Joitakin asioita ei aina kunnolla edes miellä kliseiksi, ennenkuin alkaa enemmän miettiä ja huomaa että kyllähän samaa asiaa on tehty pelissä jos toisessakin, ehkä vain vähän eri muodossa.

 

 

 

Jokaisessa kohdassa on yksi esimerkki peli, mutta nyt kun on kyseessä klisee, niin kyllä se löytyy aika monesta muustakin pelistä.

Siinä se.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Piilotetut lataustauot - Star Wars Jedi: Fallen Order

- Etenen hitaasti hetken, peittäen kentän latautumisen.

 

Pistesysteemi - Devil May Cry V

- Tästäkin on useita variaatioita mutta se useimmiten kaikki kannustavat pelaajaa parempaan toimintaan.

 

Tutoriaalit - Crash Team Racing Nitro Fueled

- Joissakin peleissä on ihan hyvä tietää että mitä mikäkin nappi tekee tai miten tietyt jutu toimivat.

 




24. Automaattitallennus - Darksiders Genesis

Lähes kaikki pelit tuntuvat ottaneen tämän taktiikan käyttöön. Tietysti peleissä on myös mahdollisuus manuaaliseen tallentamiseen, mutta on silti kiva tietää, että peli myös tallentaa pelaajan puolesta vähän väliä eikä sitä tarvitse itse miettiä tai muistaa.


23. Havainnointitila - Batman: Arkham Asylum

Kutsui tätä millä nimellä tahansa niin pakko se on myöntää että tämä monesti helpottaa monia asioita todella paljon. Tärkeät esineet korostuvat, viholliset korostuvat jne.


22. Kartta - Darksiders Genesis

Kyllähän se on kiva tietää missä on ja mitä ympärillä on, ettei tarvitse arvailla. Tällöin hahmottaa ympäristöä paremmin ja tämä avaa myös paljon mahdollisuuksia hyödyntää karttaa.


21. Merkinnät kartassa - Assassin's Creed: Syndicate

Tämä on hyvä asia kun on paljon tehtävää eikä ole aina täysin varma että missä mitäkin oli tai miten sinne pääsee. Vähentää sekavaa ravaamista ja asioiden etsimistä. Lisäksi on ihan kiva jos kartasta löytyvät myös aarteiden ynnä muiden sijainnit.


20. Määränpäämerkkien laittaminen - Red Dead Redemption 2

Tämä helpottaa suunnistamista, vähentää harhailua ja auttaa myös muistamaan mihin on menossa. Monesti kun karttaan saa laittaa oman merkin, niin voi vaikuttaa siihen, miten haluaa maailmassa edetä ja minne haluaa löytää, tai missä pitää muistaa käydä.


19. Tarkastuspisteet - Crash Bandicoot

Vaikka kuolisit, et joudu aloittamaan alusta asti, vaan vähän taempaa. Tämä säästää aikaa ja hermoja kun tietyissä vaiheissa peliä tulee jatkopaikka, johon peli palautuu, jos tulee turpaan tai ottaa harha-askeleen tms.


18. Pomomusiikki - Final Fantasy VII

Kyllähän se on oikeasti hyvä että pomotaisteluissa on erilainen musiikki kuin normaaleissa taisteluissa. Silloin kokonaisuuteen tulee huomattavasti enemmän omanlaistaan tyyliä, mikä lisää samalla sitä painoarvoa, etenkin jos musiikki on erityisen hyvin tehty.


17. Point of no return - Final Fantasy XV

Hyvä tapa kertoa pelaajalle että jos tämä haluaa tehdä oheistehtävät, niin nyt on se viimeinen hetki, sillä kun ottaa seuraavan askeleen, ei voi enää palata taaksepäin.


16. Oheistehtävät - Witcher 3: Wild Hunt

Vaikka pelissä olisi kuinka hyvä pääjuoni, niin vaihtelevat oheistehtävät, jotka ovat monesti sivutehtävien nimellä, tuovat peliin vaihtelua ja pitävät mielen virkeänä, varsinkin jos niihin on viitsitty nähdä vaivaa ja luoda oikeasti erilaisia oheistehtäviä jotka eivät oitis toista itseään.


15. Useampi lopetus - Heavy Rain

Etenkin silloin kun pelaaja tekee valintoja tarinan aikana, niin useampi lopputulos tarinassa on todella toivottua. Se että lopussa tehdään yksi valinta jolla käytännössä valitaan lopetus, ei ole niin hyvä. Se että tarina voi päättyä useammalla tavalla lisää parhaassa tapauksessa uudelleenpeluuarvoa ja hyvin tehtynä kokonaisuus voi pysyä pitkään varsin houkuttelevana.


14. Dialogin ohittaminen - Mass Effect 2

Kun pelaa samaa peliä useamman kerran, niin kyllähän sitä toivoo että voisi ohittaa dialogia jonka on kuullut mahdollisesti useamman kerran. Entistä enemmän tätä arvostaa silloin kun vastaan tulee peli jossa tätä toimintoa ei ole. Monissa peleissä tämä on osittain mukana, kaipa sekin on parempi kuin ei mitään.


13. Split screen couch co-op - Resident Evil: Revelations 2

Tuntuu että tämä hetkellisesti kuolemassa ollut klisee on pikku hiljaa elpymässä, mikä ei ole mitään muuta kuin hyvä asia. Itse en siis sano että verkkopelaaminen olisi huono asia, mutta on kiva että aina välillä vastaan tulee myös pelejä joissa jaetulla ruudulla, samalta sohvalta voi pelata peliä.


12. Selvät suuntimet - Resident Evil 6

Tämä on niitä tilanteita kun avitetaan ettei pelaaja eksy. Tästä on siis paljon vaihtoehtoja, joskus kyseessä on merkki kartassa, mutta pääasia on se, että pelaajalla on aina selvää että mikä on eteenpäin, jotta voi tutkia paikat huolella läpi, ilman että täytyy miettiä että eteneekö tarina tms ja kaikki tutkimaton jää tutkimattomaksi.


11. Fast Travel - Control

Tästä on monissa peleissä yritetty tehdä vaihtelevan tyylistä, mutta pääasia on se, että kun kyseessä on valtava peli, niin on vain suotavataa että paikasta toiseen matkustamisessa on olemassa myös nopeampi versio jossa ei tarvitse kulkea koko matkaa hitaasti jalan. Voi olla silloin pitää katsoa latausruutua, mutta aika ei kulu matkustamiseen.


10. Repliikkivalinta - Final Fantasy VII Remake

Vaikka tarina etenisikin aina samaa rataa eikä pelaaja voi valinnoillaan juonen kulkua muuttaakaan, niin on silti aina miellyttävää että pelaaja voi hieman päättää mitä missäkin tilanteessa sanoo tai tekee, vaikka lopputulos olisikin vain lievästi erilainen. Silti se tuo mukanaan aina hieman vaihtelua.


9. Bonuskenttä - Spyro: Year of the Dragon

Koska joskus on kiva laittaa kunnolla ranttaliksi ja saada siitä yliampuvat palkinnot. Parhaita bonuskenttiä ovatkin ne joissa pelaaja tuntee olevansa täysin ylivoimainen ja pääpaino on siinä, että saa vain pitää hauskaa ilman mitään sen ihmeellisempää, mahdollisesti kerätä kunnolla resursseja tai muita palkintoja. Miniversio tästä olisi aarrehuoneet.


8. Elinvoimamittari - Star Wars Jedi: Fallen Order

Joissakin peleissä tuntuu että esimerkiksi pomovihollisilla ei ole näkyvää elinvoimapalkkia, mutta itse pidän tästä kliseestä, jossa pelaajalla on tietoa siitä kuinka paljon vahinkoa vihollinen vielä kestää ja kuinka paljon itse kestää. Se vain tekee kaikista niin paljon mielekkäämpää, kun ei tarvitse arvailla.


7. Mukana kannettavat parannustarvikkeet - Bloodborne

Oli sitten kyse ruuasta, parannusjuomista, EA-laukuista ja mistä hyvänsä, se että pelihahmo pystyy parantamaan itseään milloin pelaaja niin valitsee, on monesti luojan lykky. Sen sijaan että on täysin sen armoilla mitä kentistä löytyy tai vihollisilta putoaa, voi tarvikkeiden säästämisellä tiukassa paikassa pelastaa aivan kaiken.


6. Hahmojen ynnä muiden nimeäminen - XCOM 2

Kuoleva klisee, pakko todeta ja osittain ääninäyttelyn myötä, mutta mieluummin luovun sitten tästä. Siinä on kuitenkin jotakin todella hauskaa, kun voi nimetä pelihahmot tuttavien nimillä tai muuta vastaavaa. Tietysti voi myös vetää ihan vitsiksikin jos niin haluaa, mutta se että tälläinen vaihtoehto on olemassa, on omasta mielestäni erinomainen lisä moniin peleihin.


5. Susi - Joe Dever's Lone Wolf

Kaikista mahdollisista eläimistä susi tai mahdollisesti koira, on juuri oikea tapa tuoda vaihtelua ja tyyliä mukaan kokonaisuuteen, varsinkin oikein käytettynä. Tässä eläimessä vain on juurikin sellaista oikeanlaista mahtavuutta joka oikein käytettynä parantaa mitä tahansa.


4. Nolan North - Saint's Row IV

Tämä peli jopa noteeraa sen että Nolan North sopii joka peliin. Jopa itse itsenään.


3. Valtava varuste määrä - Last of Us

Kuoleva klisee, mutta kyllä se on aika hienoa kun voi kantaa kymmentä eri asetta mukanaan + panokset. Joskus on olemassa kantoraja tms. Mutta kyllä sinne reppuun mantuu aika paljon. Tämä on kuitenkin sellainen juttu joka vain toimii, juurikin siksi että siinä ei anneta realistisuuden painaa. Aseita on todella paljon ja erilaisia ja niitä vaihtelemalla myös peli kehittyy ja pysyy mielekkäänä kokonaisuutena.


2. Valokuvatila - Uncharted 4: Thief's End

Melkeinpä voisi sanoa että tämä ei ole vielä tarpeeksi klisee. Kyllähän PS4:n share nappulalla saa otettua kuvankaappauksia lähes mistä hyvänsä, mutta jotkut pelit eivät sitä vieläkään täysin salli. Photo mode on pelin oma tapa kertoa että pelaaja saa vapaasti nauttia maisemista ja kuvata niitä sydämensä kyllyydestä.


1. Päähenkilön ääninäyttely - Dragon Age II

Tämä on yksi parhaita kliseitä mitä voi olla ja kyse on enemmänkin vakiosta. Siitä lähtien kun ääninäyttely on yleistynyt, niin pelien tarinallisessa painossa on myös menty parempaan suuntaan. Itse mieluummin kuuntelen puhetta kuin luen tekstiä, joten ei tätä voi tarpeeksi korostaa. Ja erityinen huomio siihen, että tämä ei todellakaan voi olla tarpeeksi korostettu, jos myös pelihahmolla on ääni dialogissa, sillä sen Dragon Age II teki paremmin kuin Origins.