Broforce.jpg?1610894826

Äijämäiset versiot monista klassisita toimintahahmoista

 

Jäbäjoukko iskee todellisella voimalla retron modernissa toimintapläjäyksessä jossa on kaivettu naftaliinista toinen toistaan kovempia menneiden aikojen toimintasankareita. Tässä pelissä kaikki pelihahmot ovat jäbiä.

 

PlayStation Now

 

 

Jäbäjoukko

Joskus muistan pelanneeni tämän pelin Expendables varianttia, Expendabros. Ideallisesti kyseessä on hyvin simppeliä toimintaa. Pelihahmot osaavat pari erilaista hyökkäystä jotka riippuvat täysin siitä, että millainen jäbä on kyseessä. Muutenkin tämä kattava joukko erilaisia jäbiä on se mikä todella tuo peliin sitä sydäntä ja vaihtelua. Peli tuntuu monin paikoin hyvin haastavalta, mutta se on myös yllättävän reilu ja monesti haaste katoaa täysin, kun saa käyttöönsä vain oikean jäbän hommaan. Pelistä tulee, ehkä osittain en pikseligrafiikan takia mieleen Contra, joskis tässä pelissä toiminta on paljon, paljon monipuolisempaa.

 

Menneiden aikojen kovimmat jäbät

Pelin idea on kentästä toiseen edetä alusta loppuun ja vetää lopussa Saatanaa turpaan. Näin äijässä pelissä kun ei vihollisena voi olla ketään Saatanaa vähäisempää. Joskus lopussa odottaa myös jonkinlainen pomovihollinen. Näiden pomovihollisten kanssa on kuitenkin vähän laiskuus iskenyt sillä monet ovat hyvin tylsiä, ottaen huomioon miten paljon peliin on muuten panostettu. Tässä pelissä on nimittäin on valtavasti viittauksia moniin klassiseen elokuvasankareihin ja hahmoihin aina 70-luvulta alkaen ja yltäen aina 2000-luvun puolelle. Viitaukset keskittyvät pääasiassa pelattaviin hahmohiin eli jäbiin. Jokainen hahmo on bro jollakin tavalla ja jokainen on enemmän tai vähemmän selvä toimintasankari jostakin osaa toimintaelokuva historiaa. Pelihahmoista ensimmäinen on Rambro ja ensimmäisenä pelastettava ja sitä kautta yksikköön liittyvä jäbä on Brommando. Tarpeeksi monen pelastetun vangin jälkeen uusi bro liittyy porukaan ja Syltty Stallosen ja ison Arskan monien hahmojen lisäksi mukaan mahtuvat niin Mel Gibson, Jean Claude Van Damme sekä Kurt Russell ja tiesti Chuck Norris, mutta myös Sigourne Weaver ja Rose McGowan. Jokaisella hahmolla on jonkinlainen brovivahteinen nimi. Sen verran vanha peli on kyseessä että ilmiselvää John Wick viittausta mukana ei ole, eikä Bryan Millsiä, puhumattakaan että mukaan ei ole vaivauduttu lisäämään myöskään Jack Baueria, joka oli pelin aikaan ollut jo pitkään olemassa. Mutta sekä Blade että Likainen Harry mahtuvat kyllä mukaan.

Broforce on juurikin sellainen tapaus että siihen saisi ängetty vaikka kuinka paljon lisää hahmoja DLC:nä koska uusia toimintahahmoja tulee vaikka kuinka paljon. Expendabros tietysti on tästä ilmeinen esimerkki, mutta supersankarielokuvissa riittää myös paljon esikuvia. Suuri määrä erilaisia hahmoja takaa jokatapauksessa sen, että peli pysyy varsin mielekkäänä varsin pitkään. Vaikka tuntuukin siltä, että monia hahmoja saa käyttää uudestaan ja uudestaan ja toisia ei juuri koskaan, varsinkaan silloin kun todella haluaisi, niin pitkään pelaaminen kyllä takaa sitä vaihtelua. Kun vapauttaa vangin, niin samalla myös pelattava hahmo vaihtuu ja kuollessa on reservissä vapautettujen hahmojen määrä, mutta kaikki hahmot ovat vaihtuneet. Peliin toivoisi vähän mahdollisuutta valita millä hahmoilla haluaa pelata, mutta osa pelin ideaa on juurikin se, että osaa käyttää kutakin hahmoa juuri oikealla tavalla.

 

Näyttää retrolta, tuntuu paljon enemmältä

Pelin sivuttain liikkuvaa ammuskelua jossa vastaan tulee runsaasti toinen toistaan pahempia vihollisia, suurina laumoina. Pelihahmot eivät kestä yhtäkään osumaa joten silmitön räiskintä on monesti se paras vaihtoehto, sillä monet vihollisetkin lakoavat edessä. Tässä pelissä tehdään paljon jauhelihaa ja hektinen tahti ei juuri hidastu. Myös kentät ovat lähes täysin tuhottavissa, mikä ei kuitenkaan aina ole se paras idea, mutta toisinaan, se on juurikin se paras idea. Toiset hahmot pystyvät siihen huomattavasti paremmin kuin toiset. McGyver varsinkin pystyy pommeilla tuhoamaan kentttää todella tehokkaasti ja Terminatorin minigun tekee myös järeää vahinkoa. Sen sijaan Blade ja Neo ovat paljon hillitympiä ympäristön tuhoamisen suhteen.

Helppo peli ei ole, mutta se ei myöskään ole ulkoasustaan huolimatta armotonta retroa mättöä, sillä tarkastuspisteet ovat monesti yllättävän anteliaita. Lisäksi kentän voi aloittaa nopeasti alusta ja monissa kentissä on kivasti pelastettavia jäbiä jotka liittyvät tehtävään. Kentät ovat monesti suhteellisen lyhyitä, vaikkakin ne ovat täyteenängettyjä. Lopussa tulee aina todella mielekäs laskenta jossa katsotaan kuinka monta vihollista ja jäbää tehtävän aikana kuoli. Toiminta on pelin todellinen suola ja se on tehty erittäin hyvin. Ohjattavuus toimii kivasti ja miltein kaikki tuhoutuu. Varjopuolena on tosin se, että tuhota voi myös mahdollisuutensa päästä kunnolla eteenpäin ja tuhota voi myös kyytinsä pois.

Broforce on nopeasti katsottuna kuin mikä hyvänäs retronostalgiapläjäys, mutta se on juurikin oikeilla tavoilla moderniotteinen, koska se ei missään kohtaa tunnu mahdottomalta. Turhauttavan vaikealta ehkä, mutta sopivan pituisen kampanjan käy kyllä mielellään loppuun asti ja uudet bro hahmot pitävät pelissä tietyn jatkuvuuden yllä ja tuovat mukaan vaihtelua. Muuten jokaisen bron ja pomovihollisen esittelyssä on todellista asennetta ja pelin äänenä toimiva matala todella äijämäinen mörinä on omiaan tuomaan mukaan todella äijämäistä tunnelmaa.

 

Helppo paikka jatkolle

Tämä on ehdottomasti sellainen peli jolle voisi todellakin tulla jatko-osa, jossa mahdollisesti osa samoja jäbiä käy uuteen taisteluun, mutta mukaan astelee paljon uusiakin. Nykyään olisi enemmän kuin ilmiselvää että niin John Wick kuin Bryan Mills olisivat mukana taistelussa. Tietysti monet muutkin kovimmat äksöntähdet olisivat osa tätä pakettia, sillä esimerkiksi Jason Statham on ehkä se kovin moderni toimintatähti, joka voisi melkeinpä olla mukana omana itsenään, tai Transporterin Frank Martinina. Sitten on tietysti Hugh Jackmanin Wolverine joka samalla avaisi oven monille supersankareille ja sarjakuvahahmoille, joiden etujoukossa olisi ehdottomasti Thomas Janen Punisher. Vaihtoehtoja on siis vaikka kuinka paljon, eikä kaikkia vanhempia hahmojakaan ole vielä kokonaan käytetty.

Lisäri Expendabros näytti että tämä on mahdollista, mutta isompi päivitys pelistä jatko-osa muodossa ei olisi mitenkään huono ajatus. Sitä en sitten tiedä että miten sellaisen voisi järkevästi toteuttaa koska varjopuolena on tietysti se, että vaikutus ei ole sama, koska helposti voidaan päätyä siihen, että ideoita vain kierrätetään. Korostan vain sitä, että sellainen varsin helppo mahdollisuus on olemassa, koska Broforce on ehdottomasti todella onnistunut peli jossa ideasta on otettu paljon irti ja toteutus suorastaan huutaa lisää jäbiä liitymään taisteluun.


Yhteenveto

Broforce on kuin kokoelma erilaisia toimintahahmokliseitä todella äijämäisellä otteella ja siihen sopivalla huumorilla. Pelissä on hyvin retrofiilis modernihkolla otteella ja yllättävän toimivalla pelattavuudella joka osaa olla erittäin haastava, mutta samalla aikaa täynnä erilaisia mahdollisuuksia. Moninpeli lisää peliin mielipuolisuutta ja hektisyyttä ja muutenkin kokonaisuudessa tuntuu että tämä on yksi niitä pelejä, joka voisi todellakin olla nykyajan Contra, mutta täysin omalaisellaan otteella, idealla ja tyylillä.

 

+ Todella monta pelattavaa hahmoa

+ Toiminta

 

- Paikoin raivostuttava

- Paikoin hyvin mielikuvitukseton

 

Arvosana: 7,8


Erityinen