Jack%20the%20Ripper.jpg?1635156933

Yksi historian suurimpia mysteereitä ja pahamaineisimpia hahmoja samassa paketissa

 

 

Assassin's Creed sarjassa en ole itse erityisen paljoa lisäsisältöihin koskenut, mutta Viiltäjä Jack on niin kiinnostava hahmo, että siihen on aina mielekästä uppoutua, juurikin sen mysteerin vuoksi.

 

 

 

Salamurhaajan Usko: Syndikaatti - Viiltäjä Jack

Assassin's Creed sarjassa on ollut paljon vaihtelua siinä, miten hyvin historiallisia henkilöitä on sarjassa käytetty. Leonardo Da Vinci oli todella onnistunut kun taas Julius Caesar jätti paljon toivomisenvaraa. Sama pätee tapahtumiin, kuten Caesarin murhaan, johon on pitänyt heittää omaa pelleilyä. Viiltäjä Jack on poikkeuksellinen tapaus koska hahmo on edelleen mysteeri. AC sarjassa uppoudutaankin nyt tähän yhteen historian suurimpaan mysteeriin ja siitä tarjotaan jälleen yksi teoreettinen versio.

 

Historian pahamaineisin sarjamurhaaja

Viiltäjä Jack on erittäin kiinnostava hahmo, juurikin siitä syystä että hänen todellinen henkilöllisyytensä ei tule koskaan selviämään, todennäköisesti. Assassin's Creed ottaa tästä asetelmasta varsin oikeanlaisen suunnan, mutta ei kykene viemään sitä loppuun asti. Iso syy siihen miksi tämä kaikki lopulta ei kestä loppuun asti, on juurikin siinä lopetuksessa, joka jättää kylmäksi. Tälläisiä tapauksia on tässä sarjassa paljon, kun historia ei käänne pelimuotoon ilman ongelmia. Lopetus ei tosin ole se ainoa ongelma, sillä myös se, että pelaaja ei saa päättää kummalla sisaruksista pelaa ja käy taistoon Viiltäjää vastaan, ei toimi. Iso syy miksi näin on, johtuu siitä että Evie, jolla tarina käydään läpi, ei ole samalla tavalla Viktoriaanisella tyylillä toimiva hahmo, kuin Jacob olisi ollut. Tätä ongelmaa korostaa erityisesti se, että Evie on nyt niin vahvasti intialaistyylinen, että se pistää silmään aivan liikaa. Pääpelissä hänessä oli sellaista tiettyä steampunk vivahteista tyyliä, mutta nyt se on kaikki poissa. Evie ei hahmona vain toimi enää, koska luonne ei riitä kantamaan, kun tyylikkyys on pudonnut jo niin lähelle nollaa.

Pelin todellinen tähti on ehdottomasti Jack. Viiltäjän todellinen henkilöllisyys ei tässäkään kokonaisuudessa selviä, mikä on ihan hyvä asia, eikä hänen kasvojaankaan missään vaiheessa näy. Tietyllä tavalla muutamat vihjaukset eivät ole erityisen hyviä hahmoa ajatellen, mutta se miten tätä mysteerihahmoa historiasta on kokonaisuutena käytetty, tämän pelin mytologiassa ja maailmassa, toimii erittäin hyvin. Viiltäjästä on saatu erittäin hienon näköinen, mikä suorastaan korostaa sitä, että joskus tämä sarja oikeasti onnistuu tekemään historiallisille hahmoille kunniaa, joskin monesti siellä on aina se yksi valtava heikkous, joka tässä tapauksessa on se, miten hahmoa aivan lopuksi käytetään. Spoilaamatta kaikkea, tuntuu että jossakin kohtaa hahmosta on tehty joko liian ylivoimainen tai sitten toisessa kohtaa merkittävästi heikompi kuin aiemmin.

Tarina toimii joka tapauksessa erinomaisesti, kun Viiltäjä Jackin mysteeriä aletaan tutkia ja käydä läpi, sekä lopulta aletaan jahtaamaan miestä itseään. Sanottakoon kuitenkin, että pelin aloitus on voimakkain sitten Star Wars: Force Unleashed pelin aloituksen, jossa ohjattiin itseään Darth Vaderia. Tämän pelin aloituksessa nimittäin ohjataan miestä itseään, Jack the Ripperiä ja vaikka se lyhyt prologi onkin, niin se on tehty uskomattoman hyvin. Tosin sen jälkeen kaikki onkin sitten alamäkeä.

 

Mysteeri joka ei koskaan selviä

Jack the Ripper DLC on ihan hyvä pelillinen lisä Syndicateen. Se antaa pelaajalle pari uutta lelua ja tuo sitä kautta uuden mekaniikan mukanaan. Ohjeistekemistä on varsin mukavasti suhteellisen nopeasti käytävän pääjuonen kylkeen. Lisää vihollisia voitettavaksi ja sivuaktiviteettejä suoritettavaksi. Whitechappelin kaupunginosa on näyttämönä joten paketti on aika paljon supistetumpi mitä pääpeli, jossa koko Lontoo oli näyttämönä. Pelillisesti kaikki on pitkälti sitä samaa laatua mitä aiemminkin ja itse todellakin pidän tästä aikakaudesta sen verran paljon, että kyllä tästä saa aika paljon irti. Toiminta on myös hauskaa joten ei tätä voi ihan täydeksi epäonnistumiseksi kutsua.

Ne suurimmat heikkoudet ovat lähinnä siinä miten paljon tässä rajoitetaan sitä valinnan vapautta mitä pääpelissä oli. Jacob Frye oli tyylillisesti juuri sitä, mitä itse tältä aikakaudelta haluan. Tyylikkäässä pitkässä takissa ja silinterihatussa hän oli oikeasti juurikin sen tyylinen hahmo, joka parhaiten toi tämän aikakauden esiin, tietyllä steampunk vivahteisuudella. Eviellä ei ollut pääpelissä ihan samaa vaikutusta ja tässä lisärissä sitä on vielä vähemmän, mikä on ehdottomasti se heikoin osa peliä. Sääli onkin että Evie on ainoa hahmo, jolla ihan oikeasti pääsee käymään läpi tämän hyvin kiinnostavan tarinakokonaisuuden. Isot pisteet tietenkin siitä että pelissä on päästy kiinni taas yhteen versioon siitä, mikä Viiltäjä Jack, todella olisi voinut olla.


Yhteenveto

Viiltäjä Jack on tehty erityisen hyvin, se on selvää ja kaiken kaikkiaan hahmoa on käytetty todella hyvin, minkä takia se mikä harmittaa, on se loppuhuipennus joka jättää niin paljon toivomisenvaraa ja samoin se, että pelaaja ei voi pääpelin tavoin selvästi valita omaa suosikkiaan ottamaan yhteen Jackin kanssa. Pelattavuudessa kaikki on kuitenkin samalla tasolla kuin ennenkin ja etsivätyö on tehty todella hienosti. Evien tapauksessa se Viktoriaaninen tyyli on merkittävästi mennyt alaspäin, mikä on valtava miinus.

 

+ Viiltäjä Jack

+ Mysteerin selvitystyö

+ Viktoriaaninen tyyli

 

- Pelaaja ei saa päättää kummalla sisaruksella haluaa pelata

- Lopetus

 

Arvosana: 7,0

 

Loistava