aika vähän mitään erilaista. Kiihdytykset, hypyt sun muut toimivat kelvollisesti, mutta niidenkään kanssa peli ei ole sieltä parhaasta päästä. Erilaiset ajoneuvot tuovat hieman vaihtelua, mutta se jää melko pienimuotoiseksi. Pelattavuus moottoripyörällä on hieman erilaista mitä se on autolla. Autoissa on jonkin verran eroa sitä kautta pelattavuuteenkin saa hieman vaihtelua, mutta pääasiassa pelaaminen ei juurikaan muutu eri osissa kokonaisuutta.

Tämä on niitä pelejä josta ei keksi sanottavaa juuri mitään erikoista. Tämä on kilpa-ajoja leluautolla, mutta siinä se pitkälti sitten onkin. Pelissä on erittäin vähän mitään sellaista, mitä ei olisi useammassa muussakin autoilupelissä nähnyt, monesti vieläpä paremmin tehtynä. Mutta siitäkin huolimatta isona kokonaisuutena peli ei ole merkittävästi keskivertoa rallipeliä parempaa sisältöä, joskaan ei myöskään huonompaa.


Yhteenveto

Hotwheels 2 on hyvin samanlainen kuin aiempi Hotwheels peli. Se on ihan kivaa rallia, mutta siinä on aika vaihtelua muuten kuin ajoneuvojen suhteen. Pelattavuus on aika heittelehtivä ja vaikka ajamisessa onkin muutamia kivoja lisiä, niin mitään tavanoamista rallia enempää pelissä juuri ole.

 

+ Leluautotyyli

+ Erilaiset ajoneuvot

 

- Heittelehtivät ohjattavuus

- Vähäinen vaihtelu

 

Arvosana: 4,4

 

Huono



Pääarvio

Tämä nyt vain sattui jättämään positiivisimman vaikutelman.



Hotshot%20Racing.jpg?1708286079

Pelkkä ulkoasu ei aina riitä, mutta se on hyvä alku

 

 

Kuumakalle Kilpailu

 

 

PlayStation Plus: Premium

 

 

Hotshot Racing

Tämä ottaa pisteet oitis ulkoasusta sillä tälläinen värikäs, hieman palikkaisen retro ja kiva tyyli sopii hienosti. Peli ei yritäkään olla realistinen, se pyrkii näyttämään hyvältä ja sama tyyli istuu hyvin myös yleiseen pelattavuuteen, kaikessa yksinkertaisuudessaan.

 

Kivan näköistä ja värikästä rallia

Pelaaja ottaa osaa joko yksittäiseen kilpailuun, aika-ajoon tai useamman kisan turnaukseen. Riippumatta pienestä vaihtelusta, kyse aika samanlaisesta ajamisesta joka tapauksessa. Puhtaasti pelaamisen suhteen Hotshot Racing ei merkittävästi erotu monista muista, pelitiloja on muutama, mutta eivät ne tunnu mitenkään erityiseltä vaihtelulta ja peli on itseääntoistava, samalla tavalla kuin niin monet muutkin rallipelit ovat. Pelattavuus sentään toimii hyvin ja on sopivan simppeliä. Kaasu pohjassa ajaminen toimii, mutta tarvitsee kurveissa jarrutuksen tuekseen, jotta ajoneuvolla pystyy keräämään hieman nitroa, jolla sitten kiihdyttää suoralla aivan erityisen lujaa. Ratojen opettelu auttaa korkeammilla vaikeusasteilla, mutta jo normaali pakottaa pelaajan opettelemaan pelattavuuden muutamat niksit, sillä pelkällä kaasun painamisella ei selviä voittajaksi jokaisella radalla.

Se missä peli kuitenkin erottuu todella vahvasti joukosta, on ulkoasussa ja tyylissä. Pelissä on sellainen tietyn palikkainen retro tyyli, mutta samalla aikaa ulkoasuun panostettu juuri oikeilla tavoilla. Autot näyttävät värikkäiltä ja toisistaan erilaisilta ja eri pelihahmot ovat kaikessa koomisuudessaan todella onnistuneita, vaikka heissä tiettyä vakavaakin puolta on. Valittavana on iso joukko erilaisia kuskeja ympäri maailman, mutta eroa heillä ei juurikaan ole, sillä kaikkien pelattavuus on melko samanlaista. Erot tulevat enemmänkin autoista sillä toisten huippunopeus on parempi ja toiston ohjattavuus on parempi. Grafiikkaa on haastava kuvailla tarpeeksi osuvasti, siinä hieman shell shading tyyliä, mutta myös sellaista palikkatyyliä

Monien rallipelien joukossa Hotshot Racing pärjää hyvin. Ohjattavuus ei ole liian liukas, ei liian herkkä tai kankea. Pieni oppimiskäyrä pelissä on, mutta ei mitään sellaista, josta olisi vaikeaa saada kiinni. Muuttujia ei ole erityisen paljoa ja tietyillä tavoilla pelistä tulee mieleen Horizon Chase Turbo, joka on yksi näitä rallipelejä, joka on jättänyt ehkä vähän positiivisemman vaikutelman sekä ulkoasullaan että pelattavuudellaan. Muistikuvat pelistä ovat aika hataria, mutta hyviäkin rallipelejä tulee aina välillä vastaan ja Hotshot Racing on yksi sellainen, jossa on ne tietyt genren rasittavuudet, mutta joka pääasiassa onnistuu erottumaan selvästi joukosta, keskivertoa selvästi parempana.


Yhteenveto

Hotshot Racing on hyvä rallipeli, mutta ei kuitenkaan niitä parhaita mitä löytyy. Sen heikkoudet ovat pitkälti samat kuin monissa muissakin, eli toisto ja vähäinen vaihtelu. Se ottaa kuitenkin pisteet ulkoasullaan, sopivan simppelillä ja hyvin sopivalla ohjattavuudellaan ja mukavan koomisilla hahmoillaan. Jos jotakin rallipeliä haluaa pelata, niin tämä on niitä parempia.

 

+ Graafinen ulkoasu

+ Pelihahmojen ja autojen tyylit

 

- Itseääntoistava

- Onneton vaihtelu

 

Arvosana: 6,0

 

Hyvä