Varmaan jokaisessa pelissä on se yksi vihollistyyppi joka on vaikeampi kuin yksikään toinen. Syitä voi olla monia ja samoin lopputuloksia. Joskus tälläiset viholliset ovat todella ärsyttäviä tapauksia, mutta joskus ne ovat tervetulleita haasteita ja vaikeus kuvastaa todella hyvin vihollista itseään.

 

 

 

Aina vaikeus ei kulje käsi kädessä ärsyttävyyden kanssa. Perusvihollisissa on usein olemassa monia variaatioita ja sitten on erikoisvihollisia joista jotkut on tehty poikkeuksellisen vaikeiksi. Syitä on monia sillä joskus pelkkä alue jossa näitä vihollisia kohtaa tekee taistelusta haastavan, kun taas joskus haaste voi johtua jostakin asiasta mitä kyseinen vihollinen tekee. Sitten on tietysti se juttu että jotkut viholliset ovat pirun kestäviä ja pirun voimakkaita.

Viholliset suhteutetaan myös peliin jossa ne esiintyvät. Monissa peleissä on todella paljon eväitä joilla vihollisia voi kurmoottaa ja vaikeatkin viholliset saattavat kaatua aika helposti, mutta niitä verrataankin pääasiassa pelin muihin vihollisiin.

Ei pomovihollisia tai minipomoja. Riippuu vähän pelistä että miten nämä määritellään mutta ideana on se että pomoviholliset tai selväsi niihin verrattavissa olevat viholliset eivät kelpaa vertailuun. Esim. Last of Usin Bloater on enemmän pomoviholliset (myöhemmin minibossin) oloinen tapaus, ainakin mielestäni.

Ei myöskään samaa vihollisvariaatiota saman pelisarjan eri peleistä. Esimerkiksi Resident Evil sarjassa on monta yhdellä iskulla tappavaa moottorisahahullua, näistä vain se pahin mahtuu mukaan. Samaa pätee kaikkiin muihinkin.

Ja tietenkin; Yksi per peli

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Spectral Sword - Castlevania: Symphony of the Night

- Nämä miekat ovat jotenkin jääneet mieleen yhtenä pelin pahimpana normaalina vihollisena.

 

Dragon Mage - Grand Kingdom

- Kahden hahmon tilan vievät voimanpesät.

 

Big Mutant - Far Cry

- Raketinheitinmutantit. Kestävät lippaallisen konekiväärin ammuksia ja risat. Niin itse käyttävät sinkoa.

 
24. Invisible - Kingdom Hearts

Kingdom Hearts sarjasta ei ihan äkkiä nouse yhtäkään selvästi muita vihollisia vaikeampaa esiin. Kakkosessa lähemmäs kaikki Nobodyt varsinkin ovat todella tasapainoitettuja. Ykkösessä valintani oli pitkälti joko Angel Star, tai sitten tämä. Invisible on kuitenkin juurikin sellainen loppupelin vihollinen. Se kestää rankaisua ja tekee vahinkoa. Hirveän monimutkaisia pelin viholliset eivät ole mutta Näkymätön on juuri oikealla tavalla haastavaksi tehty vihollinen. Niitä vastaan on tavallaan jopa hauskaa taistella.


23. Ethereal - XCOM: Enemy Unknown

Se mikä tekee näistä helposti niin vaikeita ovat ne mielenhallintatemput ja runsaat "taikavoimat". Aivan loppupelin vihollisia että näillä on täysi syykin olla vaikeita. Tuntuu että kaikista pelin haastavista vihollisista tämä on vaikein, juurikin sellaisista todella yksinkertaisista syistä, koska raskas aseistus ja panssarointi ei vain auta näitä vastaan. 


22. Keeper's Hunting Dog - Bloodborne

Bloodborne on täynnä vaikeita vihollisia mutta omaksi valinnakseni nousee tämä demoniversio normaaleista metsästyskoirista. Maljatyrmissä vastaantulevat rakit kulkevat yleensä pareittain ja nämä on juurikin jotain raivotautisia piskejä jotka käyvät hyvin äkkiä päälle ja ovat todella nopeita. Oman pelityylini heikkous tuntuu juurikin olevan tälläiset nopeat koiraviholliset. Osa haastetta on tietenkin se kun niitä on kaksi yhtä aikaa, mutta yksikin koira voi olla hyvin haastava.


21. Black Knight - Dark Souls

Mustat ritarit ovat niitä jotka todella erottuvat joukosta ja tämä on niitä pelisarjoja joissa on paljon vaikeita vihollisia. Nämä ritarit ovat haastavia koska ne tekevät valtavasti vahinkoa ja kestävät paljon rankaisua. Puhumattakaan siitä miten aggressiivisesti ne käyvät päälle jos loukkaat niiden henkilökohtaista tilaa. Näissä yhdistyy todella hyvin juurikin se mikä tekee monista Dark Souls vihollisista niin haastavia.


20. Black Skeleton - Demon's Souls

Ainoa asia mikä tekee näistä mustia ritareita vaikeampia on se nopeus. Nämä mustat luurangot sulkevat välimatkat todella nopeasti ja vaikka ne eivät ole yhtä kestäviä kuin ritarit, niin ne pystyvät tekemään merkittävää vahinkoa erittäin nopeasti. Lisäksi tuntuu että hyvin usein näitä tulee vastaan paikoissa joissa ei ole tilaa tuhlattavaksi asti.


19. Witch - Left 4 Dead 2

Kaikista tämän pelin vihollisista Noita on se pahin. Syynä tähän on se että yksin tämä on hyvin vaikea tappaa. Noita on erittäin nopea, tekee todella paljon vahinkoa ja kestää valtavasti vahinkoa. Tässä pelissä on aika paljon näitä vihollisia jotka otteeseen saatuaan ovat kuolemaksi soolopelaajille, mutta kyllä Witch on niistä kaikista se vaikein tapettava. Plussaa tosin on se että ne eivät käy päälle jos niitä ei kiusaa.


18. Deathclaw - Fallout 4

Fallout sarjassa on muutamia vihollisia jotka ovat vaikeita mutta kyllähän se nyt aika selvää on että Kuolokynsi on helposti se vaikein. Näistähän on monia variaatioita mutta normaali aikuinen Deathclaw on ehkä se pahin mahdollinen mitä voi radioaktiivisessa erämaassa tulla vastaan. Nämä kestävät todella paljon vahinkoa ja tekevät taisteluhaarniskasta helposti romumetallia. Heikosti varustettu seikkailija kuolee melkovarmasti yhteen osumaan.


17. Gatekeeper - XCOM2

Kaikista XCOM2:n vihollisista Portinvartija on se pahin ja hyvin selkeistä syistä. Tämä metallipallo on todella vahvasti panssaroitu, kestää siis todella paljon vahinkoa, ja pystyy todella helposti tappamaan monta hahmoa kerralla. Nämä tuhoavat ympäristöjä helposti ja liikkuvat lentämällä, eli pääsevät helposti paikkaan kuin paikkaan. Täysin tapettavissa, mutta lähes poikkeuketta ensisijaisia kohteita. Niin ja räjähtävät kuollessaan.


16. Clicker - Last of Us

Normaalit ihmiset ja infektoituneet ovat aika helppoja hoidella, mutta Naksuttelijat ovat painajaismaisia vihollisia aina kun niiden äänen kuulee tai vielä pahempaa, näkee sellaisen lähestyvän. Ilman veistä nämä tappavat heti jos koskevat. Ainoa todellinen etu on siinä että nämä ovat sokeita, mutta yksi osuma tälläiseltä on liikaa. Sitten kun lisätään mukaan se nopeus niin aika vaarallisia vihollisia nämä ovat. Niitä vastaan oppii kyllä helposti operoimaan, mutta ilman kunnon varusteita, nämä voivat olla todellisia haasteita.


15. Blazer - Alien vs Predator: Extinction

Alien ryhmän Ravagerit eivät mitään hauskoja ole mutta kyllä ne vaikeimmat viholliset tulevat Predatoreilta. Stalker oli lähellä valintaa mutta Blazer on sellainen voimanpesä jota ei kannata aliarvioida. Nämä viholliset tekevät massiivista vahinkoa, etäältä ja liikkuvat samalla. Lähes poikkeuksetta näitä ei yhdellä hahmolla voi tappaa, ellei onnistu yllättämään ja tuskin silloinkaan, kun tietokone ohjaa niitä.


14. Elite Brute - Batman: Arkham Knight

Raskaasti panssaroidut ja yleensä vielä kilpeä kantavat erikoisyksikköjoukot ovat helposti koko pelin pahimpia vihollisia. Syynä on se että nämä viholliset on todella usein todella immuuneja useille varusteille, löyvät lujaa ja kestävät sitä rankaisua todella paljon. Nämä ovat täysin hallittavissa jos niitä normaaleja vihollisia on mukana, joista voi kerätä komboa erikoisliikkeisiin, mutta lähemmäs joka kerta aseistautuneessa joukossa nämä muita suuremmat viholliset ovat aina ne jotka ovat se kaikkein suurin uhka. Edes pelin minigunia kantavat jätit eivät ole yhtä vaikeita.


13. Fallen - Darksiders

Ehkä ne kaikkein vahvimmat ja tappavimmat viholliset koko pelissä. Darksiders tarjoaa todella kattavan vihollisvalikoiman ja nämä ovat melkovarmasti sen valikoiman harvinaisimpia vihollisia. Osittain siitä syystä niitä vastaan ei ehdi muodostua tuttua taktiikkaa. Nämä ovat lisäksi sellaisia vihollisia jollaisia joillaisia niiden vaikeimpien pitääkin olla. Ne ovat todella hienon näköisiä eikä niitä tapeta kuin mitään normaaleja vihollisia.


12. Berserker Uruk-hai - Lord of the Rings: Return of the King

Nämä raivohullut haarniskoidut ja kestävät viholliset ovat yksiä tämän pelin supervihollisia, ne erottaa omasta energiapalkista. Se miksi nämä nousevat ylivoimaisesti peikkojen ynnä muiden ohi on siinä että peikotkin kuolevat yhteen keihääseen, nämä eivät kaadu välttämättä kahteen keihääseen. Siihen kun lisätään se miten nopeasti nämä juoksevat ja yhdellä osumalla kaatavat pelihahmon, niin aika kova yhdistelmähän siitä kehittyy. Nämä ovat juurikin niitä vihollisia jotka hyvin helposti tuhoavat hyvin alkaneen taistelun jos niitä ei heti poista kuvasta.


11. Mr. Salvador - Resident Evil 4

Nyt se tulee, Resident Evil sarjan kovin moottorisahamies. Tätä tyyppiä tulee vastaan vain yhdessä maassa, kaksi kappaletta. Mikäli pitää tätä pomovihollisena tai vastaavana niin hyväksi kakkoseksi jää Scagdead mm. Revelations 2:sta. Moottorisahamiesten juttuna on juurikin se että jos ne pääsevät tarpeeksi lähelle, ne tappavat yhdestä osumasta. Herra Salvador on pahin kaikista koska se ei edes hidastu ellei sitä ammu jollakin tarpeeksi järeällä ja yleensä vielä päähän ja tämä vihollinen liikkuu erittäin nopeasti. Siis Weskerin Killer7 tai Krauserin mutanttikäsi tappavat tämän aika helposti mutta varsinkin Leon ja HUNK ovat tämän kanssa helposti tosi liemessä. 


10. Sniper - Uncharted: Drake's Fortune

Mellakkavarustetut minigunimiehet ovat haastavia, ehdottomasti mutta ehkä se kaikkein vaarallisin ja vaikein vihollinen on tarkka-ampuja. Nämä viholliset sentään huomaa aina lasertähtäimestä, joten reilu tappelu luvassa, tavallaan. Nämäkin ovat usein panssaroituja joten yksi osuma ei välttämättä edes riitä. Voisia sanoa että yksi luoti lyö kriittiselle ja kaksi tappaa. Tarkka-ampujien etuna on myös se, että he ovat yleensä todella kaukana ja sellaisessa paikassa että ilman tarkkuuskivääriä tai sinkoa, nämä voivat olla hyvin hankala tappaa nopeasti.


9. Kärventäjä - Horizon Zero Dawn - Frozen Wilds

Scorcher vihollistyyppi on Jäätyneen erämaan uusi robotti ja helposti koko pelin vaikein vihollistyyppi. Siis ukkosleuatkaan eivät ole näin vaikeita. Yksi syy miksi nämä ovat niin haastavia on se sama mikä niin monissa muissakin tälläisissä susimaisissa vihollisissa. Nämä ovat nopeita ja ketteritä. Sellaisena pikku lisänä on tietysti myös se että nämä hirvitykset käyttävät aseenaan tulta.


8. Cursed Dragon - Dragon's Dogma

Wyvern ja Drake ovat myös todella vaikeita vihollisia, koska lentävät, syöksevät tulta, ovat nopeita ja kestäviä. Kirotut lohikäärmeet ovat kuitenkin ne vaikeista vaikeimmat. Nämä ovat minikokoisia Ur-Dragoneita joita kohtaa Bitterback saarella. Suurin syy miksi nämä ovat niin pahoja tulee siitä että nämä aiheuttavat statustiloja sen lisäksi että tekevät kaikkea muuta ei niin kivaa. Lentävät ja kestävät viholliset ovat tässä pelissä todella pahoja ja kaikista lohikäärmetyyppisistä vihollisista Kirotut lohikäärmeet ovat niitä vaikeimpia, hiuksen hienosti.


7. Fury - Devil May Cry V

Sanoisin että kaikki viholliset tässä pelissä ovat sellaisia joita vastaan minulla on hyvin selkeä taktiikka ja varsinkin Dantella yksikään vihollinen ei ole todellinen haaste, paitsi Raivo. Nämä on todella nopeita, vahvoja, kestäviä ja pystyvät muuttumaan näkymättömiksi. Nämä Devil May Cryn Predatorit ovat helposti koko pelisarjan vaikeimpia normaaleja vihollisia. Niihin on varmasti jokin täysin toimiva taktiikka mutta itse en ole sellaista vielä keksinyt, joten yleensä menee vähän soveltamiseksi. Ja jos pelihahmona on joku muu kuin Dante niin nämä ovat oitis kaksi kertaa vaikeampia.


6. Hellhound Omega - Victor Vran

Jos nämä siniset jättiläiskoirat onnistuvat yllättämään niin ne tappavat samantien. Syynä on niiden syöksemät helvetinliekit jotka tekevät massiivista vahinkoa. Alphaa pahemmat versiot erottaa kyllä helposti mutta elinvoima ei ole täynnä ja reaktionopeus kunnossa niin nämä koirat tappavat erittäin helposti. Ne ovat vaarallisia lähellä ja kaukana, varsinkin jos mukana on muitakin vihollisia tai vielä pahempaa, niitä on useampi. Kyllähän Succubus Houndmaster on myös kova pala purtavaksi, mutta nämä hornanhurtat jyyrävät kaikki muut puhtaalla voimalla.


5. Ulfhedinn - Witcher 3: Wild Hunt

Witcher 3 on niin monella tavalla mestariteos. Hirviöt ovat myös yksi syy siihen. Jokaista hirviötyyppiä vastaan on olemassa lääkkeitä joilla taisteluun saa aivan omanlaisen terän. Normaalit ihmissudet ovat alkupuolella todella pahoja haasteita eivätkä draconoidi tyyppiset viholliset mitään helppoja nekään ole, koska lentävät. Myös Fiendit ja Chortit ovat omalla tavallaan vaikeita, mutta tämä Skelligen saarien versio ihmissudesta on ehkä se kaikkista vaikein ja tämä kisa on tasainen. Osa syynä on tietenkin se tuttu nopeus ja puhdas voima, mutta nämä voivat kutsua susia avukseen jolloin sen alfan lisäksi pitää selvitä normaaleistakin susista ja tämä on sellainen peli jossa ylivoimaa vastaan taistelu ei ole sieltä helpoimmasta päästä.


4. Malboro - Final Fantasy VIII

Bad Breath. Kaikki FF pelejä pelaavat tietävät millainen rutto se on. FF8 on siinä mielessä paha koska sekaisin menneet hahmot voivat heitellä myös vaivalla ansaittuja esineitä tai taikoja pois. Paha hengitys aiheuttaa ison kokoelman erilaisia statushaittoja joihin kuuluu niin myrkytystä, sokeutta, raivoa, sekavuutta ja nukahtamista. Tästä tulee todella helposti sellainen cocktaili josta ei vain pääse irti kun pelihahmot vuoro toisensa jälkeen vain kuolevat. Tämä on juurikin se vihollinen minkä takia status-suojia pitää olla. Yhden hahmon pitää pystyä olemaan sen verran järjissään että pystyy parantamaan muut tai edes juoksemaan karkuun. Muuta vaikeutta tässä vihollisessa ei sitten olekaan, mutta nämä tuppaavat heti kättelyssä aloittamaan tällä hyökkäyksellä.


3. Dragon - Dragon Age: Origins

Yksi aikuinen lohikäärme tekee todella helposti selvää jälkeä koko ryhmästä. Oli mikä hyvänsä sarjan peli kyseessä niin lohikäärmeet ovat helposti ne kaikkein vaikeimmat viholliset. Ne kestävät paljon vahinkoa ja tekevät paljon vahinkoa. Mitä isompi, sitä pahempi. Eliittivihollisena olevat lohikäärmeet nyt ovat kokonaan uusi juttu, mutta aivan tavallisetkin lohikäärmeet ovat tämän peli(sarja)n vaikeimpia vihollisia. Kaikki muut vihollistyypit kalpenevat vertailussa.


2. Ninja Dog - Ninja Gaiden Sigma 2

Ninja Gaiden sarjassa jokaiseen viholliseen pitäisi suhtautua tietyllä vakavuudella. Kaikista mahdollisista siivekkeistä demoneista, eliittininjoista ja muista vihollista ninja koirat ovat kuitenkin ne kaikista vaarallisimmat ja kaikista vaikeimmat. Siis eiväthän nämä paljoa vahinkoa kestä, mutta nämä miekkaa kantavat koirat ovat niin nopeita ja ketteriä, että jos ne onnistuvat yllättämään, niin ne tappavat erittäin helposti. Muistan todella hyvin sen yhdeen alun jossa näitä tulee vastaan ja heti ensimmäinen tappaa. Ninja Gaiden sarja on erittäin vaikea, mutta usein oikealla tavalla ja ninja koirat ovat oikealla tavalla vaikeita vihollisia, ehkä enemmän kuin mitkään muut.


1. Captain - Middle-Earth: Shadow of War

Kapteenit ovat normaaleista vihollisista kaikista vaikeimpia ja Sodan Varjossa ne ovat erityisen haastavia. Komentajat ja Päälliköt nyt ovat kokonaan eri asia, ne ovat pomovihollisia, mutta kapteenit ovat normaaleja vihollisia, sillä niitä on niin paljon. Se mikä niistä tekee niin vaikeita on se valtava variaation määrä. Kapteeneilla on aina omat heikkoutensa ja vahvuutensa ja jos oikein huonosti käy, niin vahvuudet voivat olla jotakin sellaista mikä pakottaa muuttamaan tuttua lähestymistapaa täysin. Nämä ovat lisäksi sellaisia vihollisia jotka kehittyvät. Muistan edelleen todella hyvin yhden todellisen nemesis viholliseni joka kerran toisensa jälkeen sai minut hengiltä (tämä tosin Shadow of Mordorin aikaan). Siihen oli todella simppelit syyt. Tämä kapteeni oli assassiini, käytti myrkkyä ja oli immuuni suurelle osalle taktiikoista. Kapteenit ovat täydellinen esimerkki oikealla tavalla vaikeista vihollisista. Ne vaativat sopeutumista ja sillä nekin voivat sopeutua.