Vaikeimmiksi pomovihollisiksi eivät aina nouse ne, joille kuolee eniten. Monesti vaikeimmaksi pomoviholliseksi mieltää sellaisen tapauksen jonka taso on merkittävästi korkeampi kuin muiden pelin pomovihollisten ja jonka kanssa todella tuntuu että täytyy pistää parastaan että edes pärjää taistelussa, puhumattakaan että voittaa sen.

 

 

 

Kertausta kokonaisuudesta:

 

Vaikeustaso on hankala asia todella selittää. Tässä arviossa ei merkitse vain se että kuinka monta kertaa piti yrittää jotta voitti. Tässä hieman selvennystä siihen että mitkä asiat vaikuttavat.

a) Kuinka vaikea vihollinen on pelin yleiseen tasoon nähden

b) Kuinka hyvin vaikeus edustaa hahmoa itseään

c) Onko vaikeus tehty oikein? Ilman pelkkiä halpamaisia temppuja jne.

 

Yksi per peli

- Joissakin peleissä valtaosa vihollisista on todella haastavia joten vain kovin voi nousta listalle.

 

Vain ne jotka olen itse voittanut

- Tarkoittaa sitä että minun on itse täytynyt ottaa haaste vastaan ja panostaa taisteluun. Niin paljon, että olen voittanut sen.

 

Yksi voi esiintyä vain kerran

- Tietyt viholliset voivat esiintyä useissa peleissä. he voivat esiintyä listalla vain kerran.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Dragonlord Placidusax - Elden Ring

Ehdottomasti yksi haastavimpia taisteluita koko pelissä, mutta samalla aikaa, myös yksi niitä parhaiten tehtyjä, mikä nostaa sen selvästi jalustalle.

 

Archon Lucien - Darksiders II

Enkelimäisistä pomovihollisista se haastavin ja muutenkin yksi pelin vaikeimpia pomotaisteluita. Mutta juuri oikeilla tavoilla, kuten eräs, niukasti vaikeimpi.

 

Houndmaster - Darksiders Genesis

Yksi näitä vapaaehtoisia pomovihollisia, tai minibosseja. Koiramestari itsessään ei ole erityisen paha tapaus, mutta koska taistelu käydään kennelissä, saa tässä taistelussa erittäin helposti kimppuunsa todella suuren määrän koiria.

 

Tiamant - Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin

Ehkä ensimmäinen selvästi haastavampi pomotaistelu ja yhtenä isona syynä tämän vihollisen kyky renegeroitua ja iskeä ympärilleen todella tehokkaasti.

 

Isshin the Sword Saint - Sekiro: Shadows Die Twice

Pelissä jossa vaikeista pomotaisteluista ei ole pulaa, viimeinen taistelu onnistuu silti selvästi erottumaan joukosta yhtenä vaikeimmista.

 

Hellfire Knight - Code Vein: Hellfire Knight DLC

Kaikista dlc pomovihollisista vaikein taistelu ja vieläpä todella ylivoimaisesti. Yksi näitä taisteluita jonka kanssa jouduin itse muuttamaan oikeasti varustusta.

 




24. Highland Ravager - Dragon Age: Iquisition

Kestävin ja voimakkain areenalla, josta ei sitten enää voi paeta ja jossa tila on hyvin rajallinen. Pelin yleisellä tasolla Ravager on melko selvästi vaikein pääpelin lohikäärmetaisteluista. Ei paljoa, mutta sen verran kuitenkin että se on ansaitusti viimeisillä alueilla.


23. Ivan Twins - Resident Evil: Umbrella Chronicles

Pitkälti täysin vääristä syistä vaikea taistelu eikä tätä siksi voi ylemmäs laittaa. Iso ongelma tässä on se, että vaadittava nopeus ei suoranaisesti ole reilua ohjattavuuden tiettyyn tahmeuteen nähden. Opettelulla tämä on joka kerta tavallaan helpompaa, mutta tämä duo on elinvoimassaan aivan liian korkealle vedetty. Se ei yksinkertaisesti ole reilu haaste ja vaikea halpamaisilla tavoilla.


22. Samael - Darksiders II

Mahdollisesti koko pelin vaikein pomotaistelu, vaikkakaan ei nyt loppuviimeksi niin selvästi. Tämä on yksi niitä pelejä jossa valtaosa pomotaisteluista on melko simppeleitä eikä kovinkaan pahoja, hieman riippuen varustuksesta. Samael pitkälti yksi kahdesta selvästi muita haastavammista tapauksista ja vaikka ero ei nyt valtava olekaan, niin se on tehty varsin hyvin. Samael ei ole mitenkään epäreilu vaan erittäin hyvin tehty haaste mitä pomotaisteluihin tulee koko Darksiders sarjassa.


21. Moloch - Darksiders Genesis

Pelin viimeinen pomotaistelu on ylivoimaisesti vaikein pakollisista pomotaisteluista. Iso syy on siinä variaation määrässä, mutta edes kaiken sen kanssa Moloch ei ole missään nimessä epäreilu. Tämä on niitä taisteluita jossa pitää olla varpaillaan että ehtii väistämään kaiken mitä vihollinen heittää ja samalla aikaa onnistuu myös tekemään vahinkoa. Sen lisäksi että Moloch on pelin vaikeimpia taisteluja, on se myös yksi niitä parhaita koska haaste on tehty erittäin hyvin. Osittain haaste riippuu myös siitä että kummalla hahmolla pelaa.


20. Razor Hugh - Cyberpunk 2077

Steroidipelli joka on sellainen elinvoimakimppu että taistelu pakostakin kestää. Niin ja tämä jäbä lyö kovaa. Suurin vaikeus tuleekin siitä että vihollisella on aivan liian paljon elinvoimaa ja aivan liian voimaa lyöntivoimaa jotta taistelussa olisi mitään oikeasti reilua otetta, ellei oma pelihahmo ole rakennettu nimeenomaan nyrkkeilyyn. Virhemarginaali on niin olematon että reilussa tappelussa tämä on kaukana hauskasta. Epäreilu on sitten asia erikseen.


19. Brainiac - InJustice 2

Vaikean tästä tekee se, että tämä vihu huijaa. Ajoittain Brainiac voi tehdä erikoisliikkeen joka onnistuu vain tässä taistelussa ja tässä paikassa. Brainiacin aluksesta tulee koura joka tekee massiivista vahinkoa, mikä tuntuu suoraan keinotekoiselta tavalta lisätä haastetta peliin. Tappelussa Brainiac ei suoraan ole kovin paha mutta se on tämä yksi liike, mikä antaa hänelle täysin epäreilun etulyöntiaseman.


18. Scientist Supreme - Marvel's Avengers

Vaikea muutaman todella halpamaisen tempun vuoksi, sekä mahdollisesti oman hahmovalinnan vuoksi. Tässä ollaan tavallaan aikaa vastaan  ja loppuviimeksi täysin yksin, koska hyvin suurella todennäköisyydellä vihollisen superhyökkäys kyllä tappaa kaikki liittolaiset. Huonosti valittu hahmo tekee lisäksi ratkaisevan mahdollisuuden käyttämisestä lähes mahdotonta, koska kaikki eivät pysty tekemään tarpeeksi vahinkoa tarpeeksi nopeasti. Tämä on niitä taisteluita joka on vaikea monesta aivan väärästä syystä, mutta oikealla hahmovalinnalla, haaste putoaa merkittävästi.


17. Nameless King - Dark Souls III

Pääpelin suurin haaste ja hieman ylikestävää sorttia. Ensin käydään taistelu myrskylintua vastaan, jonka jälkeen alkaa se oikea show, joten toivottavasti alkuosa ei vie resursseja. Nimetön kuningas ei ole erityisen nopea, mutta hän yltää pitkälle, tekee runsaasti syöksyjä ja sivalluksia joiden ajoitus vaikuttaa simppeliltä, mutta se vahingon määrä joka väärästä ajoituksesta seuraa, ei juuri kannusta kikkailuun. Ehdottomasti pääpelin pahimpia haasteita, mutta juurikin siksi, että vihollisen elinvoima on jotenkin turhan korkea.


16. Orphan of Kos - Bloodborne: Old Hunters DLC

Kyllähän tämä täytyy lopulta nostaa esiin, vaikka perustuukin pääasiassa vääränlaiseen vaikeuteen. Orphanin elinvoima on nostettu mahdollisimman korkealle ja vahvuus myös. Lisäksi tämä on niitä pomovihollisia joka tuppaa huitomaan aivan mielettömästi. Ulkoisesti tämä ei ole juuri minkään näköinen, mutta koska kyseessä on DLC:n viimeinen haaste, niin kyllä tämän vihollisen statsin on suhteutettu siihen. Tosin, tämän voi horjuttaa jos on hyvä parryamaan.


15. Phantom - Devil May Cry

Ensimmäinen pomotaistelu ja samalla yksi niitä ylivoimaisesti vaikeimpia. Ero pariin muuhun ei ole kovin iso, mutta ensimmäisenä vihollisena Phantom on se kohta, jossa peli oikeasti alkaa ja jossa huomaa, miten paljon vahinkoa Dante voikaan ottaa. Phantom on kuitenkin vaikea juurikin oikeilla tavoilla, sillä se pakottaa ottamaan kaiken irti pelattavuudesta ilman että tyytyy halpamaisiin kikkoihin. Vahinkoa tämä hämähäkki kyllä tekee mutta elinvoimaa sillä ei ole mitenkään ylimitoitetusti.


14. Dragonslayer Ornstein & Executioner Smough - Dark Souls

Yksi pelin vaikeimpia taisteluita, monella tavalla osin vääristä syistä. Ylivoimaisesti suurin syy miksi tämä taistelu on niin vaikea on siinä, että vastustajia on kaksi. Toinen syy on siinä, että toisen kuollessa, toinen buffaa itsensä ja aloittaa taas maksimi elinvoimalla. Koska O ja S tasapainoittavat toisiaan, on erittäin haastavaa keskittyä toiseen, koska toinen on oitis käyttämässä tilaisuutta hyväkseen. Se mikä kuitenkin tasoittaa tilannetta on kentän koko ja mahdollisuus kutsua Solaire tasapainottamaan tilannetta.


13. Grim - Hollow Knight: Grim Troupe DLC

Oman DLC:nsä haastavimpia tapauksia ja jos haluaa vielä lisää haastetta, niin tästä on olemassa universiokin, jota tosin en ole itse kokeillut. Grim on kuitenkin erittäin haastava vastus, pääasiassa siksi että niitä erilaisia hyökkäyksiä tällä sirkustirehtöörillä on hyvin paljon.


12. Taron Malicos - Star Wars: Jedi - Fallen Order

Lasermiekkataisteluista ehkä se vaikein, mutta oikealla tavalla. Tässä taistelussa on juurikin sitä oikeaa fiilistä, koska Malicos hyökkää lasermiekalla ja erilaisilla voimatempuilla. Ensimmäinen vaihe taistelusta on hyvin helppo yhteenotto jossa torjuminen ja hyökkääminen eivät vaadi mitään ihmeellisempää. Se on se toinen vaihe, jossa pitää sitten jo oikeasti olla yhtä aikaa todella aggressiivinen että todella tarkka puolustuksen kanssa ja ilman Yösisarta, tämä olisi merkittävästi vaikeampi, koska hyökkäysten torjuminen on ehdottoman tärkeää.


11. Jack Norman - Resident Evil: Revelations

Supermutaatio jonka ehkä kaikista rasittavin puoli on se valtava elinvoimapooli. Siis tätä vihollista joutuu ampumaan kyllästymiseen asti, että tuntuu etteivät ammukset yksinkertaisesti meinaa riittää. Erityisen haastavaksi tämän tekee se, että tämä on sitä teleporttavaa sorttia jonka perässä saa juosta ja yrittää sitten aina ampua siihen yhteen herkkään paikkaan. Tilannetta ei myöskään erityisemmin auta se, että tämä voi myös kutsua kloonin apuun. Mutta kyllä se elinvoiman määrä on se kaikista turhauttavin seikka.


10. Xigbar - Kingdom Hearts III: Remind

Se ammusten määrä mitä pitää väistää ja torjua rajoitetussa tilassa. Tämä versio Xigbarista on yksi niitä jonka kanssa kyse on pitkälti siitä, että pysyykö perässä ja ehtiikö jossakin välissä oikeasti lyömäänkin. Xigbar ei tunnu erityisen kestävältä, mutta tässä taistelussa suuren haasteen tuokin se, miten paljon tavaraa ruudussa voi kerrallaan olla ja yksi osuma voi johtaa siihen, että niitä osumia tulee nopeasti lisää. Erittäin hyvin tehty haastava versio tavallisesti, tuttu KH2:sta.


9. Desann - Star Wars: Jedi Knight II - Jedi Outcast

Viimeinen yhteenotto tässä pelissä ja selvästi se vaikein kaikista. Tämän pelin kanssa pomotaistelut ovat muutenkin jo aika haastavia, mutta Desann on aivan omalla tasollaan. Tässä taistelussa pelaaja voi ottaa niin nopeasti niin paljon vahinkoa että se tuntuu lähemmäs epäreilulta, vaikka oikealla taktiikalla, Desann voi myös ottaa aika rutosti vahinkoa. Tämä on kuitenkin juurikin niitä tapauksia jossa pelattavuus ei suoranaisesti tue pomotaisteluja, mutta ei myöskään kampita niitä.


8. Red - Spyro: Hero's Tail

Loppuviimeksi tämän pelin pomotaistelut eivät ole kovin pahoja ja Red onkin se hyvin selvä poikkeus. Ensimmäisessa yhteenotossa tätä punaista lohikäärmettä vastaan todellakin huomaa, että tämä ei ole helppo taisto. Erittäin haastavan tästä tekee se varsin rajattu tila jossa liikkua, sekä Redin käyttämä elementti. Jää. Jää tuo taisteluun merkittävän haasteen juurikin sen liukkauden takia. Tämä taistelu ei ole epäreilu ja Red noudattaa varsin selkeää kaavaa, mutta siitäkin huolimatta, tämä on helposti koko pelin vaikein pomotaistelu ja yksi Spyro pelien vaikeimpia.


7. Darkness Manifested - Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin

Selvästi vaikeimman tästä taistelusta tekee se, että tässä ollaan yksin. Monissa taisteluissa voi luottaa partnereihin, mutta tässä mitään apuja ei ole. Tämä on juurikin sellainen yhteenotto jossa pitää ottaa kaikki irti pelimekaniikoista. Torjuminen on tärkeää, väistäminen on tärkeää ja avainasemassa on myös pitkälle kehitetty aselaji jota osaa myös oikeasti käyttää, sillä tämä vihollinen vaatii taitoa. Hyvin tärkeää on myös oikeantasoinen varustevalikoima, jotta Pimeyden ruumiillistuman iskuja kestää ja että vahinkoa pystyy oikeasti tekemään, koska parannusmahdollisuudet ovat aika rajalliset.


6. Gorefist - Remnant: From the Ashes

Suuri haaste, koska saattaa tulla vastaan niin aikaisin pelissä että aseistus ja varustus ovat aivan liian heikkoja vastaamaan tähän haasteeseen. Gorefist voi nimittäin olla pelin ensimmäinen pomovihollinen ja omalla kohdalla se olikin. Gorefist itse ei ole taistelun vaikein osa, sillä sitä on suhteellisen helppo jallittaa, mutta ne myrkkysienet joita tässä taistelussa tulee laumoittain, tekevät tästä hyvin vaikea, sillä rootrot on tässä yhteenotossa nopeasti kuolemaksi. Erityisesti laumamentaliteetti ärsyttää tässä, koska niitä sieniä on niin tuhoton määrä.


5. Fenrir - Assassin's Creed: Valhalla

Ehkä eniten loppupelin vihollinen kuin yksikään toinen ja sen kyllä huomaa. Muuttuu huomattavasti helpommaksi erittäin loppuun asti viedyn varustuksen myötä, mikä vain korostaa sitä, miten vaikea tämä on heikolla aseistuksella. Fenrir kestää paljon vahinkoa ja tekee vielä enemmän vahinkoa. Tämä susi on todella nopea ja ylivoimaisesti koko pelin vaikein vihollinen. Matalalla aseistuksella tätä ei on turha edes yrittää ja suositeltavaa onkin viedä tarina ensin loppuu ja kerätä ainakin yksi legendaarinen ase tähän taisteluun, kuten Excalibur, jotta pystyy tekemään oikeasti vahinkoa. Lisäksi loppuunasti paranneltu asustus on myös erittäin tärkeää, ettei jokainen osuma pudota kriittiselle tasolle.


4. Demon of Hatred - Sekiro: Shadows Die Twice

Vaikeiden pomovihollisten joukossa, tämä on helposti se kaikista vaikein koko pelissä ja siksi on hyvä, että yhteenotto on vapaaehtoinen. Vihan demoni on todella kookas, mikä tässä tapauksessa ei ole hyvä asia, koska se osuu pelaajaan todella helposti, tekee massiivista vahinkoa ja sen nopeus on paljon suurempi kuin voisi ajatella. Lisäksi tällä on kolme elinvoimapalkkia, mikä on melkoinen maraton tässä pelissä.


3. Juzo Mido - Code Vein

Pitkät kombot ja suuri määrä veritaikoja roippeita tekee tästä yhteenotosta tuskallisen haastavan. Monet Midon hyökkäykset ovat sellaisia että niiden väistäminen on yllättävän vaikeaa, koska niiden kantama on todella suuri, nopeus on suuri ja se vahingon määrä mitä osuma tarkoittaa, on myös suuri. Midon tapauksessa jopa keskisuuri areena tuntuu pieneltä, koska väistäminen ei tässä pelissä ole sieltä parhaasta päästä ja tässä tapauksessa se ajoitus pitää olla todellakin pilkulleen. 


2. Maliketh the Black Blade - Elden Ring

Helposti yksi vaikeimpia pomovihollisia pelissä jossa ei ole pulaa vaikeista pomovihollisista. Nostan tämän niukasti yhden toisen yli, koska tämä on pakollinen yhteenotto. Ensimmäinen vaihe ei ole mitenkään mahdoton, hyvällä ajoituksella ja pelisilmällä, mutta se on se toinen vaihe jolloin se oikea taistelu alkaa. Tässä vaiheessa yksi osuma tekee valtavasti vahinkoa ja vihollisen nopeus on aivan mieletön. Se mikä kuitenkin tekee tästä todella reilun, on siinä, että tällä on vain yksi elinvoimapalkki. Toinen vaihe taistelusta on kuitenkin juurikin sitä sorttia jossa yksi virhe on nopeasti se viimeinen. Siitäkin huolimatta, tämä ei millään tavalla epäreilu taistelu, mikä on melkoinen saavutus.


1. Shinryu - Dissidia: Final Fantasy NT

Merkittävä tekijä tämän pomotaistelun vaikeudessa tulee suoraan siitä, että pelaajan on merkittävästi tekoälyn armoilla, sillä se miten hyvin tekoäly taistelee, määrittää sen, miten hyvin taistelu etenee. Paljon enemmän, kuin missään muussa taistelussa koko pelissä. Pelin mekaniikat eivät ole muuttuneet mihinkään, mutta pelaajan pitää olla oikeasti hyvä väistämisessä, hyökkäämisessä ja taistelun seuraamisessa. Shinryu lyö todella kovaa ja tekee paljon hyökkäyksiä jotka iskevät laajalle alueelle ja yksi osuma, voi olla liikaa. Ensimmäinen vaihe on todella murhaava kun taas toinen vaihe on enemmänkin kärsivällisyyshaaste. Valtavasti vaikeuteen vaikuttaa myös se, että millaisella hahmolla pelaa, koska lähietäisyydellä, taistelu on oitis merkittävästi vaikeampi.