Final Fantasy pelisarja on nähnyt todella paljon erilaisia mekaniikkoja ja ideoita mitä pelattavuuteen tulee. Tyyli on monesti pysynyt todella samanlaisena, mutta siinäkin skaala on melko suuri. Lopulta kyse on siitä mistä pitää eniten ja millaiset asiat todella painavat omassa vaakakupissa eniten sillä kaikissa peleissä on vahvuutensa ja heikkoutensa.

 

 

 

Kaikki Final Fantasy sarjan pelit ovat kelvollisia olemaan osa listausta, riippumatta siitä että millä tavalla ne rakennettu tai millaisia sivu- tai jatko-osia ne ovatkaan. Tietysti tätä kautta totaalinen listaaminen on haastavaa koska monet pelit ovat nopeasti todella lähellä toisiaan laadullisessa mielessä ja lopulta on kyse melko pienistä eroista.

Tällä hetkellä XVI on uusin ja juuri pelattu, mutta Final Fantasy VII: Rebirth ilmestyy ensi vuonna ja saattaa hyvinkin mennä listan kärkipäähän.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Final Fantasy II

Muutamilla tavoilla parannellumpi kuin ykkönen, mutta ei jättänyt yhtä vahvaa vaikutelmaa oikeastaan millään tavalla. Siitäkin huolimatta hyvä osa sarjaa.

 

Final Fantasy V

Ehkä pelisarjaa eniten aikoinaan kehittänyt peli jossa paljon uusia ideoita ja hyvin tehtyjä muuttujia. Tarina on melko hyvä myös, mutta hahmot jättävät toivomisenvaraa.

 

Final Fantasy VI

Yksi pelisarjan pidetyimmistä osista. Sanoisin että hyvä peli, mutta en vain näe että miksi tätä on niin arvostettu. Pelattavuus on hyvää kuten aiemminkin ja tarina on ihan ok.

 

Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin

Merkittävästi erilaisempi kuin monet muut osat sarjassa ja merkittävästi enemmän soulslikemainen, toiminnallisessa mielessä, mutta myös varsin koukuttava toiminnassaan.

 




12. Final Fantasy

Ensimmäinen peli sarjassa, joka todella keksi monet sarjan parhaat ideat ja teki taistelusysteemistä sen, mitä se sarjan kulta-aikana oli, ja mitä se nykyään yrittää hieman tuoda takaisin, paikoitellen. Fantasitarina on erittäin hyvä, pääroisto on hyvä, asetelma on toimiva ja loppuhuipennus fantastinen. Kokonaisuudessa todellakin on puolensa, vaikkakin samalla aikaa pelissä on valtavasti sellaisia asioita jotka useiden jatko-osien jälkeen ovat aika turhauttavia. Mutta oman aikakautensa pelien rinnalla, tämä on merkittävästi joukosta erottuva kokonaisuus.


11. Final Fantasy XV

Pelin ehdottomasti suurin ongelma on siinä, että se yrittää hajottaa itseään aivan liikaa ja aivan liian moneen suuntaan, minkä vuoksi kokonaisuus tuntuu aika rikkinäiseltä ja monet hahmot eivät saa tarpeeksi aikaa ollakseen merkityksellisiä. Pomotaisteluja saisi olla enemmän ja muutenkin peli tuntuu pelattavuudessa aika vähän FFmaiselta, joskin elokuvallinen tyyli on hienoa ja toimivaa. Tämä on kuitenkin niitä kokonaisuuksia jossa kaikkien hyvien puolien rinnalla on oitis varjoja heikentämässä kokonaisuutta merkittävästi.


10. Dissidia: Final Fantasy 02

Aikalailla tasoissa ensimmäisen Dissidian kanssa, joten kumpi peli hyvänsä voisi olla tällä paikalla. Tappelu on kivaa, pelin tyyli on erittäin hyvällä tasolla ja tarina on laadukkaasti toteutettua. Pelattavuus saisi olla paremmalla tasolla jotta peli olisi oikeasti parempi, sillä tappelupeli tässä maailmassa olisi toiminut merkittävästi paremmin. Mutta muuttujia kokonaisuudessa on valtavasti ja tapaa jolla tarinaa kerrotaan ei vain voi olla kehumatta tarpeeksi.


9. Final Fantasy IX

Mentäessä klassisen pelattavuuden FF peleihin, monet pelit sarjassa erottuvat jollakin tavalla edukseen. Tämä peli erottuu maailmassaan ja erilaisissa hahmoissaan, joita on useammasta eri lajista ja tyylistä. Ysi on sarjassa taistelumekaniikoiltaan todella kyseenalainen, kuten myös hahmonkehitykseltään, mutta tarinankerronnassa se toimii hyvin ja on rakentunut hienosti farssimuotoon. Hahmoissa on muutama todella hyvä ja erilaiset tyyliseikat todella tuovat mieleen useamman pelin sarjasta.


8. Final Fantasy X

Viimeinen "todellinen" FF peli toiminnaltaan, sillä tämä jälkeen alettiin mennä alamäkeen. Kymppi on taistelusysteemiltään taktisempi kuin aiemmin, ottaa kaikki ryhmäläiset erinomaisesti huomioon kokoajan ja tarjoaa paljon erinomaisia muuttujia. Tarinallisesti se toimii myös esimerkillisesti ja onnistuu luomaan omanlaisensa kokonaisuuden hyvillä hahmoilla ja klassisilla FF hirviöillä. Haasteiden suhteen tämä on vedetty täysin yli ja pelattavuuden kankeus tuntuu minipeleissä liikaakin, mutta kokonaisuutena hyvä peli.


7. Final Fantasy VII Remake

Sanotaan heti että tämä on kuin uusi kultastandardi mitä tulee toimintaan, sillä tämä peli onnistuu yhdistämään sekä modernin että klassisen tyylin erinomaisesti yhteen. Tarinallisesti peli kertoo uudelleen tuttu juttua, joskin täysin uudella tavalla ja suurella määrällä lisäyksiä ja muokkauksia. Kaikki muutokset eivät kuitenkaan ole hyvästä ja osa suorastaan ärsyttää. Mutta laadukas kokonaisuus peli kuitenkin on, joskin se tarinallisesti jää melko suppeaksi, eikä tarjoa erityisen hyvää lopetusta. Mutta tuleva FFVII: Rebirth tulee potentiaalisesti nousemaan korkealle tällä listalla, jos parantelee kokonaisuutta tavalla, kuten monet viimeaikaiset jatko-osat.


6. Final Fantasy XVI

Tällä hetkellä viimeisin peli sarjassa ja aika kaukana FF tyylistä, mitä tulee taisteluun, koska nyt ollaan aika lähellä Devil May Cry sarjaa. Tämä ei suoraan huono asia, sillä toiminnallisesti peli on erittäin mielekästä pelattavaa, joskaan ei erityisen FF henkistä. Tarinassa onkin sitten aivan eri tilanne sillä tämä on todellinen FF peli tunnelmassa, tarinassa ja tyylissä. Tuttuja olentoja riittää, tietyt ideat ovat vahvasti läsnä ja varsinkin eeppisyydessä tämä peli on todella onnistunut. Päähahmo on yksi parhaita pitkään aikaan ja muutenkin kokonaisuus on tarinallisesti hyvin selvää FFää monitulkinnallisuudessaan.


5. Final Fantasy IV: After Years

Yksi parhaita jatko-osia mitä pelisarjassa on koskaan nähty. Kaikkien hahmojen tarinat jatkuvat omilla teillään, kunnes yhdistyvät. Pelattavaa on siis todella paljon ja vaikka se onkin melko vaihtelevaa, niin se on sitä klassista FF tyyliä. Hahmot ovat tehty todella hyvin, toiminta on mielekästä ja tarina on suoraan fantastinen, vaikka edelleen tuntuu että tiettyjen tarinakuvioiden kanssa ei menty tarpeeksi pitkälle, koska useat pätkät jäivät hieman keskeneräisiltä vaikuttavaksi. Hyvä jatko-osa joka tapauksessa.


4. Final Fantasy IV (Remake)

3D remake ei mennyt monissa asioissa tarpeeksi pitkälle, kuten ääninäytellyissä pätkissä, mutta toiminnallisesti sekä tarinallisesti kyseessä on täysosuma FF hengessä. Pääroisto olisi voitu miettiä uudestaan ja muutenkin loppuhuipennus ontuu, mutta isona kokonaisuutena tämä on erinomainen peli jossa on mukavasti sisältöä, todella hyviä pelattavia hahmoja ja erinomainen rytmitys ja roistohahmo joiden ansiosta tämä on edelleen tarinallisesti yksi parhaita pelejä koko sarjassa.


3. Final Fantasy VII Rebirth

Toinen osa FF7 remake trilogiaa ja jokaisella tavalla parempi peli kuin edeltäjänsä. Enemmän pelattavia hahmoja joista jokainen tuntuu omanlaiseltaan. Valtava määrä minipelejä ja ohjeistekemistä. Erittäin hyvin kerrottu tarina, erittäin hyvin tehdyillä hahmoilla ja tutuilla kohtauksilla, joskin uudella tavalla. Rebirth ei ole vain erinomainen peli, vaan ehdottomasti sellainen tapaus jonka jälkeen todella alkaa miettiä että haastaisiko se lopulta myös alkuperäisen ja jos taso pysyy tälläisenä, on remake osa 3 todennäköisesti vielä tätäkin parempi.


2. Final Fantasy VII

Voisi olla paras peli sarjassa ja joskus tuntuu että onkin. Paras taistelusysteemi koska Materia systeemi toimii niin hyvin. Mahdollisesti paras kokoelma tiimiläisiä koska sekä Red XIII että Vincent Valentine varsinkin ovat sieltä parhaasta päästä koko sarjan mittapuulla ja sitten ovat Tifa ja Aerith jotka jakavat fanikuntaa. Tarinallisesti pelissä on paljon sellaisia asioita jotka eivät vain toimi, mutta isona kokonaisuutena tämä on edelleen esimerkillinen tapaus. Graafisesti peli on sieltä pohjalta, mutta ainakin mukana on koko pelisarjan paras roistohahmo, Sephiroth.


1. Final Fantasy VII

Tämän hetkisellä mielipiteellä paras peli sarjassa, hyvin niukasti, mikä vain kertoo pelisarjan parhaiden pelien tasosta. Junction systeemi on todella hyvä, pääroisto on erinomainen ja Squall Leonhart on sarjan paras päähahmo. Muutenkin tarina on yksi kokonaisimpia sarjassa, sillä se toimii erinomaisesti pitää sisällään runsaasti yllätyksiä ja tarjoaa paljon sivutehtäviä. Paikoin tarinassa on paljon typeriä ratkaisuja, muutamat hahmot eivät vain toimi ja Draw systeemi ottaa päähän. Mutta tyylikkyys on sarjan parhaita, Guardian Forcet ovat todella hyvin tehtyjä ja kaikkine heikkouksineenkin peli on todella mielekästä pelattavaa.